HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / sci-fi
Szerző: bellamariaFeltöltés dátuma: 2008-03-19

Pozitív gondolkozás

A váróteremben ült, és a zöld olajfestékkel bemázolt falakat bámulta. Valaki egy nyíllal átlőtt szívet kapart bele, kilátszott a fényes, vékony máz alatt húzódó malter. Mintha a fal bőre is beteg lenne.
- Neki vajon milyen kezelést adnak? - gondolta magában cinikusan.
Bőrgyógyászat. Valaha, abban a szebb világban, amiben élt, széles ívben kerülte volna még azt a személyt is, akiről tudta, hogy ilyen helyen megfordult.
De most, mióta hazája kicsiny büszke népét megtámadta és gazdasági blokád alá vonta a hatalmas és technikailag jóval fejlettebb Wrayt birodalom, gyökerestül felfordult az élete. Nem csak az övé, mindenkié. Háború van. Soha nem gondolta volna abban a régi kényelmes életében, hogy ilyesmi megeshet vele. Mikor az öregek azt mondták neki, hogy "Az élet nem habos torta" magában mindig azt gondolta "Miért ne lenne az?" És valóban az volt, egyfolytában tartó ünnep. Volt kocsija, munkahelye, pénze annyi, hogy el sem tudta költeni. A csapból fürdésre alkalmas víz folyt, volt üzemanyag, nem kellett a határon túlról csempészni, világítás, rendes ennivaló. Most pedig már az is luxusnak számított, ha az ember fogat mos, vagy ruhát tisztit.

A váróterem egy elkülönített részében az üvegfalon túl emberek kucorogtak. Fertőző betegek. Csapvízben fürödtek, ami először felhólyagosította a bőrt, majd talajt adott a vízben megbúvó rühatkáknak a szaporodásra.
"A Wrayt birodalom hadserege vegyi és biológiai fegyvereket vetett be országunk ellen" írta az újságok szalagcímeiben. "Ajánlatos a csapvíz kerülése mindenféle formában.
Többé sem ivásra, sem mosakodásra, sem főzésre, de még kocsi mosására sem használható."
-Jó, kocsit nem mosunk - gondolta magában. Egyébként is jobb, ha piszkos. Kevésbé látszik a sötétben, mikor otthagyja az erdőszélen, és a szögesdrótakadályokon át, szkafanderbe öltözve, kannákkal felpakolva kúszik a határ túloldalára, hogy üzemanyaggal megrakodva jöjjön vissza. De megéri, az üzemanyag méregdrága, és csak a feketepiacon lehet hozzájutni. Jól megszedte magát rajta, pénztárcája dagad a pénztől, csak épp nem nagyon van mit venni. Az üzletek üresek. Minden árucikkhez a feketepiacon lehet hozzájutni, ami úgyszintén olyan borsos, mint az általa árusított üzemanyag. A "kéz kezet mos" egyik perverzebb formája. "Ha te ennyit kérsz, azért amit te árulsz, akkor vastagon fizesd meg azt is, amit nálam lehet venni " alapon működik. De van egy szerencsétlenebb, tehetetlenebb népréteg, aki még mindig a régi világ bűvöletében él, és csak panaszkodik, hogy most milyen kegyetlen az élet. De, hogy sorsa jobbra forduljon, nem tenne semmit sem. Lealázó nekik a feketézés. "Mert őket nem úgy nevelték" mondják. "Becsületesek" és hogy "Nyugodtan szeretnének aludni"
-No, most alhatsz nyugodtan a rüheiddel - gondolja magában enyhe gúnnyal.
- Ha lenne pénzed, akkor fel tudnád tölteni a tartályokat ásványvízzel, és abban fürödhetnél. Ott állnak az üvegkalitkában, mint egy rakás magára maradt birkanyáj.a
- A pofájukra van írva, hogy lehetetlenek. - gondolta magában. Amióta elkezdett "üzletelni" az üzemanyaggal, ahogy ő hívta magában ezt a tevékenységet, jobban kiismerte az embereket, mint az előző harmincöt évében. Már ránézésre tudta, hogy melyiktől kérhet többet, úgyis megveszi, és melyik fogja faképnél hagyni, ha többet akar kapni a "reális" feketepiaci árnál.
"Vállalatokban" dolgoznak. Vagyis azokba az üresen tátongó csarnokokba járnak el nap mint nap, ami a virágzó gazdaság idején a munkahelyük volt. Birkák az üres itatósvájú előtt. így, hogy sem vásárlóerő, sem nyersanyag nincs, csak látszattevékenység. Annyi pénzt kapnak fizetés gyanánt, hogy épp éhen ne haljanak, és a főzésre meg az ivásra elegendő ásványvizet tudjanak vásárolni. Fürdésre már nem telik. De megszokták a rendszeres tisztálkodást, még abban a régi életükben. Az ember egy darabig el tudja viselni saját büdösségét, majd egyszeriben kibírhatatlanná válik a test piszkossága, elborul az agya, és bemegy a fürdőszobába megfürdeni.
Mert a csapvíz látszólag semmit nem változott. Továbbra is színtelen, szagtalan íztelen folyadék. Csak a fürdést követően lehet észlelni a különbséget. A bőr, a vízbe juttatott vegyi anyagoktól felhólyagosodik. A felsértett bőrfelületen a vízbe juttatott rühatkák bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, és ott rohamosan szaporodni kezdenek. A laboratóriumokban eddig öt alfaját sikerült elkülöníteni az atkáknak. A kezelésre alkalmas anyagok kikísérletezése folyamatban van. Minden beteg bőréből előbb mintát vesznek, majd laboratóriumban próbálgatják, milyen szerre reagálnak. Kellemetlen betegség, hosszú gyógyulási folyamat.
A külföldi segélyszervezetek ugyan juttattak az országukba ásványvizeket nagy tartálykocsikban, de ezeket még a határon lekapcsolták, és úgyszintén a feketepiacon lehetett hozzájutni, jó borsos áron. Révedezéséből a nővér hangja riasztotta fel. Beszólították az orvoshoz. Magabiztosan benyitott az ajtón. Mikor belépett, szinte földbe gyökerezett a lába. Az asztalnál egy olyan gyönyörű nő ült, amilyent még életében nem látott. Hosszú szőke haj, álmodozó kék szemek. Pici fitos orr, csókolózásra csábító ajkak. A nadrágjában megmozdult valami. Hisz háború ide vagy oda, azért még férfi maradt.
- De boldog lehet az a férfi, aki magáénak mondhatja! - gondolta magában.
A doktornő azon a furcsa, vartyogó nyelven szólalt meg, amit országa abban a távoli tartományában beszéltek, ahol a harcok olyan hevesek voltak, hogy az ottani lakosság menekülésre kényszerült. Elhagyva otthonait, békésebb, határhoz közelibb részekbe költözött.
Ugyanazon a nyelven válaszolt. Testvér nyelve volt az anyanyelvének.
- Mi a panasza?
- Doktornő, azt hiszem, lábgombát kaptam. Viszket, ég az egész talpam, nagyon kellemetlen.
- Miért nem szabadul meg tőlük?
- De, doktornő, pont azon vagyok, hogy megszabaduljak. Azért kerestem fel önt.
- Nem úgy gondoltam.
- Kérdőn a doktornőre nézett, de az nem fejtette ki bővebben. Ehelyett folytatta a kérdezgetést.
- Mi történt önnel?
- Az este mezítláb a harmatos fűre léptem.
- Maga nem olvas újságot? Tudja, hogy az veszélyes. A wraytiak lábgombával fertőzték meg a füvet. Felírom egy kenőcs nevét. Tudja, hol lehet beszerezni.
Persze, hogy tudta. Ezt is a feketepiacon, mint bármi mást.
- - Tudomásom szerint erre talán még reagál a lábgomba. Addig míg ki nem kísérleteznek egy újabb fajtát, és be nem vetik. - a doktornő kesernyésen elmosolyodott.
- No, de mutassa azt a lábgombát. - hátratolta magát kezével az asztaltól, és teljes testével a férfi felé fordult. A férfi megrökönyödve nézte. Ahogy a doktornő teste kikerült az asztal takarásából, meglátta, nadrágja szárai ügyesen felcsíptetve pihentek hasa alsó részén. Mindkét lába hiányzott.
Mikor a doktornő befejezte a vizsgálatot, felfirkantotta a krém nevét egy papírdarabra.
Gyorsan felhúzta a zokniját, majd a cipőjét, és alig várta, hogy kívül legyen a rendelő ajtaján. Táncolni, ugrálni szeretett volna a boldogságtól. Áldott jó aranyos lábgomba, te áldásos adomány! Legszívesebben a krémet sem vette volna meg, annyira örült neki, hogy lábgombája van. Hisz lábgombája csak annak lehet, akinek lába is van.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2015-03-19 13:38:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Mria!

rlk, hogy megismerhettelek, s gy tudatosan elltogathattam ide hozzd. :-)

Remek rs, mindenre szmtottam, csak a vgkifejletre nem. Megrz trtnet.

Szeretettel: Marietta
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1300
Időpont: 2009-11-26 21:34:20

Taln a doktornnek is lbgombja volt?Nekem az emberbrzolsok tetszettek legjobban...emberek csoportjait rod le, nem tl bven, mgis eleget mondasz rluk.
Alkotó
Nagy Krisztina
Regisztrált:
2007-06-21
Összes értékelés:
1162
Időpont: 2008-10-03 22:40:38

Szia
Nos ez az rs, nem semmi.Egy biztos.A pozitv gondolkods fontos, de egy iszony nehz dolog, ha az ember koszban rzi magt.A vge, a legjobb:)
Szeretettel:Kriszti
Alkotó
Regisztrált:
2007-05-16
Összes értékelés:
59
Időpont: 2008-05-16 11:24:15

A pesszimista ember azt mondja: Ennl roszabb mr nem jhet.
Az optimista: Dehogynem...
Tetszik...
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-04-13 20:46:09

zsike, ksznm
borostyn, megirod priviben, hogy hol? n mr harmadszor olvasom, s nem veszem szre. Tavasz van, vagy szke vagyok, vagy mindkett :(.
Szenior tag
zsike
Regisztrált:
2007-05-31
Összes értékelés:
1524
Időpont: 2008-04-13 12:26:05


Nagyon ts trtnet.
S a csattan a vgn, fenomenlis.
Nagyon tetszik, ez is.
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1980
Időpont: 2008-04-08 14:00:22

Kedves Bellamaria!
Remek rs, a vge pedig vratlan s megdbbent! Van pr apr hiba (zmmel elgpels), rdemes lenne kijavtanod:)
dv: Borostyn
Alkotó
Regisztrált:
2007-03-23
Összes értékelés:
53
Időpont: 2008-03-23 13:14:06

n se szoktam szrevenni, a sajt rsban mindig nehezebb.
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-03-22 17:38:26

Ksznm, hogy segitesz, n nem vettem szre :(
Alkotó
Regisztrált:
2007-03-23
Összes értékelés:
53
Időpont: 2008-03-22 16:25:00

J lett Marika! Nagy meglepets volt a vge. :)))

Pr aprsg:

Az elejn rdemes utalni r, hogy frfi az illet, mert a megfogalmazs nies. n azt hittem, csajszi a fszerepl. :)

"-No, most alhatsz nyugodtan a rheiddel. - gondolja magban enyhe gnnyal."
Itt nem kell pont a rhk utn, meg a tbbi prbeszdnl is van ilyen.

"...s teljes testvel a frfi fel fordult. A frfi megrknydve nzte." Eddig br E/3-ban mesltl, mgis nagyon kzelrl lttattad a figurt. Itt hirtelen eltvolodsz, kilkd az olvast, majd ksbb jra visszahzod a kzeli nzpontba. rtelmesebben nem tudom lerni, csak rzem a vltst.

J novella, lveztem!
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-03-21 10:39:08

Igen, borzaszt lenne. Nagyon sok minden jrt a fejemben, mikzben irtam. Csernobil, Vietnm, s mg nagyon sok minden ms. (politikamentesen, csak gy emberileg szemllve)
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-03-21 09:44:10

H, borzaszt lenne egy hbor biolgiai fegyverekkel! Megdbbentett a vge, de igen, ez a pozitv gondolkods.
Rozlia
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-03-20 13:23:07


Kedves Zszsa! Ksznm. Itthon a csaldtagjaimmal olvastattam, nekik nem esett le, csak mikor megmagyarztam.
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes értékelés:
489
Időpont: 2008-03-20 12:51:53

Percekig szhoz se jutottam... Nagyon kemny. Ez aztn a pozitv gondolkods. gy utlag rtelmet nyer persze az is, hogy mitl mirt nem szabadul meg. Durva. Mg most se igazn jutok szhoz.
Gratullok.
dv
Zszs

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023