HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 20

Tagok összesen: 1889

Írás összesen: 49239

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Alkonyi felhő
2019-12-09 01:29:40

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: Ylen MorisotFeltöltés dátuma: 2016-01-29

Jégvirágok (6.)

Az amerikás magyar áthajtott egy falun. Pár házból állt, inkább csak tanyaközpont lehetett. Ember sehol. Mindenki behúzódott a melegre.
Néhány száz méterrel odébb dűlőút futott istállószerű épületek felé. Traktornyom, fehérség és csönd. Olyan érzés fogta el, hogy kilépett a civilizációból. Minden megállt, egyedül csak ő rohant bele a nagy semmibe.
A keskeny, töredezett utat hóátfúvások tarkították. Szélfióka játszadozott a porhóval. Ráfújt, átlendítette a túloldalra. A sík mezőn őszi vetések zöld foltja játszott a szemmel, előbukkant, majd ismét eltűnt a fátyolos lepel alatt. Érezni lehetett, ahogy a szél bele-bele bokszol az autó oldalába.
Lassított. Egyre több lett a hó az aszfalt szürke csíkján. Óriási pelyhek puha vattacsomókként tapadtak a szélvédő üvegére. Az ég sötét lett, a hó szakadt. Lehet, hogy mégsem volt jó ötlet erre jönni? Az erőre kapó szél vadul kavargatni kezdte a pihéket.
Ennek se lesz jó vége! Elhatározta, hogy visszafordul. Istenkísértés ilyen időben tovább hajtani. A városban bizonyára akad egy szálloda.
Óvatosan előre, hátra araszolgatva megpróbált megfordulni. A dolgát nehezítette egy apró tény, az, hogy fogalma se volt, hol az út széle. Kiverte a verejték a gondolatra, hogy itt rekedhet. Végül valahogyan mégis sikerült irányt váltania. Gázt adott, s indult vissza, a város felé.
Az orkánerejű támadás váratlanul érte. Felhő csapódott az üvegnek, paplanként beterítette. Másodpercekig semmit se látott, s mikor kitisztult előtte a kép, végtelen fehérségben találta magát. Minimálisra csökkentette a sebességet, szinte már megállt, de mégis bekövetkezett a baj. Az autó megcsúszott, a jobb első kerék süllyedt lefelé. Megbillent vele a világ. A motor lefulladt.
Süket csend vette körül bent. Kintről a szél süvítése támadta. Félig oldalt dőlve, az út menti árokba csúszva a világ közepén, hallgatta a tél tombolását.
Sorra szedte a szenteket, de a magyaros cifrázás nem segített rajta. Indított. A motor fura hangokat adott, a jármű még inkább a hóba süppedt. Így nem fog menni, állapította meg végül. Egyedül tehetetlen.
Elővette a kesztyűtartóból a telefont. Most áldotta a huszadik század e nagyszerű találmányát és az amerikai technikát, mert szülőhazájában még a vezetékesnél tartanak, s reménykedett, rövidesen jön a segítség. Iszonyatosan rossz volt a vonal, alig értett valamit. Kapott egy számot, hogy azon próbáljon autómentőt kérni. A százezredik próbálkozásra végre szóba álltak vele.
- Ember, van magának fogalma arról, mi van most mindenütt? - kérdezte a cigarettától rekedt hang. - Országos havazás kezdődött szélvihar kíséretében. A munkagépeink is elakadtak. Örülünk, ha holnap estig a legforgalmasabb útvonalakat úgy-ahogy szabaddá tudjuk tenni. Elment az esze? Miért kellett épp azon az úton mennie? Arra ilyenkor még a madár se jár.
- Ne prédikáljon itt nekem, hanem mondja meg, mit tegyek!
- Ha nem akar ott megfagyni, akkor azt ajánlom, sürgősen induljon el a legközelebbi tanya felé! Beletelik egy hétbe is, mire mi oda eljutunk.
Ez szép! Méregbe gurulva dugta zsebre az elnémult készüléket. Kinézett. Mindenütt csak az üres puszta. A távolban valami sötétlett, alig-alig, s akkorának látszott, mint egy bokor. Adja isten, hogy tanya legyen, mert ha nem, itt ér véget az élete! Ilyen istentelenül elhagyott vidéke nincs több ennek az országnak!
Szürkülni kezdett. Abból gondolta, hogy még kevesebb lett a fény. Tudta, nincs sok pocsékolni való ideje. itt nem maradhat. Reggelre mindent betemet a hó, az autó se fog belőle kilátszani. Ha nekivág, elérhet a tanyáig. Már ha az nem egy facsoport. Nincs messze, talán nyolcszáz méter lehet. Nehéz megállapítani, alig látni valamit.
Istenem, ne akard a halálomat, add, hogy emberlakta hely legyen!
Végignézett a ruházatán. Siralmas ebben az elegáns városi öltözékben. Hátsó ülésen van a kabátja, finom angol gyapjú. Tönkremegy, de talán megteszi. Kár, hogy még csizmája sincs. Nézegette a lábán a híres pesti cipész finom bőrből, kézzel varrott munkáját. A legelső lépésnél teli lesz és szétázik. Talán ha zacskókat húz rá, megvédheti valamennyire. Talált néhányat a kesztyűtartóban, valaki itt hagyta.
Kutakodott tovább, és felbontatlan csomag steril gézre akadt. Örült, hogy ott hevert az elhagyott lomok közt, s nem hátul a helyén, a vöröskeresztes dobozban. A nadrág szárait beletűrte a zacskóba, a nejlont a lába szárához rögzítette a kötszerrel. Így majd nem fúj alá a szél. A nadrágja ugyan meleg gyapjúszövet, de soha nem vesz fel alá hosszú alsót. Most életében először bánta.
Tépelődött, hogy a sálat a nyakára tekerje, vagy inkább kösse a fejére. Miért is lenne tisztességes meleg téli sapkája! Sosem viselt fejfedőt, büszke volt a sűrű, makulátlan, koromfekete hajára. Kár, hogy itt a prérin gorombább a tél, mint a városban! Végül a felhajtott kabátgallért tekerte körül vele, hogy a nyaka ne legyen tele a legelső percben. A haja meg legfeljebb kihullik. Na és? A kopaszok állítólag tetszenek a nőknek.
Ettől a gondolattól kínos nevethetnékje támadt. Vigyorogva dugta ki a lábát a hidegbe, de vissza is húzta. Eszébe jutott még valami. Benyúlt a kesztyűtartóba, és a lapos üveget a zsebébe csúsztatta. Hirtelen ötlettől vezérelve vette a kocsmában, amikor érdeklődött. Jól jön majd, ha nagyon fázik.
Mikor becsapta maga után az ajtót, az autó megmoccant, és lassan az oldalára dőlt.

Az idős házaspár a kanapén ült és a tévét nézte. Minden nap ezt tették, más dolguk nem akadt. A meteorológus az országos havazás képeit mutogatta. Szörnyülködtek, és örültek, hogy itt lehetnek a jó melegben.
- János jó helyen van - mondta az asszony. - Csak holnap repül vissza, addigra megjavul az idő.
- Jó helyen van - bólogatott a férje.
Bámulták tovább a képernyőt.
Ám az anyai lélekben balsejtelem csírázott ki.
- Apjuk, valami baj van a fiunkkal. Érzem.
- Ne beszélj bolondokat anyjuk! Csak a tévé ültette el az agyadba!
Elkezdődött a film, amire vártak.
De az Anya nem hallott belőle egy szót se. Valamitől hirtelen nagyon félt. Féltette valamitől nagyon a fiát.

1996 karácsonya és szilvesztere közt, átírva most

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-02-05 20:32:50

válasz oroszlán (2016-02-04 23:55:23) üzenetére
Még most jön a java! Ez csak az előjáték volt.
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
7904
Időpont: 2016-02-04 23:55:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Tetszett kedves Ylen, szép képekkel írtad le ezt a rettenetes hóvihart.
Szeretettel: Ica
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-02-04 17:22:14

válasz efmatild (2016-02-04 12:45:26) üzenetére
Kedves Matild!
Jó szórakozást! Remélem, továbbra is tetszeni fog!
Szeretettel:
Ylen
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
488
Időpont: 2016-02-04 12:45:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!
Most látom, mennyire lemaradtam az olvasással, most pótolom. Nagyon tetszik a regényed, szépen vezeted fel a szálakat. Megyek a további részekhez.
Szeretettel: Matild
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-30 20:25:52

válasz T. Pandur Judit (2016-01-30 20:16:07) üzenetére
Köszönöm, kedves Judit!
Ylen
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5180
Időpont: 2016-01-30 20:16:07

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ylen!

Megerősítem Ida hozzászólását, nekem is nagyon tetszik a történet, eddig nagyon jó és érdekfeszítő, biztosan a folytatás is ilyen jó lesz.

Judit
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-30 20:09:36

Jaj de jó!
Köszönöm, Marica!
Szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-30 19:58:17

válasz Kőműves Ida (2016-01-30 15:32:57) üzenetére
Drága Ida!
Belemelegedtem a szavaidba, míg olvastam. De jó lenne, ha másoknak is tetszene! Annak nagyon örülök, hogy te ilyen jó véleménnyel vagy, szívből köszönöm!
Ölellek szeretettel:
Ylen
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1833
Időpont: 2016-01-30 19:56:01

válasz Bödön (2016-01-30 08:05:20) üzenetére
Szia Laci!
Lesz még cifrább is! Igazad van, isten nem bottal ver. De mindig igazságot oszt.
Üdv:
Ylen
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6108
Időpont: 2016-01-30 15:32:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Drága Ylen!

Nagyszerű leírások, izgalmas történet, olvastatja magát, még, még, hajt a kíváncsiság... :)
Nagyszerű a regényed, szép, és érdekfeszítő, kicsit sem unalmas... Igen, ilyennek kell lennie, állandóan ébren tartani az olvasó érdeklődését... várom a következőt.
Nagyon tetszik!(megelőlegezem): Azt hiszem, ez egy nagyon jól sikerült regény lesz... :)

Ölellek szeretettel.
Ida
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
8527
Időpont: 2016-01-30 08:05:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Ylen! Nagyszerűen írod le a hóvihart a tanyavilágban. Érzékletes. Én is átéltem már ilyet, elakadt autó, távoli tanya, orkánszerű szél, kavargó hó. Szegény János! Erre szokták mondani: "az Isten nem ver bottal" Várom a folytatást!!! Üdv: én

Legutóbb történt

Krómer Ágnes alkotást töltött fel Lét-kérdések címmel a várólistára

Tóni bejegyzést írt a(z) A vers ABC-je Z… című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Az én karácsonyom című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Karácsonyi mese IV. rész című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Az én karácsonyom című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Enyhülés című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Karácsonyi mese IV. rész című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Megfogantam én a Cseppecske című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Enyhülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Az én karácsonyom című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ne félj című alkotáshoz

Kedves bejegyzést írt a(z) ne félj című alkotáshoz

Kedves bejegyzést írt a(z) A piás Mikulás és az ő stábja című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ne félj című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ne félj című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2019 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)