HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: ÁbelFeltöltés dátuma: 2007-10-21

56-ról


A magyarság emlékezetének nyomait követve sok ismert, és még több vad ösvény vezet a múltunkba. Nehéz megközelíteni az egyes eseményeit, adatok ág-bogán át, elnyűtt és elnyúlt fogalmakkal ügyeskedve, valamely tudományág lencséjén keresztül. Hosszú folyamat míg a nagyítóval megfigyelt egyes jelenetek kerek és egész kor- vagy körképpé állnak össze. És nem kevés szándék kell ahhoz, hogy őseink mindennapjait, küzdelmeit és értékrendjét megértsük és átérezzük.
Ez a feladat, a múlt átérzése és értékelése, egyaránt állami, egyéni és nemzeti feladat. Az állam azonban folyamatosan átalakuló, és a tett színpadára elégtelenül fordítja le a nemzeti örökség és az értékek nyelvezetét. Fő érdeme lehet ezen értékek felismerése, a hagyományok tiszteletben tartása, a tudományos vizsgálatoknak megfelelő kezelése. Nagy hibája azonban, és visszatetszést keltő, az aktuálpolitikai érdekek önös igényére kialakított torzított értelmezések. Az egyén pedig nem jár nagyítóval, és figyelme nem a múltban pásztáz. Mégis aktív kapcsolatban van vele, és a ma, a jelen értékei és kérdései vonatkozásában, az átélt kihívásokban rendszerint kapcsolatba kerül a múlttal, mindenki múltjával, mások régvolt cselekedeteivel, példamutatásával, kitartásával, válaszaival. Mi több saját belső értékeit a múlt viharaiban láthatja felnagyítva energiaként kifejezésre jutva, és kipróbálva a visszás helyzetekben, ráismerve olyankor magukra az utcákon és tereken zajló eseményekben, amikor az emberek érzései közös tettekké válnak. És a múlt vonatkozásában a nemzeti feladat, hogy a közös értékeket (akár emlékek formájában) életben tartsa, tartalmazza, átörökítse, őrizze és védje, és ellenkezzen, ha kell.
Hogyha a magyarság emlékezetének összképét keressük, a fejekben lerakódott történelmi zivatarok hordalékát, a múltunk ízvilágát, ne higgyük, hogy tiszta, rendezett képet kapunk. A sokféle ösvény és megközelítés mögött van egy közös háttér, mint egy elvadult táj, amiről nem készülnek térképek. Egy távoli, elvadult erdő, alatta ezerszínű, vaskos avarszőnyeg. Az események folytonosan peregnek rá, mint az őszi levelek. Ez az óriási avartömb a magyarok története, benne van a magyarok identitása, mindaz, ami összeérett benne. És ha jól figyelünk, innen is érezzük ezerszáztizenhárom éves kipárolgását, érett zamatát, életízét.
Ennek az avartömbnek az egyik rétege az 56-os forradalom, és a hozzákapcsolódó történések. Egy mintázat a mintázatban. Kerek, külön történet, és kihagyhatatlan a magyarság nagy mozaiktablójából, egy közösség identitásának megértéséhez.
Azért indítottam így, mert 56 fogalom, ami érzelmek koktélját kell, hogy felkavarja az emberben, ám olyan fogalom, amely belülről tele van történetekkel. 56 benyomások összessége, mindenkinek másképp egy kicsit. Másrészt piros betűs nap a naptárunkban. Közös emléke és hite egy nagy tettnek. Minekünk emellett műemlék, amit körüljárunk, fejet hajtunk, de már csak kívülről érintjük, mert ami volt megkeményedett, már lezárult.
Képlékeny és megcsipkedett fogalom, amit az első pillanattól átírtak és félremagyaráztak, bő harminc évig maszkot húztak rá, tudományágakra osztottak, napokra, számokra és nevekre szedtek szét, és politikai incidensek ürügyén forgatták ki a jelentéséből pillanatnyi érdekek szerint.
56-nak hatalmas szakirodalma és adattára van. Rengeteg belső kérdéssel találkoznak, akik a fogalom mögötti jelentéstartalmakat kutatják. Tudományágak sora veszi nagyító alá témaköreit és alegységeit. Az igazság feltérképezése valódi tudományos feladat, csak pontos és kidolgozott munkákkal érthetjük meg mit takar 56 magában. Hiszen események és reakciók óriási olvasztótégelye. Vigyázni kell azonban, hogy részleteit távlatokban is szemügyre vegyük, feltárt és kibontott részeit visszahelyezzük az egészbe, amely csak minden elemével együtt reprezentálja magát.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2007-04-03
Összes értékelés:
45
Időpont: 2007-11-11 21:43:26

Szervusz A.B.J.!

Kicsit megksve, de el nem felejtve, szeretnk vlaszolni neked.
Menjnk sorba. Tnyleg kvncsi vagyok hova lyukadunk ki. Ha mr rst akarunk tni az minket elvlaszt rvegyttesbl ll falon.
Ami a francia s magyar helyzet prhuzamba lltst illeti. Valban ms a motivcis sszegkplet. Az m, csakhogy n eredetileg arra reflektltam, hogy mikppen kpes egy rgmlt esemny-egyttes mig kihat befolyst gyakorolni a vilgra. Esemnyegyttes volt, mg ha vgl a Francia Forraalom nagy transzparense alatt fut is mindez egy blokkban. Nzd, ahogy ltod igaz, Franciaorszgban a differencilt trsadalom, s rszeinek viszonyrendszert bellrl get feszltsgek vezettek a robbanshoz. Magyarorszgon az uniformizlt trsadalom s a fellrl megszabott ideolgiai megkrdjelezhetetlensg vezetett a robbanshoz. Valban merben ms. Ami a gazdasgot illeti, forradalmakat, trseket jellemzen meghatroz dolog a gazdasgi elgtelensg. s ez egy nagyon finom s szemlytelentett meghatrozs. Mert az hezs s ltbizonytalansg az emberek mindennapjaiban jelennek meg, egy ellehetetlentett ember mg a msnapot is egy keresztl szaktand kzfalon t ltja. Sokflekppen lehet elemezni ezt a dolgot. n a magam szakllra annyiban hagynm, hogy mindkt esetben egy-egy kiszipolyozott gazdasgrl van sz. Annyit mg hozz, hogy az adott szzadukban egyik llam sem nyert hbort, mgis lland volt a fellendlsi, feltrsi vgy. Ha van kedved tovbb gondolhatjuk a gazdasgi rszt is. Dnt, de nem a vgs rvnek tartom.
Ideolgiai szempontbl. Francia forradalom esetben ugye trsadalmi visszssgok s a felvilgosods addig kibontakozott gondolatmenetei voltak jelen. Magyarorszgon ugyanezek gy voltak jelen, hogy elssorban a totlis llam hazugsgainak bilincseit, ujjszortotit kellett szttrni. Vagyis nem volt politikai prbeszd, de mg civil prbeszd is csak mrskelten. Csak tapogatzva, rendkvli vatossggal kezdhettk meg azokat a lpseket, ami koncepcikon, mrlegelsen s a lehetsgek szmbavteln alapult volna, ms viszonyok kztt. Mi volt: egy ellenfl a nem krdez s megkrdjelezhetetlen llam. Azon tl a szabadsg, hagy fogalmazzak gy, elvont kpzete, kitltetlen s tg vzija. De ott volt az emberekben, sszevontan, mindaz amit errl felhalmoztak. s igen ez egy politikai rksg. Kpessg s akarat egy jzan, mkd, rendszerszemllet s tolerns (stb) llam kivitelezsre. Amint azt a magyar, a forradalom els napjainak viharbl felll, trsadalma bemutatta. Vagyis a differencilt, gyors fejlds, jvkppel rendelkez, trtkelsre kpesnek bizonyul magyar civil- s politikai szfra felledsrl beszlek. Vajon milyen hagyomnyaik voltak, milyen rtkrendjk? Ki tudja. Valsznleg valamilyen szedett-vetett dologrl van sz, aminek morzsi el vannak szrva az egyes fejekben, s amikor egytt hallatjk a hangjukat, igyekeznek kivlogatni ezekbl a legletkpesebbeket, legsrgetbbeket, legmegfontoltabbakat.
A tovbbi fellelhet lehetsgekkel kapcsolatban is igazat adok neked. Valban sokfle esemnnyel s forradalommal lehet s rdemes is feltrni a prhuzamos, de a szttart kapcsolatokat is. A Magna Charta sarokba szortott kirlyt azonban nem tartom j pldnak, mg ha politikai elremutatsban tnyleg risi jelentsge volt is. Az amerika fggetlensgi hbor annl jobb, mert mg jpr szempontbl kzelebb ll a magyar gyhz, mint a francia. Gondolok itt a nagy birodalom ellen fellzadt, lealacsonytott, m nll emberekre. A tulajdonkppeni kzvetlen ideolgiai felptmny hinyra, vagyis alpokbl ptkeztek. s lehetne mg hozni a kubai vagy francia forradalmak pldjt a 1900as vek elejrl. Biztos vagyok benne, hogy sok rdemes prhuzamot fedeznnk fel. Mind mind valamilyen knyszerplyrl val letrst jelent. s bocs, de itt vissza kell vgnom a revolutio szval, mert igazsg szerint ez a sz mg akkor is rettegsben fogja tartani a jv autokratit amikor mr minden vitt lefolytattak ezzel kapcsolatban. s hogy mirt, mert jra s jra vissza fog trni az emberek harcias ignye a kzllapotok rendezsre. Mg a sz egyre tbb jelentstartalommal fog bvlni. De igaz jeln tmnkhoz csak kzvetetten kthet.
Emlkszel azt rod, hogy nincs sok szerepe az vsokrl rt kzbevetsemnek. Az pedig vlasz volt, az ltalad emlegetett Millgram ksrletekre. Arrl tovbbra is ennyit.

Nzd, n rtkekre hivatkozom fkppen, s egynek egysgesen kill ellen-reakciira. Te elemi szksgletekre, gazdasgi alapvetsekre s klkapcsolati hatsokra hivatkozol. Nem hiszem, hogy olyan nagy lenne kztnk a szakadk. Ahogy vgigtekintek ezen az egyszerstett felsorolson, gy ltom mind rszt vett haterknt a vgkifejletben. Nem tudom te, hogy vagy vele. Mskpp slyozunk az biztos, s ez nem baj. Szvesen folytatom a vitnkat, eddig is jl esett:)

Mai viszonyokra alkalmazott felvilgosult abszolutizmus kifejezsed vicces, s "igaz".
A szocialista rtkrend kigyomllsa azonban mr megtrtnt rgebben (rtsd ezzel mindenki leszmolt valhogy aki bene lt, neknk fiataloknak pedig elkszlt a tneti krkp), de vals, hogy ezekbl sok "gaz" jra ntt. Mirt mondom, mert a politikai elit nem emelkedett fell a mlt hibin, s rtkrendje olyan mint a brmikor cserlhet szennyes gynemhuzat. gy szar ahogy van. Vlaszt kellene adni, de nem lehet megfojtott, megerszakolt nyelvvel sem hatni rjuk, sem kikezdeni ket. A vlasz termszetesen nem az ami 46-ban volt. s nem tudom mi az.
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-03
Összes értékelés:
45
Időpont: 2007-11-03 14:56:35

Ok, rendben. Sok minden eszembe jut mindarra amit rsz. Prblkozzunk meg a megvitatsval, legfeljebb eltart egy darabig. llok elbe. A lnyegnl maradva. 56 ma is hat. Eszembe jut a francia forradalom. Ami jelentsgben akkora volt, hogy egyszer s mindenkorra jrartelmezte a trsas egyttls szablyait. Az azta ltrejtt, jl-rosszul mkd demokrciak mind innen hajtottak ki. Amibe mi beleszletnk, s termszetes, hogy rendelkeznk a jogainkkal. Az rtkrend ami szmt. Az akkori prizsiaknak, az 56-os pestieknek s neknk is van rtkrendnk. Valami ami kell az nmeghatrozshoz. A francia forradalom rtkei tbbek kztt az emberi jogok s ktelezettsgek, a nemzetben gondolkods, nemzeti testben, npkpviselet stb. De szrny dolgokat is hagyott rnk, terror s tmegmszrls. Ha 56ra gondolsz ott is sok rtk van jelen, hasonl s sajtos elemekkel. Kinyilvntott szabadsgvgy, emberi jogok tisztelete, kpviselete, snre tett valsg stb. Ezeket az rtkeket ma is tartalmazzuk. Csak most nem kell harcolni rte. Persze mondhatnd, hogy dehogynem, mert pp elgg megnyirbltak a jogaink. Igen, csak ms rtelemben.

A revolutio sz rgi jelentse: gitestek szablyos krforgsa, egy ciklikus folyamat. Ma mr ennl sokkal tbbet jelent. De nekem ebb az tnik fel, hogy bels (orszg) trtnetnk jra eljuthat oda, hogy vlaszt kell adnia ilyen nagysgrend kihvsokra. A mlt is lehet jelen, ilyen rtelemben.

A rdinl, amikor megkezddtt harc, az vsok lttek a fegyvertelen dikokra. A Kossuth tren is belesoroztak a tmegbe. A parancs a karhatalmi szerveknl nyilvnval. Mg a munksoknak s dikoknak nem parancsolt senki, hogy menjenek az utcra, gyjtsanak ki tankokat.

Hogy rted ezt a "jkor voltunk j helyen" kifejezst. Elmagyarznd?
n is ltok trvnyszersget az esemnyekben. De n fontosnak tartom, hogy itt, a magyaroknl rett meg gy a helyzet, hogy ezek az esemnyek megtrtntek

bocs a nyakatekert mondatrt, remlem ez rthetbb.
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-03
Összes értékelés:
45
Időpont: 2007-10-28 15:45:17

Kedves Colhicum "I do", pp azt teszem, amikor fentebb rok. Tudod nem hiszek benne, hogy az emberek kinyitjk a tmval foglalkoz knyveket. Lvn tbb szz bellk. De beszljnk csak nhny sszefoglal s specilis mrl, n is csak egy tucatot ha elolvastam. s kedves Arthus Ben Joyce: hidd el sokfle mtoszt ismerek, vannak csaldi, nphez s kultrhoz ktd mtoszok is. n mgis azt gondolom, nem az a te gondod az rsommal, hogy ezt az esemnyt-s igaz-rszben mitizlom, hanem, hogy nem hiszed kzsen is tartalmazhatjuk ennek hordalkt, vagyis jelenben ltez valsgt. Vagy nem hiszed, ma mg szletnek mtoszok? Msrszt nem lltottam, hogy mindaz az egyni erfeszts s tragdia felolddhatna egy szemlletben, ami 56-ot emlkmnek nzi a hsiessg emelvnyn. A tisztelet az akkori np bels dinamizmust illeti, nem pedig a megmerevedett emlkkpt.
A bevezet utn a cikket is kzre fogom adni, remlem elolvasstok.
bel

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023