HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 5

Tagok összesen: 1948

Írás összesen: 52879

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / tudósítás
Szerző: wryanFeltöltés dátuma: 2007-11-19

Hapsi-bácsi sikere a színpadon - Élménybeszámoló

2007. november 17-én elérkezett a várva várt napja Hapsi-bácsi színre lépésének Marcali Város Kulturális Központjának előadótermében.
A kiváló, minden apró részletre kiterjedő gondos szervezés Zsirai Tibor (Kuvik) két hónapos, alapos munkáját dicséri, mely tevékenységében számos segítőkész barátja is támogatta.

Szombat délután 13.30 h-kor a színházteremben már lázas készülődés folyt: a nézőtér hangulatos lokállá varázslása, a kellékek felsorakoztatása, majd ízléses elrendezése.
Az amatőr Színjátszó Kör (Hamm-Lett Színjátszó Kör) 6 fős csapata -, öt lány és vezetőjük, házi szerzőjük, szervezőjük, Zsirai Tibor; valamint Wendler Zoltán (artur, bruno), a Hapsi-bácsi történetek szülőatyja, 14.30 h-kor megkezdte a zártkörű főpróbát.

Az este 18 h-i előadásra várakozva elgondolkodtam, milyen merész vállalkozás e bájos, fiatal lányok részéről egy idősödő, sokat megélt, bár kicsit naiv férfi szerepét magukra ölteni. Igaz, ez nem új keletű megszemélyesítési forma, hiszen az ókori görög színházakban minden karaktert, a nőit is, férfiak játszottak el, hatásosan. Jelen esetben ez fordítva történt, nők játszották a férfi szerepét is, nem kevésbé hatásosan.

17.30 h-tól már szállingóztak a kíváncsi nézők, hiszen három éven át nélkülözték e kis színjátszó csapat művészetét. A kb. 100 fő befogadására berendezett nézőteret fokozatosan bővíteni kellett több asztal és szék elhelyezésével, mert egyre csak érkeztek az érdeklődők. 17.50 h-re zsúfolásig megtelt a terem.
Meghitt hangulat várta az érkezőket: az asztalokon terítők, táncoló lángú mécsesek, kistányéron teafilterek, kockacukrok, kanalak, kis poharakban citromlé kellette magát. A frissen érkezők alig foglaltak helyet egy-egy asztalnál, a pincér szerepébe bújt Kovács Krisztián máris megjelent egy tálcával, melyen színes bögrékben gőzölgött a forró víz. A gyors és figyelmes kiszolgálást Székely Eszter segítette.
A terem zsongott az összegyűltek tömegétől, rég nem látott ismerősöket, barátokat hozott össze ez a rendezvény vidám, oldott kb. 90 percnyi szórakozás keretében.

Pontosan 18 h-kor megjelent a színpadon, a sokak által ismert és szeretett Zsirai Tibor, mint narrátor. Bevezetőjét, a rá jellemző közvetlen, laza modora helyett -, egy kis játékos csavarral -, az "amatőr" fogalom pejoratív jelentésére utaló stílusban kezdte. Feltételezem, tette ezt azon meggondolásból, hogy kicsit segítse a nézőt az est tervezett légkörére való hangolódásban. Elképzelésének ilyetén megvalósítását siker koronázta.
E kis előjátékot -, hangulatfokozást - az első epizód természetes hangvételű bekonferálása követte: Hapsi-bácsi a jósnőnél, ahol Hapsi-bácsi szarkasztikus jellemét Kovács Rita öltötte magára, meglepő ötletességgel. A hatalmas sör-hasat fürgén cipelő kisöreg, mint elefánt a porcelán boltban, közlekedett a jósnő sátrában, s értetlenkedett, rácsodálkozott, megállapított, majd praktikus ötleteiért megérdemelten bekaszálta a díjat, s indult az eredetileg is keresett sörsátorhoz.
Rita határozott, jól adagolt humorú alakítása kellően felhangolta a nézőket.
Megvallom, annyira magával ragadott az előadás, hogy elmulasztottam az epizódok sorrendjét lejegyezni, így az előadók neve mellett említem meg a történetek címeit az alábbiakban.
Kovács Rita előadásában még a Hapsi-bácsi állásinterjún c. helyzetképen derülhettünk.
Kisdörnyei Nóra a Hapsi-bácsi a sportpályán és a Hapsi-bácsi vásárol c. jelenetekben tárta elénk tehetségének legjavát, saját ötleteivel, jelmezeivel gazdagítva a történeteket.
Kocsis Eszter a Hapsi-bácsi a csúcson és a Hapsi-bácsi az ambulancián című epizódokban mutatta meg színes egyéniségének merőben különböző árnyalatait.
Horváth Júlia a Hapsi-bácsi a multiban, ill. a Hapsi-bácsi és a gyereknevelés c. történetekben ültette át az érzékeny jellemével rezonáló epizódok kisöregét saját kreatív látásmódja öntőformájába.
Tornai Florina a Hapsi-bácsi a bankban és a Hapsi-bácsi a tárlaton c. jelenetek kisöregének kiváló megtestesítőjeként kényszerítette közönségét nevetésre.
Mind az öten, rendkívül nehéz feladatukat nagyszerűen oldották meg, kiaknázva nem mindennapi adottságaikat és kreativitásukat. A minden díszletet nélkülöző színpad, a magányos találkozás a közönséggel, a felfogásbeli generációs eltérés a kisöreg és az előadó között, mind-mind színészt próbáló kihívások voltak, melyeknek a marcali színjátszó kör valamennyi tagja maximálisan megfelelt.

Kellemes kötelességemnek érzem Zsirai Tibor tehetségének méltatását, hiszen, mint a fentiekből is kitűnt, nem csupán mint szervező, színjátszó kör vezető, narrátor, hanem mint mesélő (Mese felnőtteknek) is részt vett e szórakoztató estén. Mindezt olyan könnyed természetességgel tette, mintha erre született volna. Spontaneitása, mozdulatai és gesztusai, arcjátéka és szavai olyan adottság-együttesre engednek következtetni, mellyel a "profik" körében is ritkán találkozik az ember. Már puszta megjelenése a színpadon nevetésre késztette a nézőket.

Az egész rendezvény szerkezeti felépítése is nagy hozzáértésre vall. Minden jelenetet egy a narrátor által elmondott bevezető szöveg előzött meg. Minden elhangzott epizód után kellemes, improvizatív pop zene andalította a nézőket, időt engedve a látottak megbeszélésének, átgondolásának.
Az egyedi hangzásokat Zsombó Dániel (zongora) és Sárkány Bertalan (dob), a Tulajdonképpen zenekar oszlopos tagjainak, nem kevés zenei tudást mutató tolmácsolásában élvezhette a közönség.
Az est záróakkordja meglepetést tartogatott, a színjátszó körön kívül, mindenkinek. Tibor összegzésképpen néhány elismerő szóval illette az előadott művek szerzőjének munkásságát és valós jellemének néhány pozitívumát, majd egyenként, név szerint hívta színpadra a szereplőket. Végül -, s ez volt a meglepetés - Wendler Zoltánt, a szerzőt magát. Valamennyiüket hosszú, vastapssá rendeződött tetszésnyilvánítás üdvözölte a nézőközönség részéről.
Zoltán, miután komótosan fellépdelt a reflektorok fényében úszó színpadra, lassan meghajolt, s szemét végigpásztázta a tapsoló közönségen. A csönd beálltakor halk szavakkal, elgondolkodón kezdte el rövidre szabott mondandóját (Hapsi-bácsi hideg-meleg), a szerény, filozofikus, írásai sikerétől megilletődött író szerepében. Szavait taps, meghajlások, taps követték.
Az előadás ezzel véget ért.

A műsor ugyan befejeződött, a nézők, eddigi szokásuktól eltérően, nem hagyták el azonnal a termet, hanem még kb. fél óra hosszat teázgattak, beszélgettek egymással, illetve a rendezvény résztvevőivel.

A műsor teljes tartama alatt a helyi médiák közül a Marcali Tv és a Tavi Tv képviseltette magát. Video- és fényképfelvételek tömkelege készült a nevezetes 90 perc alatt.

Elismerésre méltó, hogy e produkció résztvevői (a szervező az íróval, az író a szereplőkkel) e jelentős összejövetel alkalmával találkoztak először egymással személyesen, mindaddig a világháló adta lehetőségeket kihasználva kommunikáltak, s ennek ellenére igen összehangolt, igényes előadás került a nyilvánosság elé.

Őszinte gratuláció illeti mindazokat, akik bármilyen formában, de részt vállaltak e rendhagyó, élvezetes, minden eddig beváltnak minősült szabályt nélkülöző rendezvény létrejöttében.

Sok hasonló élményben gazdag estét kívánok mindannyiuknak! A potenciális nézőknek nem különben!


Marcali, 2007. November 17.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-11-29 23:41:10

válasz Inesita (2007-11-26 22:06:07) üzenetére
Kedves Inesita!
Örülök, hogy valamelyest sikerült átadnom e remek est hangulatát.:)
Én is remélem, hogy egyszer, a közeljövőben, összefutunk valamelyiken.
üdv: wryan
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-11-29 23:38:56

válasz Zöld Zsázsa (2007-11-23 21:53:13) üzenetére
Kedves Mumusom!

Igazad van, én is beleestem azelterjedt forma csapdájába. Nem vettem kötözködésnek. Köszönöm a figyelmeztetést!:)
Köszönöm pozitív kritikád is, s az ötletet!

üdv: wryan
Alkotó
Inesita
Regisztrált:
2007-07-10
Összes értékelés:
714
Időpont: 2007-11-26 22:06:07

Szia!
Remek hangulattal adtad vissza a remek hangulatú estét! Öröm volt olvasni! Remélem, egyszer én is láthatom az előadást!
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes értékelés:
489
Időpont: 2007-11-23 21:53:13

Most én leszek a mumus... a "médiák" szóalak helytelen, a media vagy magyarosan média már eleve többesszám, ugyanis a latin medium - közvetítő szóból ered. ... :S
Egyébként ezer bocsánat, hogy kötözködöm, de nagyon zavar, hogy ez elterjedt...

Szóval, az írás valóban élvezetes volt, nagyszerű erről olvasni! Érdemes beküldeni különböző újságoknak, már csak a reklám miatt is, hátha megjelentetik, és így még többen szereznek tudomást róla meg a Napvilágról.

Üdv
Zsázs
:)
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-11-22 17:40:10

Kedves Colhicum!
Nagyon élvezetes volt az előadás, s mint alant már írtam Macsnak, még hosszú oldalakat kellett volna írnom, hogy a teljes érzéstartományt viszonylag átadhassam.
Örülök, hogy némileg azért így is sikerült!:)
üdv: wryan
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-11-22 17:37:23

válasz Hanga (2007-11-20 20:53:48) üzenetére
Kedves Hanga!
Ne búsulj, ha így megy, több helyen is megfordul Hapsi-bácsi, s min. az egyiken Te is ott tudsz lenni!:)
Örülök, hogy sikerült a majdnemolyanminthaottlettélvolna-érzést kihozni. Szívesen tettem!:)
üdv: Ria
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2007-11-22 09:31:01

Sziasztok!
Ha valaki nem akarja az egész vegyes vágottat végig nézni, akkor jelzem, a Hapsi-est kb a 24. perctől kezdődik. A végéig azonban tényleg várja meg mindenki, hogy lefusson, akkor számol a számláló nézettséget.
Üdv.:-)))
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-10
Összes értékelés:
461
Időpont: 2007-11-22 07:19:05

Elnézést a kriksz-krakszokért.
Az értelmetlen jelek a valóságban gondolatjelek és aposztrófok; senki nem marad le miattuk semmi lényegesről.
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-10
Összes értékelés:
461
Időpont: 2007-11-22 07:14:25

Az estről felkerült egy rövid összefoglaló a Tavi Kereskedelmi Televízió honlapjára, amit az érdeklődők online is megtekinthetnek.

Kattintsatok a www.balasport.hu oldalra, és a főoldalon válasszátok a Kultúra - Bala'Art rovatot.
A Hapsi-estről szóló rész a magazin vége felé található. Hogy az oldal valós látogatottsága mérhető legyen, a szerkesztők kérnek mindenkit - ha bele-belehúzogatnak is a műsorba - a végét hagyják végig futni, mert a rendszer csak ezt veszi tényleges látogatásnak.

Reméljük ezzel a kis anyaggal is sikerül meghoznunk mindenki kedvét a következő előadásra, amit január végére tervezünk, Budapestre.

Üdv mindenkinek: Kuvik
Szenior tag
Hanga
Regisztrált:
2007-01-02
Összes értékelés:
2526
Időpont: 2007-11-20 20:53:48

ÁÁÁ, csak sajdítjátok itt a szívemet sorban, hogy nem lehettem ott. Már-már lelkiismeretfurdalásom van :-)
Köszönöm azért a majdnemolyanminthaottlettemvolna-érzést neked!
Hanga
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-11-20 14:05:43

válasz Rozán Eszter (2007-11-20 10:09:50) üzenetére
Kedves Rozália!
Remélem valamelyiken Téged is láthatunk és megismerhetünk!
Nem mindennapi élmény volt, az biztos!
Szeretettel: Ria
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2007-11-20 14:02:48

válasz Banyamacska (2007-11-19 19:38:36) üzenetére
Kedves Macs!
Szeretettel várunk a következőn, valószínüleg januárban, Pesten, de gondolom, Te is tudod. A beszámolót szívesen írtam, bár megvallom, ha mindent leírhattam volna, terjedelme meghaladná a hat oldalt.:)
Köszi hozzászólásod!
üdv: wryan
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2007-11-20 10:09:50

Köszönjük az élménybeszámolót, nagyon klassz lehetett, sajnálom, hogy nem voltam ott.
Rozália
Alkotó
Regisztrált:
2006-05-21
Összes értékelés:
440
Időpont: 2007-11-19 19:38:36

Annyira, de annyira sajnálom, hogy nem lehettem ott! Szívből örülök, hogy ilyen jól sikerült az est, a következőn már biztosan ott leszek! Wryan, köszönjük az élménybeszámolót, legalább kicsit betekintést nyertünk ebbe a varázslatos estébe.

üdv, macs

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

szigi hsh bejegyzést írt a(z) Nézlek című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nézlek című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

szigi hsh alkotást töltött fel Nézlek címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Hőség! címmel a várólistára

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A szó című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Keresztek útjaink mentén című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A ligetben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) közeleg az idő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tékozló fiú apja című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel közeleg az idő címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

dodesz bejegyzést írt a(z) Merengő című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel A ligetben címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Mini mesék XX. című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Az órásmester című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) furcsa árny című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) tikkadásig című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) a remény takarója alatt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szergej jeszenyin: A kéregető kislány című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ez a nyár című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) a fenyegetőknek című alkotáshoz

Árvai Emil alkotást töltött fel A tékozló fiú apja címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022