HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 22

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51261

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2014-07-05

06. Ádám ébredése

6. És beteljesedett az Úr szava

Nehéz sorsa Káint végigkísérte, amíg pergett élete, mindig az Úr hangja csengett a fülébe: bujdosni fogsz a földön! Bujkálnia kellett az emberek elől, mert szégyellte magát, arra gondolt, hogy rémtette orcájára van írva. Visszatérni sem mert szüleihez, hogy bocsánatukat kérje.
Amikor Káin örökre elhagyta otthonát, kelet felé vándorolt. Talált egy csendes kis települést,
annak végén egy elhagyott kunyhóban húzódott meg. Gondolta, itt senki nem fogja keresni, ő sem óhajtott az emberekkel kapcsolatot létesíteni. Nehezen boldogult az idegen környezetben, sokat kellett fáradoznia, hogy a mindennapi betevő falatját előteremtse. Fájó szívvel gondolt vissza otthonára, ahol mindene megvolt az Édenkertben, és szüleit is sajnálta. Már százszor megbánta, amiért nem tudott magán uralkodni, - az idegen környezetben próbált másként élni. Senki sem tudhatta, mit tett, honnan jött, ő mégis úgy érezte, orcájára van írva kegyetlen cselekedete.

Évek teltek el, amíg megismerkedett egy hajadonnal, aki néha kunyhója előtti ösvényen ment a földjére dolgozni. Egyszer megszólította, és megkérdezte tőle: - Hol laksz, talán árva vagy, mivel mindig egyedül látlak?
- Valóban árva vagyok, senkim sincs, szüleim már nem élnek, testvérem nem született. Káin többszöri találkozás után megkérdezte tőle: - Nem akarsz velem élni? - én is egyedül vagyok, senkim sincs a világon. Többszöri találkozás után megkedvelték egymást. Káin segített a lánynak a kertjét művelni. Elhatározta, hogy feleségül kéri. Családot alapítottak. Csendben éltek, leginkább szomorúságban. Sokat változott, hirtelen haragja kissé megszelídült, egymást becsülték, s ahogy teltek az évek, egyre jobban szaporodott a család, a gyermekek növekedtek, majd házasodtak. Amikor a leszármazottai már oly sokan voltak, hogy nem fértek el kisebb helyen, nehéz munkával várost alapítottak.

A negyedik leszármazottja, Lámekh utódja két asszonyt vett feleségül. Ezek egyikének ivadékai lettek a sátorlakók, míg a másiké a barompásztorok. A két asszony közül az egyik ág leszármazottai a zenészek (lantosok és síposok), másiké pedig réz- és vasszerszám kovácsolóként, nehéz fizikai munkával keresték meg mindennapi kenyerüket.
Utódai közül többen ugyanúgy nem tudtak magukon uralkodni, mint ő fiatal korában, mivel a
hirtelen harag, a gonoszság és bűn öröklődik apáról-fiúra. Egyik leszármazottja mondja: "halljátok beszédem: embert öltem, mert megsebzett; egy ifjat öltem, mert megütött." (Mózes I. Könyve. Káin nemzetsége 4/23)

7. Ádám nemzetsége a harmadik gyermeke, Séth ágán: Noéig való pátriárkák

Ádám és Éva sokáig magukban maradt, siratták, szomorkodtak fiaik elvesztése miatt. Ők idősebb korukban is tisztelték és szerették egymást.
Hiába volt Ádám már százharminc esztendős, szerette Évát, s ha nem is olyan gyakran, de időnként megkívánta, s élték szerelmi életüket. Akkor az emberek élete hosszabb ideig tartott (vagy ki a megmondhatója, milyen időszámítás szerint számolták éveiket), de erejük teljében éltek többszáz éves korukig. Most is örömmel ölelkeztek, Ádám becézte, simogatta feleségét, mint valaha, amikor az Isten társul küldte neki. Annyira erőt vett rajtuk a kívánság, ilyen jól már rég' nem élvezték egymás közelségét. Éva teljes odaadással, szorosan simult párjához, ezért beteljesült régi kívánságuk, s elvesztett gyermekeik helyett az Úr küldött nekik még egy fiút. "Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára és nevezé annak nevét Séthnek." (Mózes I. Könyv: 5/3)

Nagy volt örömük, amikor örökké siratott, elvesztett kedves gyermekük, Ábel helyett, ismét fiuk született. Ezért - szerencsénkre - nem vagyunk mindnyájan Káin utódai. Azok a mai emberek, akik őseiket keresik, ha idáig levezetnék származásuk szálait, akkor megtudhatnák, Káin utódai-e, aki akkor a még egyetlen testvérét, Ábelt, a szelíd, szorgos embert megölte, aki jobb, igazabb életet érdemelt volna.
Káin ivadékai elszéledtek a világban, benépesítették a földet, később keveredtek Séth utódaival. Szerencsések azok, akik a később született Séth leszármazottai lehetnek. Azért ha mindnyájan nem is, de sokan mégis a testvérgyilkos Káin utódai lettek - lettünk? Ki tudhatja, ilyen hosszú távra még talán egy emberfiának sem sikerült levezetni a gyökereit! Ezért ne csodálkozzunk akkor, ha a modern világ hírközlői nap-mint nap gazságokról, öldöklésről, gonoszságról és háborúkról adnak hírt. Most sem történik más, mint akkor. A testvér testvért is képes gyűlölni és gyilkolni.

S MOST hagy térjek vissza Ádám ősapánk történetére. Mint már említettem, azt nem tudom, hogyan számították abban az időben az éveket, de a Bibliából úgy tűnik, hosszú évezredeikig az emberek igen hosszú ideig éltek. Történt egy alkalommal, hogy Ádám útra kelve, meg akarta nézni kelet felé az egyre nagyobb építkezéseket, s hogy valami újdonságot hozzon családjának, megállt egy városban, ahol a nagy üvegablakon keresztül látta, hogy bent hatalmas állati húsdarabok sorakoznak kampókon. El se tudta képzelni, miért. Azt mondta magában: én bizony megnézem, és megkérdezem, miért van mindez?

Belépett az ajtón, illendően köszönt az öregembernek, aki ült egy háromlábú széken valami görbe alkalmatossággal a szájában - amiből füstcsíkokat eregetett a levegőbe. Meghökkent, mivel az öreg nagyon emlékeztette elveszett fiára, Káinra. Aztán elvetette a lehetőséget, és megkérdezte tőle: miért lógnak az állatdarabok a kampókon?
- Édes fiam! Te még sosem ettél állati húst? - kérdezte, szinte hihetetlenül.
- Ahogy mondja, Öregapám, mi szeretjük az állatokat, ott élünk köztük békességben, de bizony eszünkbe se jutott, hogy megegyük őket.
- Sajnálhatjátok, mert ebből lehet a legjobb falatokat készíteni. Nosza, van belőle kóstoló, ízleld meg, aztán próbáljátok ki otthon is, vigyél belőle. Ádámnak ízlett a pecsenye. Ha ezek az emberek megeszik ezt - gondolta Ádám, akkor mi is megpróbáljuk, viszek belőle kóstolót.

OTTHON nagy lakomára készültek. Hiába él rengeteg állat az Édenben, eddig eszükbe se jutott, hogy azokat leöljék. Eddig ők húst soha nem fogyasztottak.
- Ez meg micsoda? Meg lehet enni? - kérdezte Éva csodálkozva, mikor Ádám titokzatos ábrázattal bontogatta csomagját. - Bizony, megkérdeztem a városban, hogyan készítenek ételt a húsból. Megkóstoltam, nekem nagyon ízlett. Azt mondják, hogy a legújabb tudomány szerint az embernek jót tesz a növényi táplálkozás mellett a hús fogyasztása.
Ádám készülődött. A kert egy olyan zugában, ahol nem álltak nagy fák, kivájta a földet, benne száraz ágakból máglyát rakott, majd két kovakövet dörzsölve, tüzet élesztett. Meggyújtotta a farakást. Fia ott guggolt mellette, és figyelte, mi történik.
Hosszú botra tűzdelték a hússzeleteket. Éva abban az időben már a kertben finom illatos füveket gyűjtögetett, azokat frissen vagy megszárítva tárolta, és tette az ételeket ízletesebbé.

Most is hozott belőlük, egy-egy csipetnyit szórt a szeletekre. Forgatták a nyársat, a finom illat
pedig terjengett a levegőben. Kisfiuk ott téblábolt mellettük, nézte, mi lesz ebből? A kert és a
közeli erdő lakói megérezték a pecsenye meg a füst szagát, nem messze tőlük, sorakozva figyelték a tüzet, szimatolták a terjengő illatot. Mikor megpuhultak a hússzeletek, nagy lakomát csaptak a ropogósra sült pecsenyéből, Mindhárman degeszre tömték a gyomrukat.
- Na, asszonykám - szólt Ádám Évának: - Ezt máskor is megismételjük. A gyermeknek is nagyon ízlett az étel, a sok nyers zöldség és gyümölcs után, többször kért belőle, majd jó érzéssel megsimogatta a pocakját. Éva már félt, hogy elrontja a gyomrát, ezért figyelmeztette, hogy ne egyen sokat, megárthat, netán megemelkedik tőle a koleszterin-szintje! De egy biztos: mindnyájan jóízűen falatoztak az újdonságból. Ezután Ádám többször átruccant a messzi városba -, majd mikor Séth elmúlt tíz éves, apjával tartott - és mindig hoztak magukkal valami újdonságot, de a húsról sosem feledkeztek meg.

TELTEK A NAPOK, az évek, évszázadok, még mindig jó egészségnek örvendhetett Ádám, mivel ezt követően nyolcszáz esztendő alatt még fiúkat és lányokat indított a világra! Végül 930 éves korában hagyta itt a földi világot.
Közben Séth szép szál emberré fejlődött, megnősült, neki és testvéreinek is születtek gyermekeik, az emberek pedig egyre szaporodtak a földön, Isten akarata szerint betöltötték az egész világot...

8. Ábel unokája

Séthnek 105 éves korában született a fia: Énós. A Biblia szerint utána 807 esztendőn át, születtek még fiai és lányai, ő is sokáig élt, 912 éves korában halt meg. Tehát Ádám utódai ugyanúgy, mint Káin nemzetsége is házasodott, majd életük során összekeveredtek. Abban az időben nem riadtak vissza a gyermekáldástól, nem jött még divatba az egykeség, tehát elszaporodtak a földön hosszú életük alatt. Az asszonyok akár hetven, vagy 130 éves korukban is hoztak világra gyermeket. Hosszú volt az életkor, nem ment ritkaságszámba, ha valaki 8-900 évet élt, sőt többen még ezt a korhatárt is meghaladták. Nem volt gondjuk a nyugdíj korhatárral és az öregek ellátásával, a sok gyermek el tudta tartani rászoruló szüleit.

AZ EMBEREK közül sokan megunták a kunyhókat és sátrakat, ezért nagyobb településeket, városokat alapítottak. Egy-egy nagycsaládnak (némelyik már több száz emberből tevődött össze), hogy együtt maradhassanak, egyre nagyobb házakat építettek, akárcsak a későbbi modern korban a nem valami tetszetős panelházakat. Ezért egy-egy nemzetség, egymáshoz közelben élő- és rászoruló rokonait istápolták, segítették.
Persze, nem volt mindenütt Édenkert, a szaporodó emberiségnek egyre kevesebb föld jutott. Nemigen ismerték a drága traktorokat, kombájnokat és egyéb gazdasági eszközt, s őket abban az időben az állam sem támogatta, mint mostanában, ezért megerőltető fizikai munkával művelték meg földjüket, és teremtették elő az élelmiszert, s az állatoknak sem jutott elegendő legelő.

Sokan már nem tudtak földművelésből megélni, ezért vándorútra keltek, más helyeken szereztek tapasztalatot, hogyan kell emberlakta városokat alapítani, az életet megszervezni és fenntartani. Így aztán mikor az elvándorlók visszatértek szüleihez, rokonaikhoz látogatóba, közülük többen ott ragadtak, és boltot nyitottak, akik pedig valamilyen mesterséget tanultak, ők is visszatértek a rokonsághoz, és vállalkozásba kezdtek, vagy más városokban telepedtek le. A férfiak választottak maguknak nekik tetsző lányokat. Káin, Séth és testvéreinek nemzetsége egyre jobban keveredett, ezzel együtt a gonoszság is megsokasodott a földön. Az emberek között sokan, Káin uitódai rossz útra tértek, erőszakosak voltak és romlott életet éltek.
Nem tetszett az Úrnak az emberek egyre terjedő gonoszsága, és züllött élete, hogy egymást
ölik, csalnak és rabolnak, tisztátalan életet élnek, - végül megsokallta. Megharagudott, és elhatározta, nem tűri tovább.
"És monda az Úr: Eltörlöm az embert, akit teremtettem a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem." (Mózes I. Könyve: Káin és Séth nemzetségének összeházasodása; a bűn eláradása, 6/5)

Ószövetség fantázia. Megjelent a Digi-kötetek között. Folytatom.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-10-22 22:04:20

válasz T. Pandur Judit (2014-10-22 20:51:25) üzenetére
Kedves Judit!
Nagyon örültem, hogy ezeket leírtad az én történetemhez. Erről én nem hallottam, nem olvastam eddig. Pedig ez a magyarázat igazán fontos, hogy megértsük azokat a régi történéseket. Nos ez a Lilit egy igazi modern nő volt, nem tűrte a férj uralmát, mint ahogyan azt nagyon sokan még ma is elvárnák, hogy a nők szolgaként álljanak férjük (pardon: Uruk) mellett.
Köszönet a tájékoztatásért!
Szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5239
Időpont: 2014-10-22 20:51:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!

Érdekesen adtad elő a bibliai történeteknek ezt a részét a saját fantáziád szerint. Mivel a Biblia ószövetségi része a zsidó nép története, a Midrás irodalomban /röviden talán úgy mondhatnánk, hogy a Midrás a biblia magyarázata, a biblia szövegének minden oldalról való megvilágosítása a zsidó irodalomban/ Ádámnak Éva előtt már volt egy felesége Lilit, akit Isten ugyanúgy teremtett, mint Ádámot, vagyis ő nem Ádám "oldalbordája" volt, hanem agyagból gyúrta őt Isten, mint Ádámot. Ezért Lilit nem volt engedelmes felesége Ádámnak, hanem elhagyta, mert nem volt hajlandó alárendelt szerepre Ádám mellett, aki ezt elvárta volna tőle. Lilit a sivatagba ment, és ott gyermekei születtek a keverék lényektől, avagy alvilági lényektől. Így Ádám leszármazottain kívül valóban más lények is éltek a Földön. A Bibliába /biblia=könyvek/ ez a könyv nem került bele, így a keresztény vallásnak ez nem része, pedig sok mindenre magyarázatul szolgálhat, akár Káin feleségére is.

Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-07-18 00:31:02

válasz efmatild (2014-07-17 13:01:34) üzenetére
Kedves Matild!
Örülök, hogy élvezettel olvasod és ilyen mélyen elgondolkodsz a részleteken. Én sem mondhatom, hogy mindenben el lehet mélyedni a Bibliában, vannak olyan részek, amelyeket nehéz megérteni, mint amit Te is megemlítettél.
De abban nagyon is egyezik a véleményem, hogy a természetet, a Földi világot, de az Univerzumot éppen úgy én is csodálom, s lehetetlen annak minden részletét megismerni. Hiszen a kezdetek kezdetétől mostanáig is mi minden változik, s olyan - lehetetlennek látszó alkotások és felsorolni se lehet, hogy mik születnek, történnek Földön, légben, s Égen...
Köszönöm, hogy itt jártál és elmondtad a véleményedet, számomra öröm.
Szeretettel: Kata
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
541
Időpont: 2014-07-17 13:01:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
A bibliát nem olvastam teljes mértékben, csak részleteket ismerek. Bennem is felmerült, hogy az első emberpár fiai hogyan tudtak párt találni maguknak, és utódokat nemzeni. Írásodban nagyon jól érvényesítetted fantáziádat, amire nagy szükség volt.
Életünk keletkezése az ember számára örök rejtély, mint ahogy az emberi agy nehezen tudja felfogni az egész Univerzum működését. Hiszen az élet maga a csoda. Csodálkozásomból csak egyet említenék, hogy egy kicsi magból évszázadok múltával milyen hatalmas lombú és törzsű fa keletkezik, de lehetne sok más példát felsorolni az élet csodájára.
Gratulálok elgondolkodtató és tartalmas írásodhoz, várom a folytatást!
Szeretettel: Matild
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-07-09 17:04:47

válasz oroszlán (2014-07-09 11:17:09) üzenetére
Kedves Ica!
Azt hiszem, hogy a meglévő - különböző formában fennmaradt - írások ellenére sem lehet tudni a teljes igazságot, s nehezen is érthetőek helyenként. Mégis érdekes, úgy ahogyan van. Amikor nekifogtam ennek az írásnak, nagyon elmerültem benne, s érdekes újabb és újabb részeket fedeztem fel benne.
Örülök, hogy érdekel és tetszik Neked ez az Ószövetség-fantázia, amiben már az én elképzeléseimet is beleszőttem.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2014-07-09 11:17:09


Szeretem kedves Kata az írásodat. Jó elmerülni benne. A bibliában is vannak olyan
részek ami a mai szemmel, tudással szinte érthetetlen. Mese vagy nem, megtörtént vagy nem attól érdekes. ( teljesen más dolog a hit )

Szeretettel várom a következő részt.
Üdvözöllek: Ica
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2014-07-08 17:19:21

válasz Kőműves Ida (2014-07-08 09:26:14) üzenetére
Valahogy úgy van, ahogyan írod, kedves Ida!
Amikor írtam, az említett Biblia volt a kezemben, s tippeket - általában - onnan merítettem. Ezt a jelenetet, amelyet megemlítesz, biztosan. S én is elmélkedtem rajta egy ideig: Hogy is van ez?
Talán azzal lehet magyarázni, hogy abban az időben, az élet évszámai sokkal, de sokkal több volt, nem úgy mérték, mint mostanában - s amikor az említett esemény történt, már időközben sokan születhettek... s a Káin a hozzá mérten egy ifjú hölggyel találkozott. S ha csak Ádám-Éva lett volna, akkor sok lehetett a rokonházasság is...
Időnként az ember összezavarodik, amikor olvassa a Bibliát. S mivel - főleg a későbbiekben - én is írtam olyanokat, amelyek biztosan nincsenek a Bibliában, azért adtam a kötet alcímének, hogy Ószövetség fantázia.
Örülök, hogy olvasod sorban az eseményeket.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6771
Időpont: 2014-07-08 09:26:14


Kedves Kata!

Egészen lebilincselő ahogyan meséled ezt a bibliai történetet.
No de itt már rákérdezek: Ha Ádám és Éva volt az első emberpár, Káin az ő fiuk, mégis ki volt az a hajadon (és honnan), aki Káin kunyhója előtt elsétált?... No, számtalan ilyen ellentmondás van a Bibliában is, amin megütközik az ember, és elgondolkodik, hogy is van ez?
Ez szerint, mintha a Paradicsomon kívül is lett volna élet, talán még Ádám és Éva előtt?
No, nem akarok kekeckedni, magam is szívesen olvasgatom a Bibliát, csak olykor nem értem... talán azért van, mert nem ettem a tudás fájáról?...:)
Írásodat nagyon élvezem, mert olvasmányos és valahogy magam is hasonlóképpen gondolkodom.
Szeretettel!
Ida

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fogatlan Ferkó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Ébredés címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Töredék címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Alkonyat című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Haldokló diktátor végszava címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Isten véletek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Naponta ijesztget című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Leslie alkotást töltött fel Nőnap címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)