HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Digikönyv Versküldő Közös regény Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1828

Írás összesen: 45585

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Cselényi P.
2017-12-15 09:26:03

Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2016-02-02

Mi kommunista ifjak...I/6.

Az ünnepség csütörtökön délután 4 órakor kezdődött az első emeleti díszteremben, a rákövetkező nap, november 7. piros-betűs ünnep, munkaszüneti nap. Illett ott lenni, bár kötelezővé nem tették. Ha valaki nem ment el, annak nagyon nyomós okokat kellett felvonultatni, máskülönben számíthatott különböző retorziókra, nem kapott jutalmat, fizetésemelést, előléptetést, vagy egyenesen azt tanácsolták neki egy idő után, hogy keressen új munkahelyet. Sajátos módon persze nem erre az okra vonatkoztatták vissza, hanem egyéb kilengéseknek a nyakába varrták: gyakran elkésik, hanyagul végzi a munkáját, nem tud beilleszkedni a közösségbe, és a többi, és a többi. Nem sok ilyen eset volt, de azért előfordult. Hajánál fogva előráncigált indokok voltak ezek: a Hivatalban nem vették túl komolyan például a reggel 8 órai kezdést a fél ötös befejezést, és az ehhez hasonló szarságokat. A főnökök szemet hunytak a felett, hogy a családanyáknak reggel el kell vinniük a gyerekeiket az óvodába, iskolába, s emiatt csak fél kilencre, kilencre érnek be, s már négykor elmennek. Azt sem, ha a dolgozó esetleg hibázott, vagy elfelejtett valamit. Istenem, a lónak négy lába van, mégis megbotlik. Amíg valaki teljesítette nyáj-kötelezettségeit, hű volt és alkalmazkodó, nem érte szó a ház elejét.

A dolgozók fél négy körül már szállingózni kezdtek a díszterembe. Oda ülhetett mindenki, ahová akart az első két sort kivéve, ahol a Hivatal és a Pártszervezet vezetői valamint a megívott díszvendégek foglaltak helyet. Az ülésrendet illetően nem volt külön szabály, de a részlegek általában együtt maradtak: így például az Agrárgazdálkodási Főosztály jobb oldalt az ablakok mellett a harmadik és a negyedik sorban, mellettük a Területi Főosztály dolgozói, e két főosztály mögött a Könnyűipari és a Nehézipari Főosztályok, majd a Számítástechnika és Ügyvitelszervezés és így tovább. A terem zászlódíszbe öltözött, a szónoki emelvény felett ötágú vörös csillag, a munkásmozgalom vörös zászlaja, a magyar és a szovjet zászló, körben pedig, a falak mentén a kovácsoltvasból készült karos-égők magasságában kicsi piros, és piros-fehér- zöld zászlók. A pulpitus vörös drapériával volt borítva, a szemközti falon a zászló alatt Marx, Engels, és Lenin életnagyságú portréi. Amikor már egy gombostűt sem lehetett elejteni a teremben, bevonult a vezetőség és a díszvendégek. Jött a Hivatal elnöke, dr. Tóth Dezső, jobbján Nemesné Falusi Etelkával a Személyzeti Főosztály vezetőjével, balján Tarján Rudolf a hivatali Pártszervezet első titkára. Utánuk a vendég elvtársak: Szirmai elvtárs a kerületi pártbizottságtól, és a különböző minisztériumok és társhatóságok magas-rangú küldöttei. Tóth elvtársék fellépkedtek a pulpitusra felvezető széles falépcsőn, és helyet foglaltak az ünnepi asztal mögött. Melléjük ült jobbról, balról a vendégek közül Szirmai elvtárs, és Szakolczai elvtárs. Ez utóbbit a Pártközpont delegálta. A többi vendég az első és a második sort töltötte be.
Néma csend lett, a szemek várakozón tekintettek az emelvényre. Tóth elvtárs felállt, köhintett, megigazította a nyakkendőjét és így szólt:
Elvtársak! Barátaim! Ezen a szép ünnepen, a nagy októberi szocialista forradalom 70. évfordulóján tisztelettel és szeretettel köszöntöm a Hivatal dolgozóit, és a meghívott vendégeket, köztük Szirmai elvtársat a kerületi pártbizottságtól, Szakolczai elvtársat a Pártközpontból és a társhatóságok képviselőit. Az ünnepi beszédet Tarján elvtárs, Hivatalunk párttitkára fogja elmondani, átadom neki a szót.
Ennyit mondott, nem többet, nem kevesebbet. Bár párttag volt, elsősorban szakember, s így tőle hosszabb beszédet nem várt el senki.

Tarján elvtárs állt fel, magas, testes, elegáns férfi, deresedő halántékkal, mosolygós kék szemekkel. Mindenki szerette, barátságos, laza ember, fesztelen modorú. Tudni vélték, hogy ő is egykori nékoszos, mint Dorogi András, és Varga Attila a Nehézipari Főosztályról, Tárnoki Szilárd a Pénzügyről, illetve Merczelné, a Munkaügyről. A nékoszosokról Csepregi János egyszer, amikor szóba került azt mondta: "jó fejek az öreg szivarok, ezek komám igazi komcsik, nem karrierlovagok, mint én, vagy te", s Tandem Balu osztotta a véleményét azzal a visszavonással, hogy saját magát nem tartotta karrieristának, csak egy szerencsétlen, f.sz baleknak.

Tarján kitett magáért, nem kímélte a hallgatóság idejét és türelmét. Majd' egy órán keresztül ecsetelte a történelmi eseményeket, az 1905-ös polgári forradalomtól kezdve a munkástanácsok megalakulásáig, a bolsevikok, és mensevikek harcán keresztül Lenin száműzetéséig és dicsőséges visszatértéig. Mindenki ismerte az események menetét, mégis lélegzetvisszafojtva hallgatták, hogyan rendült meg egyetlen nap alatt a világ, hogy fordult ki sarkából a régi rend, miként történt a Téli Palota elfoglalása, és a szovjet-munkástanácsok hatalmának kinyilvánítása. A végén ezt mondta:
-Soha ne feledjétek elvtársak, békénket és biztonságunkat a nagy szovjet népnek köszönhetjük. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok garantálják az ország biztonságát. Éljen a magyar és a szovjet nép megbonthatatlan örök barátsága!
A hallgatóság felállva tapsolt. Éljen, éljen! -hangzott mindenfelől. Tandem Balu is tapsolt és éljenzett. Lopva körülnézett, nem veszi-e észre valaki rajta, hogy közben röhög a vakbele. A Tarján-beszéd után Szakolczai elvtárs mondott néhány keresetlen, meghatott szót, majd a hivatali KISZ szervezet 2. számú alapszervezetének titkára, Csoknyainé, Szegedi Kamilla a kommunista ifjúság nevében beszélt: megígérte, hogy a mai fiatalok hűek maradnak az apák hagyatékához.
Csoknyainé, Roth Emil helyettese volt KISZ-vonalon, csinos, vörös-hajú, 30 körüli fiatalasszony, óriási dumával. Szerelmi ügyeiről széltében hosszában pletykák keringtek, állítólag minden valamire való férfival kikezdett a Hivatalban, válófélben volt, férje a BKV-s Csoknyai, a Pártbizottságra rohangált be, hogy segítsenek, beszéljenek a feleségével, mert a helyzet már-már tarthatatlan.
-Két fő erénye van a mai ifjúságnak - mondta Csoknyainé. -Az egyik az internacionalista elkötelezettség, a másik pedig, a tisztaság és fedhetetlenség, ami a szocialista erkölcsön alapul. Kell ennél több elvtársak? - kérdezte, és hatásvadászó szünetet tartva szétnézett a teremben.

Tandem Balu, Svéder elvtárs és Némethné között ücsörgött, s elfogódottan nézdegélt. Figyelmét a túlsó oldalon egy szép szőke, hosszú hajú lány kötötte le, formás mellei voltak, s a fiú ezeket vette észre mindig. Barna, magas fiatalember ült mellette, Balunak az, az érzése támadt, hogy összetartoznak. Olyan kitartóan fixírozta, hogy végül a lány felfigyelt rá, kék szemének villámával visszavágott, majd elpirult, s lesütötte a szemét. Többször is próbálkozott elkapni a pillantását, törekvéseit siker koronázta, a vége felé újra rávillant egy pillanatra az a csodás kék szempár, egymásra néztek, ezzel szórakoztak elűzve a dögunalmat.
Amikor Csoknyainé a tisztaságról és a szocialista erkölcsről beszélt, némi moraj volt hallható, sugdolózás, itt-ott mintha kuncogtak volna, hangosan azonban senki nem szólt. A központi megemlékezés lezajlott, elénekelték a magyar és a szovjet himnuszt, s legvégül az Internacionálét, aztán az osztályok és részlegek dolgozói elhagyták a termet, visszatértek saját irodáik elhelyezési körletébe, hogy most már kötöttségektől mentesen szabadon ünnepeljenek tovább.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-11-25 17:41:59

válasz Susanne (2016-11-25 10:57:49) üzenetére
Szia Zsu! Vártalak! Klassz, h itt vagy, nagyon örülök Neked! Az ünnepségektől én is behaltam, de nem volt kíbúvó. Ott kellett lenni, s a betévő falatért bizony alakoskodni kellett. Milyen jó most, h most már szabadok vagyunk. ("Részünk minden nyomor, de szabadok vagyunk" - mondhatnánk a farkasokkal együtt! ) :) Szeretettel köszönöm! -én
Szenior tag
Susanne
Regisztrált:
2012-04-16
Összes értékelés:
5457
Időpont: 2016-11-25 10:57:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci !
Jöttem :)
Huhh ezek a véget nem érő kötelező ünnepségek :)
Remek korrajz, remek író tollából :)
jajj, de le vagyok maradva, de majd pótolom :)
Szeretettel olvastalak : Zsu
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-06-06 08:06:05

válasz inyezsevokidli (2016-06-05 22:13:36) üzenetére
Szia Ildikó! A rendszer célja az volt, hogy kinevelődjön a "szocialista embertípus" Egy ünnepségen, vagy pl. május elsején úgy tűnt, sikerült. Lelkes, tapsoló, éljenző emberek, "vonalas" hozzászólások. Hogy belül ki milyen, nem derült ki. Rejtőzködő életmódot folytattunk, igazi énünket nem mutathattuk meg! A rendszerváltás ebben hozott áttörést. Ez a nagy pozitívuma. Majd, ha tovább olvasod, látni fogod, mennyire különböznek egymástól ezek az emberek! Köszönettel és üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2016-03-24
Összes értékelés:
1318
Időpont: 2016-06-05 22:13:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!
Na, itt vagyok! Elkezdtem hivatali családfát rajzolni, meg akarom ismerni a jellemeket, mert kezdtem elveszíteni a fonalat. Annyira egyformának tűnt mindenki, akinek a magánéletéből nem mutattál be valamit. Nem akartam úgy járni, mint a krimikkel szoktam.
De ez az én egyéni szoc.problémám.

Üdvözöllek, és szép estét!

Ildikó

Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-20 18:11:27

válasz Finta Kata (2016-02-20 12:42:20) üzenetére
Kedves Kata! Nagyon érdekes, amit írsz a korábbi időszakról! 1987-re azért már megváltozott a helyzet a kádári "puha" diktatúra többet megengedett az embereknek, jobban éltek. A menőknek volt Trabantja, Wartburgja, vagy Zsigulija, ki lehetett váltani a turista útlevelet, s lehetett menni nyugatra. Míg Rákosi azt mondta: aki nincs velünk az ellenünk van, Kádár már azt: aki nincs ellenünk az velünk van. Persze azért a gyeplőt kőkeményen tartották! Ebben az időben már volt számítógép, a szocialista nagyvállalatok ezzel dolgozták fel az adatokat, s így számítástechnika is létezett. Senki nem sejtette, hogy 1.5-2,0 évvel később jön a nagy rendszerváltás! :) Köszönöm az értékes hozzászólást, szeretettel várlak továbbra is! -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
11647
Időpont: 2016-02-20 12:42:20

Most az első időkre vonatkozóan jelzem, hogy a S-tarjáni Acélgyárban dolgoztam, s gyorsíróként gyakran kirendeltek vasárnaponként, aminek "nagyon örültünk", hogy a megyei fontos gyűlések anyagát leírjuk.
Legtöbbször nem volt elég egy teljes füzet, amit utána még át is kellett tenni. Akkor még szombaton is munkaidő volt, du. 1 óráig!
Mi pedig írás közben egymásnak sugdostunk, s majd' elnevettük magunkat, vigyázva, hogy a jókedvünket észre ne vegyék, hogy az egyszerű, tanulatlan emberek, s időnként nők, milyen hülyeségeket (bocs') mondanak, nem tudják magukat rendesen kifejezni se. Persze, abból nekünk - gyorsírásból - áttéve, kellett épkézláb mondatokat faragni, s egy ártatlan fillért (akkor még az is volt) se kaptunk érte.
A beszédeket óriási éljenzések és tapsok kísérték, zengett tőle a ház, s nem hiányozhatott: "Éljen Rákosi, Éljen a Párt! Sokunknak majd' hányinger jött ránk.
Jó volt olvasni a szép emlékeket: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
11647
Időpont: 2016-02-20 12:38:02

Kedves Laci!
Számítástechnika és Ügyvitelszervezés - én úgy emlékszem, hogy a kommunizmus ideje alatt még nem jött szóba a számítástechnika, csak valamikor nyugd.von. után (1980, mivel akkor még bizonyos cégek a zárási időkben hívtak engem kisegíteni, mivel a gazd.-keresk.iskolában én tanultam a zárási munkát.
A vörös csillag, a vörös zászló és Lenin elvtárs képe sosem hiányozhatott a későbbi időkben sem a vezetők szobájából, sem kivonulások idején, se a dicséret: "Ne feledjétek elvtársak, békénket és biztonságunkat a nagy szovjet népnek köszönhetjük. Az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok garantálják az ország biztonságát. Éljen a magyar és a szovjet nép megbonthatatlan örök barátsága!"
Ez a rész nagyon jól sikerült.
Remekül alkottad meg az akkori beszédek lényegét, ami nagyon eredeti még a későbbi időkre is.
Szerkesztő
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2382
Időpont: 2016-02-13 09:23:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-02-12 08:22:49) üzenetére
Szia Bödön!
Ez egy szomszédos ország anyanyelve, románul van.
:)
Szép hétvégét!
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-12 08:22:49

válasz eferesz (2016-02-11 09:26:46) üzenetére
Szia Eferesz! Ez spanyolul van? Kubában éltél, vagy Spanyolországban? .....Hát a szabadság az bizony ránk tört, most is nyögjük. Azért nem mindenki így képzelte. A regény szereplőinek sorsa - szándékaim szerint- majd megmutatja! Köszönöm, h jelen vagy! Üdvözlettel: én
Szerkesztő
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2382
Időpont: 2016-02-11 09:26:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz Bödön (2016-02-03 16:03:40) üzenetére
Kedves Bödön!
Igen, én is éltem bizony ezeket az időket és építettem az Aranykort, nálunk ezt úgy hívták, hogy Epoca de Aur. A rendszerváltáskor még süldőfiú voltam, ekkor ért véget a gyermekkorom is, na nem kell megijedni, mert ezután sem unatkoztam, mert ránk tört AFENENAGYSZABADSÁG...
:)
Üdvözletem!
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-11 07:52:36

válasz oroszlán (2016-02-10 23:56:31) üzenetére
Köszönöm az elismerő szavakat kedves Ica! Átéltem ilyesmit, van honnan merítenem. Friss diplomásként egy hivatalban dolgoztam...:) Szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
6550
Időpont: 2016-02-10 23:56:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Nagyon élethű, kedves Laci ezek az ünnepségek, ami halál unalom!
Remek tollal írsz!!!
Üdvözlettel: Ica
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-03 16:03:40

válasz eferesz (2016-02-03 14:17:24) üzenetére
Szia Szabolcs,

hát ez tényleg szerencse! 10 éves voltál akkor, amikor a történet elindul, sok mindent láttál az elkövetkezendő eseményekből. A rendszerváltást már Te is felnőttként érted meg! Egyetemre jártál a 80-as évek végén? Vagy akkor érettségiztél?

Üdvözlettel: én

Szerkesztő
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
2382
Időpont: 2016-02-03 14:17:24

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Még szerencse, hogy én is jelen vagyok!
:)
Üdvözletem!
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-02 19:29:27

válasz Ylen Morisot (2016-02-02 19:19:02) üzenetére
Szia Ylen! Sok minden megváltozott, és sok mindenki. De maradtak dolgok, amelyek most is ugyanolyanok, mint akkor. S vannak emberek is, akik nem változtak. Változékonyság, állandóság - ez a regény témája, amit konkrét emberi sorsok bemutatásával szeretnék érzékeltetni! Köszönöm, h olvasod, és az értékes hsz-eket! Üdv: én
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-02 19:24:58

válasz sailor (2016-02-02 19:07:00) üzenetére
Szia Sailor! Nagyon örülök ennek, nagyon megtisztelő! Annyira sokat jelent nekem, hogy nem tudom elmondani, Mindent meg fogok tenni, h jó legyen, hogy meg tudjam mutatni minden ellentmondásosságával ezt a kort!!! Üdvözlettel: én
Alkotó
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1751
Időpont: 2016-02-02 19:19:02

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Mennyi ugyanilyen ünnepséget unatkoztunk végig! Az a baj, hogy a rendszerváltás után is maradt a régi rendszer, hogy aki nincs együtt a nyájjal, azt fogják legelőbb leépíteni. Most sem az ész számít.
Csillagos hatos ezért a november hetedikéért!
Üdv:
Ylen
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
3828
Időpont: 2016-02-02 19:07:00

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

Idézek az elöttem szóló hsz-ából,mert
pontosan ugyanazt érzem!

"Többet ér nekem ennek a témának az olvasása, mint egyéb, jelenleg. Jó ötlet volt részedről."

Teljesen egyetértek ezzel!

Olyan originálisan tudod bemutatni a dolgokat,mindegy miröl írsz!

Gratulálok:sailor
Alkotó
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
7610
Időpont: 2016-02-02 12:33:21

válasz Selanne (2016-02-02 10:25:39) üzenetére
Köszönöm Marietta! Nagyon jól esik, h ezt mondod. Igyekezni fogok, hogy minden benne legyen, a május 1. is, meg a kommunista szombatok. S majd eljutunk oda, amikor hirtelen minden megváltozik, s minden elvtársból úr lesz! Sok szeretettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8287
Időpont: 2016-02-02 10:25:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Azért, régen sejtette az ember, mikor van veszélyben a melóhely, és igen, mindenki szinte rést vett ezeken aa dög unalmas ünnepeken. A május 1-ét szerettem viszont. Majd biztosan felvonulás is lesz. :-)
Mennyit rihegtünk-röhögtünk ünnepi beszédek alatt. Szerettem ám rosszalkodni. :-)

Még valamit. Többet ér nekem ennek a témának az olvasása, mint egyéb, jelenleg. Jó ötlet volt részedről.

Szeretettel:Marietta

Legutóbb történt

Cipike alkotást töltött fel Szerelemkút címmel a várólistára

oroszlán bejegyzést írt a(z) Otthon a család című alkotáshoz

oroszlán bejegyzést írt a(z) Mindhiába című alkotáshoz

inyezsevokidli bejegyzést írt a(z) Félelem-TESZT (részlet) című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) Bár tudnám merre jársz című alkotáshoz

Cselényi P. bejegyzést írt a(z) A lakás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szakadt szövetkabátban címmel a várólistára

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Wilhelm Busch:Glaube címmel

F János bejegyzést írt a(z) Út a Paradicsomba 2/2 című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel Szereplők címmel a várólistára

F János bejegyzést írt a(z) Otthon a család című alkotáshoz

F János bejegyzést írt a(z) Az utolsó nap című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Wilhelm Busch: A szemérmetlen címmel a várólistára

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Mindhiába című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2017 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)