HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1933

Írás összesen: 52289

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-11-24 20:45:18

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / egyéb
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2008-02-09

Tandíj akkor és ma

Kivonat diákkori naplómból

Nemrég' polcok rendezése közben kezembe kerültek régi iratok és diákkori naplóim. Nem is tudom, hogy vészelték át a háborús viharokat. Olvasom a kissé elrongyolódott szelvényt és a naplót, amelynek tintával írott szövege most is jól olvasható. Magam sem emlékeztem rá, mivel szüleim gondját képezte a rólam való gondoskodás.

Íme a naplóidézet:
"1944. Április 3. hétfő: Délután anyukával Mici nénihez mentünk. Út közben feladtuk a postára az idei tandíj V.-VI. részletét. " Micsoda emlék!

A postai elismervény szövege:

"Elismervény 12 P, azaz Tizenkét pengőről, mely összeget befizették a 162820 sz. csekkszámlára. A csekkszámla tulajdonosa és neve: Áll. Keresk. Középiskola tandíj letéti Számla, Marosvásárhely.
Dátum: Marosvásárhely, 1944. április 3. - 10 óra.
A postaalkalmazott aláírása s. k. és P. H."

**-**
Fehéren-feketén "írva vagyon", hogy a mindig visszakívánt béke-időben, már a középiskolában is fizetni kellett tandíjat. Ugyanis az elismervény a békeidők legvégén készült, 1944-ben! Persze, nem a közelgő háborút kell visszasírni, mivel attól minden embert és élőlényt mentsen meg az Isten.

Én négy-gyermeket nevelő tanítónak (akkor is a "nemzet napszámosának") gyermekeként nevelkedtem, akinek a tandíj-részletei befizetéséről állították ki az idézett elismervényt, tehát akkor is ára volt a továbbtanulásnak. Nem most találták ki, hogy mindennek ára van!

Nem mások adójából, hanem mindenki a saját zsebéből fedezte - már középiskolától kezdve - a taníttatási költséget!
Ha az államnak nincs annyi pénze, hogy mindenkinek - a jómódban élőknek és a gyenge eredményt elérő tanulók után is - fedezze a tanulmányok költségeit, akkor bizony most is zsebbe kell nyúlni.

Netán jobb lenne, ha az állam eme kiadásokra kölcsönt venne fel, mint az elátkozott kommunizmus idején? Akkor ugyebár, azt sem díjaznák sokan dicsérendő cselekedetként! Vagy visszasírjuk azokat az időket?

Be kell látni, hogy a béke-időben is meg kellett fizetnie a kiadásokat annak, aki tanulni akart, nyilván azért, mivel az állam nem fedezte helyette.

De azt sem kell elfelejteni, hogy a szorgalmas, jó eredményt elérő diákok kaptak - és a jövőben is élvezhetnek - kedvezményeket, tandíjmentességet.
Akkor mi a gond?
Csak annyi, hogy igyekezni kell és aki továbbtanul, legyen szorgalmas diák!


Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-02-21 21:57:25

válasz Winter Heart (2008-02-18 17:33:27) üzenetére
Kedves Kini!
Tudom, minden intézkedés valakinek jó, sokaknem nem jó. De mit tehetünk? Azzal sem vigasztalódhatunk, hogy vannak országok, helyek, ahol még rosszabb...
Azok talán bennünket irigyelnek.
Inkább reménykedjünk.
Kösz, hogy elolvastad.
Alkotó
Regisztrált:
2007-01-09
Összes értékelés:
297
Időpont: 2008-02-18 17:33:27

Szia!

A tandíj nem rossz dolog - csak nem Magyarországon és nem most... Ha nem ilyen fizetések lennének, még fejet is hajtanék előtte, de így... Az írás jó, a téma sajnos érdekel és idegesít is, mert ez az ország egy trágyadomb, ez van, és ami itt megy az népirtás. De gyűlölöm a politikát, szóval lakat a számon...

Bocs a kitörésért.
Kini
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-02-14 17:10:41

válasz dpanka (2008-02-10 10:48:25) üzenetére
Kedves Panka!
Nem akarok ismétlésekbe bocsátkozni, ezért arra kérlek, hogy az előző válaszaimat is olvasd el, nagyrészt már Neked is benne lesz a válasz.
Azt azonban megismétlem, hogy az intézkedések mindenkit másként érintenek. Ha valami többe kerül, annak senki sem örül, mégis, mit lehet tenni, ha az állam nem tudja fedezni a most befolyt adókból.
Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet.
Szeretettel üdvözöllek: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-02-14 17:05:53

válasz matyi (2008-02-10 17:45:36) üzenetére
Kedves Matyi! Tudom, azt is tudtam, amikor leírtam azokat a mondatokat, amelyeket elolvastál, hogy sokakat érint kellemetlenül az a bizonyos döntés.
Viszont ez mindig, mindennel így szokott lenni. Én is nehéz éveket éltem át addig, amíg gyermekeim tanultak és megtalálták helyüket az életben. Nem volt könnyű akkor sem három gyermeket főleg egyedülállóként fölnevelni. Bizony számolgatnom kellett akkor is a forintokat, hogy maradjon a hónap utolsó napjára is. Viszont a gyermekek akkor sem járnak jól, ha nem ők veszik fel a diákhitelt, hanem az állam veszi fel a kölcsönt, mert az is visszahat mindenki "jó"-létükre!
Azért én úgy gondolom, hogy a tandíj-mentesség megállapításánál a szociális helyzetet is figyelik!?
Köszönöm, hogy elmondtad a véleményedet.
Szeretettel üdvözöllek: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-02-14 16:54:19

válasz Zöld Zsázsa (2008-02-12 19:59:57) üzenetére
Kedvesen írtad meg véleményedet a cikkemről. Nem szeretek megbántani senkit, ha valamit közzé teszek. Tudom, mindenki olyan szemmel olvassa és érzi az intézkedéseket is, ahogyan érinti.
Köszönöm, hogy itt jártál. Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-02-14 16:51:28

válasz Rozán Eszter (2008-02-13 09:58:34) üzenetére
Kedves Eszter!
Köszönöm, hogy elolvastad a cikket és véleményt mondtál róla.
Szeretettel üdvözöllek: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2008-02-14 16:49:44

Mindkét hozzászűlásodra válaszolok.
Kedves vagy, hogy jónak tartod az írásomat, még úgy is, ha nem értesz egyet a tartalmával, és köszönöm, hogy le is írtad, miért. S ezért most kötelességemnek érzem, hogy megmagyarázzam, én a következők tudatában írtam le a véleményemet.
Persze, más-más véleménye lehet mindenkinek. Akit rosszul érint, nyilván nem dicsérheti az ilyen döntéseket, azt elismerem. Azt is tudom, hogy sok családot és fiatalt érint ez az igazán nem örömteli intézkedés. Azonban az állam miből tudja fedezni a kiadásokat?: adókból, s persze, ha lehetőség nyílik rá, talán besegít az uniós tagság is, vagy az államkölcsön - valahonnan, amit vissza kell fizetni. S kik fizetnék majd vissza? Nagyészt azok a fiatalok, akik most igénybe veszik, s akkor, a munkájuk után. S ki tudja, milyen lesz az akkori állam helyzete, az emberek anyagi helyzete? Most is nyögi az állam a jóval korábbi időkben felvett államadósságokat. Arról nem is beszélve, hogy ma milyen kevés az adózó, mivel aki teheti, kihúzza magát alóla. Ne feledjük: ha nem ez a kormány állna most a helyén, akkor bármelyiknek el kellett volna indítania ezeket az igazán nem szívderítő programokat.

Hagy tegyek hozzá valamit ahhoz, amit leírtál: "tény, hogy a létező szocializmusban legalább ingyen tanulhatott, aki akart". Tévedés. Nem, ez nem tény, mivel igen is voltak megkülönböztetések, akik nem tanulhattak nemcsak az egyetemen, hanem sokan már a középiskolába sem iratkozgattak be. És ez a döntés volt igazán igazságtalan, mivel a származás döntött, amiről senki sem tehet! Ha például az előző éra alatt - főleg annak az első részében - a szülő magas beosztásban volt, vagy "gazdagnak" számított (még akkor is, ha a háború alatt mindent elvesztett), vagy az "előkelő" származásúak gyerekei mind, mind ki voltak zárva. Számtalan ismerősöm van, aki bizony megmaradt az akkor még kötelező 6 eleminél ilyen intézkedések miatt.
Az én diplomás fiam is még a "szocializmus" idején végezte az egyetemet. Ki kellett tölteni kérdőívet, amelynek egyik pontja a származása volt, s bizonyítani kellett a szülők első munkahelyét is. S ha nem a "munkás, vagy paraszt" rovatot töltötte ki valaki, akkor az első egyetemi években bizony, nem kapott tandíj-kedvezményt, csak akkor, amikor már jó tanulmányi eredményei miatt bizonyított. S nekem is csak az volt a szerencsém, hogy mindkét gyermekem, aki továbbtanult, bizonyított a jó eredményeivel.
Azok pedig, akik az idézőjelben feltüntetett származásukat bizonyítani tudták, simán megkapták a tandíj-kedvezményt. Nos, ez sem volt igazságos, mégis meg lehetett magyarázni. Ugyanis akkor is, most is, inkább a diplomás, tanult szülők tesznek erőfeszítéseket azért, hogy a gyermekeik diplomát szerezzenek. S az akkori döntés célja az volt, hogy akik ilyen nézetek miatt lemaradnak, felzárkózhassanak.
Tehát nem jó összehasonlításokat tenni, mivel ha nem is valamennyi, de a legtöbb döntésnél mindig van magyarázat.
Nem szeretek politizálni, sosem voltam híve annak a bizonyos rendszernek sem, de a sok szociális intézkedését el kell ismerni.
És én nagyon is egyetértenék azzal, hogy most is ingyenesen tanuljon mindenki, aki csak akar. Azonban ahogyan a családban, az államnál is csak addig lehet felhúzni a takarót, ameddig ér. Nos, én úgy gondolom: nem csupa rosszindulatból született ez a döntés, hanem kényszerből.
Üdvözöllek.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7470
Időpont: 2008-02-13 09:58:34

Kedves Kata!
Nagyon jól megfogalmazott cikk, tetszik.
Szeretettel: Rozália
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes értékelés:
489
Időpont: 2008-02-12 19:59:57

Én csak annyit fűznék hozzá, hogy örülök, hogy itt képesek az emberek kultúrált formában ütköztetni a véleményüket ebben a mostanság érzékeny témában. Az elmúlt időben annyi undorító fröcsögést olvastam/hallottam erről, hogy teljesen elment a kedvem attól, hogy akárcsak megpróbáljam kinyilvánítani a véleményem.
A cikk megszerkesztése azért tetszik és örülök hogy olvastam.
üdv
Zsázsa
Alkotó
Regisztrált:
2007-01-26
Összes értékelés:
233
Időpont: 2008-02-10 17:45:36

Kedves Kata! Szívesen olvasom írásaidat, akkor is, ha nem reagálok rájuk. Van, amikor egyetértek, van, amikor nem. Most pl. nem. Amióta dolgozom, fizetem az adót, amit az állam különböző célokra költ. Egészségügy, oktatásügy, stb. Ha ezekből kivonja magát, mire költi az én pénzemet? Szükség van jól képzett, magasan képzett emberekre. Ha megnézed az ázsiai kistigriseket, rájössz, hogy felemelkedésük arra az időre datálható, amikor az oktatásra költötték a legtöbb pénzt. Nekem pl. hiába van diplomám, hiába eszesek a gyerekeim, ha a tanári fizetésem nem elég a tanításukra. Ha felveszik a diákhitelt, - nem sokra elég, - évtizedekre előre eladósodnak. Tudod mire elég az ösztöndíj? Szinte semmire. Nagyon-nagyon nem értek veled egyet! Azért üdvözöllek - matyi
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5456
Időpont: 2008-02-10 10:48:25

Kedves Kata!
Azt elismerem, hogy mindennek ára van. Nincs ellenvetésem a tandíj ellen sem. Viszont az nagyon böki a csöröm, hogy milyen sokba kerül. S vannak nagyon sokan, akik egyáltalán nem tudják biztosítani a gyermekeiknek. Ahhoz, hogy változzon a helyzet a szociális háló reformjára is szükség volna. De úgy látom itt az a lényeg, hogy gyorsan és minél több pénzt húzzanak ki az emberek zsebéből. Régen egy szakma kitanulásához elég volt két év. Ma az a helyzet, hogy legalább négy évig kell tanulni amíg szakmához jut az ember. Ha pedig érettségit is akar és utánna tanul szakmát az viszont már hat év.
tetszett az írásod!
Baráti üdvözlettel Panka!

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ahogy című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Metamorfózis című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ajtónyitó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Alagút a fény előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Egy tündér emléke című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Alagút a fény előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Karácsony himnusza című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Eszterenter című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Világvég című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Kedvenceim című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Kedvenceim című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Álom című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Álom címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 105. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021