HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 17

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: winnerFeltöltés dátuma: 2007-09-29

Feltámadás

A földön fekvő nő nehézkesen mozdult meg. Feltápászkodott a vackáról. A másik sarokban fekvő alakot nézte. Megismerte a férfit, aki elég gyakran töltötte itt az éjszakát. Meglehetősen jó viszonyban voltak, gyakran segítettek egymásnak. Néha elbeszélgettek, meséltek egymásnak a régi szép időkről. Amikor nagyon megkívánta, lefeküdt a férfival. De ennél tovább nem jutottak, és ez valahogy mindkettőjüknek megfelelt.
Azt tudta, hogy a férfinek családja, felnőtt lánya van. Tavaly karácsonykor össze is akadt a lányával, ami nagyon megviselte.
A nőnek nem volt senkije. A gyermeke apja, a szülés után nem sokkal elhagyta, azóta nem is hallott felőle semmit. Ezt követően a kislányának élt, és amikor egy súlyos betegség következtében elvesztette, végkép kiszaladt a lába alól a talaj. Inni kezdet, kirúgták a munkahelyéről, majd nem sokkal később a lakásából is kitették. Az utca lett az otthona, a hajléktalan társai a családja. Valamikor nagyon mutatós nő volt, megfordultak utána a férfiak.
Tudta, ha lehetősége volna ma is csinos, és vonzó tudna lenni. De minek, és főleg kinek?

Húsvét hétfő volt. A nőnek önkéntelenül a régi húsvéti ünnepek jutottak eszébe. A gyermekkori kalácsos, kölni illatú húsvétok. A párja csacska locsoló versei. A kislánya gurgulázó nevetése, ahogy egyik, másik ismerőse mókásan verselve meglocsolta a kislányt. Szeme könnybe lábadt az emlékektől.
- Ma biztos nem locsol meg senki. - Monda magának szomorkásan. - Lehet, hogy engem soha többé nem locsol meg senki.
- Ha megfelel, én meglocsollak, ahol csak akarod. - A nő csak most vette észre, hogy a férfi is felébredt és őt nézi.
- Van is neked kölnid a locsoláshoz? Mert most csak húsvéti locsolásra vágyom, te vén kujon.
- Van! Igen is van. Sőt ennél sokkal több is van. Lehetőség, hogy kitörjünk innen. Feltámadjunk. Ehhez az kell, hogy legyél a feleségem.
- Meg vagy örülve? Vagy tegnap stikában valahonnan piát szereztél? Rám meg nem is gondoltál, bevedelted az egészet egyedül.
- Se egyik, se másik. Komolyan beszélek. Legelőször meglocsollak, utána megmondom, miért kellene, hogy a feleségem legyél és hogyan fogunk feltámadni. Azzal a férfi felkelt, megállt a nő előtt és egy régen hallott locsoló versike kíséretében az üveg jó részét a nő fejére zúdította. Utána felhúzta magához, és a legnagyobb meglepetésére szájon csókolta.
A nő annyira meglepődött, hogy tiltakozni is elfelejtett. Mire a tudatáig jutott, hogy mi is történt vele, az agya helyett az ösztönei vették át az irányítást. Az idejét sem tudta, mikor csókolták meg utoljára, és most melegség öntötte el a testét.
Hosszú forró csók után pihegve kibontakozott a férfi ölelő karjaiból és csak most jutott el a tudatáig, hogy a férfin nem a megszokott ruha van. Normális és tisztának mondható öltözéket viszel. Arca sem borostás és a megszokott izzadság szag helyett arcszesz illatát érzi.
- Hát te? Hát ez? Honnan van, és főleg miből? - Dadogta a nő.
- Mondtam, hogy feltámadunk, vagy nem?
- Körmenet is lesz, vaze?
- Lesz bizony, vaze! Annak végén lesz a feltámadásunk.
- Mond, már meg mi van. Ne szórakozz velem. - Ripakodott a férfira a nő.
A férfi a zsebébe nyúlt és egy újságlapot vett elő, kihajtogatta és oda adta a nőnek.
- Tessék olvasd el!
- Mi a szar ez?
- Ne kérdezősködj, olvasd el. - Mordult rá a férfi.
A nő elkezdte olvasni a megjelölt hirdetést.

Budai villába keresünk, gyermektelen házaspárt. A házaspár feladata a háztartás vezetése és minden a ház körül adódó munka elvégzése. Amit biztosítunk: szállás, bejelentett állás.
Jelige: sürgős

- Majd pont minket várnak? - Kérdezte a nő nem kis kétellyel a hangjában. És te még csak, csak megfelelsz, most, hogy kiöltöztél, de én hogy menjek oda ezekben a rongyokban.
A férfi a vackához ment előkotort egy szatyrot és a nő kezébe nyomta. A nő belenézett, és egyenként elkezdte kivenni a láthatóan használt, de tiszta és jó állapotú ruhaneműket.
- Honnan van ez? - Kérdezte a nő.
- Vettem!
- Jó, de miből? Honnan volt rá pénzed?
- Emlékszel? Meséltem, hogy tavaly karácsonykor találkoztam a lányommal. Akkor nagyon megalázónak éreztem, ahogy pénzt adott nekem. És főleg a körülmények, ahogyan adta. Szét is akartam tépni, de te lebeszéltél róla. Abból a pénzből vettem. Öltözz át, elmegyünk megebédelünk, és utána jelentkezünk az álláshirdetésre.
- Jó de akkor fordulj el. - Kérlelte a nő.
- De szemérmes lettél. - Elfelejtetted, hogy a feleségem vagy? Még akkor is, ha hivatalos papírunk nincs is róla.
A nő nem tudott mit tenni, kénytelen volt a férfi kutató szemei előtt átöltözni. Élvezte a tiszta és kényelmes ruhát, azt, hogy bakancs helyett igazi női cipő van a lábán. Amikor elkészült újabb meglepetés érte. A férfi egy retikült adott neki, amiben még egy apró tükröt és szemceruzát is talált. A tükörbeli látványa boldogsággal töltötte el. Újra nőnek érezte magát.

Megebédeltek egy olcsó gyorsbüfében és megindultak a megadott címre. Menetközben a férfi elmondta, hogy pénteken felhívta a kiadót, ott adták meg a hirdető telefonszámát. Amikor felhívta a hirdetőt, egy energikus női hang közölte vele, hogy bár több jelentkező is van, az állás még nincs betöltve, de minél hamarabb, akár húsvét délután is mehetnek, mert nagyon sürgős.
A férfi kiokosította a nőt, ha valamiben bizonytalan, inkább mondja azt, hogy ilyen ügyekben a férjem dönt.

Csöngetésükre két hatalmas kutya vad ugatással rohant a kerítéshez.
- Helyetekre! - Parancsolt a kutyákra egy minden izében hivalkodó nő, és a férfi megismerte a hangját. Vele beszélt telefonon.
- Jó napot kívánok, az álláshirdetésre jöttünk.
- Jöjjenek be. - A tulajdonosnő hangja parancsoló, kissé leereszkedő volt.

A nő röviden, ellentmondást nem tűrő határozottsággal mondta el a kötelességeket és az általa nyújtott juttatásokat. A fizetés valójában megalázóan alacsony volt, amiből még levonásra került a szállás és a koszt is. Valószínűleg ez az alacsony összeg volt, ami miatt eddig nem talált senkit, akinek megfelelt volna az állás. A két embernek azonban ez maga volt a mennyország. Az, hogy minden nap ágyban alhatnak, és normális ételt ehetnek, azt jelentette, hogy nincs olyan feltétel, amit el ne fogadnának.

- De hiszen maguk nem is házasok. És, lakcíműk sincs. - Csattant fel a tulajdonosnő meglepett hangja. Hogy alkalmazzam magukat?
- Élettársak vagyunk. - Válaszolta a férfi. Eddig egy barátomnál laktunk, ahonnan el kellett jönni, és mivel itt nem kértek cserelakást ezért is jelentkeztünk. Nekünk legalább olyan sürgős ez az állás, mint önnek asszonyom.
- Nem tetszik ez nekem. - Ingatta a fejét a tulajdonosnő. - Hogyan bízzak meg önökben? Meg kell ezt még jól gondolnom, megbeszélni a férjemmel, de ő csak egy hét múlva jön, haza. Külföldön van.
A nő megijedt. Mi lesz, ha mégsem kapják meg az állást. Eddig, mint egy álom olyan volt minden, szinte el sem akarta hinni. És most hirtelen visszacsöppent a valóságba. A realitás az, hogy a tulajdonosnő helyében ő is kételkedne. Mivel lehetne meggyőzni őt?

A töprengéséből a férfi zökkentette ki. Felállt és odament a tulajdonosnőhöz.
- Bocsásson meg asszonyom, természetesen megértem a kétségeit. Ennem ellenére, vagy talán éppen ezért engedje meg, hogy húsvét lévén meglocsoljam. - Ezzel előráncigálta zsebéből a parfümös üveget és a reggel hallott esetlen versike kíséretében meglocsolta a tulajdonosnőt. Majd lehajolt és megcsókolt a meglepődötten pislogó nő kezét.
A tulajdonosnő némi habozás után jóízű nevetésben tört ki.

- Rendben van. Önöké az állás. Három hónap próbaidőt kapnak.

Budapest, 2007. április 8.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2007-07-16
Összes értékelés:
50
Időpont: 2007-10-04 18:55:24

Kedves Colhicum!

rlk, hogy tetszik ez a nem tl vidm trtnet. Mert sajnos, br a vge j, nem tud vidm.
Ami a a kt rs sszefgst illet aez elvileg kt fggetlen novella. Igaz gyan, hogy vissza utalok a Karcsonyi ajndkra, de ez csak hirtelen tlet volt.
Alkotó
Regisztrált:
2007-07-16
Összes értékelés:
50
Időpont: 2007-10-04 18:51:42

Zsuzsi ksznm. rlk, hogy itt is olvastad.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023