HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 5

Online vendég: 35

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51277

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

ElizabethSuzanne
2021-03-02 19:59:26

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2020-07-24

A lajtorja 49.

1. Szabadíts meg a gonosztól (Harmadik Könyv, folytatás)

Tíz szép, új, nemrég épült emeletes bérkaszárnya sorakozik a düledező rissz-rossz proli-házak szomszédságában a Dombóvári út közepén, a vasúti töltéssel szemben. A házak, a század-elején oly' divatos szecessziós stílusban épültek, mint abban az időben szerte a Monarchiában, Bécstől, Budapesten keresztül Pozsonyig és Fiuméig. A mai modern ember, a kalandos kedvű felfedező, e miatt a látvány miatt érzi otthon magát az említett városok régi városrészeiben. Na igen, mondja sóhajtva, a mai, modern ember, ha Bécsben a Kartner-strasseén jár, Budapesten a Rákóczi úton és mellékutcáiban, vagy Rijeka (Fiume) kikötői negyedét körülvevő utcákban, milyen ismerős! Mintha otthon lennék!
(Jelen sorok íróját is elfogja néha a nosztalgia, amikor késő délután autójával a Lánchíd, és az Akadémia felől jövet ráfordul a József Attila utcára, és a piros lámpánál megállásra kényszerülve, tekintetével beleütközik a túlsó oldalon álló, magas, sokemeletes palota, tündöklő rőt, vörös fényt lövellő, zsalugáterekkel félig fedett ablakaira. Tisztára olyan, mintha Fiumében lennék, mondja magában, s szinte erőszakos kívánsággal lesi, követeli, amikor végre tovább haladhat, hogy a házak mögött kibukkanjon a kikötő megszokott képe. A rakpart régi macskakövei, melyek közeiben kinőtt a fű, az óriási, vasból öntött kikötőbulbák, a part szélén álló, rakodásra váró tengerjáró hajók, az ég kékjét szimatoló toronydaruk, a víz keskeny ezüstje, s a látómezőt kitöltő, nyüzsgő, színes sokadalom)

A Dombóvári út új házait a környéken élők úgy hívják: tisztviselő-házak. Nem sokat tévednek, a lakók többsége valóban pályakezdő, alacsony-fizetésű kishivatalnok, különböző tisztségekben dolgoznak itt-ott. A kormányprogram (bérlakások építése) részeként az a réteg képviselteti magát itt, akire az állam a leginkább támaszkodhat. A lakbérek magasak, de nem megfizethetetlenek. Ahogy halad az ember egyre feljebb a hivatali ranglétrán, ahogy emelkedik a fizetés, úgy válnak egyre elviselhetőbbé a terhek. Sok a fiatal házas, az asszonyok általában otthon maradnak, a gyerekeket nevelik, a családot, a kor elvárásai szerint a "középosztályban", ahová a tisztviselői kar számít, a férj tarja el.

Itt lakik a Dombovári út 9-ben a második emeleten, Várkonyiék alatt a Herderics család. A családfő Herderics Ferenc a háború kitöréséig a Kálvin téren dolgozott, a Gazdák Biztosító Szövetkezetének impozáns, öt emeletes épületében. Ez az épület ad majd otthont később az Állami Biztosítónak, amely intézmény Rákosi elvtárs proletárdiktatúrája alatt nemes egyszerűséggel elkommunikálja, s magába olvasztja a nagy múltra visszatekintő Gazdákat. Ferenc felesége, a második, (az első meghalt) ippi és érkeserűi Fráter Lenke. Ő is dolgozik, hogyne, hiszen kell a pénz! A törekvő fiatal házaspár nem akar évtizedeket várni, arra várni, hogy később, majd egyszer valamikor viszik valamire. A gyerekekre, a tíz éves Stefikére, és bátyjára, Győzőre napközben a szomszédasszony, bizonyos Sracht Nelli vigyáz.
Lenke, ez a filigrán, kék szemű, szőke, dauerolt hajú fiatalasszony, lánynak nézné az ember, nem asszonynak, olyan szép, mint a Grimm mesék jó tündére, a Kassa-Oderberg vasúti társaság budapesti irodájában titkárnő. Illetve most már csak volt, a társaság, miután vonalai Trianon miatt külföldre kerültek, megszűnik. Történetünk idején kiterjedt, de eredménytelen levelezést folytat a társasággal, végkielégítése ügyében.

A kommün alatt Lenkét rábeszélik (géppisztolyt fognak rá) vállalja el, hogy ő lesz a házbizalmi. Lelkesen igent mond. Később, 45 után, a kommunista érában komoly hasznot húz proletárdiktatúra alatti "hősies" szerepvállalásából. Ennek köszönheti, hogy nem telepítik ki családjával együtt, mint sok más "reakciós" elemet. De ez most még a jövő zenéje. Jelenleg igazoló jelentéseket kell írnia a Belügyminisztériumba, hol volt, mit csinált a kommün idején? Ferenc hadifogoly, de várják vissza a Biztosítónál, fenntartják státuszát, s ezt írásban is megerősítik. Az írás fennmaradt, a családi levéltárban megtekinthető. De várja vissza őt felesége és két gyereke is. Nagyon várják. Az esti ima mindig így zárul: édes Istenem kérlek, add, hogy Apuka minél előbb hazajöhessen a fogságból! Jó ideje, hogy utoljára írt, szép, kalligrafikus betűkkel megrajzolt tábori levelezőlapjai egy ideje nem jönnek már.

A ház gyerekei, ha nem a gangon és az udvaron rajcsúroznak, kitódulnak a töltésoldalba, s ott folytatják. Rengeteg gyerek nyüzsög délutánonként, illetve a nyári vakáció ideje alatt egész nap. Reggeltől késő estig játszanak, marakodnak, veszekednek, hajba kapnak, kibékülnek. Gyakran verekedéssé fajul a dolog. A nagyobbak megverik a kisebbeket, ez így van rendjén az utca világában. A lányokat is verik, ha muszáj. Herderics Stefikére azonban, akit szülei Médynek becéznek, senki nem mer kezet emelni, bátyja, Győző személyében rettenthetetlen védelmezője van. Győző, fejjel magasabb kortársainál, testes, erős felépítésű, kerek fejű, kopaszra nyírt fiú, kimért, lomha mozgása látszat csak, amikor kenyértörésre kerül sor, átalakul a természete, villámgyors lesz, mint a lecsapó sólyom. Jaj annak, aki ilyenkor csápoló öklei közelébe ódalog, vagy, akit meg tud ragadni, hogy nyakánál fogva a földre rántsa. Nem egy kötözködő, idegen gyerek járt már pórul vele.
Egy nagyobb fiú, a "proli" házak bandáinak egyik vezéralakja, belekötött a vézna Várkonyi Zolikába (egyszer majd híres filmrendező lesz) "te kis nyomorult görcs" -mondta neki csúfondárosan vihogva. Médy, aki nagyon szerette Zolit, rögtön védelmére kelt kis barátjának, és jól bokán rúgta a csúfolódót. Mindez a töltés oldalában zajlott. A proli-gyerek ütésre emelte a kezét, de akkorra már ott termett a mi Győzőnk. A semmiből került elő, senki nem tudta, honnan. Szó nélkül megragadta a magasba emelt kezet, egyet csavart rajta. A kéz gazdája üvöltve a földre esett, majd lassan felállt, s fájdalmas arccal, kezét az oldalához szorítva, hátra-hátra nézve eltávozott dicstelen tette helyszínéről.
Az eset precedenst teremtett. Elterjedt e híre, s attól a naptól kezdve Médyt senki nem merte bántani az utcában.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9533
Időpont: 2020-08-28 08:02:32

válasz sailor (2020-08-27 16:11:52) üzenetére
Igyekszem, köszönöm! Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
6918
Időpont: 2020-08-27 16:11:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Siess mielöbb vissza!
Nagyon kóváncsian várom a folytatást!

Üd:sailor

Szép estét!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9533
Időpont: 2020-08-26 16:57:55

válasz hundido (2020-08-21 05:59:09) üzenetére
Szia, igen, ez tényleg így van, Sajnos a nyári időszakban kevesebb alkalommal tudok jelen lenni. De igyekszem mindig vissza. A szeptember még kicsit zűrös nekem, de a hónap végén nagy valószínűséggel révbe érek, s tartom a korábbi menetrendet. Köszönettel: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9533
Időpont: 2020-08-26 16:51:02

válasz eferesz (2020-07-31 21:16:20) üzenetére
Kedves Szabolcs! Örülök, h újra itt jártál, s itt hagytad gondolataidat! Köszönöm! Szeretettel: én
Szerkesztő
hundido
Regisztrált:
2006-03-12
Összes értékelés:
2141
Időpont: 2020-08-21 05:59:09

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Újabb szereplők, újabb életutak. Azt írtad, csak később folytatod, ezért most olvastam el, mert azért ez elég hosszú "kiesés" az olvasónak. Így frissebb és várom a folytatást.üdv hundido
Szerkesztő
eferesz
Regisztrált:
2013-09-06
Összes értékelés:
3188
Időpont: 2020-07-31 21:16:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Bödön!
Lajtorja -múlt, jelen, jövő színhelye.
:)
Nagyon örülök, hogy olvashatom.
Szeretettel: Szabolcs
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9533
Időpont: 2020-07-27 08:10:06

válasz sailor (2020-07-27 07:49:27) üzenetére
Szia Sailor! Most újra elvitorlázom egy időre. Postámat, posztjaimat azonban folyamatosan figyelem. Köszönök mindent! Szép nyarat kívánok: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
6918
Időpont: 2020-07-27 07:49:27

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
"A ház gyerekei,"
ez a rész is csoda jó!
Szinte látni Gyözöt,ahoy megragadta a magasba emelt kezet
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
6918
Időpont: 2020-07-27 07:23:46

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Bödön!

". Augusztus végén, szeptember elején jövök vissza újra, akkor folytatom. "
Nagyon fogszhiányozni!
...de annak tudatában,hogy folytatod,megnyugtat!
Ez a hihetetlen pontoság,utánanézés,beleélés,ami amit mindig
csodálok Nálad!
Most kiemelném a zárójelben írottakat.Látszik benne mennyire
beletudod élni magad a dolgokba...a jelenbe és szintén a többi
résznél a multba!'´

Elismerésem!
´
Szép napot:sailor

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9533
Időpont: 2020-07-26 08:16:21

Kedves Olvasók! Ezzel az epizóddal új szakaszába lép a történet. A Dósa család után most megismerkedünk a Herderics családdal (Ertsey, Fráter). A két család sorsa később összefonódik. Augusztus végén, szeptember elején jövök vissza újra, akkor folytatom. Köszönettel az eddigi megtisztelő figyelemért: én

Legutóbb történt

hundido bejegyzést írt a(z) Cseresznyevirág című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 72. címmel

hundido alkotást töltött fel Az öreg tölyg meséi 4/1. címmel

aLéb bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Sértődős Saci címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Tavaszi titok című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Boldog új évet! című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Boldog új évet! című alkotáshoz

inyezsevokidli alkotást töltött fel Például címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) A végzet forrása című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Cseresznyevirág című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy haiku című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy haiku című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Cseresznyevirág című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Tavaszi viharok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) utunk kószáló álmodozás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A türelmetlen maci című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Cseresznyevirág című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Cseresznyevirág című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Töredék című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A türelmetlen maci című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Cseresznyevirág című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gyerekvers című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az ügyetlen Tukó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az ügyetlen Tukó című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Pilinke és Morzsa királyfi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) dicsőítő ének című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Cseresznyevirág címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Pilinke és Morzsa királyfi című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (1/8) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (2/8) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (3/8) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)