HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 43

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51323

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2014-05-25

A majom farka, a misszionárius feneke VII/5.

A gyóntatás szombatonként zajlott az atya rezidenciáján. Antonio óráit azokon a napokon Julianna és Ethel vette át. Volt egy nádból készült paraván a szobában a fal mellett, azt húzta ki középre a pap. Az árnyékos oldalra ő ült, a másik, világosabb részen a gyónni kívánó foglalt helyet. A nádfonat résein kicsit lehetett látni a túloldalon ülőt, annyira csak, mint egy igazi, fából készült templomi gyóntatószékében, a fa-rácsozaton keresztül. Kora reggeltől már sorban álltak az ajtó előtt a hívek.
Így zajlott:
Bejött egy asszony, illendően köszönt. -Dicsértessék a Jézus Krisztus
-Mindörökké ámen. Gyere, térdelj ide lányom.
Az asszony letérdelt a zsámolyra a nádfonat egyik oldalán, a pap ült a másik oldalon, a széken Előrehajolt ültében, térdére könyökölt, odatartotta a fülét a nádpallóhoz, hogy jobban hallja a szavakat.
-Kérem a lelki-atyát, hogy adjon nekem szent áldást, hogy minden bűnömet igazán meggyónhassam.
-Jó - mondta Antonio. Felemelte a kezét, keresztet rajzolt a levegőbe. -Tovább. Mikor gyóntál utoljára?
-Két hete.
-Rendben, folytasd.
-Gyónom a mindenható Istennek, a boldogságos Szűz Máriának és neked, lelki-atyám, hogy az utolsó gyónásom óta sokszor és sokat vétkeztem gondolataimmal, szavaimmal és cselekedeteimmel. Loptam, csaltam, hazudtam, veszekedtem, megbántottam fele-barátaimat...káromkodtam, elhanyagoltam az imádkozást, zrikáltam a szomszédaimat.
-Mit loptál lányom?
-Kenyeret.
-Kenyeret?
-Igen atyám.
A kenyér nagyon nagydolog volt a misszión, volt ugyan búzaliszt a raktárban, de takarékoskodtak vele, kenyeret csak ritka alkalommal sütöttek.
-A konyháról loptad?
-Nem.
-Hát akkor honnan?
-Neyomitól csentem el, amikor kiment valamiért. Az ő porciója volt.
-Értem. Visszaadtad aztán? Bocsánatot kértél tőle?
-Nem tudtam visszaadni, mert megettem. És ezért nem is kértem bocsánatot.
-Jól van. Akkor majd pótold.
-Pótolom, atya.
-Van még valami, amit el akarsz mondani?
-Igen. Paráználkodtam.
Az asszony férjnél volt, így Antonio fejében szöget ütött a gondolat, hogyan paráználkodott ez az asszony? Mert ha egy másik férfival, az már nem csak paráználkodás, az, minősített eset. Sokkal súlyosabb.
-Hogy történt? Kivel vétkeztél?
Az asszony sóhajtott. Nem volt mese, számot kellett adni róla.
-A férjemmel. -Kicsit remegett a hangja.
-A férjeddel? Ne beszélj csacsiságot lányom. Az nem paráznaság!
-De igen atya. Mert gumit húztunk, ugyanis, mert a doktor azt mondta, hogy védekeznünk kell, mert már van tíz gyerekem, és mert már nem vagyok fiatal.
-Értem. Hát...így bizony tényleg bűn. Na jó. Végeztél?
-Igen, atya.
-Akkor mondd a fohászt.
Az asszony megkönnyebbült, nyugodtabb hangon folytatta.
-Teljes szívemből szánom és bánom minden bűnömet, mellyel a végtelenül jó, és szeretetre méltó Istenemet megbántottam. Erősen fogadom, hogy többé nem vétkezem, és a bűnre vezető alkalmat elkerülöm. Kérem a lelki-atyát, adjon nekem szent áldást, üdvös penitenciát és feloldozást.
Antonio megadta a feloldozást és a penitenciát. Három Rózsafűzért kell elimádkozni az asszonynak plusz a Miatyánkot, és a Hiszekegyet.
-Jól van, elmehetsz. Küldd be a következőt.

Egymás után jöttek, soruk szerint. Mindegyik azt mondta: loptam, csaltam hazudtam, veszekedtem, paráználkodtam. Végighallgatta, nem kérdezett vissza, csak, ha muszáj volt, ha olyan körülmény merült fel.
Kaébénél visszakérdezett. Paráználkodtam - mondta a kislány a végén, amikor már az összes többi bűnét elsorolta.
-Na erről mondj csak valamit nekem! Mit követtél el?
Kaébe hallgatott a másik oldalon, nem válaszolt.
A papnak tudnia kellett. Mert nem mindegy mi volt az.
-Nos? Muszáj megmondanod, ha feloldozást akarsz.
A kislány mélyet lélegzett.
-Úgy szégyellem, atya!
-A gyóntatószékben nem szabad szégyenkezned. Nem nekem gyónsz, hanem Istennek.
-Atya, hozzáértem valakihez...a...a... kezéhez...aki teszik nekem. Én ránéztem, ő rám nézett. És akkor én...késztetést éreztem.
Antonio nagy lélegzetet vett, benntartotta egy ideig, aztán kifújta. -Vagy úgy! Hát ezért bizony elég sokat kell majd imádkoznod büntetésül. Tíz Miatyánk, tíz Üdvözlégy és tíz Hiszekegy.
-Az ima, büntetés?
Antonio el volt képedve.
-Na eredj most már szépen, ne bosszants engem!

A gyóntatás ebéd után is folytatódott. A pap kifelé tekintgetett az ablakon, hányan vannak még. Tyúkszem nől a fenekemre - mondta egy pillanatnyi szünetben, amikor fel tudott állni.
Egyre várta, hogy feltűnik az ajtónyílásban Ethel, de a lány nem jött.
Nem is fog - monda magában. Ez kifújt. Már csak a teste van itt. Legjobb lenne, ha minél előbb visszahajókázna Európába.

Vasárnap a misén a legkülönösebb szentbeszédet mondta Antonio, amit csak a misszión valaha hallottak. Nem is annyira az indiánok számára volt furcsa, ők valószínű elég jól megértették, inkább Julianna, dr. Voght, és a Santa Christin és más missziókon, papok között felnőtt félvérek számára. Ethelről most ne essék szó, őróla majd később.
Azt mondta az atya:

Amikor Jézus utoljára volt együtt a tanítványaival, azt mondta nekik:
Új parancsot adok nektek, szeressétek egymást, ahogy én szerettelek benneteket. Arról ismeri fel majd mindenki, hogy az én tanítványaim vagytok, hogy szeretitek egymást. Testvéreim, mit jelent ez? Mit jelent annak fényében, hogy egy másik alkalommal meg azt mondta, szeressétek az ellenségeiteket? Mert aki csak azokat szereti, akik őt szeretik, nem csinál semmit. Ezt a pogányok is megteszik. Mennyivel vagytok akkor jobbak a pogányoknál?
Elgondolkodtatok-e már azon testvérek, mit jelent a szó: szeretni?
Nos, ahhoz, hogy a választ megtaláljuk, idézzük fel a jelenetet, amikor Jézus kiűzi a kufárokat a templomból. Vajon, amikor korbáccsal vág az arcukba, amikor felborogatja az asztalaikat, földre szórja áruikat, szereti őket? Mit gondoltok? Igen szereti. -Antonio felemelte a hangját. - Igen, szereti! És a farizeusokat? Akik be akarják ugratni? Akik azt kérdezik tőle, Mester, mondd meg nekünk, szabad-e adót fizetni Rómának? Igen, őket is szereti. Annak ellenére, hogy keményen megleckézteti őket. Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, s Istennek, ami Istené - mondja nekik. Ezt kell tehát megérteni, testvérek. Mert nem az, az igazi szeretet, amelyik állandóan a másik kedvét keresi, buzsujgatja, kényezteti, körüludvarolja. Nem az szereti igazán a felebarátját, aki bolond módra mindent megenged, mindent elnéz, mindent eltűr, mindent megígér, mindent megbocsát. Meg kell bocsátani persze, de nádpálcával a kézben. Az igazi szeretet testvéreim, szigorú, távolságtartó szeretet, ami nem ad többet, mint amennyit magának megkövetel, Ami nem szórja két kézzel a kegyeit. Amelyik nem ugrabugrálja körül azt, akit szeret. Nem kell mindenáron közel kerülni, nem kell mindenáron puszipajtásnak lenni! A tékozló, adakozó szeretetnek, ami mindent ad semmiért, véget kell vetni. Ostort a kézbe. Kemény elhatárolódó, távolságtartó szeretet kell, testvérek, Krisztus példája erre tanít minket, ámen!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2017-02-22 16:05:14

válasz black eagle (2017-02-21 18:36:05) üzenetére
Nagyszerű érzékkel tapintottál rá a problémákra kedves Sas! Kaébének is az a mondat ütött szöget a fejébe, a gyerekek sokszor szenzibilisebbek a felnőtteknél. És, hát a gyónás! Ez külön téma lehetne, pro és kontra. Balassinak a maga szemszögéből nézve igaza van, az Egyház azonban máshogy látja. Ethelnek van rá legalább is egy komoly oka, h ódzkodjon! Köszönettel: én
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2030
Időpont: 2017-02-21 18:36:05

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!

Újabb mély és velős rész. Két dolog, ami szöget ütött a fejembe: Kaébe kérdése - "az ima az büntetés?", és a gyónás.
Én egyszer azt hallottam, hogy az ima, az kiváltság. Ha beszélni szeretnék egy nagyvállalat fejével, nemigen jönne össze. Talán beszélhetnék a beosztottaival, de nem vele. Ha egy államfővel szeretnék beszélni, az meg kizárt. De ha Istennel - aki mindenek fölött áll - beszélni szeretnék, elég csak lehunynom a szemem, kitárni a szívem, s ő meghallgat. Ez kiváltság, ajándék. Így nekem sem egyeztethető össze, éppúgy, mint a kislánynak, hogy az ima az büntetés lenne-e.
A gyónástól meg irtóznék. Balassi abban előzte meg a korát (abban is), hogy tisztelte ugyan az Isteni hatalmat, de a saját lelki dolgaihoz nem kért közvetítőt. Azokat elintézte ő maga a teremtőjével. Valahogy én is ezt tartom helyesebbnek. Irtóznék kitárulkozni a lelki bensőmben egy idegen előtt, aki hivatalból "közvetít".
Ez is jó rész volt, élvezettel olvastam.

Üdvözlettel: Laca :)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-05-27 07:26:27

válasz sailor (2014-05-26 21:02:44) üzenetére
Szia Sailor! Sztem a szeretetnek nem szabad "távolságtartónak" lenni, milyen szeretet az ilyen? Az is igaz viszont, h képtelenség mindenkit egyformán szeretni! Vannak eleve unszimpatikus figurák, mit kezdjen velük az ember? Nem leszek puszipajtása pl. a szomszédnak, aki nem köszön vissza, és minden nap tüntetőleg bevágja mögöttem az ajtót? Vagy, hogy szeressek pl. egy olyan valakit, aki, bár ismer, úgy megy el mellettem, mintha levegő lennék? Itt a konkrét esetben Antonio is botlik, nyilvánvaló, h Ethelre vonatkozik amit mond, s lélektanilag kicsit talán érthető. Mi a szeretet? Fogós, ravasz kérdés...:) Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
7159
Időpont: 2014-05-26 21:02:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

..csak kérdezem...
...talán szebb lenne minden,ha a szeretet
nem távolságtartó lenne...

...mert,mindenütt ez megy!!!!

Megint elismeréssel gratulálok:sailor
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-05-26 20:18:18

In aeternum amen! Üdv: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3220
Időpont: 2014-05-26 20:12:47

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hála és dicsőség a Mindenségnek!
Üdvözletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-05-26 17:20:21

válasz Susanne (2014-05-26 10:00:52) üzenetére
Szia Zsu! Antonio atya egy kicsit elveti a sulykot, de hát van ugye mentsége. Sztem egy mostani pap a fejét fogná....:))) A folytatás készül! Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9645
Időpont: 2014-05-26 17:17:20

válasz Klára (2014-05-26 09:20:19) üzenetére
Szia Klári, köszönöm, tényleg hallottam már egyet-kettőt. Azért ez nem teljesen szokványos, bevallom ilyet még nem hallottam. Kicsit faramuszi. De majd kiderül később, mit szóltak hozzá a hívek? Üdvözlettel: én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6166
Időpont: 2014-05-26 10:00:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
A prédikáció tartalma bárhol megállná a helyét, nagyon tetszett !
Egészében véve, ez a rész is nagyon jó !
Kíváncsian várom a folytatást !
Szeretettel üdvözöllek: Zsu
Szenior tag
Klára
Regisztrált:
2012-08-19
Összes értékelés:
2940
Időpont: 2014-05-26 09:20:19

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Érdekes a prédikáció. Alapjában véve jól összefogtad. Látszik, hogy nem egyet hallgattál már :))) Jó rész, olvasmányos.

Üdv: Klári

Legutóbb történt

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

T. Morin alkotást töltött fel Csókollak!- ott is címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Stephan von Millenkovich:Enttäuschung : című alkotásho

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Áprilisi eső című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A szívek kövein című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Reményik Sándor: Estére / Am Abend című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Versike című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Művészvilág című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Pandémia sokk ( sok ) címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fáj a fejem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Reményik Sándor: Estére / Am Abend című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 80. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 80. címmel

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Fáj a fejem címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Mi a baj velem? című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) [...és nincs] című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Virágzó fák alatt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)