HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 25

Tagok összesen: 1916

Írás összesen: 51279

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kőműves Ida
2021-03-08 21:32:13

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / regény
Szerző: medveFeltöltés dátuma: 2020-09-29

Az ikerajtó - Prológus

Az ikerajtó

Prológus

I.
793. június 8., Lindisfarne

Rőtszakállú Thorvald a közelgő partokra nézett, majd a tengerbe köpött. A sámán látomása szerint Freyja istennő erre a helyre mutatott, ahol megtalálhatja Odin elveszett szemét. De a szűnni nem akaró köd közül előtűnő rideg sziklák nem hasonlítottak a Vallhallára, inkább Hél elátkozott földjére. Neki végül is mindegy, ha a pokolba kell is mennie érte, akkor is övé lesz Odin hatalma.
Hajóik csendesen értek partot hajnalban, pirkadat előtt - fontos volt, ha vannak helyi halászok, ne találjanak rájuk. Partraszálláskor Thorvald előreküldött pár őrszemet, akik most, hajnalhasadtakor értek vissza. Egy domboldalon kőépület állt, rajta a pogányok keresztnek nevezett jele. Harcosok sehol. Thorvald ismét köpött. Hol a dicső halál lehetősége - gondolta kesernyésen.
Délelőtt már a kővárban állt, körülötte lemészárolt papok, de ő csak a felborított oltár alatt található kőre meredt. Odin szeme nézett vissza rá. Leif és Kolbeinn, két hűséges szolgája, idegesen álltak mögötte. Egy ősrégi kéz formázta tenyérlenyomat volt a kövön. Thorvald remegő sajátját belehelyezte, mire a szemközti fal kövei szétnyíltak, és egy vasajtó tárult fel előtte. A kapun kirajzolódott a Bifröszt szivárványa. Kolbeinn felsóhajtott:
- Asgard hídja...
Thorvald a kapuhoz lépett - mintha a tengeren lenne, imbolyogni kezdett a talaj. A bifröszt feltárult előtte, és egy hóviharban úszó domboldal ködlött fel előtte a túloldalról. Intett szolgáinak, majd habozás nélkül mindhárman átléptek a kapun.

II.
1959. február 2., Holatcsahl-hegy

Igor egy filter nélküli cigarettát szívott. A vihar nem akart csillapodni, bömbölve adta tudtukra, hogy ez az ő felségterülete. Ráadásul ez a folyamatos nyüzsgés a fejében, a szél nem csak a testüket, de az agyukat is kezdte megtépázni. Szvetla mamuska erre mondta régen, hogy Csernobog az idegein táncol. Hát az övéin most egy egész orosz ezred jár kozáktáncot. Jól esett az izzó staub, megnyugtatta egy időre, nem beszélve a meleg füstről. Ha a hőmérő nem tévedett, közel mínusz huszonöt fok van idekint a hegy lábánál, és hajnalra lesz az kevesebb is. Szerencse, hogy Jugyin lába begyulladt és visszafordult, így most a felszerelése nagy szolgálatot tesz nekik. Nyugodj meg elvtárs, még mindig jobb, mint Szibériában követ törni ugyanilyen időben, felszerelés nélkül - gondolta fanyarul.
Épp azon merengett, vajon mennyire térhettek el az eredeti útvonaltól, amikor egy óriási alak tűnt fel a láthatáron. Hatalmas, torzonborz termete és csapzott szakálla egy pillanatra elhitette vele, hogy egy almastit lát. De a majomember közelebb érve inkább tűnt valami nomád harcosnak - nem mintha ez kevésbé lett volna értelmezhetetlen ott és akkor. A vadember üvöltött valamit, mintha kérdés lett volna, de talán a vihar miatt, Igor egy szót sem értett belőle. Valami nem tetszett neki abban, ahogy viselkedett - minden lépése eltökéltséget, fenyegetést árasztott. Igor óvatosan a sátor felé kezdett araszolni - a többiek alszanak, de ha legalább a két Jurijt és Zolotarjovot fel tudja kelteni, kellő túlerőben lennének. Ebben a pillanatban egy nyíl találta el a bal kezét. Igor felüvöltött, és félig meglepetten, félig dühtől eltelve jobbra fordult, ahonnan egy másik torzonborz alak tűnt fel - kezében íjjal. A majomember ismét üvöltött valamit, amiből csak annyit lehetett érteni a viharban, hogy "Odin".
- Baszd meg magad, te kibaszott majom! Zolotarjov, Szlobogyin, ébresztő! Megtámadtak minket valami ótvar manysik! - ordította Igor, és a sátor felé vetette magát. Ekkor azonban a másik irányból egy lándzsa csapódott a sátorba, felhasítva azt középen. Hányan vannak ezek? - gondolta Igor, de közben tovább kúszott a sátor felé. Jugyin másik nagy jótéteménye volt, hogy rá hagyományozta visszatérése előtt TT-33-asát. Úgy tervezte, hogy az út során szabadul meg tőle, mielőtt a KGB megtalálná nála. Igor nem tudta, miért keresné a KGB pont ezt a fegyvert, viszont megigézte a pisztoly, és egyelőre nem vált meg tőle. Szerencséjére. De a szerencséért tenni is kell. Ahol a lándzsa felhasította a sátrat, Szlobogyin feje bukkant ki. Álmosan, értetlenül nézett, de a katonai kiképzés nem múlt el nyomtalanul.
- Hányan vannak, elvtárs? - kérdezte Igortól.
- Legalább hárman. Kapjátok fel a jégcsákányokat, és nyomás kifelé. A sátor nem biztonságos.
Ezt alátámasztandó, újabb nyíl csapódott be közvetlenül Szlobogyin füle mellett. Ha nincs a vihar, a két szeme között találta volna el. A sátor hullámzani kezdett, majd középen továbbhasította a két Jurij, hogy mielőbb kijussanak az ismeretlen fenyegetés elől. Igor közben megkaparintotta a táskáját. Kikapta a pisztolyt, megnézte a tárat - 4 golyó volt benne. Ekkor ért oda a majomember. Közelről látta hatalmas vörös szakállát, kerek pajzsát és hatalmas kétélű kardját.
- Gyatlov elvtárs! Ez egy viking?! - próbálta túlüvölteni Szlobogyin a vihart és a rohamozó Thorvaldot.

III.
1959. február 25., Moszkva, Lubjanka tér

- Selepin miniszter elvtárs! Megérkezett a jelentés az uráli incidensről.
Selepin az érkező felé fordult. A vézna Uljasov remegve adta át a dokumentumokat.
- Selepin miniszter elvtárs, jelentem, hogy a Gyatlov-ügy rendezésre került.
- A vélhetően skandináv titkosszolgálati ügynökök holttestét elszállították?
- Igen, miniszter elvtárs. A személyüket érintő tárgyi bizonyítékokat lefoglaltuk a további sikeres nyomozás érdekében. Dokumentumok nem voltak náluk, egyelőre vizsgáljuk, hogyan jutottak át a határon.
- Találják meg mielőbb a felelősöket, mert hamarosan tájékoztatnom kell a pártvezetést az ügy fejleményeiről. Nem vet jó fényt a titkosszolgálatra, hogy az imperialisták ilyen messzire jutottak orosz hazánk földjén.
- Igenis, Miniszter elvtárs.

Egy baráti kávétársaság részére kezdtem el írni, szórakoztatás gyanánt. Pár fejezet már megvan, de lassan kell hozzá cselekményvázlatot készítenem, mert eredetileg csak egy novellafricska volt. :)

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
medve
Regisztrált:
2009-10-14
Összes értékelés:
403
Időpont: 2020-10-05 10:43:05

válasz Bödön (2020-10-04 07:54:23) üzenetére
Szia!

Végül is, a szereplő sorsának lebegtetése is egyfajta lezárás. Az olvasóra bízva a továbbiakat. :)
Nem is erre gondoltam, hanem ha olyan cselekményszálak halnak el, nem kerülnek kifejtésre, amelyek hozzátennének a műhöz.

Kriminél sem érezném, hogy mindig tudni kell, ki a gyilkos. Nyilván ad egy katarzisélményt, de például, ha az elkövető egy kis közösség tagja, akik védelmezik, és sose derül ki a tettes kiléte - lehet egy jó társadalomkritika vagy pszichodráma is egyben. Persze, itt már könnyen áthajlunk a thriller műfajába.
Csak kötekedek - a jó kriminek mindig van tettese, és minimum két (de inkább a helyszínen tartózkodó összes) embernek valami indítéka a bűncselekmény elkövetésére, amire az éppen ott tartózkodó zseniális detektív derít fényt. Vagy megártott a sok Poirot. :D

Köszönöm a véleményedet.

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9539
Időpont: 2020-10-04 07:54:23

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz medve (2020-09-30 09:19:14) üzenetére
Szia! Vannak azért ilyenek! Pl. a Varázshegy. A főhős a regény végén egyszerűen eltűnik a szemünk elől, az író nem meséli el, túlélte-e a háborút, vagy se? Az is igaz viszont, h pl. egy kriminél muszáj elvarrni, ott furán nézne ki, ha az olvasó nem tudná meg, ki a gyilkos! :) :) Üdv: én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9539
Időpont: 2020-10-03 09:59:25

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz túlparti (2020-10-02 20:58:39) üzenetére
Szia! A grafomán" nekem szól, újabb "tulpartis" beszólás. (Utalás egy korábbi hozzászólásra) én :) :)
Alkotó
Regisztrált:
2013-06-11
Összes értékelés:
1356
Időpont: 2020-10-02 20:58:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ok!
Jó veled utazni!
Tudom, nem lesz unalmas, grafomán történet!
Szóval, hajrá!
tisztelettel: túlparti
Szenior tag
medve
Regisztrált:
2009-10-14
Összes értékelés:
403
Időpont: 2020-09-30 09:19:14

válasz Bödön (2020-09-29 16:59:39) üzenetére
Kedves Bödön!

A "pártvezetést" megvettem, cserélem majd.
Elképzeléseim vannak, bár tényleg csak egy gegként indult, közben kezdett kibontakozni a fejemben a történet egyes szálai - de ezért lesz fontos egy cselekményvázlat, mert össze is kell kötni azokat. Én legalábbis utáltam, ha egy történet következetlen volt vagy lezáratlanul hagyott izgalmas szálakat.

Köszönöm, hogy benéztél, és véleményezted a munkám (kezdetét).
Szenior tag
medve
Regisztrált:
2009-10-14
Összes értékelés:
403
Időpont: 2020-09-30 09:14:37

válasz sailor (2020-09-29 16:46:34) üzenetére
Kedves sailor!

Köszönöm, hogy elolvastad. Ha a prológus felkeltette az érdeklődésedet, elérte a célját. :)

Igyekszem majd haladni vele, de nem vagyok író - most tanulom a folyamatot, de szórakoztatónak találom, ahogy egy egész univerzum kezd kibontakozni a fejemben, ahol én mozgatom a szálakat.

Nézz be máskor is.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9539
Időpont: 2020-09-29 16:59:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia! Kíváncsi vagyok a folytatásra, jól indul. A cím alapján azt gondolom, h azért már vannak konkrét elképzeléseid! :) :) Az a mondat inkább így hangozhatott: ...tájékoztatnom kell a pártvezetőséget....hogy a (gaz) imperialisták ilyen messzire jutottak szovjet területen...DE, de Te tudod! :) :) Üdv: én
Alkotó
Regisztrált:
2012-10-26
Összes értékelés:
6926
Időpont: 2020-09-29 16:46:34

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedeves medve!

Nagyon ötletesnek hangzik!
Maga a ´Prológus´sokat ígér!
Érdekelnek nagyon a fejlemények!

Szép estét!

Üd:salor
Szenior tag
medve
Regisztrált:
2009-10-14
Összes értékelés:
403
Időpont: 2020-09-29 13:18:25

válasz black eagle (2020-09-29 10:40:39) üzenetére
Kedves Laca!

Magam is. Még nincs kiforrott történetvezetés, de már készül a cselekményváz idővonalakkal. :)
Köszönöm, hogy olvastál.
Alkotó
black eagle
Regisztrált:
2016-11-18
Összes értékelés:
2022
Időpont: 2020-09-29 10:40:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Köszönet, hogy megosztottad velünk. Elismerésem. Nagy érdeklődéssel várom a folytatást.

Laca

Legutóbb történt

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) Már közel a tavasz című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Bikavers című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ujjmese című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Boldog új évet! című alkotáshoz

Ligeti alkotást töltött fel Már közel a tavasz címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Például című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Beavatás című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A türelmetlen maci című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Az öreg tölyg meséi 4/1. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A rozsdafarkú című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Az öreg tölyg meséi 4/1. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Az öreg tölyg meséi 4/1. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Az öreg tölyg meséi 4/1. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Életem lapjai 2. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Életem lapjai 2. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Életem lapjai című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Életem lapjai című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Beavatás című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Beavatás című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A bosszú ára (5/8) című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Regi című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Egy vers Evelynnek - vers régebbről című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az öreg tölyg meséi 4/1. című alkotáshoz

aphrodite alkotást töltött fel Éj tündér - emlékkép címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ujjmese című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Bikavers című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Sértődős Saci című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mogyorókrémes turbánok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 72. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öreg tölyg meséi 4/1. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)