HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 26

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52152

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-30 11:35:03

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / egyéb
Szerző: wryanFeltöltés dátuma: 2007-07-17

Gondolatok a fiatal nemzedék szerepéről és erényeiről


- Bábel végének kezdete (?) -


Bevezetőként álljon itt egy apró fiktív, vázlatos történet, Darwin elmélete alapján, ahogy én képzelem:

Az emberek ősei boldogan éltek a hatalmas, leveleivel, terméseivel élelmet adó, szertenyúló ágaival mozgásteret nyújtó, lombkoronájával és magas törzsével védelmet biztosító fákon. Ugráltak, csimpaszkodtak, ettek, szeretkeztek, utódokat neveltek. Mindenük meg volt, biztonság, élelem, kényelem, együttlét, mozgási lehetőség...
Gyermekeik, ahogy nőttek, mind jobban kevesellték a mozgásteret, elegük volt a biztonságos, békés életből, unták mindig ugyanazt a magot ropogtatni, ugyanolyan alakú levelek és ágak között...
Vágyaikat, változtatás-igényüket eleinte közölték szüleikkel, de azok mindannyiszor hevesen tiltakoztak. Voltak fiatalok, akik hallgattak az idősebbek intő szavára, s felhagytak jövőjük átszervezésének tervével, de voltak, akik eltökélték magukat. Már nem tájékoztatták a konzervatív hozzátartozókat, saját elképzelésük mindennél fontosabbá vált számukra.
Egy kora hajnali órán, mikor még mindenki mélyen aludt, leereszkedtek az otthonukat jelentő fáról, s elindultak az ismeretlen felé, a felfedezés lelkesítő reményével szívükben...

*

Lássuk be, e bátor fiatal csoportnak köszönhetjük, hogy az ember tudásban, fejlődésben, alkotásban (nem elsősorban művészetire gondolok) ott tart, ahol.

Az idősebb nemzedék minden egyes alkalommal értetlenül, felháborodottan, lekicsinylőn, stb. reagál, azóta is, a tapasztalatában ugyan még gyér, de bátorságában és tenni akarásában kimeríthetetlen energiájú fiatalok kezdeményezéseire.
Évezredek óta nem változik a két fél közötti ellentét.
Úgy gondolom, nem a fiataloknak kellene megváltoztatniuk hozzáállásukat! Nem is tehetnék, hiszen génjeikbe épült feladatuk, hogy előbbre vigyék az emberiséget felfedezéseikkel, ötleteikkel, s azok kreatív megoldásaival. Vakmerőn kutatják az ismeretlent, nem törődve veszélyekkel, nem ismerve lehetetlent. Haladás más módon nem képzelhető el.
Az idősebbek hozzáállása viszont elgondolkoztat. Ha tapasztalatok tárházával rendelkeznek, a fent említett ellentétek okai miért kerülik el figyelmüket?
Értem szempontjaikat -, hiszen én is közülük való vagyok, s többgyermekes anyaként én is átélem a féltés és aggódás szívszorító perceit, óráit -, de egyetérteni nem tudok velük.
A szeretet félreértett megnyilvánulása, ha valaki csemetéjét agyonbugyolálva magához köti, nehogy baja essen. Láttam "anyuci pici fiát" bábuként, önálló gondolat nélkül tengődni, s "apuci v. anyuci okos, jó kislányát" saját életét feláldozva, az anyaság érzését soha meg nem tapasztalva besavanyodni. Elrettentő sorsok ezek, olyan fiatalokéi, akik nem mertek ellenszegülni a szülői tiltásoknak.

Ami megnyugtat, mert látszik benne a fejlődés irányvonala, hogy egyre több fiatalos szülővel találkozom, olyanokkal, akik gyermekeiket jó barátként (is) kezelik, akik nem tiltanak, csak tanácsot adnak, amit a gyermek, saját belátása szerint, vagy megfogad, vagy nem. Ők maguk is játékosak és érdeklődők, a világra nyitottak maradtak. Mernek kockáztatni, mert ismerik az alap törvényszerűségeket, és el tudják dobni fölösleges korlátaikat Ezek a szülők lekísérik csemetéiket a "fáról", talán egy darabon velük is mennek, együtt álmodozva a jövőről.
E szülők gyermekei, kiegyensúlyozottak, korukhoz képest igen bölcsek, mintha megannyi tapasztalat csiszolta volna elméjüket, személyiségüket ilyen fényesre.
Magyarázata egyszerű: tiltások hiányában ők meghallgatták a tapasztaltak tanácsait, mérlegelhettek, s felkészültebben használják teremtőerejüket. Nem robbantanak, mert felismerték, a felhalmozott tapasztalatok között, ha többsége már kacat is, mindig található gyémánt. Felfedező útjukat nem a "majd én megmutatom a vén sz**nak!" érzülettel kezdik, nem a haragból épült bizonyítási vágy hajtja őket. Otthonuk a szeretet birodalma, ahová útjukról bármikor visszatérhetnek megpihenni, új célokat kitűzni.

Ez a kor már nem kedvez a konzervativizmusnak. Aki megáll, behozhatatlanul lemarad. Ma már nem elég elvégezni néhány iskolát, jó állást (?) találni, családot alapítani. Itt még nincs vége! Folyamatos tanulás és fejlődés előzheti meg csupán a két nemzedék közti szakadék kialakulását, nagyságának növekedését.
Véleményem szerint az egyik legjobb módja az idősebbek tanulásának, ha elsősorban saját gyermekeiktől sajátítják el mindazt, amire csak képesek.
Mert van mit tanulnunk tőlük!Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-07-29 10:10:10

Kedves Michael Strip!

Az egyet nem értésednek is örülök, az viszi tovább a kommunikációt. [Képzeld, milyen unalmas lenne folyton bólogatnunk, ha a másik mond valamit!:) ]

Darwinnal kis történetem csak halvány köszönőviszonyban van. Ő eredeztetett bennünket a majmoktól. Semmi több.

Írásom lényege, s lehet, hogy nem tudtam eléggé érzékeltetni, nem a lázadáson alapszik, s nem is az öregek tapasztalatának teljes elvetésén! Leginkább az új lehetőségekbe vetett hiten, s a fölösleges korlátok figyelmen kívül hagyásán. Valószínüleg jobban ki kellett volna ezt domborítanom.
Az utolsó előtti bekezdésben épp az "öreg víz" viszonylagos csiszolásáról is ejtettem, talán túl burkolt(?), szót.
Köszönöm hozzászólásodat, nagyon örülök neki, mert rávilágított, pontosabb fogalmazásra van szükség részemről.:) "Zavarj" máskor is, kérlek!:):)

Nyolc gyermekedhez pedig gratulálok!:)
Üdv.!
Alkotó
Michael Strip
Regisztrált:
2006-12-26
Összes értékelés:
84
Időpont: 2007-07-28 18:49:48

Húúúúú! De kemény csaj vagy! Ugye több gyermekes anyaként, még most is lázadsz!
Tök, jó a hozzáállásod,csak nem mindenben értek veled egyet!Én felneveltem,8 gyermeket,egy sem lett gyémánt!Van amelyikre büszke vagyok, mert tőlem tanulta a kitartást és saját maga ért célba!Ne ferdítsd el Darwint!Ő ilyenekről soha, semmit nem mondott!
Na, de nem ez a lényeg!Szerintem, ma nincs semmi nevelő eszköz a tanárok, kezében!A mai fiatalok zöme(Nem a mi gyerekeink), el vannak hanyagolva!Te sem vagy egy mai (csirke! Bocs), de a te gyermekeid nyakában nem lóg lakáskulcs, nem verődnek bandába, és nem úgy keresik a felemelkedést!
Most, gondolod, vagy, hiszed, mit beszél ez, pedig ez az igazság!
Abszolút nem politizálok!Csak egy példa, 2006. az okt. 26.-i események!Ez jó volt?Mit értek el vele?Ez kell nekünk?Kivinni az utcára az érzelmeinket!?
Nem, nem hiszem, nem érzem, hogy konzervatív vagyok! Szeretem a világot, szeretem az embereket!Szeretem a fejlődést, minden gyémántot elismerek,de azt nem, hogy az öreg víz nem csiszolja a gyémántot!
Bocs, hogy zavartalak!
Üdv Misi
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-07-25 09:05:34

Kedves Rozália!
Igen, azt igyekeztem megfogalmazni a végén, amit leírtál, mindkét félnek lenne mit tanulnia a másiktól, ha ezt hajlandóak lennének elfogadni.
Köszönöm, hogy olvastál!:)
Üdv.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2007-07-24 13:28:22


Kedves Wryan!
Azt hiszem, az a jó, ha ez a folyamat kölcsönös, vagyis a fiatalok is tanulnak az öregektől, hiszen olyan böcsességgel rendelkezhetnek, amit csak az évtizedek tudnak kimunkálni, viszont az időssebbeknek is van mit tanulniuk a fiataloktól.
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-07-19 08:13:52

Kedves Pali!
Örülök, hogy erre jártál!:)
Üdv.
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-07-19 08:12:23

Kedves winner!
Épp azért rejtély számomra, hogy így állnak a fiatalokhoz a felnőttek, mert ők is fiatalként kezdték!
Köszönöm, hogy olvastál!
Üdv.
Alkotó
Regisztrált:
2007-07-16
Összes értékelés:
50
Időpont: 2007-07-18 09:38:17

Kedves Wryan!

Azért ne feledjük, hogy a fiatalokból is idősek lesznek. Nem ellentétnek mondanám, (persze van az is) hanem ugyanazon helyzetet másképpen szemlélőnek. Azért sok igazság van a gondolataidban.

Üdv. Laci

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Esőben nyugvó boldogság című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Esőben nyugvó boldogság című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hangulatok - Holtomiglan... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Az esernyő című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Belülről árad a fény címmel

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Alkonyi alkotást töltött fel Esőben nyugvó boldogság címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Búcsútánc című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Üveg mellkasomba című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A halandó beszél címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Most ki szánja Ninivét? címmel

gleam bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fény című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A kölcsönmackó rejtélye című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Vers a szabadságról című alkotáshoz

Szalki Bernáth Attila alkotást töltött fel Gottfried Keller:Stille der Nacht. címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Vers a szabadságról című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021