HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51260

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2015-02-14

Az első irodalmi díjat vettem át

Első irodalmi díjat vettem át

Tisztelt Szerkesztő Bizottság, Kedves Megjelentek!
Köszönöm a lehetőséget, hogy szót kaptam a mai ünnepségen. Engedjék meg, hogy bemutatkozzam: Nné Finta Katalin vagyok, Balassagyarmaton élek immár fél évszázada. Alig másfél éve fedeztem fel (a SANSZ újságban), hogy a Boldog Jövőnk Alapítvány Kiemelkedően Közhasznú Szervezet rendszeresen pályázatokat hirdet, versek és prózai írások megjelentetésére. Ettől az időtől rendszeresen beküldtem a pályázataimat, és már több alkalommal megjelentek írásaim a kiadott Antológiákban.
Középiskolás koromban, önképzőkörben foglalkoztunk irodalommal, otthon pedig apukám példáját követve szerettem meg az irodalmat. Nem volt célom irodában tölteni el az életem, mégis, az élet, a háború hozta magával, hogy főiskola helyett állást kellett vállalnom. Szerencsémre, olyan helyekre kerültem, ahol módom nyílt önálló alkotásokra, s az újságokkal is én tartottam kapcsolatot.
Mióta nyugdíjba mentem, természetesen több időm jutott kedvtelésemnek hódolni, főleg mióta az írógépemet átválthattam számítógépre, nagyon sok időt töltök írással. "Kis unokám" (nálam egy fejjel magasabb, immár egyetemista H.D., aki most is elkísért ide) sokat segített és segít a komplikáltabb számítógépes feladatok megoldásában.
Olyannak születtem, mint az ősember, kiskoromtól gyűjtögetek, mindent elteszek, bármit, amit értékesnek találok, ami emléket idézhet fel bennem. Ha kezembe kerül egy lepréselt virág, egy képeslap vagy írás, előjönnek emlékeim, s késztetést érzek azok megörökítésére magamnak, gyermekeimnek, és másoknak.

Szeretek írni, mindent leírni, ami körülöttem történik, amit látok és hallok, magamról, másokról, emberekről, állatokról, növényekről, egy kismadárról, egy szerény virágról, akár egy fűszálról, napsugárról, felhős égről, napkeltéről és napnyugtáról, szivárványról. Mindez csodálattal tölt el, amit valaha Valaki létrehozott.
De talán legjobban az emberi agyat csodálom, mert az a legcsodálatosabb, amit az idők kezdetétől az ember kiagyalt, és létrehozott.

Ha csak rövidtávra visszagondolok, édesapám életére, hogy mi minden történt fél évszázad alatt világunkban, mindaz csodálni való. Gyermekkoromban egyszerű detektoros-fülhallgatós rádió is "nagy felfedezés" volt, - ma már a legeldugottabb tanyákon ennél sokkal többet tudó, ki tudja, hányféle készüléket használnak, nem akarom sorolni, mi mindent. Most már mindenütt a petróleumlámpák helyett villany ég, és lassan természetessé válik a számítógép használata. Nemcsak az utakon, a vízen, de a légtérben is hihetetlen sebességgel repülőcsodák szelik a levegőt...
Olyan felfedezéseknek lehetünk tanúi, ha apám fölébredne örök álmából, talán el se hinné, hogy amit ő csak megálmodott (a maiaknál sokkal szerényebbeket), mindaz a mai embernek természetes, s amit apám valaha leírt, az "Ördög távírója" című regényében, már megvalósult, sőt, általános használati tárgy lett, és sokat közülük a kisiskolások is használják.
Hihetetlen, mégis valóság, - mi minden történt az eltelt időben, - sajnos nemcsak az emberek hasznára!
Ezért ha leülök a számítógépem elé, minden másról megfeledkezem, sokszor még az időről is. Nekem az írás nem munka, hanem élvezet. És jönnek a gondolatok, az emlékek. Elrakosgatott emlékeimről felelevenedik előttem az a kor, az érzés, ami akkor történt velem, vagy körülöttem. Mindegy, hogy szép és kellemes volt, vagy nehéz időkre emlékeztet. Optimizmusomnak köszönhetően idővel sok minden megszépült, ami ifjúkoromban talán még gondot okozott.

Idézhetném Hankiss Elemér gondolatát, amit egyik írásában olvastam. Azt hiszem, elmondhatom a könyv írójával, ami nemrég' került a kezembe: Abban a korban éltem én is, "amely a huszadik század második felében zajlott le Közép-Európában. Egy fájdalmasan nehéz, tragikus, de lenyűgözően izgalmas korban."... "bár lényem s pályám másképp alakult, mint e portré alanyáé, valamiképpen engem is ez a kor formált." (Hankiss Elemér Idegen világban? 142. oldal, Helikon Kiadó, 2002.)
Gondolatait én is magaménak vallom, mert én is abban a korban éltem, amikor ő, de a nehéz súlyos gondok mellett voltak szép napok és kedves emlékek (s hozzátehetem: nekem és talán sokunknak), igen, vannak abból az időből sohasem felejthető emlékek, mert én is akkor voltam fiatal és diák, és először szerelmes.

Emlék a háború, az egy hónapig tartó menekülés vagonban Erdélyből, aztán a front borzalmai, és jöttek utána is nehéz napok. De én akkor, a nélkülözés napjaiban is hittem és bíztam, hogy elmúlik, s eljön a megbékélés napja. Hittem, kiskorom óta, s most is bízom a Teremtőben, mert a nehéz időkön is mindig átsegített. Ady szép gondolatai, főleg annak első versszaka, egész életemet elkísérte:

Ady Endre:
Az Úr érkezése

"Mikor elhagytak,
Mikor a lelkem roskadozva vittem,
Csöndesen és váratlanul
Átölelt az Isten."

Nem harsonával,
Hanem jött néma, igaz öleléssel,
Nem jött szép, tüzes nappalon,
De háborús éjjel.

És megvakultak
Hiú szemeim. Meghalt ifjúságom,
De őt a fényest, nagyszerűt,
Mindörökre látom.

És ezért írok, mindig írok, s minden elkészült írásomnak örülök, mert mindegyik az én édes gyermekem. Az, hogy most elismerték szerény írásomat, azt jelenti számomra, hogy gondolataim másokat is megragadott és az elismerés jóérzéssel tölt el.
Köszönöm mindazoknak, akik írásomat értékelték, és díjazásra érdemesnek találták.

Elmondtam: Pápán –, 2004. október 9-én, Mécs László szavalóverseny és a Lyra Irodalmi Díj átadási ünnepségen.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-03-10 21:40:56

válasz festnzenir (2015-03-03 20:51:26) üzenetére
Kedves Zsófi!
Az első az mindig emlékezetes marad. Utána is jöttek. Köszönöm, hogy meglátogattál, mindig szeretettel látlak: Kata
Alkotó
Regisztrált:
2012-09-01
Összes értékelés:
955
Időpont: 2015-03-03 20:51:26

Kedves Kata !
Szeretettel gratulálok az elismerésedhez, melyet méltán megérdemeltél.
Zsófi
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-03-03 18:50:53

válasz Kőműves Ida (2015-03-03 16:50:28) üzenetére
Drága Ida!
Öröm, hogy újra találkoztunk, örülök jelenlétednek, s hogy elolvastad. Nem szeretek dicsekedni, de amikor valaki az első díját átveheti, sokat jelent, kihat a továbbiakra. Igaz, követték, sok anyagom megjelent szép kötésben, novelláskötetben, vannak megzenésített verseim, prózáim lemezeken, egyszerű puha füzetekben megjelentek, abból őrzök vagy húszat egy ideig följegyeztem, de már nem is írom, írógépem fölött a falamon nincs hely, csak lerakom az okleveleket, s egyebet. Mániákusan írok, talán az éltet. Most fogtam hozzá egy nagy alkotáshoz, korabeli megjelent kis kötetben, tudod D-szindrómával született fiam élettörténete (nem nyomtatott kiadásban), most a folytatását írom (A 43. kötetem) nehéz munka rozoga gépen, de nagyon szépen rajzol-fest képeket, annyi összegyűlt már, nem tudom, majd belefér-e egy szélesebb albumféleségbe az életében történt fontosabb események leírásával.
Köszönöm, hogy ismét jöttél, szeretettel: Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6771
Időpont: 2015-03-03 16:50:28

Kedves Kata!

Veled örültem, mert írásod által, e megérdemelt díj kapcsán, engem is áthatott az örömöd.
Remélem, ezt a díjat, még sok másik is követte. Mindenesetre megtiszteltetés nekem, hogy megismerhettelek, hogy olvashatom műveidet, és példaképként tekinthetek Rád.

Szeretettel ölellek!
Ida
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-03-03 10:58:02

válasz Kankalin (2015-02-25 18:29:58) üzenetére
Kedves Kankalinka, nahát, hogy Te nekem milyen szépeket írtál... Mégis csak érdemes volt föltenni, pedig haj, de rég volt már... Ahogy mondod, lélekben - bár milyen furcsa - én jól vagyok, belül nem érzem a sok évet, és bármilyen fura, de még céljaim vannak. Attila fiam felnőtt életét is megörökítem, most bajlódom vele, mert a gépem haragszik, amiért rengeteg gyönyörű filctoll-képeit is megörökítem benne. Lassan lehet vele haladni, mindig leáll, sokszor két Miatyánk-ra! Olyan sok képet rajzolt-festett, hogy mappaszerű lesz, a képek között szöveggel. Nagyon élvezem, de sokat kell vele kínlódnom. Rám férne még egy új gép, mert én nagyon sokat dolgozom vele. Kicsit tovább voltam távol, hiányoztatok. Jó, hogy itt vagytok nekem.
Köszönöm a szép szavakat, meg sem érdemlem,
én is sok-sok szeretettel: Kata
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-03-03 10:47:08

válasz T. Pandur Judit (2015-02-23 22:59:11) üzenetére
Kedves Judit!
Örülök, hogy itt jártál és köszönöm, amit mondtál. Időnként körbenézek a zsákomban, s találok olyanokat, amit érdemes közreadni. Köszönöm, hogy olvastad
szeretettel: Kata
Szerkesztő
Kankalin
Regisztrált:
2009-10-05
Összes értékelés:
7372
Időpont: 2015-02-25 18:29:58

Szia Kata! :)
Sok műved elolvastam. Pontosan tudod, melyik az, melynek folytatását kértem, várom is. :)
Úgy örülök írásbéli találkozásunknak, hogy nem is tudom elmondani, de az bizonyos, hogy erőt, kitartást, életösztönt adtál nekem minden betűddel.
Azt gondolom, hogy annyi mindent megéltél, hárítottál, hogy többen is belerokkantunk volna.
Neked megmaradt a hited, nem adtál fel semmit, az irodalmat főleg nem.
Tiszta szívvel gratulálok neked mindezekért. Az irodalomért, az életért. :)
Példaként tekintek rád, és hogy gratulálok az első irodalmi díjadhoz, az a legkevesebb, amit tehetek.
Azt kívánom, hogy maradj olyan fiatal, mint amilyen most vagy, minden áldott napon.
Azt is, hogy legyen kedved, erőd folytatni azt, amit elkezdtél.
Gratulációm mellett ott van az ölelés, no meg a hit, amit elküldök neked, hogy még több erőd legyen. :)
Sok-sok szeretettel: Kankalin :)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5239
Időpont: 2015-02-23 22:59:11

Kedves Kata!

Nagyon jó volt a beszéded, amit a díj átadón mondtál!
Remélem, hogy az elsőt több is követte!

Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-23 18:09:00

válasz hundido (2015-02-20 05:55:15) üzenetére
Kedves Katalin!
Örülök, hogy nálam jártál és köszönöm a jó kívánságokat. Én is hasonló jókat kívánok, legyenek sikereid Neked is irodalmi munkád elismeréseként. Jó tudni, ha másoknak is tetszik az alkotásunk.
Szeretettel: Kata
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2130
Időpont: 2015-02-20 05:55:15

Kedves Kata!
Szívből gratulálok az elért eredményeidhez! További szép sikereket kívánok Neked! szeretettel: hundido
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-19 20:18:16

válasz Istefan (2015-02-17 23:33:38) üzenetére
Kedves István!
Örültem, hogy itt jártál, s olvastad korabeli első díj-emlékeimet. S köszönöm a jó kívánságok. Nem panaszkodom, tovább is voltak sikereim. Mindez másoknál is így jelentkezik. Én is kívánok Naked is hasonló jókat, munkád eredményének elismerését.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-19 20:07:50

válasz Haász Irén (2015-02-19 17:37:03) üzenetére
Drága Irénke!
Igazán öröm számomra, hogy meglátogattál. Azonban mindez nem most történt, a megjegyzésben bejegyeztem az időpontját. Azért tettem föl, mert számomra - az első nagyon emlékezetes.
Gondolom, ezzel mások is így vannak.
Köszönöm, hogy itt jártál, mindig szeretettel várlak:
Kata
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3380
Időpont: 2015-02-19 17:37:03

Drága Kata, szívből, nagy örömmel gratulálok!
Alkotó
Istefan
Regisztrált:
2011-01-30
Összes értékelés:
1658
Időpont: 2015-02-17 23:33:38

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szívből gratulálok eddig elért eredményeidhez kedves Kata, és kívánok további sok sikert! Szeretettel: István
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-17 19:28:31

válasz efmatild (2015-02-17 13:06:53) üzenetére
Kedves Matild!
Köszönöm a gratulációt, gondolhatod, az elsőnek hogy örül egy kezdő író-és költőnek. Megható és emlékezetes volt, mert ott voltak a családom tagjai is. Én természetimádó vagyok, mert a néha nehéz viszonyok között is megtalálom az életben fellelhető szépet.
Köszönöm, hogy itt jártál, mindig szeretettel látlak: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-17 19:24:55

válasz Bödön (2015-02-17 08:27:09) üzenetére

Nem kell mondani, milyen öröm volt akkor számomra!
Köszönöm, hogy meglátogattál, s olvastad s a gratulációt is természetesen.
Szeretettel: Kata
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
541
Időpont: 2015-02-17 13:06:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Szívből gratulálok az első, és a többi díjadhoz is! Megérdemelten kaptad! Számomra nagyon megható, ahogy Te az írásról írsz, és hogy életed része lett. Számomra is a kis emléktárgyak (egy kavics, egy makk, egy kagyló, és sorolhatnám még) kedvesebbek, mint a legdrágább ékszerek.
Örülök, hogy olvashattam ezt a kedves írásodat is.
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9528
Időpont: 2015-02-17 08:27:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szeretettel gratulálok munkásságodhoz kedves Kata! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-16 17:08:58

válasz Tóni (2015-02-16 17:01:49) üzenetére
Kedves Tóni!
Köszönöm, hogy itt jártál és kedves szavaidat. Máskor is, mindig szeretettel várlak:
Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-16 17:07:38

válasz oroszlán (2015-02-15 17:45:57) üzenetére
Drága Ica!
Lám, már választ írtam, de kidobta a gép, nincs nyoma.
Köszönöm, hogy olvastad és a kedves szavaidat. Kedves irodalmi társaság volt akkor sokáig voltam náluk, aztán egyszerre csak megszűntek, és csak az inteneten jelentettek meg anyagokat, mert addig egyszerű. kis puha fedésű kötetekben adták ki az elismerésre méltó novellákat és verseket, megőriztem belőle vagy húszat. Pénzes pályázatok voltak, akkor ez a dí is 40 ezret jelentett. Meglepetés volt számomra, akkor az jó pénz volt még... Több elismerés, dí és oklevél van itt az íróasztalom fölött, amit ott nyertem. Sajnáltam, amikor szünetet tartottak. Most jelentkeztek ismét, 20. évüket ünneplik. Utána kerestem más helyet és úgy kerültem a Napvilághoz
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Tóni
Regisztrált:
2010-11-06
Összes értékelés:
2335
Időpont: 2015-02-16 17:01:49

Kedves Kata!
Garatulálok az elért eredményhez.
üdv Tóni
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12554
Időpont: 2015-02-16 16:58:10

válasz Susanne (2015-02-16 16:01:34) üzenetére

Köszönöm kedves Zsu, hogy itt jártál és a gratulációt. Örülök, hogy megint találkozunk.
Szerettem annál a társaságnál lenni, aztán megszűntek egy ideig, akkor léptem be ide, a Napvilághoz. Sok kedves emléket őrzök onnan is.
Szeretettel:Kata
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
6110
Időpont: 2015-02-16 16:01:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata !

Tetszett az írásod, szeretettel gratulálok !
Munkásságod mindenképp elismerésre méltó !!!

Szeretettel olvastalak: Zsu
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8820
Időpont: 2015-02-15 17:45:57

Drága Kata.
Nagy tisztelettel, elismeréssel és nem utolsó sorban szeretettel gratulálok!
Minden bizonnyal megérdemelted az elismerést munkáidért.
Kívánok neked jó egészséget a továbbiakban: Ica

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Mezőaranytáncolt ébredés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Töredék címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Csussz, a kígyó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Alkonyat című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Haldokló diktátor végszava címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Gyökerek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Isten véletek című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A táncoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Jégbontó havában napozás című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Kirándulás 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Naponta ijesztget című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hízelgő Huba és a gőgös Gazsi páva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

Leslie alkotást töltött fel Nőnap címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Csendekbe ír a végtelen című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 01. című alkotáshoz

black eagle alkotást töltött fel Tavaszi tünetek - A nagy kisfiú - 02. címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)