HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53067

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: MunkácsyFeltöltés dátuma: 2007-10-29

Bécsen át San Marinoig
Az eredeti terveinkben nem szerepelt Bécs meglátogatása, kényelmi okokból Bécs kikerülésével terveztük olaszországi utazásunkat. Autovezetőnk tévedésésnek köszönhetően a Graz felé vezető autopálya helyett a bécsi útra kanyarodtunk. Ha már ott voltunk Bécsben a tévedést ötvöztük a hasznossal és úgy határoztuk, hogy meglátogatjuk a császári Schönbrunn palotát. Igy legalább betekintést nyerünk II. Ferencz József osztrák császár és magyar király életének szentélyébe.

Schönbrunn palota
Bécs 600 évig volt az osztrák Birodalom fővárosa, Schönbrunn 218 évig nyári lakhelye a császári családnak. A császári palota felépítése már Leopold császár idején felvetődött, aminek pompájával leszerették volna körözni a francia királyok Párizs melletti Versaillesi palotáját. A fukar Leopld végül is nem adott megrendelést a Schönbrunn palota felépítésére. A palota felépítésének terve újból Mária Terézia császárnő idejében vetődött fel, a terv gyorsütemben 1695-1700 között meg is valósult.A Schönbrunn legnevezetesebb és leghosszabb idejű lakója II. Ferencz József volt, aki 1830 és 1916 között ritkán hiányzott a fényes palota falai közül és 1848-tól haláláig, mint császár a palota abszolut úra volt. Innen irányítoptta kiterjedt birodalmát, innen küldözgette a magyarokat és birodalmának más népeit megnyomorító rendeleteit.A schönbrunni palota külsejében egyszerű késői barokk épület, így külseje nem hasonlítható össze a francia Lajosok palotáinak cirádás, pazar diszítésével, hivalkodóan tékozló stílusával. A schönbrunni palota egészében mégis versenyezhet a kor híres császári, királyi rezidenciáival, mert belső tereinek diszítése kiváló izlésre vall, a butorok még közel 100 év távlatából is lenyügözőek, a 16 hektáros park, a kert, a tavak, az állatkert, a kertben felállított Gloriette minden csodálatot megérdemelnek.

A schönbrunni Gloriette/kép/

A Schönbrunnt körülvevő Pálamaház, a Hofburg téli palota, az opera, a természetrajzi múzeum, mind ékességei Bécsnek, amelyek csodálattal töltik el a távoról jött látogatókat. A Schönbrunn palota belső lakosztályai igazi művészi izléssel kialakított pompát tükröznek, a kivételesen szép korabeli faragott butorok, a nappalik, az ebédlő, a szorakozó, a bálterem egyenként is látványosság. Egyedül a császár irodája és pihenője mutat katonás sivárságot, egyszerűséget. Ferencz József nem is szerette a cicomázott pompás termeket, a túlzott luxust, a semnmittevő életmódot, ha tehette visszahúzodott egyszerű irodájába, ahol ideje nagyrészét az államkérdések megoldásával töltötte. Korán kelt és napjának nagyobb részét a munka, a fogadások, főembereinek meghallgatása, és az azokkal való tanácskozások töltötték ki.
Kevés időt töltött családja körében, feleségét Sisit elhanyagolta, néha unokáival játszott. Hosszú életében sok családi szerencsétlenség érte, Rudolf fia öngyílkos lett, Miksát a felkelők végezték ki, feleségét Erzsébetet egy olasz anarchista ölte meg. Ferencz Ferdinánd trónöröklössel és feleségével Zsófiával Szarajevóban Principe szerb anarchista golyója végzett 1914-ben, ami egész Európát az első világháború véres tradédiájába sodorta, amely Ferencz József évszézados birodalmát megsemmisítette, feldarabolta.

Társalgó Schönbrunnban /kép/


A császári palota butorzatát elsőrendű, főleg olasz művészek készítették. Formájuk és faragásuk egyediek, Mária Terézia gusztusát és kor művészi izlését dicsérik. A butorok minden darabja szemet gyönyörködtető látvány.

A császári palota egyik terme a díszes kandallóval

A császári lakosztályokat egészen a XIX század végéig fával melegítették. Minden teremben egy díszes porcelánból készült kandolló állt, amelyet fával fütöttek. Nem tudni, hogy ezeket a kandallókat mennyit használták, mert a használatnak külsejükön semmi nyoma. A padlózatot különlegesen szépen kialakított padlóintarzia borítja, amely különleges egyensúlyt, összhangot biztosít a butorzat, az aranyozott falfestés és faldíszek, festmények között

A padlón jól láthatók az intarziás berakások. /Kép/

Mária Terézia a palota kertjét 16 gyermekének létszámához szabdta. A hatalmas kertben minden ritka, egzótikus fafajta megtalálható. Az egzótikus állatoknak külön állatkertet létesített.A kertet gyönyörű sétányokat, pálmafák, narancsfák és ritka növények diszítik. A palotában színház, opera és bábszínház működött, itt gyakran tartottak operakoncerteket, az Orangerieben Johann Strauss a Kék Duna keringőjét adta elő, valamint Mozart is itt konzertezett, kiváló színfoniáival szórakoztatta a császári közönséget. Az utolsó fontos aktus a Schönbrunbann 1918 november 11 következett be, amikor I. Károly Ausztria utolsó császára, egyben Magyarország utolsó királya aláírta lemondását. Ferencz József 1916-ban bekövetkezett halálával Schönbrunn fénye és fontossága lassan megkopott a császári dekadencia, a monarchia széthullásának jeképe lett. Jelenleg a turisták kedvelt látogató helye,.emléke egy eltűnt többévszázados császári dinasztiának.

Bécs-Természetrajzi múzeum/kép/

A bécsi Szent István bazilika belseje
Friss bécsi élményekkel gazdagodva Gratz felé vettük utunkat, a híres osztrák alpesi tájak fenyveseitől kísérve. A fenyvesek közül szétszórtam mesebeli házacskák, gyönyörű osztrák gazdaságok kandikálnak az utazókra. A Nap már a nyugati horizontot surolja, amikor a távolban feltűnnek az oszták Alpok a természet utánozhatatlan alkotásai. A csúcsaikat köralakú mogorva felhökbe burkolták, mintha az éjszakai pihenőre készülnének. Amíg a táj varázsától elbüvőlve szemléljük a királyi csúcsokat észre sem vettük, hogy elhagytuk Grázot, Klagenfurtot, átléptük a képzeletbeli Osztrák-Olasz határt.és Udine városához közeledünk. Innen délnek kanyarodunk és néhány órai autózás után Bolognan át száláshelyünkre Santa Maria a Monte városkába érkeztünk.

San Marino/ Titan hegy/kép/

Három napi pihenő után elinddultunk San Marino felé.Bolognaig már ismerős volt az út, onnan délnek fordultunk és néhányí órai utazás után megérkeztünk Rimini városába, az álomszép adriai tengerpartra.Tehát elindultunk a Tirén tenger partjáról és nyugat irányban átszeltük Olaszországot az adriai tengerpartot érintve Rimini városán át elérkezutünk a világ eegyik legkissebb állomába San Marinoba. Hihetetlennek tűnik, hogy megvalósult egy régi álom és most láthatom a szépségekben páratlanul gazdag a világ egyik legkissebb, de legöregebb köztársaságát . San Marino a mai napig renditethetlenül ragaszkodik szabadságához,hagyományaihoz. Alkotmányos berendezkedése, szokásai minden lehetőségét kizárják a diktaturáknak.


San Marino / a távolban az Adria/kép/

San Marino Olaszország szívében fekszik, Marche és Romagna között, néhány tízkilométerre az Appenini hegységtől és 20 km-re Rimini városától.Területe 60,57 km2, dombos, hegyes terület, amelynek a középpontjában a 705 méter magas Titán hegység áll, amelyen kialakult San Marino fővárosa A Titán hegység csúcsaira, mint valami sasfészkek három tornyosvár épült, amelyek védőfalakkal összekötve igen kopmoly védelmet nyújtottak az ellenség támadásakor. A krónika szerint ellenség sohasem foglalta el a Titán hegyen épült várakat. A Titán hegyen találjuk a Szent Ferencz templomot, az antik festményeket bemutató galériát, az Állami Múzeumot és könyyvtárat, a quirini templomot, a Kínok muzeumát, a modern fegyverek múzeumát és máig sok más értékes művészeti, épitészeti látnivalót.

SanMarino/ kormánypalota /kép/

A Titán hegység keleti oldala az Adriára néz, meredek szikla, de telekabinjával könnyen "megmaszható"A nyugati oldala már lankásabb itt különböző épületek sokasága sorakozik, ezen az oldalán kiskocsival, és autobusszal is feljuthatunk és megnézheetjük a várrendszer által közrezárt kormányzati és más rendeltetésű épületeket.

A Titán hegység nyugati oldala /kép/

A Titán hegység csúcsiról letekintve pazar látványba lehet részünk, 20-30 kilométeres körzetben láthatjuk San Marin lankás, dombos, erdős hegyvidékét, a természet pazar alkotásait, a hegyet körülvevő tipikusan olaszos építészetet, Rimini rendkívül barátságos, megnyerő külsejű üdülővárosát, tiszta időben türkizkékben még az adriai tengert is. San Marinoban mindössze 23 ezer lakós él, békében, biztonságban, és magas életszínvonallal megáldva. Úgy láttam, hogy a földkerekség egyik legboldogabb és legmegelégedett népe. És ennek nincs semmi titka, csupán a békéhez ,a hagyományokhoz, a munkához, a szabadsághoz és a demokráciához való ragaszkodás. San Mrinoban szinte megszámlálhatatlan metekintésre méltó építmány, műemlék, múzeum, templom, épült, amelyek az egykori és jelenlegi gazdaságról, művészet szeretetről tanuskodik. Az turisztikai látványosság megtekintése heteket venne igénybe, ami nem minden turistának adatott meg.. Mi romániai turisták pénzünket állandóan számolgatva látogatjuk meg a Titán hegyet, néhány jelentősebb múzeumot és a Szent Péter templomot.

San Marino utcarészlet turistákkal/kép/

San Marinonak legfontosabb pénzügyi bevétele a turizmus. Kitűnő ellátás, luxus hotelek, varják a több idejig maradó turistákat. Az utcákon kisebb üzletek, butikok százai szép, izléses szuvenirok gazdag választékát biztosítják.
San Marino-színház

San Marino legendája és története


San Marino távlati fényképe /kép/

San Marino legendája szerint i.e. előtt egy Marino nevű keresztény, dalmáciai kőfaragó a Rimini kikötő építésénél dolgozott. Mivel keresztény volt Dioclecian római császár katonai üldözőbe vették .Marino üldözői elől a Titán hegyre menekült. Ez az üldözött ember alapította mag Titán hegyén az első keresztény közösséget. Marino halála után az általa alapított keresztény közösség tovább fejlődött. A legenda mellett történelmi dokumentumok is említést tesznek San Marinoról. Az V-VI században Eugippio nevű pap említést tesz az itt lakó keresztény közösségről. és egy másik szerzetes papról, aki a Titán hegyén élt. Egy 885-ből származó dokumentum, amely ma is megataláható az állami levéltárban, arról értesít, hogy a Titán hegyén egy olyan nép él, ahol egyenjóguság uralkodik, és senki sem él vissza a közösség tagjainak jogaival. 951.-ben és 1126-ban a Bolla di Onorio III, és a Diploma de Barangerio okíratok a Titan hegyről, mint megerősített városról írnak. Az évszázadok folyamán San Marino függetlensége számos esetben került veszélybe, de a nép hősies harca, szabadságszeretete mindig győzedel-meskedett a támadók felett. Garibaldi az olasz nemzeti hős 2000 emberével 1849-ben San Marinoban kapott menedéket, amikor a fáradt csapatát az osztrák hadsereg üldözte.Napoleon egyenesen csodálta kis ország hősiességét és a szabadság szimbolumát. San Marino részt vett az olaszok összes függetlenségi háborúiban. A san-marinoi önkétesek résztvettek Olaszország mellett az első világháborúban 1915-1918 között. A második világháború idején 100.000 menekültet fogadtak be a kis országba, nyolcszor annyit, mint San Marino akkori lakóssága.

San Marino kormányszervei, törvénykezés

San Marino már a legrégibb időkben rendelkezett egy mai parlamenthez hasonló törvényhozássi szervvel, amit Arengonak neveztek. Magyarul a családfők gyűlése másképpen a falvak népgyülése. Mivel idővel a törvények ilyenmódon való alkotása nehézkessé vált, szerepüket a Nagy Általános Tanács vette át. Az Arengo mégis konzerválta a polgárok azon jogát, hogy bármelyik polgár kéréssel és panasszal fordulhatott az államvezetőhöz, a regentekhez. Ez a szokás máig él, évente kétszer április és október első vasárnapján adhatják be San Marino polgárai kéréseiket és panaszaikat, amit e régensek kötelesek egy félév alatt megvizsgálni és intézkedni. Ez a szokás egy nagyon értékes vonása a san-marinói demokráciának, ez a jog közvetlen kapcsolatot biztosít a polgárok és az államvezető között.


A Nagy és Általános Tanács

A köztársaság parlamentjének szerepét tölti be. A parlament 60 a nép által közvetlenül választott parlamentárból tevődik össze. A parlament tagjait 5 évre választják. A parlament hatáskörébe tartozik :a törvények alkotása és megszavazása, a nemzetközi egyezmények és szerződések ratifikálása, a diplomaták és konzulok kinevezése, visszahívása.Ezeken a jogokon kívül ugyancsak a parlament gyakorolja az amnesztia vagy a kegyelem jogát, kinevezi a törvénybirákat, és állami tisztviselőket. A tanács tagjai közül választanak két régens kapitányt, a miniszter elnököt akik felváltva az államot vezetik, és a Kongresszus tagjait.Régens kapitányok
A régens kapitányokat hat hónaponként választják, az állam képviselői és a végrehajtó hatalom vezetői. A régens kapitányok minden kérdésben kollektiven határoznak és vétojoguk van egymás határozatával szemben. A régensek nem választhatók újra három évnél hamarább, amíg a Régensek Szakszervezete, amely egy speciális törvényszék megvizsgálja hivatali tevékenységüket értékelve, hogy mit csináltak vagy mit nem csináltak a törvények szerint. Ezenkívül még létezik a normális törvényszék, amely a polgárok jogainak védelmét, az igazságszolgáltatást látják el .Az Állami Kongresszus


A kongresszus 10 tagból áll és az éppen funkcióban levő régens vezeti. A kongresszus a tulajdonképpeni kormányt jelenti, végrehajtó hatalommal rendelkezik és 10 minisztériumra oszlik.
A minisztereket képviselőknek nevezik kivétel a kül, bel és pénzügyminiszter, akiknek miniszteri titkár címük van.
A Palota Tanács


San Marino területe 9 adminisztratív területre van felosztva, ezeket "Castelli"nek nevezik, amelyeknek az élén egy-egy Palota Tanács áll egy "kapitány" vezetése alatt, akit két évi időtartalomra választanak. Választásokat 4 évenként tartanak, a választásokon csak a "Castel" területén élő választók vesznek részt.

Külföldi kapcsolatok

A nemzetközi kapcsolatokban San Marino kormánya a lakósság által kialakított principiumokat szokásokat követi. Tehát San Marino olyan szervezetekkel alakított ki nemzetközi kapcsolatokat, amelyel tiszteletben tarja a nép által kialakított hagyományokat. Így San Marino szoros kapcsolatokat tart a Nemzetközi Vöröskereszttel, a Nemzetközi Törvényszékkel, az ENSZ szervezetével, az UNESCO-val az Egészségügyi Világszervezettel és más emberjogi, szervezetekkel. A világ számos országával tart fenn konszuláris vagy diplomáciai kapcsolatokat.


San Marino erődítményei


San Marino erődítményének része/kép/

San Marino fővárosát a különböző korszakokban három erődítmény védte. Az első erődítmény a Girone della Guaita, a szikla legmeredekebb szélétől az antik templomig terjed. A második erődítmény a XIII században kezdett épülni és a XVI században fejezték be, ennek fala körülöleli az egész várost beleértve a mai kormányépületet és a vízgyüjtő medencéket. A harmadik erődítmény a város három fontos részét köti össze a Szikla kapuját, a Szent Ferenc kapuval és eléri a Titán színház bástyáját. Ezen a részen az új város gyorsan terjeszkedik, eltakarva az antik város épületeit.
San Marino-a fővárost körülvevő védőfal a bástyával

San Marino templomai és múzeumai


A templomok és múzeumok jelentős történelémi és művészi értékeket ereklyéket őriznek, amelyek konzerválják az ország történelmét, múltját, művészetét, szokásait. Nem hiába örvendenek a tempomok és a múzeumok nagy megbecsülésnek a turisták körében.
A san-marinoi Szent Ferencről elnevezett templom 1350-1400 között épült, a san-marinoi mesterek Clement pápától kaptak engedélyt, hogy a régi templomot egy jobban védett területre helyezzék át, hogy megkiméljék a háborúk okozta állandó megrongálodásoktól és kirablásoktól.A templom bútorzata és a templom falán található festmények a helyi mesterek tudását és munkáját dicsérik. Ebben a templomban megtalálhatjuk az antik művészek galériáját, ahol megtaláljuk Tizian Szent Ferencet bemutató híres festményét, vagy Luca Girolamo "Esopo" című művét.A Szent Péter templom sem kevésbé jelentős, amelynek belsejében talájuk a szép diszítéssel ellátott, rendkívül értékes márvány oltárt, amit Antonio Tedeschi hírneves építész adományozott a templomnak 1689-ben. Ennek a templomnak a kriptájába pihent egészen 1713-ig Marino, San Marino megalapítója. A második toronyba látható az antik fegyverek kiállítása, itt szinte minden antikfegyver típus megtalálható. A modern fegyverek múzeumában több mint 1000 fegyvert láthatunk, a XIX-XX század leggyilkosabb eszközei közül, emlékeztetőként a fegyveres konfliktu-sokban meghalt több 100 millió civilre és katonára. A kínok múzeuma mág megrendítőbb, ahol gyűjteménye van a középkor kezdetétől megjelent, vallató, kínzó, kivégző eszközöknek, a fejet szétroncsoló préstől a gillotinon át az elektromos székig. Itt száznál több eszköz mutatja be az emberi elme találékonyságát a kínzás és halál szolgálatában.

Szobrok, emlékművek

San Marino-kormánynegyed /kép/

San Marino egy nagy szabadtéri múzeumra emlékeztet. A szabadban elhelyezett művészi alkotások ilyen sokaságával talán egyetlen város sem dicsekedhet, mint San Marino fővárosa. Úgy is mondhatnánk, hogy San Marino egy nagy szabadtéri múzeum. Jellemző, hogy a legtöbb szabdtéri művészi alkotásnak a béke és az örök béke fenntartásának gondolata áll. Ezt bizonyítja San Marino félveőrzött semlegességi politikája is A városban ilyen szoborcímeket lehet látni: A béke emlékműve, Semlegesség, Mahatma Gandi szobra mint a szabadság jelképe Nehezen szakad el a turista szíve a béke, jólét, a szépség birodalmától. Sok mindent láttunk és tanultunk de a legfontosabb konkluziónk, hogy politikusainknak többször kellene tapasztalatcserére menni San Marinoba, hogy az elnyomás, éhezés, és hazugságnélküli, jóléti állam és demokrácia megteremtését megtanulják.


2007

Még nem érkezett hozzászólás ehhez az alkotáshoz!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

black eagle alkotást töltött fel Ablakszem címmel a várólistára

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Éjszaka címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Örök Páros című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Örök Páros című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kivágott ősfa vagyok című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Maroknyi csend című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Elengedés... című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Kivágott ősfa vagyok című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Ősszel címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Helyesírás fórumtémához

Klára bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gondolatok egy téli téjkép előtt című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Október van című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Október van című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Október van címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A Nyár Asszonya című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A Nyár Asszonya című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A sejtelmes Köd című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Bluest szakító címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A sejtelmes Köd című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Saskó Éva bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Saskó Éva alkotást töltött fel A sejtelmes Köd címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 144. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022