2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 24

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53187

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Tasnádi Rita
2022-11-26 20:32:05

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / kritika
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2007-08-02

Helyesírás

Avagy helyes-sírás?
(Kezdőknek, gyakorlatlanoknak ajánlom!)
Olvastam egy írást (nem éppen mostanában), amelynek a témája aránylag még elfogadható lett volna, ha néhol kicsit sántított is, de a helyesírása? Erről nehéz beszélni, ha nem akarom megbántani azt, aki elkövette ezeket a hibákat. Mert nem akarok senkit bántani!
Ezért inkább úgy írhatnám a kritikám címét is, hogy helyes-sírás!
Miért?
Azért, mert az alig egyoldalnyi fogalmazvány hemzsegett a helyesírási hibáktól.
Szegénykét nem akarom megsérteni, mivel az illető fiatal, bár azt hiszem, már középiskolába járhat, ha ugyan jár. De írni (!) szeretne, talán író- vagy költőnek készül. Jól választotta meg írása címét, de a fogalmazását is lerontja a kritikán aluli helyesírása.
Ráadásul annyi önkritikája sem volt, hogy legalább valakinek megmutassa munkáját, mielőtt elküldené oda, ahová nem kellett volna. Mert egy hozzáértő valaki bizonyára figyelmeztette volna, hogy munkáját ilyen állapotában ki se adja a kezéből!

Nem akarom leírni se nevét, se művének címét. Mivel írni szeretne, ebben az esetben magánszorgalomból, vagy segítséget igénybe véve, szorgalmasan gyakorolnia kellene a helyesírás művészetét.

Az egészről az a véleményem, ha valaki az általános iskola első négy osztályáig nem tanulta meg a magyar helyesírás legalapvetőbb szabályait, ha nincs hozzá semmi érzéke, akkor utána már nehéz dolga lesz, ha ki akar tartani az írás mellett.
Arra azért kíváncsi volnék, ma az ilyen ifjú milyen osztályzatot kap olyan dolgozatára, amit én elolvastam?
Azt is jó volna tudni, ki tanította neki a magyar nyelvtant, de annyi biztos, hogy nem lehet rá büszke, mivel inkább kudarcot vallott vele.

A nagy MŰ-ből csak a szavakat szemezgetem, ABC-rendben:
A4-es méretben, 12-es betűmérettel, meg sem haladta az oldalt az egész alkotása, de ha megszámoljuk, hány hiba található benne, akkor bizony szomorú képet kapunk. Nézzük:

afrikában/ szót kis betűvel kezdte!
Allak/ érthetetlen, valószínű Allah helyett írta, de félreérthető, mivel lehetne "alak" is, de a szó ebbe a mondatba nem illett bele.
Anyira/ szó nincs a magyarban. Nyílván annyira helyett írhatta.
Beleszolnia szót / beleszólnia helyett használta. Nem tanulta meg a teljes magyar A-Á-B-C-T!
Bonyolút dolog/ bizony, bonyolult helyett írva, elég bonyolult!
Elötti szó/ előtti helyett!
Formályát/ formáját helyett.
Idultak / indultak helyett (lehet, elütés az egy betű hiánya).
Inditották/ indították helyett. Tán nem volt hosszú í a gépén?
Kellett szótértenie/ szót értenie külön írjuk! (A gép alá is húzta, pirossal!)
Kereztények/ keresztények helyett. Lehet, csak elütés a betűhiány!
kersztes-háborút/ keresztes-háborút (mint előbb).
késöb/ később helyett (ez már nem elütés).
Külömböző/ különböző (aláhúzva pirossal, mégsem javított)!
Maga válassza ki/ a mondatban választja szó illett volna, a gép is aláhúzta pirossal!
Megvégjék/ megvédjék helyett. (Lehet, csak elütés!
Mostmár/ most már helyett!
Mutatakbe/ mutattak be helyett.
Szótértenie/ szót értenie helyett.
Túloráznak/ túlóráznak helyett.
Valojjában/ valójában helyett.

Azt hiszem, a példák magukért beszélnek. Az illető nem ismeri az ékezeteket, az egybeírás-különírás szabályait.
Nem tud különbséget tenni, hol írunk "j" és hol "ly" betűt.
Azt, hogy a tulajdon főneveket nagybetűkkel írjuk: Afrikát, pl. kicsivel írta.
Mit lehet olyan szavakra mondani, mint pl. valojjában, túloráznak, mutatakbe.
Mindez már olyan "bonyolút" dolog, hogy nincs mit ragozni rajta!

Legszomorúbb az egészben, hogy mindezt nem kézírással vetették papírra, hanem számítógéppel írhatták és küldték be egy íróklubba; egy ifjú embertől származik, aki talán írói pályát kíván választani.

Mi a tanulság belőle?

Az, hogy saját írásunkat még akkor is többször olvassuk át, mielőtt elküldjük, ha ismerjük a helyesírás szabályait, mivel mindig előfordulnak elütések, betűcserék, betűhiányok benne. Mivel saját hibáját, általában mindenki nehezebben ismeri fel, mint a másét (emberi gyarlóság!), ezért ha az illető közelében akad egy olyan ismerőse, aki kritikus szemmel hajlandó volna megtekinteni, jobban járna, ha átnézetné vele!

Még a számítógép sem tökéletes, bár sok hibát aláhúz, ezért időnként utána is kell még javítanunk. Csak egy-két példát említenék: mondat közben leírok egy rövidítést, "pl." "dr." vagy "stb." - legtöbbször a gép automatikusan, a pont után nagybetűre vált, s nem is olyan könnyű "rávenni, ráerőszakolni", hogy a javításunkat fogadja el, néha többször meg kell ismételnünk.
Vagy a gép nem ismeri az "ébreszt" szót. Lám, most nekem is aláhúzta, s ha megnézem, mi nem tetszik benne, helyette a következő javaslattal szolgál: "ébrest", "ébreszd", "ébresít"! Nos, ne hagyjuk magunkat félrevezetni! Nem tudom, ki táplálta be a gépbe ezeket a kifejezéseket, mivel akad több is?!

Azt sem fogadja el a gép, ha valakinek a versében a sorok hol nagy, hol kisbetűvel kezdődnek; ott is automatikusan javít. (Persze, ezen a téren még újabb "költőink" is gyakran hibáznak.) Olvastam nem is egy "költeményt", ahol egy oldalnyi írásban egyetlen egy NAGY BETŰ szerepelt: az első. Máskor még az sem, egyetlen pontot, vagy más írásjelet sem leltem benne. A vers végét sem zárta le valamilyen írásjel. Egyszóval: a versben egyetlen írásjel sem szerepelt, pedig könnyen mondatokra lehetett volna tagolni, s akkor érthető lenne a leírt szöveg!
Ugyanis nemcsak a helyesírás körül lehet hibát találni, de a szép fogalmazás érdekében kerülni kell az egymáshoz közeli szóismétléseket is. Néhány szavunkat, pl. a "van", és "hogy, stb. szócskát gyakran használjuk beszéd közben is, ahol nem annyira feltűnő, mint egy irodalmi alkotásban. Hála a szép magyar anyanyelvünknek, bő választékot találunk egy-egy fogalomra, tehát el lehet kerülni sok azonos szót, szóismétlést, bőven találunk helyettesítő szavakat.
Bármennyire szeretnénk, minden igyekezetünk ellenére is, maradhat alkotásunkban egy-két apró elírás, de ez már nem olyan nagy bűn, mintha hemzsegnek benne a hibák.
Alaposan lektorált, komoly kiadóknál készült regényekben-kötetekben is marad egy-egy oda nem illő betű, vagy betűhiányos szó, mégis arra kell törekednünk, hogy a kezünkből kiadott irodalmi alkotás hibátlan legyen.Kezdők okulására szántam!

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
marioatreides
Regisztrált:
2016-01-19
Összes értékelés:
58
Időpont: 2019-07-19 11:29:56

Kedves Kata!

Csak most olvastam az rsodat. A hibk jegyzkt ltva az volt az els gondolatom, hogy telefonon vagy tableten rhatta a szerz azt a szveget - csak utna lttam, hogy 2007-es a cikked, akkor mg az ilyesmi nem volt szoksban.
A helyesrst nem tudom, hogyan lehet "gyakorolni". Azt csak tanulni lehet, msoktl. s szerintem nem az iskolai nyelvtanoktats segt ebben, hanem az olvass. Mivel a ma nyilvnossg el sznt anyagok nagy rszben is hibk, olyankor csnya hibk vannak, csak az irodalomban lehet megbzni.
Aki nem olvas irodalmat, az nem fog tudni rni. Ami mindjrt kiablni fog a szvegbl, ami a keze all kikerl, az a pocsk helyesrs lesz. De mr rgen megfigyeltem, hogy az ember nkntelenl azt utnozza rsnl, amit olvas. Helyesrsban, stilisztikailag s a nagyobb lptk ri mdszerek (trtnetvezets, karakterpts, stb) tekintetben is. Ha valaki limondt olvas, limondt fog rni. Ha egyltaln nem olvas, egyltaln nem fog tudni rni.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2013-09-22 12:04:42

válasz Cyankalla (2013-09-21 23:09:05) üzenetére
rlk, hogy flkerestl, s taln a legfontosabb tmt vlasztottad ki, hiszen aki ide belp, tudnia kell, kellene, hogy megfelel helyesrsi tuds, gyakorls nlkl senki sem lehet j prza- sem versr. Nmelyek gyermetegen azt hiszik, hogy sszecsapnak valamit, flteszik - ami tele lehet eltsekkel s bizony, gyakran slyos helyesrsi hibkkal. Klnsen ifjkat, idnknt klfldieket, kik nem nlunk jrtak iskolba, mr belpskkor fel kellene errl vilgostani. Egybknt lezseren veszik az egszet, nha a bemutatkozsuk is hibs, mgis megjegyzik, mintha mris komoly rk vagy kltk lennnek. Pedig sokat jelent - ha nem is mindent - az, hogy valaki, aki fltesz ide anyagot, futtassa t a nyelvhelyessgi ellenrzsen s olvassa t tbbszr is az alkotst. Mg a gyakorlott rknl is elfordulnak apr hibk, eltsek, amelyek a munka rtkt leromboljk. A korabeli cikkemet ezrt rtam meg, felhvsknt. Ksznm a megjegyzseidet, egyetrtek velk.
dvzlettel: Kata
Alkotó
Regisztrált:
2013-07-21
Összes értékelés:
339
Időpont: 2013-09-21 23:09:05

Szia Kata!
Sokban egyetrtek Veled, valban nem egyszer kitnik az a hiba, hogy nem foglalkoznak a helyesrssal, de kzlnnek... A gp javarszt javt, persze ez vers esetben, megtveszt is lehet, tbbnyire mgis inkbb segtene. Ennek ellenre is megesik.
n ott ltom a hibt, hogy, mikor olvassk ezt az rst (s nem felttlenl szerkeszti szinten, mert ott nagy lehet a hajts, stb.), nem jelzik az r fel. Sok esetben fogalma sincs, hogy ez a problma nla bizony fennll... Hogy mirt nem szlnak, mr ms tszta...
Ki szeret kritizlni? :) Felvllalva nmagt... Vagy, mikor esetlegesen ugyangy halandnak rzi magt... Pedig nha kne, igen. De, mi a vge? :)
Hiba akarsz jt, ha nem azt ltjk benne. Taln ezrt hallgatnak sokan.
Br, ki tudja?
Nem mindegy, mit s hogy...
n azt mondom, ha tudod gy kzlni, ht tedd meg! s mindenki ms is! Ez nem lehet bn!
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2012-10-07 19:41:21

válasz M Ilka (2012-10-07 19:17:03) üzenetére

Kedves Ilka!
Nem gondoltam arra, hogy azt a rgi rsomat valaki mg tnzi. Sajnos, olyan kirv pldkkal is tallkoztunk, s bizony, ifj-kezdknl mg mostanban is.
Valamelyik nap egy "j fi" rt nhny sort (els fltett anyagt). Olyan rtelmetlen volt, arra is gondolhattam, taln nem is magyar. Azt azrt nem rtem, hogy ilyet a szerkesztink mindjrt nem ajnljk, hogy ide belpjen, olyanok kz, akik irodalommal foglalkoznak.
Fontos, hogy tfsljk az anyagot, mieltt fltesszk.
Ksznm, hogy nlam jrtl. Remlem, jl fogod itt rezni Magad.
Szeretettel: Kata
Alkotó
M Ilka
Regisztrált:
2012-10-04
Összes értékelés:
95
Időpont: 2012-10-07 19:17:03

Kedves Kata!
Trekszem. Trekszem. grem trekszem. :) St! Jogos a tancsod.
Ma elmesltem a lnyomnak az ossza - osztja esetem. Azt mondta:- Gz.
dv: M Ilka
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-02-03 23:21:03

válasz kovacsjolan (2010-02-03 18:52:50) üzenetére
Kedves Joln!
Azrt helyes az elgondolsod, mert legyen brmilyen j a przdnak vagy a kltemnyednek a szvege, a gondolata, a helyesrs - vagy maga az rs helytelensge is - lerombolja az rtkt. Gondolok itt arra, hogy ha nem teszel klnbsget a gndolatjel s ktjel kztt, ha nem alkalmazod megfelel helyeken az rsjeleket, ha kveted azt az igaz, modern, de nem j szokst, hogy nem szeded mondatokba a versedet, hanem csupa kisbetvel rod akr egy oldalon keresztl, elhagyva minden rsjelet, s nem sorolom tovbb.
S azrt kell sokat olvasni, lehetleg j kiadktl szrmaz kteteket, mindenfle regnyt s rst, mivel ott az emltett klnfle jeleket, s egyebet lthatod, hogyan kell alkalmazni.
A j, rdekes rsunkkal, szpen megformzott munknkkal az olvasinkat tiszteljk meg.
Ksznm a ltogatsodat, s rlk, ha segthettem. Mindig szmthatsz rm.
Szeretettel: Kata
Alkotó
Regisztrált:
2010-01-30
Összes értékelés:
1
Időpont: 2010-02-03 18:52:50

Csak egyet tudok ezzel rteni. Kezd vagyok, mostantl ignyesebb leszek, tbbszr elolvasom az rsaimat, s tbbet olvasok.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2007-08-28 16:18:59

Kedves Bea!
Minthogy mindennek, gy annak is oka van, hogy sok a diszlexis gyermek...
Sejtem, de az okt boncolgatni nem rzem magam hivatottnak. Abban azonban biztos vagyok, hogy a tantsi mdszerek lland vltozsa okozza, hogy nem elre, hanem visszafel haladunk - s nem csak ezen a vonalon...
A rgi idkben mirt lehetett megtantani a gyerekeket kicsi falusi iskolkban, olyan krlmnyek kztt, ahol egy-egy teremben tbb osztllyal foglalkozott a tant?
v vgre az elssk szpen ovastak, s az alapismereteket mg mostoha viszonyok kztt is megtanultk.
Az n lnyom lnya is rettsgizett mr, teht nem most trtnt, pedig a lnyom mindig kitn tanul volt:
Olyan furcsa, kifacsart mdon tantottk abban az idben az olvasst, persze, az alapoz matematikt is, hogy otthon a kisiskolsnak bizony nem tudott segteni, mivel egyszeren sem rtette meg a feladatot.
Kicsit olyan az egsz, mintha valaki azt akarn tisztn ltni, mi trtnik a hta mgtt, anlkl, hogy megfordulna. Ezzel azt szeretnm kifejezni, hogy az egyszedrsg, logikus mdszerek helyett mirt akarnak MINDEN RON, MINDIG msknt oktatni?
Visszatrve szrevteleidre, mg annyit fzk hozz, hogy a muszjt jobb nem is hasznlni, szerintem inkbb kznyelvi, mint irodalmi kifejezs. Annyi ms szval is kifejezhet. Ha pedig nem vagyok biztos egy sz helyes lersban, inkbb mssal helyettestem, ha nem tudom megnzni a sztrban.
Ksznm, hogy elolvastad s megjegyzst fztl a gondolataimhoz.
Szia!
Alkotó
Regisztrált:
2007-03-23
Összes értékelés:
53
Időpont: 2007-08-26 22:20:46

A hsz v alattiak krben meglepen sok diszlexis van. Szerintem a kprs miatt nem jtt el idejben a problma, s minl ksbb figyelnek fl r, annl nehezebben kezelhet.

n mindig javtom a helyesrsi hibkat, st az eltseket is. Egyszer kioktattott a neten egy rnak kszl emberke, hogy a muszjt ly-vel rjk. Ez volt az utols csepp... :D
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2007-08-22 19:17:12

Liz Reed-nek!
Gyakran tallkozunk minsthetetlen rsokkal. Azrt ajnlottam azt, ha valaki valahov kzszemlre teszi a munkjt, azt olvassa el nem egyszer, de tbbszr is, mert mg gy is elfordulhat benne elrs, a legjobb akarattal is!
Persze, az iskolt azrt talltk ki, hogy oda tanulni jrjanak, ne mell, vagy azrt, hogy ott az ablakon kibmuljanak. Aki komolyan veszi az letet, az bizony kszl az rkra, s azokbl a tantrgyakbl is ragad r valami, ha figyel, amit ppen nem nagyon kedvel.
Nem tudom mirt, szerettem iskolba jrni. Nem mondom, hogy lveztem minden tanrom rjt, de flkszltem r. Aztn nem olyan plyra mentem (mivel jtt egy kis akadly: a msodik vilghbor), ahov szerettem volna, mgis, ahov kerltem, megszoktam s lveztem a munkmat, ezrt nem rlmalomknt ltem meg az idk mlst. Persze, amikor ezt hangoztattam, sokan taln (bocs.) hlynek nztek. Mgis... elgedett vagyok.
Persze, most az SMS-korszakban sokan azt hiszik, hogy mindent lehet. Nem azrt talltk ki, hogy ott novellkat, regnyeket, tbboldalas leveleket kldjenek egymsnak, de lehet rviden, n. tvirat-stlusban zenetet kldeni. S ott is lehet arra vigyzni, hogy rthet legyen, amit elkldnk. Aki pedig nem rt hozz, ne hasznlja.
Igazad van abban, amit lertl, s ksznm, hogy megltogattl.
dv.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2007-08-22 18:59:38

Szke lnynak:
Igazad van. n is legjobban olyankor hborgok, amikor a TV kpernyje eltt, vagy rdiban, netn valahol sznokolva, teht azok, akik a nylvnossg eltt szlnak sokaknak, ahzok hibznak, vagy jsgban, knyvben ltok-tallok ordt hibkat. n hibnak minstem azt is, ha az az emberek magyar ltkre llandan idegen, nehz, "szak"-szavakat hasznlnak. Nem mentsg az, hogy valaki ms nyelvet is mvel. Azt a msik nyelvet ott hasznlja, ahol kell! Azoknak, akik nyilvnossg eltt beszlnek, (bocs.) kutya ktelessgk lenne rtheten, szabatosan szp magyar kiejtssel s hangsllyal beszlni, radsul gy, hogy mindenki rtse, teht szembenzve, nem flig elfordulva valakitl, nem selyptve, motyogva, stb. - Nem sorolom. Egyetrtek azzal, amit mondasz, teht akirl n rtam, s amit ott lertam, taln bocsnatos bn lenne...
Nem, azt msem lehet annak nevezni, mert a fiataloknak is, igen is, trekednik kell arra, hogy hibtlanul, vagy minl kevesebb hibt ejtve rjanak s beszljenek. Az n desapm (tant), mindig azt mondta: azrt kell helyesen beszlni, mivel gy kell lerni a gondolatainkat, ahogyan kiejtjk a szavakat!
Teht aki hibsan beszl, az hibsan is rja le mondkjt.
Ksz, hogy megltogattl s vlemnyedet is kifejtetted.
Szia!
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-10
Összes értékelés:
195
Időpont: 2007-08-14 10:27:46

Kedves Kata!
A mai fiatalok tbbsgnek valban gondot okoz "helyesrni". (n is sokszor "tvesztek", senki sem tkletes :), ppen ezrt tartom fontosnak - n is - a m tbbszri tnzst, mieltt azt a nyilvnossg el trnnk.)
Mit vrhatunk azonban tlk, ha a televzit bekapcsolva rendszeresen szembeslnk azzal a szomor tnnyel, hogy politikusok, st, msorvezetk mg beszlni sem tudnak "helyesen".

Alkotó
Liz Reed
Regisztrált:
2007-01-07
Összes értékelés:
390
Időpont: 2007-08-12 21:48:18

h, ht mit ne mondjak... olvastam pr... versnek sznt kdolt szveget, amik helyesrsa valahol a 0 s minusz vgtelen kztt lehetett az elfogadhatsg skljn. jsgrnak kszlk (de mg nagyon a "kszlk" stdiumban vagyok), s elfordult, hogy valakivel azrt nem beszltem MSN-n, mert nem tudtam elolvasni, amit rt, vagy egyszeren bosszantott az a rendkvl botrnyos helyesrsa. A kedvenc mondatom: "Te hogy vagy ilyen okos?" Ilyenkor szoktam gondolatban azt vlaszolni, hogy taln, mert nem melegedni jrok az iskolba.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7466
Időpont: 2007-08-08 10:57:29

Kedves Kata!
Teljesen egyetrtek veled, arra kell trekednnk, hogy hibtlan alkotsokat adjunk ki a keznkbl. Mr n is jrtam gy, hogy elbizonytalanodtam egy sznl, s mivel a helyesrsi sztrban nem talltam, inkbb kicserltem egy rokon rtelmre.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2007-08-07 17:12:06

Kedves Velencia, Netelka, Matyi, Artr!

Ne haragudjatok rte, ha egybe foglalom a vlashzomat.
Mindnyjatoknak ksznm, hogy elolvasttok kirohansomat a hibktl hemzseg iromnyokkal kapcsolatban.
Egyszerre vlaszolok mindnyjatoknak. rlk, hogy legalbb egy kis vihart kavart a kritikm, br el kell ismernem, hogy flve tettem kzz a vlemnyemet, st, j ideig vrtam vele, amg btorsgot mertettem hozz.
Mirt?
Nemsokra, amikor belptem a Napvilg-tborba, tbbszr olvastam egyik kedves tagtrsunk verseit, s egy hosszabbra nyl regny-rszleteit. Nos, ott nem is a helyesrssal volt annyi baj, inkbb az "elrsokkal", betcserkkel, szismtlsekkel. Nos, akkor n, sajt rvid internetes plyafutsom tapasztalatait felhasznlva, valban a legjobb akarattal, jindulattal s "becsomagolva" tettem neki szv az szrevteleimet. St, odig "merszkedtem", hogy egy rvid rszt kijavtottam, s ajnlottam neki is, mint most az utbbi esetnl, hogy tbbszr olvassa vagy olvastassa el a munkjt, mieltt kzreadn. Nos, mi lett az eredmnye? Addig megkereste az rsaimat s vlemnyt alkotott, de utna elhallgatott, legalbb egy fl vig. Nos, bntott, hogy srtve rezheti magt...
De most jn a vgeredmny: Utna n olvasgattam a fltett munkit, s mit ad Isten?
Szinte hibtlan rsok kvettk a "rt kirohansomat", teht tanult belle, aminek utlag rltem s mostanban mr szent a bke kzttnk.

Velencia: Ers hangnemet hasznltam? Ahhoz kpest, amit lttam, nem is olyan ers a kritika, mivel az mr kritikn aluli, amit az illet kzztett. Viszont Te rismertl, gondolom, neked sem lehet rla jobb vlemnyed. szintn sajnltam szegnykt, valban szgyellte volna, ha ezeket az szrevteleimet rsa utn kzlm vele. Azt nem akartam, hogy vgkpp elmenjen a kedve... br gy rzem, annyira nincs rzke a helyesrshoz, hogy remnytelennek tartom, ha netn ri plyra kszlne.
Ha pedig vletlenl idetvedt volna, ahol most "kzszemlre" tettem, lehet okul belle, vagy ki tudja?
Valban sokat ront az sms-fle gyakorls, br kis odafigyelssel, ott is el lehet kerlni a nagyobb hibkat.

Netelknak: Bizony nem mindegy, hogy ki r, s mit r le. ppen ezrt engem is valban az fttt, s bosszantott, hogy rklub tagja, irodalmat kevelk-mvelkhz tsz fl egy ilyen piszkozatot.
Matyival rtek egyet, hogy mindenkiben legyen annyi tarts, hogy a maximumot akarja, s tiszteli az olvasit, s amit mg hozz tett, mindennel azonosulok.

Arturnak igaza van, nem kell megsrtdnie, ha valaki kritizlja a munkjt, biztosan jindulattal teszi. n is gy kezdtem a honlapon az rsaimmal, hogy megijedtem, amikor elolvastam, mert bizony egy csom betcsert, hibt fedeztem fl azokban. Ezrt aztn igyekszem mindig nagyon vigyzni, mit adok ki a kezembl, de gy is elfordul. De nem errl van sz, hanem az alapvet hibk hemzsegsrl!

Igazad van, Netelka! a "divatbl" jpofasggal rk is rombolnak. Ha valaki ilyeneket olvas, azt hiszi, az is elfogadott mindig, mindenhol. Az "emlxem"-mel kapcsolatban ppen az imnt olvastam egy ngysoros verset, ami igazn elfogadhat formai, tartalmi s mindenfle szempontbl, kivve a cmt: "A lexebb vers" !!! Felllt a htamon a szr, ahol nincs! s ezt is egy irodalmi folyiratban lthattam!
Ha mr itt tartunk, hagy rjak le mg valamit, ami szintn ma kerlt elm. Szintn egy novellsktetbl val:
"Nem semmi - mondod, mikor kifel menet megltod kezemben a FLIG TELE CSSZT!"

Nos, azrt hiba, ha valaki a fogalmakat nem onnan koppintja le, ahonnan kellene. Ugyanis:
Egy cssze, egy pohr, egy veg vagy res, vagy flig tlttt, vagy tele van! Flig tele nem lehet! n tudom, honnan szedtk, mivel szmtalanszor hallottam, ru-bemutatkon s egyb helyeken mutatjk be a flig tlttt poharat hogyan rtkeli a pesszimista s az optimista szemllet ember.
De az nem irodalom!

Ennyi jutott eszembe a vlemnyetekrl. Ksznm, hogy elolvasttok s vlemnyt mondtatok rla.
(Bocs., ha sszekevertem kiss a gondolatokat.)

Alkotó
Netelka
Regisztrált:
2006-08-04
Összes értékelés:
1492
Időpont: 2007-08-05 07:54:09

matyi, nagyon egyszerre beszltnk :))
Alkotó
Netelka
Regisztrált:
2006-08-04
Összes értékelés:
1492
Időpont: 2007-08-05 07:53:03

Most a magam rszrl elbizonytalanodtam, mert Velencit is rtem... De az indulatot is megrtem, ami esetleg tjtt Kata rsn. Az az indulat ftheti, ami engem ilyen esetekben. Mondjuk, ha egy autszerel (csak a plda - lehet, hogy rossz plda! - kedvrt) mondjuk a szmlra brmit helytelenl r le, vagy egy butik tetejn azt ltom, hogy "r", gy, hossz ""-val, akkor csvlhatom a fejem, hogy enyje... De ha valaki rni szeretne, a kltszet, az irodalom terletre merszkedik, akkor minimlis az az alzat, amivel ezt meg kellene kzelteni. Itt szmomra nincs mentsg. Fleg olyan hibk esetn, mint a "formlyt"'... Ez szerintem megbocsthatatlan. Fggetlenl attl, hogy 12 ves vagy 72 ppen.
Ettl fggetlenl valsznleg n se mentem volna vgig gy ttelesen a felismerhet hibkon - sokkal inkbb a szerznek magnak mondtam volna el a vlemnyem. Lehet, hogy nem is tl finoman.
Alkotó
Regisztrált:
2007-01-26
Összes értékelés:
233
Időpont: 2007-08-05 07:52:05

n beszlek! Ott a hiba! Srspohr! Bocsnat!
Alkotó
Regisztrált:
2007-01-26
Összes értékelés:
233
Időpont: 2007-08-05 07:50:50

Kedves Valencia! Engedd meg, hogy n vlaszoljak Kata helyett. Nem tudom, kinek az rsrl van sz, de volt az, aki kzszemlre tette a "mvt". Nekem az a vlemnyem, hogy mindenkiben legyen annyi tarts, hogy a maximumot akarja, s tiszteli az olvasit. Ha pongyola fogalmazs, fsletlen szveget tesznek elm, akkor engem nem tisztelt az "r". Ezt pedig kikrem magamnak!
Ksznm Arturnak, hogy elviseli kekeckedsemet. Egybknt a gp nem rzkeli, de van klnbsg - jelentsben! - a srrpohr, s srs pohr, a meleggy s a meleg gy kztt.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2007-08-04 15:17:37

Kedves Kata!
Sok hibval tallkozom n is. Egyetrtek cikked minden szavval. Bszke vagyok a helyesrsomra, m elfordult, hogy kedves "matyi" r trsunk a fejemre koppintott, esetenknt igaza volt, de nha helyes volt mindkt forma. n nem haragudtam meg rte soha. Az ember mindig tanul. Sajnos, valban nem biztos, hogy clt r rsod, de legalbb megprbltad.
dv.
Alkotó
Regisztrált:
2007-01-26
Összes értékelés:
233
Időpont: 2007-08-04 07:47:26

Kedves Kata! Nagyon j tmt hoztl ide! Sajnos, szereztem mr itt, az rklubban is haragost, mert rendszeresen felhvom a figyelmet a helyesrsi hibkra. Nem csak azrt, mert ez mr szakmai rtalom nlam, hanem mert "bncsa" a szememet. Nehz dolog helyesen rni, - elismerem. De aki rni akar, az olvasson elbb. Sokat. Nagyon sokat. Az olvasottak rgzdnek, knnyebb vlik utna az rs. Nem rtana forgatni a Helyersi szablyzatot sem. Az iskola? Sajt brmn tapasztalom a nehzsgeket. A szomor az, hogy akinek szntad ezt az rst, nem olvassa el. Ha igen, nyugtzza majd, hogy MSOK milyen ostobk. Ksznm Neked ezt az rst.
Alkotó
Netelka
Regisztrált:
2006-08-04
Összes értékelés:
1492
Időpont: 2007-08-04 07:32:28

Olyan tmt feszegetsz, ami szmomra is sarkalatos krds. Azt gondolom, aki rsra "vetemedik", annak kutya ktelessge a helyesrs alapvet szablyait betartani, ha msknt nem, gy, hogy brmilyen mdon, de ellenrizteti az rst, mieltt a nyilvnossg el trja. Engem is roppant mond bszt, amikor ennek az ellenkezjt ltom.
Ehhez kapcsoldik a "divatbl", ltszlagos jpofasggal rk trsasga, akik az "emlkszem" szt "emlxem"-nek rjk pldul. Szerintem ez se nem vicces, se nem tletes - radsul a valban helyesrssal kzdk szmra kifejezetten rombol.
Ksznm, hogy helyettem is...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elrejtőzve címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 151. címmel

Tasnádi Rita bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Joachim Ringelnatz: Mivel szeretlek én... címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Nyikolaj Szokolov: Őszi vers című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

Angyalka alkotást töltött fel Mindenszentek címmel a várólistára

Angyalka bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Pégaszosz szárnyán című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ma mire koccintunk? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A mélyben című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati alkotást töltött fel Elidegenülés címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) Ma mire koccintunk? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Pégaszosz szárnyán című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Ma mire koccintunk? címmel

gleam bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Honlapunk fórumtémához

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A mélyben című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

hundido bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022