HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 28

Tagok összesen: 1921

Írás összesen: 51312

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-04-02 10:09:35

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2017-04-06

Mi kommunista ifjak...X/9, 10.

X/9.

-Gyerünk proletárok!
Ezt a meccset az egész tábor végigszurkolta. Három, három ellen egy kézilabda pálya nagyságú, 40 x 20-as kispályás focipályán - ez ám a virtus! A falusi suttyók akarták így, azt hitték, jobban tudnak futni, nagyobb a pájslijuk, mint az elpuhult városiaknak. A papok azonban tudtak focizni! "Papok", így csúfolta őket a szurkoló tömeg aparaja, nagyja, pedig csak egy igazi pap volt köztük a G.B Menyhért. A Takács Sanya, a másik csak egy nyavalyás segédpap, ornitológus, vagy dialkónus, olyan ember, aki ugyan ott sertepertél az oltár körül, de a liturgiába nem avatkozhat bele, Vendel Géza pedig, a harmadik, mint tudjuk egyáltalán nem pap, hanem gondnok itt az üdülőben.
-Gyerünk proletárok, hajrá, mindent bele!
Hiába kiabáltak, már 3:0 volt az ellenfélnek.
A "klerikális reakció" lefocizta a pályáról a kommunista ifjakat, a "proletárok" izzadtak, hörögtek, mondtak cifrákat ezerrel, de nem bírtak velük. Vendel beállt ötvennyolcas csukáival a vészkapu elé, a másik kettő pedig, mint a pokol tüzes ördöge száguldozott a pályán, egymás után lőtték a gólokat.
-Fúj, fúj papok! Hajrá prolik!
Hiába pfújolták őket, ők rúgták a negyediket is, már négy-nulla volt az állás, oda.
Akkor aztán azt mondta Tandem Balu a csüggedni látszó Csepregi Jánosnak, és a dühében bikaként fújtató Barna Rolandnak:
-Taktikát kell változtatnunk tökösök, b...tok meg! Először is, ha elveszítjük a labdát, mindenki odarohan a hozzá legközelebb álló ellenfélhez, és rátapad, hogy ne tudjanak szabadon passzolni a rohadékok. Másodsorban, amikor ők jönnek kapuból, próbáljuk meg elcsípni az első passzt, és rögtön kapura törni. Ezt én vállalom! Jó?
-Jó!
Na, nekimentek utána a papoknak! Hosszú, elkeseredett küzdelem kezdődött, amelynek csak az, vetett véget, hogy Sós Mariska a konyhalányok főnöke, maga is szép, begyes, eladósorban lévő konyhalány pontban fél nyolckor, virágmintás, kalocsai köténykéjében megrázta a vacsorára hívó réz-harangot. 4:4 volt ekkor, a proletároknak sikerült döntetlenre hozni addigra a partit.
-Vége! - kiáltotta Vendel izzadt képét a keze fejével törülgetve -kéz és lábmosás fiúk, s gyerünk az ebédlőbe! Meghívom az urakat is - tette hozzá a két papra kacsintva - hortobágyi húsos-palacsinta lesz ma este!

Vacsora után együtt üldögélt a két csapat az alsó, nagy társalgóban. Urak, proletárok, papok, kommunisták együtt söröztek. Velük voltak a szebbik nembéli vezérszurkolók, Székely Hajnalka, Csoknyainé Szegedi Kamilla, és még egy lány, aki tetszett Tandem Balunak.
Barna Roland enyhe fokban el volt ázva a sok sörtől és attól a két konyaktól, amit közvetlenül a vacsora után a büfében bekapott, kortyolt az üvegből: "Szarok bele. Az ellenforradalom idején elvtársak, ez antagonisztikus...az ellenforradalom idején, mit is akartam mondani, hála az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatoknak, tiszta mészárlás, egészen más volt a gyerek fekvése az ellenforradalom idején!"
-Marha! -torkolta le Csepregi János. -Kuss.
A sokadik sör után ilyet szólt lazán a keszeg pap: vasárnap reggel 8-kor misézek itt a szomszédban, a Szemesen lévő Szent Antal templomban. Szeretettel várom az urakat és a hölgyeket. Remélem eljöttök! - tette hozzá Hajnalkára nézve, az ő arcát tanulmányozva - mise után vendégül látom a proletár urakat, és a proletár hölgyeket agapéra!
A lány tanácstalanul nézett a többiekre. Elképesztő egy helyzet volt. Mit mondjon ő erre? Hogy naná, persze, ez marhára egyértelmű, egy kommunista KISZ-vezetőnek nyilván ott kell lenni a vasárnapi szentmisén! Ennyit az osztályellenségről, és az osztályharcról...
Helyette Tandem Balu felelt. -Megyünk atya, számíthatsz ránk!

X/10.

Jó ötvenes, szürkülő hajú pap-tanár volt az előadó, akit Roth Emil küldött. Ahogy szétnézett a társaságon, látszott rajta, tudatában van annak, hogy ez egy ifjúkommunista vezetőképző tábor, a hallgatóság nagy része materialista, aki nem hisz Isten létében.
Így kezdte: -Nem akarom meggyőzni magukat, feltehetőleg nem is tudnám. Pusztán csak arra szeretném ráirányítani megtisztelő figyelmüket, hogy létezik egy másfajta gondolkodásmód, mint a materialista. Érdemes elgondolkodni rajta, a gondolkodás élesíti az elmét, az ismeretek bővítése mindenki számára hasznos.
Szétnézett a teremben, kereste a szemkapcsolatot. Látott egy lányt oldalt a második sorban, akinek szemében meglátta a felcsillanó érdeklődést. Ezt követően őhozzá beszélt.
-Marx Károly ismeretelméletének logikája sok tekintetben hasonlít a mai modern idealista világkép logikájához. Marx azt mondja: a ma ismert világ az öröktől fogva létező anyag mozgásformáinak változásaként jött létre. Az anyag nem más, mint a tudatunktól függetlenül létező objektív valóság. Ebből a tételből vezet le mindent, a tudat másodlagosságát a léttel szemben, a tér és idő anyagtól való elválaszthatatlanságát és objektivitását.
Ránézett a lányra, látta értelmes csillogó tekintetét. Mellette egy szőke, loboncos-hajú, széles vállú fiú ült, a fiú is őt figyelte.

-Nos - folytatta -ez a kérlelhetetlen vaslogika jellemzi a mai modern idealista-filozófiai iskolákat is. Ennek mentén jut el például Max Scheler az individuális keresztény lét fogalmához, mely létének értelmét abban találja meg, hogy Isten végtelen személyének a világ iránt érzett szeretetét szeretettel telve vele együtt foganatosítja, tehát nem az Isten iránti szeretetben amare Deum, hanem az Istenben való szeretetben amare in Deo. Ahogy azonban Scheler a személy fogalmát értelmezi, annak a meghatározásába egyúttal belejátszik az ő sajátos életfilozófiája is, amennyiben e fogalmat megfosztja a skolasztikától neki tulajdonított szubsztancia-jellegtől és azt tiszta aktualitásként definiálja, mely minden egyes aktusában teljes egészében él és strukturálisan jelenvaló. Bár hozzá kell tennünk - mondta lélegzetvételnyi szünet után, - hogy a mindebben rejlő veszélyes tendencia az ember istenné tételének kísérlete, amit a német Vergöttlichlung-nak nevez, és az ebből származtatható veszélye annak, hogy az abszolútum végességgé, a transzcendencia immanenciává alacsonyodik. E problémák vezettek oda, hogy Scheler későbbi filozófiája tragikus világfelfogásba torkollott. E felfogás szerint az emberben összeütközésbe kerül a szellem és az ösztön princípiuma s e kettő nem egyesíthető problémamentes egységgé. Scheler metafizikus irányultsága miatt ennek az összecsapásnak harc-jelleget kellett öltenie, mégpedig két legvégső, másra vissza nem vezethető ősprincípium között. Egy bizonyos, a keresztény gondolatkörből származó elképzeléshez azonban Scheler mindvégig ragaszkodott, nevezetesen valamennyi individuális szellemi egyén univerzális szeretetközösségéhez, és ezen keresztül a megosztott vétkességhez s a kölcsönös közös felelősség-vállaláshoz.

-Te érted miről beszél? - fordult oda a második sorban Székely Hajnalka Csepregi Jánoshoz.
A szőke srác megrázta nagy lobboncát. -Egy kukkot se, bameg. Sebaj, nem érdekes.

A végén lehetett kérdezni.

-Maga szerint van Isten? - kérdezte egy vörös-hajú lány.
-Igen - mondta a pap. -Más?
-Ha van, akkor hol van? -ezt meg egy nyiszlett kissrác kérdezte, Kőkállói Péter a Pestmegyei Igazgatóság KISZ szervezetének delegáltja.
-Isten mindenütt jelen van - válaszolta az előadó.
-Ez hogy létezhet?
-Ő mindenható.
-Ha mindenható, akkor miért nem akadályozza meg a háborúkat? -Valahonnan a hátsó sorokból jött a kérdés.
A tanár elnézően mosolygott. -Tudja ez bonyolult dolog. Isten szabad akaratot adott az embernek, nem avatkozik bele a történelem menetébe. Javaslom, olvassa el a Szentírásból a Teremtés-könyve című részt.
Izgatott, kövér fiú állt fel, Delemendi Pali.
-A mai, modern idealista világkép kialakítói figyelembe vették a keleti tanokat?
-Mármint?
-Hát például a Krisna-tudatú hitet. Vagy a buddhizmust.
Az előadó érdeklődő tekintettel mérte végig. -Konkrétan mire gondol?
-Hát ugye itt arról van szó, hogy az embernek a transzcendentális észlelés különböző szintjeire kell feljutnia, ahhoz, hogy a Világosságot megtalálja. Az egyik szintről a másikra való feljutás időigényes, és magas-fokú szellemi koncentrációt igényel. Ez szerintem jóval több, mint a keresztények hókuszpókusza. Mi a legfőbb különbség önök között, ha szabad megkérdeznem, és a keleti tanok tanításai között?
-Olvasson még utána fiatalember ennek a témának! De, hogy konkrét kérdésre konkrét választ adjak, nekünk, keresztényeknek nem szükséges fáradtságos, hosszan tartó meditációval eljutni Istenhez. Számunkra elegendő, ha egy percre elcsendesülünk és elimádkozzuk a Miatyánkot: Miatyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a Te neved, jöjjön el a Te országod, legyen meg a Te akaratod...

...Aznap az "A" menüben zöldségleves volt, utána rántott-hús, sült burgonyával, uborkával. Egy kis tálkában parajfőzeléket szolgáltak fel mellé, ez az üdülő specialitása volt. Az ebédet dobostorta zárta, pukkadásig teletömték a gyomrukat a fiatalok.

A történet és a szereplők a fantázia szüleményei

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2017-04-13 17:07:21

válasz Finta Kata (2017-04-13 12:35:36) üzenetére
Kedves Kata! A filozófia nyelvezete megfekszi az ember gyomrát, de én bírtam! :) Köszönöm z elismerést, igyekszem úgy írni, mintha csak élőszóban anekdotáznék agy baráti társaságban:) A dobostorta most nekem is lecsúszna. Szeretettel köszönöm és áldott Húsvétot kívánok! -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2017-04-13 12:35:36

Kedves Laci!
elég nehéz sorokat kellett olvasni, ill. hallani az ott jelenlévőknek. Nagyon jól írsz, érdekes, még a nehezebb sorokat is ideértve.
Az írás vége azonban döntetlenül a legjobb, mármint az "A" menü, azt mindenki örömmel töltötte magába!
Ide nekem is egy szelet dobostortát!
Szeretettel olvastam: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2017-04-10 20:17:53

válasz Ylen Morisot (2017-04-10 19:59:16) üzenetére
Szia Ylen! Nem vagy vele egyedül! Bevallom én tízszer olvastam el, amit S filozófiájából összeállítottam, s akkor egycsapásra megvilágosodtam...tizenegyedszerre felesleges....Köszönöm! én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2017-04-10 20:12:04

válasz oroszlán (2017-04-10 11:31:53) üzenetére
Kedves Ica! Hát bizony az ideológiák már csak ilyenek! A baj csak ott kezdődik, amikor az "eszmei" értelemben vett kibékíthetetlenségből elkezdenek fegyvert készíteni, és egymást irtani! :) Köszönettel: én
Szenior tag
Ylen Morisot
Regisztrált:
2015-05-02
Összes értékelés:
1813
Időpont: 2017-04-10 19:59:16

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!
Megint ámulok, mi mindenre jó egy focimeccs - mármint "íróilag". :)
"egyértelmű, egy kommunista KISZ-vezetőnek nyilván ott kell lenni a vasárnapi szentmisén" - na, ez megint nagyon jó!
De az előadásból én se értettem egy kukkot se! :)
Üdv:
Ylen
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8819
Időpont: 2017-04-10 11:31:53

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
A két ellenpólus, nem biztos, hogy összeegyeztethető.
Érdeklődéssel és szeretettel olvastalak.
Gratulálok: Ica
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2017-04-10 07:39:39

válasz eferesz (2017-04-10 00:58:34) üzenetére
Hát kíváncsi leszek! :) Szólok, ha sikerül....
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3217
Időpont: 2017-04-10 00:58:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Pontosan ezen a véleményen vannak, csak még nem akarják bevallani maguknak, de időnk az...
:)
Üdvözletem!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9638
Időpont: 2017-04-06 17:07:17

válasz eferesz (2017-04-06 10:43:27) üzenetére
Kedves Szabolcs! Köszönöm, jól esik! És kölcsönös!!! Bárcsak a kiadók is ezen a véleményen lennének! :) Baráti öleléssel: én
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3217
Időpont: 2017-04-06 10:43:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Szeretem az írásaidat és kész.
:)
Szeretettel: Szabolcs

Legutóbb történt

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 3. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tavaszi vihar című alkotáshoz

magam alkotást töltött fel Tavaszi vihar címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Profit című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Profit címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A varázsseprű című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A Föld napja című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Álmomban című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Bálint István alkotást töltött fel A téren vártalak címmel a várólistára

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Álmomban című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Fodrozó magány című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 3. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 2. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Madarak- fák napja nálunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) békét kötöttek bennem az ellentétek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Susanne bejegyzést írt a(z) Bennünket sem került el című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 4. címmel

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Tibor napján című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Madarak- fák napja nálunk címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)