HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1949

Írás összesen: 52985

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: sleepwellFeltöltés dátuma: 2007-10-14

Csodáim...I. A Fa

A zene apró foszlányokban szóródott szét az impozáns kastély parkjában, a dallam bársonyosan kúszott fel az öreg fák ágaira, a ritmusra a levelek összerezzentek, s pörögve, apró köröket leírva néhányuk a földre hullott. Egy izgatott árnyék osont a bokrok között, apró lábnyomok törték fel a némaságot, a tűsarok kecsesen nyomult a levelek között a latyakos talajba. Megtorpant, tétovázott... majd hirtelen elindult egy másik irányba, a lépés felgyorsult, de a következő pillanatban le is lassult, s újra irányt váltott. A homályban egy filigrán test körvonala rajzolódott ki a kavicságyon. Sietős volt a dolga. Döntésre várt az irány.

A sötétség leple méltóságteljesen borította be a tájat. Tompa fény csillant meg a nedves talajon. Furcsa illat terjengett. Az ázott avar, s a befogadó föld nyers, fanyar illata, az egyesülés előtti mámor ízét idézte meg a levegőben. A természet felkészült meglépni a sorrendben következő folyamatát. Megható, s olyan intim pillanat, mikor a kiéhezett talaj magába rejti a leveleket. Egyik nap még a felszínt takarják, másnap már a mélybe teszik dolgukat. A feladatuk elpusztulásukkor is nagy. A nő mindig csodálkozott azon, hogy mi az irányítója ezeknek a történéseknek? Honnan tudja a levél, hogy sárgulnia kell, s el kell hagynia szülőhelyét, mert itt az ősz? Honnan tudja a Fa, hogy most lombját le kell dobnia? S honnan e precíz pontosság, logika és az idő érzékelése? S honnan a Fa méltósága, mellyel elviseli a kopaszságát, s honnan az ereje tavasszal újra épülni? Honnan mindez a sok csoda...? Nem! Most nem a tudományos magyarázatra kíváncsi, a valóság annyira logikus, s túl kevés benne a romantika. A csodák nyitjára van kiéhezve! A természet csodáinak titkára. Kislánykora óta mélázgat ezen. Fantáziája a válaszokat általában megadja. Szereti - a tudományt, picit kirekesztve - a saját meséit szövögetni pénelopé-i fondorlatossággal, elhúzva az időt, s újra és újra, újból kezdeni, hogy ne legyen vége soha! Örömét leli ebben.

Hűvösödött a levegő. A toporgás egyre nyugtalanítóbb lett, izgatottságában az azúrkék selyemsálát arcához húzta - nem fázott - csak nem akarta, hogy látszódjanak a könnycseppek. Bár, egy lélek sem volt se közel, se távol, mégis úgy rejtőzött, mint egy űzött vad. Lopva osont a sötétség mélyére. A fekete szatén estélyi ruha suhogva, egyre szorosabban simult a derekára, a hűvös pára az anyagot megnedvesítette, s hidegen ölelte a felhevült karcsú testet. Futásnak eredt, a mellkas izgalomba jött. A levegő nagy erővel nyomult kifelé. Nem csak a futás volt okozója e zilálásnak - más is közrejátszott. Valami nagyon feszített ott legbelül. Kiömleni vágyó vulkán készülődött útjára. De a csend a pillanatnak akkora hatalmat adott, hogy ismét megállt, a búvóhelyet most már türelmetlenül kutatta a sötétben, nagy erővel visszafojtva lélegzetét kereste a zugot. Tétován, mozdulatlanul állt, mikor hirtelen szinte észrevétlenül a félelem, fekete köntösében mellé toppant, s vigyorogva nyúlt a kezéért. Nem ellenkezett, a kis kéz belefeküdt a hideg tenyérbe s az egy pillantás alatt a nőt magával rántotta, s úgy oda vágta egy öreg platánhoz, hogy csak úgy nyekkent, halk nyögés hagyta el ajkát, s érezte a több száz éves kéreg öreg sebeit a bordái között. Fájt, de nem mert moccanni sem. Félelem és borzongás futott át testén, két rémült könnycsepp gördült ki riadtan szeme sarkából, de mire leértek volna az álkapocs alsó széléig, hogy lepottyanjanak a dekoltázsra, megdermedtek az orcán. Az idő becsukta ablakait végleg, s mogorván nézett a platánfára, csillag is csak elvétve volt a messzeségben, s azok sem fényeskedtek úgy, mint romantikus éjszakákon szoktak. Az égbolt feketén, méltósággal viselte a Nap hiányát.

S ekkor halk reccsenés törte meg az éji gyászt. Egy törékeny gally vetette le magát a mélybe, életét kilehelve tért örök nyugovóra. A nő megrezzent. Érezte, hogy a szíve pánikot keltve kapkod, a szabályos ritmust semmibe véve összevissza vert. A nyaki ütőér pulzálása felszaladt a halántékra. Újabb roppanás, s egy tompa huppanás, s az avar zizegve felborzolódott. Gyors, apró léptek zaja törte meg a folyamatot, valami elsurrant a lába mellett, szemét nem merte kinyitni. Merev mozdulatlanságban összerándult a teste. Most már a nyirkosság is utat talált a bőrön. Ismét benn tartotta a levegőt, majd néhány másodperc múlva rettenetes erővel engedte ki, a tüdő könyörtelenül követelte az oxigént, s teste e tusában hirtelen irányt változtatott, s lendületből hihetetlen erővel megfordult szembe a Fával s még szorosabban odasimult a tömzsi törzshöz, amely valami különös melegséget kezdett el sugározni. Védelmet keresett a méltóságteljes aggastyánnál. Karjaival bekebelezte a feléje áramló melegséget, s lágyan köré fonódott. Nagyon vastag volt a Fa törzse, feléig sem ért el a karja, mégis úgy érezte, teljes kerületét ölében tartja, s összeolvadt vele. A pillanat most megdöbbenten állt, nézte e különös módját az egyesülésnek két élőlény között. A beteljesülés közvetlenül a Fa mellé gyökerezett le, s összeláncolta őket.

S ebben a másodpercben egy vakítóan csillogó fénysugár jelent meg az égen, a csoda kinyitotta a kapuit, s intett a nő felé. Megmozdult a robosztus Fa, nagy recsegés-ropogás kíséretében a két legerősebb ág lehajolt a mélybe, gyöngéden végig simította a vöröslő hajtincseket, a vállakat megérintette, s határozott mozdulattal átölte a derekát, s lassan, óvatosan megemelte. A nő mámoros súlytalanságot érzett, mint amikor a légballon kosara elveszíti a talajt, olyan tompa lendülettel kezdett felfelé emelkedni az ágak ölelésében a fénysugár irányába. Az erős ölelés biztonságban tartotta, deja vu érzése támadt. Nem félt egyáltalán. Boldog volt, vitte a Fa a fellegekbe. S a szellő szárnyára kapta ezt az egész csodát. Jött minden velük, a gyökérzet a még megmaradt zizegő kis levelek, a pára... Magával ragadták a misztikus érzések, a kozmikus illat, a légkör rezgései cirógatták testét. - Milyen csodálatos itt fenn! - mindig vágyódott erre a pillanatra, kíváncsi volt milyen odafenn? Megszűnt minden zaj, a csönd s az a leírhatatlan fénynyaláb átvette az irányítást. A légkör mámoros vibrálása elképesztő nyugalmat teremtett, s pillanatok alatt elérték az első kozmikus sebességet, akkor viháncolva megjelentek a csodatévő tündérek, édes kacagásuk bezengte az egész mindenséget. A nő ekkor megtalálta a nyugalmat úgy szívében, mint testében és lelkében. E bársonyos misztikus éjszakán, amikor már majdnem elvesztette az erejét, az utolsó pillanatban: a Fa megmentette.

A földöntúli csodából pillanatra lenézett a kastély parkjára, zűrzavart érzékelt, furcsa alakok rohangáltak ide-oda, furcsa fények rángatóztak, s artikulátlan hangok zajt csaptak, kiáltoztak:

- Anna! Anna! Hol vagy?

- A mesébe - suttogta és mosolyogva felült egy alig pislákoló csillagra, s minden bánatát onnan szétszórta.

(Milyen jó is lenne, ha a csoda mindig segítségünkre sietne, néha felrepítene...csak pár pillanatra...de kell hozzá egy Fa!)

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2009-01-21 21:53:44

köszi laca, örültem kritikádnak....végre nem csak dicséret hangzik el...

csak halkan kérdezem: nem láttál még izgatott futó árnyékot? s nem hallottál még megzavart csendet, melyet egy tűsarkú cipő kopogása okoz? - én igen...elnézést, ha ez zavaró - elgondolkodom rajta)

köszi szépen !
Alkotó
laca
Regisztrált:
2007-05-06
Összes értékelés:
130
Időpont: 2009-01-19 19:31:34

figyu, ne haragudj meg , muszáj rögtön az elejéről néhány dolgot..."izgatott árnyék"..öööö...meg "lábnyom töri fel! a némaságot ?"...ezekre sztem oda kéne figyelni...biztos klassz, csak nem tudtam tovább olvasni ezek miatt a képzavarok miatt.
nem hiszem, hogy itt csak dicsérni kéne egymást, abból semmi se jön ki, ha mindenki azt írja:grat, meg szuper
barátsággal
laca
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2008-02-27 22:28:55

válasz András (2008-02-27 09:13:03) üzenetére
Köszönöm András! Örültem Neked!:)
Alkotó
András
Regisztrált:
2007-12-01
Összes értékelés:
3200
Időpont: 2008-02-27 09:13:03

Bizony kell egy Fa! Van nekem is... Nem hiszem, hogy teljesen át tudtam élni, de amit átéltem belőle az is csodás! Élmény olvasni!
Üdv.: András
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-11-01 14:33:38

Köszönöm szépen Áfonya, nagyon megtisztelő, hogy itt jártál, s az is, hogy olvastál:)
Alkotó
Regisztrált:
2006-12-13
Összes értékelés:
243
Időpont: 2007-11-01 14:28:22

Kedves Sleepwell!
Először járok erre és Boerhez hasonlóan megörültem, hogy milyen kincset találtam:)
1.jó a stílusod, finoman fogalmazol, az embernek akaratlanul tovább gördül a szeme a következő mondatra és elszomorodik, mikor a végére ér.
2.csodák pedig élnek bennünk, de túl sokan hagyják elsüllyedni. Egy ilyen írás azért is nagyon jó, mert emlékeztet vagy éppen rádöbbent, milyen csodálatos a világ és benne az emberi fantázia:)
Üdvözlettel: Áfonya
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-24 23:21:05

Köszönöm dini:)
Alkotó
dinipapa
Regisztrált:
2007-10-15
Összes értékelés:
1727
Időpont: 2007-10-24 23:06:20

GRATULÁLOK, ŐSZINTÉN, TISZTA SZÍVEMBŐL!
FANTASZTIKUS AMIT ÍRTÁL! SZERETNÉK ÍGY FOGALMAZNI...és megjeleníteni..bármit.
Üdvi: dp.
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-18 20:56:43

Köszönöm zsike:)
Szenior tag
zsike
Regisztrált:
2007-05-31
Összes értékelés:
1524
Időpont: 2007-10-18 20:49:59


Úgy, ahogy van, nagyszerű.
Nagyon tetszik a stílusod, és ahogy a csodáról írsz, az csodás.
Örülök, hogy olvastalak.
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-15 15:18:12

Köszönöm Rozália:)
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2007-10-15 10:19:23

Ez nagyon jó lett! A fogalmazásod, a történet, a stílusod tetszik.
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3784
Időpont: 2007-10-14 21:19:14

No, persze...:)
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-14 20:54:01

Majd meglátod:D
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3784
Időpont: 2007-10-14 20:48:01

Hiszi a piszi!:)
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-14 20:45:49

Tudom, mert jártam ott:)
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3784
Időpont: 2007-10-14 20:37:53

Honnan tudod, hogy tudod? :)
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-14 15:01:40

Igen Gyömbér, én tudom, úgyhogy bátran bízd csak rám magad:)
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3784
Időpont: 2007-10-14 14:34:02

Ok! Te ismered az utat? Tudod, én mindig eltévedek...:)
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-14 13:11:18

Köszönöm Boer! Örülök, hogy megleptelek s, hogy ráadásul még tetszett is az én kis "csodám":)
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-14 12:51:30

Köszönöm Gyömbér! Tudod mit? Egyszer együtt megyünk a "csodába"..oké?:)

Köszönöm Colhicum, örülök, hogy tetszett.:)
Szenior tag
Gyömbér
Regisztrált:
2007-01-11
Összes értékelés:
3784
Időpont: 2007-10-14 11:58:10

Nagyon, nagyon tetszett! Annyira közel állnak hozzám azok a gondolatok, érzések amik az írásodban vannak, hogy... nem jutok szavakhoz...

Őszintén gratulálok!

Gyömbér
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2007-10-14 10:59:17

Köszönöm artur!
A "csoda" minden embernek felkínálja önmagát, bármilyen formában is élünk e lehetőséggel, szerintem boldogítanak, mégha kicsit butuskán is hangzik ez az elképzelésem, én bizony hiszek erejükben. Pontosan annyira, mint a tudományok jelentőségében! Nekem elfér a szívemben, s elmémben is mindkettő, jól kijönnek egymással:)
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2007-10-14 10:36:57

Szia!
Nagyon tetszik, ahogyan az érzéseket, fogalmakat megszemélyesíted, cselekvő tevékenységgel vonod be őket a történetbe. Az egész történet tényleg egy csoda. A tudomány is találhatna rá magyarázatot, ha akarna, de nem ez a jellemző rá. Az irodalom és általában a művészetek mindig néhány lépéssel előtte járnak. Íme, írásod újabb bizonyíték a csoda létezésére.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Tűzinduló aszálynak aszályakor címmel

Ginko bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

Ginko bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Még augusztus tüze leng című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Még augusztus tüze leng című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Még augusztus tüze leng című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a szakadék széle még napos című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Vitorlások a Balatonon című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Fojtó kötődésvágy - 8# novella 1/2 című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 138. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 137. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 136. +18 című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szösszenetek egy pizzafutár életéből című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a szakadék széle még napos című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Ginko bejegyzést írt a(z) hazafelé című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel hazafelé címmel

Ginko bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Még augusztus tüze leng címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) CSodaVáró - (trilógia) című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) CSodaVáró - (trilógia) című alkotáshoz

Ginko bejegyzést írt a(z) CSodaVáró - (trilógia) című alkotáshoz

Ginko bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A táska (monológ) című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Ne simogass! című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) ...ki tudja, hová című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Májusi eső című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) CSodaVáró - (trilógia) című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) CSodaVáró - (trilógia) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Érzés című alkotáshoz

Ginko bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 2/2 című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022