HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1931

Írás összesen: 52259

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-11-24 20:45:18

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2008-01-05

Ádám ébredése 7-8. rész

7. Ádám nemzetsége a harmadik gyermeke,
Séth ágán: Noéig való pátriárkák


Ádám és Éva sokáig magukban maradtak; siratták, szomorkodtak fiaik elvesztése miatt. Ők idősebb korukban is tisztelték és szerették egymást.
Hiába volt Ádám már százharminc esztendős, szerette Évát, s ha nem is olyan gyakran, de időnként megkívánta, s élték szerelmi életüket. Akkor az emberek élete hosszabb ideig tartott (vagy ki a megmondhatója, milyen időszámítás szerint számolták éveiket), de erejük teljében éltek többszáz éves korukig. Most is örömmel ölelkeztek, Ádám becézte, simogatta feleségét, mint valaha, amikor az Isten társul küldte neki. Annyira erőt vett rajtuk a kívánság, ilyen jól már rég' nem élvezték egymás közelségét. Éva teljes odaadással, szorosan simult párjához, ezért beteljesült régi kívánságuk, s elvesztett gyermekeik helyett az Úr küldött nekik még egy fiút.

"Élt vala pedig Ádám száz harmincz esztendőt, és nemze fiat az ő képére és hasonlatosságára és nevezé annak nevét Séthnek." (Mózes I. könyv: 5/3.) Nagy volt örömük, amikor örökké siratott, elvesztett kedves gyermekük, Ábel helyett, ismét fiuk született.
Ezért - szerencsénkre - nem vagyunk mindnyájan Kán utódai. Azok a mai emberek, akik őseiket keresik, ha idáig levezetnék származásuk szálait, akkor megtudhatnák, Káin utódai-e, aki akkor a még egyetlen testvérét, Ábelt, a szelíd, szorgos embert megölte, aki jobb, igazabb életet érdemelt volna.

Káin ivadékai elszéledtek a világban, benépesítették a földet, később keveredtek Séth utódaival. Szerencsések azok, akik a később született Séth leszármazottai lehetnek. Azért ha valamennyien nem is, de sokan mégis a testvérgyilkos Káin utódai lettek - lettünk? Ki tudhatja, ilyen hosszú távra még talán egy emberfiának sem sikerült levezetni a gyökereit! Ezért ne csodálkozzunk akkor, ha a modern világ hírközlői nap-mint nap gazságokról, öldöklésről, gonoszságról és háborúkról adnak hírt. Most sem történik más, mint akkor. A testvér testvért is képes gyűlölni és gyilkolni.

S MOST, hagy térjek vissza Ádám ősapánk történetére. Mint már említettem, azt nem tudom, hogyan számították abban az időben az éveket, de a Bibliából úgy tűnik, hosszú évezredeikig az emberek igen hosszú ideig éltek.

Történt egy alkalommal, hogy Ádám útra kelve, meg akarta nézni kelet felé az egyre nagyobb építkezéseket, s hogy valami újdonságot hozzon családjának, megállt egy városban, ahol a nagy üvegablakon keresztül látta, hogy bent hatalmas állati húsdarabok sorakoznak kampókon. El se tudta képzelni, miért. Azt mondta magában: én bizony megnézem, és megkérdezem, miért van mindez?

Belépett az ajtón, illendően köszönt az öregembernek, aki ült egy háromlábú széken valami görbe alkalmatossággal a szájában - amiből füstcsíkokat eregetett a levegőbe. Meghökkent, mivel az öreg nagyon emlékeztette elveszett fiára, Káinra. Aztán elvetette a lehetőséget, és megkérdezte tőle: miért lógnak az állatdarabok a kampókon?
- Édes fiam! Te még sosem ettél állati húst? - kérdezte, szinte hihetetlenül.
- Ahogy mondja, Öregapám, mi szeretjük az állatokat, ott élünk köztük békességben, de bizony eszünkbe se jutott, hogy megegyük őket.
- Sajnálhatjátok, mert ebből lehet a legjobb falatokat készíteni. Nosza, van belőle kóstoló, ízleld meg, aztán próbáljátok ki otthon is, vigyél belőle.
Ádámnak ízlett a pecsenye. Ha ezek az emberek megeszik ezt - gondolta Ádám, akkor mi is megpróbáljuk, viszek belőle kóstolót.

OTTHON nagy lakomára készültek. Hiába él rengeteg állat az Édenben, eddig eszükbe se jutott, hogy azokat leöljék. Eddig ők húst soha nem fogyasztottak.
- Ez meg micsoda? Meg lehet enni? - kérdezte Éva csodálkozva, mikor Ádám titokzatos ábrázattal bontogatta csomagját. - Bizony, megkérdeztem a városban, hogyan készítenek ételt a húsból. Megkóstoltam, nekem nagyon ízlett. Azt mondják, hogy a legújabb tudomány szerint az embernek jót tesz a növényi táplálkozás mellett a hús fogyasztása.
Ádám készülődött.

A kert egy olyan zugában, ahol nem álltak nagy fák, kivájta a földet, benne száraz ágakból máglyát rakott, majd két kovakövet dörzsölve, tüzet élesztett. Meggyújtotta a farakást. Fia ott guggolt mellette, és figyelte, mi történik.
Hosszú botra tűzdelték a hússzeleteket. Éva abban az időben már a kertben finom illatos füveket gyűjtögetett, azokat frissen vagy megszárítva tárolta, és tette az ételeket ízletesebbé. Most is hozott belőlük, egy-egy csipetnyit szórt a szeletekre. Forgatták a nyársat, a finom illat pedig terjengett a levegőben. Kisfiuk ott téblábolt mellettük, nézte, mi lesz ebből? A kert és a közeli erdő lakói megérezték a pecsenye meg a füst szagát, nem messze tőlük, sorakozva figyelték a tüzet, szimatolták a terjengő illatot. Mikor megpuhultak a hússzeletek, nagy lakomát csaptak a ropogósra sült pecsenyéből. Mindhárman degeszre tömték a gyomrukat.

- Na, asszonykám - szólt Ádám Évának: - Ezt máskor is megismételjük. A gyermeknek is nagyon ízlett az étel, a sok nyers zöldség és gyümölcs után, többször kért belőle, majd jó érzéssel megsimogatta a pocakját. Éva már félt, hogy elrontja a gyomrát, ezért figyelmeztette, hogy ne egyen sokat, megárthat, netán megemelkedik tőle a koleszterin-szintje!
De egy biztos: mindnyájan jóízűen falatoztak az újdonságból. Ezután Ádám többször átruccant a messzi városba -, majd amikor Séth elmúlt tíz éves, apjával tartott - és mindig hoztak magukkal valami újdonságot, de a húsról sosem feledkeztek meg.

TELTEK A NAPOK, az évek, évszázadok, még mindig jó egészségnek örvendhetett Ádám, mivel ezt követően nyolcszáz esztendő alatt még fiúkat és lányokat indított a világra! Végül 930 éves korában hagyta itt a földi világot.
Közben Séth szép szál emberré fejlődött, megnősült, neki és testvéreinek is születtek gyermekeik, az emberek pedig egyre szaporodtak a földön, Isten akarata szerint betöltötték az egész világot...

8. Ábel unokája

Séthnek 105 éves korában született a fia: Énós. A Biblia szerint utána 807 esztendőn át, születtek még fiai és lányai, ő is sokáig élt, 912 éves korában halt meg.
Tehát Ádám utódai ugyanúgy, mint Káin nemzetsége is házasodott, majd életük során összekeveredtek. Abban az időben nem riadtak vissza a gyermekáldástól, nem jött még divatba az egykeség, tehát elszaporodtak a földön hosszú életük alatt. Az asszonyok akár hetven, vagy 130 éves korukban is hoztak világra gyermeket. Hosszú volt az életkor, nem ment ritkaságszámba, ha valaki 8-900 évet élt, sőt többen még ezt a korhatárt is meghaladták. Nem volt gondjuk a nyugdíj korhatárral és az öregek ellátásával, a sok gyermek el tudta tartani rászoruló szüleit.

AZ EMBEREK közül sokan megunták a kunyhókat és sátrakat, ezért nagyobb településeket, városokat alapítottak. Egy-egy nagycsaládnak (némelyik már többszáz emberből tevődött össze), hogy együtt maradhassanak, egyre nagyobb házakat építettek, akárcsak a későbbi modern korban a nem valami tetszetős panelházakat. Ezért egy-egy nemzetség, egymáshoz közelben élő- és rászoruló rokonait istápolták, segítették.

Persze, nem volt mindenütt Édenkert, a szaporodó emberiségnek egyre kevesebb föld jutott. Nemigen ismerték a drága traktorokat, kombájnokat és egyéb gazdasági eszközt, s őket abban az időben az állam sem támogatta, mint mostanában, ezért megerőltető fizikai munkával művelték meg földjüket, és teremtették elő az élelmiszert, s az állatoknak sem jutott elegendő legelő.

Sokan már nem tudtak földművelésből megélni, ezért vándorútra keltek, más helyeken szereztek tapasztalatot, hogyan kell emberlakta városokat alapítani, az életet megszervezni és fenntartani. Így aztán mikor az elvándorlók visszatértek szüleihez, rokonaikhoz látogatóba, közülük többen ott ragadtak, és boltot nyitottak, akik pedig valamilyen mesterséget tanultak, ők is visszatértek a rokonsághoz, és vállalkozásba kezdtek, vagy más városokban telepedtek le.
A férfiak választottak maguknak nekik tetsző lányokat. Káin, Séth és testvéreinek nemzetsége egyre jobban keveredett, ezzel együtt a gonoszság is megsokasodott a földön. Az emberek között sokan, Káin leszármazottjai rossz útra tértek, erőszakosak voltak és romlott életet éltek.

Nem tetszett az Úrnak az emberek egyre terjedő gonoszsága, és züllött élete, hogy egymást ölik, csalnak és rabolnak, tisztátalan életet élnek, - végül megsokallta.
Megharagudott, és elhatározta, nem tűri tovább.
"És monda az Úr: Eltörlöm az embert, akit teremtettem a földnek színéről; az embert, a barmot, a csúszó-mászó állatokat, és az ég madarait; mert bánom, hogy azokat teremtettem." (Mózes I. könyve: Káin és Séth nemzetségének összeházasodása; a bűn eláradása, 6/5.)

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-01-08 18:43:39

válasz Rozán Eszter (2008-01-07 10:05:14) üzenetére
Kedves vagy, és örülök, hogy meglátogattál.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7470
Időpont: 2008-01-07 10:05:14

Kedves Kata!
Továbbra is nagyon tetszik.
Szeretettel: Rozália

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

túlparti alkotást töltött fel Mese a maradék kismalacról, (az egy farkasról), no meg a három huncut kiscicáról címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Emberek című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Emberek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Emberek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Emberek című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ha mégis... című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősz-végi borzongás című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ha mégis... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ha mégis... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ha mégis... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Lánykérés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gyógyír című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gyógyír című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Varjak tánca című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Varjak tánca című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lenyugvó fény című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Aranysárga levelek közt című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Aranysárga levelek közt című alkotáshoz

aphrodite alkotást töltött fel Emléktöredék a pillanatok sebességéből címmel a várólistára

Kankalin alkotást töltött fel Eszterenter címmel

sailor bejegyzést írt a(z) lúzerségem története című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) akkor támad amikor akar című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) akkor támad amikor akar című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) zajong a képzelet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nyisd ki az esélyek ajtaját című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) csapongjon még a méh című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) tornyosul a sok szükségtelen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a beismerés újat szült bennem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) itt ülök előtted karikás szemekkel című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) az ünnep című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel akkor támad címmel a várólistára

Ready alkotást töltött fel A gyermek és a mókus címmel a várólistára

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Őszi levelek haláltánca című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Irány Afrika! című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Sumákság című alkotáshoz

Nagy Noémi bejegyzést írt a(z) Sumákság című alkotáshoz

Nagy Noémi bejegyzést írt a(z) istentelen istenek című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021