HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1944

Írás összesen: 52765

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-04-02 07:39:26

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2007-10-16

Havasi gyopár 32.

János megveretése a következőképpen történt/Eta néni verziója/:

Élt, létezett abban az időben a Munkás utcában egy galeri. Nyolcan tízen lehettek, üldögéltek a 3. számú ház kertjének /egyetlen olyan ház az utcában, amelyiknek kicsike előkertje van/ kerítésénél, a kovácsoltvas díszkerítés csípőmagasságú párkányán, szívták a cigit és lesték kibe köthetnek bele. A galeri vezére egyszer beleesett Házmester Katiba és megmondta neki, hogy csípi.(Elnézést kérek, hogy Eta néni szavaival adom vissza a történetet, a "csípi" azt jelentette, tetszik neki Házmester Kati, akarja őt.) Namármost, ha egy ilyen galeri-vezér csípett egy nőt, akkor annak a nőnek erre a tényre oda kellett figyelni, s vagy így, vagy úgy reagálni kellett. Vagy nagy ívben elkerülni a Munkás utcát, vagy igent mondani Galambos Lajónak. /Galambos Lajónak hívták a galeri vezért./ Házmester Kati botorul egyiket se tette, sőt, azt tette, hogy a mit sem sejtő Szemerédi Jánossal tüntetőleg elsétált néhányszor a Munkás utca 3. szám előtt.
Galambos dúlt fúlt, megesküdött az anyja életére, hogy még majd kiveri egyszer Szemerédi János fogait. Aztán egyszer elérkezett az alkalom. Sötétedett már, s a Huszár utca felől jött egyedül a néptelen utcában Szemerédi János, hazafelé tartott, fagyos szél kísérte. A galerivezér ekkor felállt a kőről, amin ült, egyik kezével zsebébe nyúlt, megmarkolta a boxerét, a másikkal intett a társaknak. A banda szempillantás alatt körbefogta Szemerédit. Veres "Kalap" kezdte a szokásos szemétkedéssel: "Nincs egy stabod tagom?!"
-Nincs, -mondta Szemerédi János, de ha lenne, neked akkor sem adnék.
-És nekem? -kérdezte a vezér?
Kese fejét egészen odadugta Szemerédi arcához, arasznyi közelségről néztek farkasszemet egymással.
Szemerédi ekkor megütötte Galambost. A jobbegyenes elcsúszott és a következő pillanatban már "Kalap" boxerrel felfegyverzett ökle vágódott Szemerédi képébe. Egy pillanat alatt lerántották, mint wolverinek a beteg szarvast /ezt én teszem hozzá, nem Eta néni mondta/ és már rugdosták is a földön. Jánosnak felszakadt homlokán a fejbőre, vére a földre csorgott, elrepedt jobboldalon a bordája. Amikor látták, hogy nem mozdul, otthagyták, visszaültek a kőkerítés peremére és rágyújtottak. Pár perc elteltével magához tért János, a galeri gúnyos röhögése közepette feltápászkodott és elvánszorgott haza.

Tóth bácsi szerint nem akkor, s nem így történt. Igazából az időpontban sincs kettejük között egyetértés, Eta néni meséjében egy téli napról van szó /fagyos szél süvített a Munkás utcában, miegymás/, míg az egykori házmester tavaszra, vagy őszre tette a János megveretését.
Kati verette meg a Jánost, -mondta nekem tudós képpel bólogatva és szívta a Symphoniát.
-Mer a Katinak nem kellett a János, a János meg, tuggya, erősködött nála, zaklatta őt minduntalan. Asztán ez a lány egysze' csak megunta és szólt néhány haverjának. Én ott vótam, amiko' történt. Nem, nem vótam ott, rosszul mondom, de a Pesti Jakab a szomszéd házbú ott volt, ő látta, ő mesélte el később.
Bement János az Ilkovicsba, ahogy máskor is, hogy igyon egy sört.
Tűnődött egy sort Tóth bácsi, szívta a cigarettát. Az egykori házmester-lakás nyitott ajtaja előtt álltunk az udvaron. Eta néni lenézett egy pillanatra, ahogy a rongyszőnyeget rázta a korlátnál és rosszallóan megcsóválta a fejét.
-Nem jól mondom, Józsikám, -dünnyögte Tóth bácsi, -nem az Ilkovicsba ment be a Szemerédi gyerek, hanem a Tálos-féle kocsmába a Munkás utca sarkán. Tuggya ott is vót egy kocsma. Hat kocsma vót az Alsóerdősor utcában hajdanán, úgy képzelje. Nem csoda, hogy ennyi idő után összekeverem, mékben történt. Nem káptalan az én fejem se, és hát benne vagyok az időben Józsikám. Maj maga is meglássa, mit tesz az, ha ennyi idős lesz. Szóval a Tálos féle kocsmába ment be a János, ez szembe van az Alsóerdősor 8-al és az Alsóerdősor 8-ban lakott a Pesti Jakab a komám. Átellenben a Munkás utca másik sarkán volt a cipészműhely, erre tisztán emlékszem, én is oda hordtam foltozásra a lyukas talpú lábbeliket. Na szóval ott iszogatott ippeg néhány haverjával a Kati akkori fiúja. Jelzem a Tálos Lajos is a 8-ban lakott az első emeleten Koóséknál albérletben. Az élettársát Etusnak hívták, fiatal, gömbölyű farú, kívánatos nőszemély vót az Etus Józsikám, fentem is rá a fogam, mielőtt még a Tálossal összejöttek vón, de megmondom őszintén, esélyem sem vót nála, egy maszek kocsmárosnak sokkal több píze esett havonta, mint egy házmesternek. Persze a házmester feljebb állt a ranglétrán a kocsmárosnál, a házmester bizalmi tisztség vót, sokat várt tőle a Párt és a nép.
Szipákolt Tóth bácsi, kivette a Symphoniát a szipkából, morgolódva kifújta a szipkát: "nem szelel ez a vacak", visszatette a cigarettát és kipróbálta. A szipka még mindig nem szelelt, ezért újra kivette belőle a cigarettát, előhalászott egy hosszú tűt a zakója zsebéből és átszurkálta vele a szipkát. "Most mán csak jó lesz, -mondta és visszanyomta bele a Symphoniát.
Láttam, hogy most mán tényleg jó, Tóth bácsi felszabadult mosollyal szívta tovább és mesélt tovább.
-Na, bement oda a Szemerédi és a söntésnél rendelt magának egy sört. Etus szolgálta ki, Tálos valahol a hátsó helyiségben tett-vett, így mesélte a Pesti Jakab. Szürcsölgette a habot a tetejéről, mer abban az időben még szép vastag habbal adták ki a sört, nem úgy mint mostanában, hogy félig van a korsó és hab sincs rajt, és ezenközben meg csak odasündörgött hozzá a Kati akkori fiúja. Valamit mondott a Jánosnak, hogy mit, azt nem hallotta a komám, ő a kocsma távolabbi sarkában ült az egyik asztalnál. János visszafeleselt, aztán egyszerre csak elkezdték egymást lökdösni és kiabáltak melléje. A hangoskodásra előkerült Tálos, kitolatott nagy hasával a söntés elé, lehordta a két fiút, és megfenyegette őket, hogy, ha nem hagyják el azonnal az ivót, rendőrt hív.
Szemerédi és a tag, a Kati fiúja ekkor kimentek az utcára a kocsma elé és a telefonfülke előtt egymásnak estek. János kerekedett vón felől, így mesélte Pesti Jakab cimborám, aki a kocsmaablakból mindent látott, de, ekkor közbeavatkoztak a Kati fiújának a haverjai, akik persze szintén kimentek ezzel a kettővel, még akkor amiko' ez a kettő is kiment, és egyikük boxerrel fejbe vágta a Szemerédi gyereket, de úgy ám, hogy rögtön eldőlt, akár a zsák. Hát így esett. És mindez azír esett, mert a János folyvást zaklatta a Katit.

-Eta néni máshogy mesélte, -vetettem közbe.

Legyintett. -Eta néni egy pletykás vén nő, -mondta igazi proli gőggel arcomba fújva a füstöt. -Azír mesél magának mindenfélét, hogy bebizonyiccsa, János a Katival szökött nyugatra az ellenforradalom után. De én tudom, hogy ez szemenszedett hazugság. Eta a maga kedvébe akar járni, hogy ha már idegyütt abbú a messzi Amerikábú, legyen valami romantikus történet, amit megírhat. Az igazság azonban egészen más.

-Mi az igazság, akkor hát, -kérdeztem az öreget.

-Az, hogy a Szemerédi fiú egy másik jánnyal szökött ki, akit nem szeretett, akivel ellenséges viszonyban vótak. A Sors úgy hozta, hogy mindkettőjüknek menekülni kellett, annak a jánynak azért, mert ellenforradalmár vót és a komcsik kivégezték vóna, a Jánosnak meg azér, mer a fene jó szívével nem tutta megánni, hogy ne segítsen rajta.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10444
Időpont: 2007-10-17 14:28:46

Szóval, attól függ. Házmester Katinál jó volt Szemerédi János és Kati szép lány volt, magas, erős, mellyes. Csakhogy az ember fia mindíg többre vágyik, mint ami megadatik. Jánosnak szellemi kapcsolatra /is/ szüksége lett volna, és azt nem kapta meg Katitól. Ez bonyolult. Amit könnyen megkap az ember, az sokszor nem kell, elérhettlen után vágyakozni: ez a szerelem.
Vagy nem? Magam sem tudom.
Szia: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2007-10-17 11:03:19

Szia!
Szegény Szemerédi János, még meg is verték. Sosincs szerencséje a szerelemben.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ilyen egyszerűen című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Csak tollat adj... című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Csak tollat adj... címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) félnek hogy nyom nélkül tűnnek el című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szeretem nézni ... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Véletlen találkozás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Véletlen találkozás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) fúga és kantáta című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mi leszek, ha nagy leszek? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) fúga és kantáta című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) EmanuelGeibel: Wasserrose / Vízirózsa című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Virágok - III. címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) fúga és kantáta című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel fúga és kantáta címmel a várólistára

Szabó András alkotást töltött fel Találd el szívemet béke címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 132. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 132. címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Láthatatlan című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Éhség című alkotáshoz

Tóni bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Heinrich Leuthold. Heimkehr / Hazatérés című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022