HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 47

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52096

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-30 11:35:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / sci-fi
Szerző: bellamariaFeltöltés dátuma: 2008-03-19

Pozitív gondolkozás

A váróteremben ült, és a zöld olajfestékkel bemázolt falakat bámulta. Valaki egy nyíllal átlőtt szívet kapart bele, kilátszott a fényes, vékony máz alatt húzódó malter. Mintha a fal bőre is beteg lenne.
- Neki vajon milyen kezelést adnak? - gondolta magában cinikusan.
Bőrgyógyászat. Valaha, abban a szebb világban, amiben élt, széles ívben kerülte volna még azt a személyt is, akiről tudta, hogy ilyen helyen megfordult.
De most, mióta hazája kicsiny büszke népét megtámadta és gazdasági blokád alá vonta a hatalmas és technikailag jóval fejlettebb Wrayt birodalom, gyökerestül felfordult az élete. Nem csak az övé, mindenkié. Háború van. Soha nem gondolta volna abban a régi kényelmes életében, hogy ilyesmi megeshet vele. Mikor az öregek azt mondták neki, hogy "Az élet nem habos torta" magában mindig azt gondolta "Miért ne lenne az?" És valóban az volt, egyfolytában tartó ünnep. Volt kocsija, munkahelye, pénze annyi, hogy el sem tudta költeni. A csapból fürdésre alkalmas víz folyt, volt üzemanyag, nem kellett a határon túlról csempészni, világítás, rendes ennivaló. Most pedig már az is luxusnak számított, ha az ember fogat mos, vagy ruhát tisztit.

A váróterem egy elkülönített részében az üvegfalon túl emberek kucorogtak. Fertőző betegek. Csapvízben fürödtek, ami először felhólyagosította a bőrt, majd talajt adott a vízben megbúvó rühatkáknak a szaporodásra.
"A Wrayt birodalom hadserege vegyi és biológiai fegyvereket vetett be országunk ellen" írta az újságok szalagcímeiben. "Ajánlatos a csapvíz kerülése mindenféle formában.
Többé sem ivásra, sem mosakodásra, sem főzésre, de még kocsi mosására sem használható."
-Jó, kocsit nem mosunk - gondolta magában. Egyébként is jobb, ha piszkos. Kevésbé látszik a sötétben, mikor otthagyja az erdőszélen, és a szögesdrótakadályokon át, szkafanderbe öltözve, kannákkal felpakolva kúszik a határ túloldalára, hogy üzemanyaggal megrakodva jöjjön vissza. De megéri, az üzemanyag méregdrága, és csak a feketepiacon lehet hozzájutni. Jól megszedte magát rajta, pénztárcája dagad a pénztől, csak épp nem nagyon van mit venni. Az üzletek üresek. Minden árucikkhez a feketepiacon lehet hozzájutni, ami úgyszintén olyan borsos, mint az általa árusított üzemanyag. A "kéz kezet mos" egyik perverzebb formája. "Ha te ennyit kérsz, azért amit te árulsz, akkor vastagon fizesd meg azt is, amit nálam lehet venni " alapon működik. De van egy szerencsétlenebb, tehetetlenebb népréteg, aki még mindig a régi világ bűvöletében él, és csak panaszkodik, hogy most milyen kegyetlen az élet. De, hogy sorsa jobbra forduljon, nem tenne semmit sem. Lealázó nekik a feketézés. "Mert őket nem úgy nevelték" mondják. "Becsületesek" és hogy "Nyugodtan szeretnének aludni"
-No, most alhatsz nyugodtan a rüheiddel - gondolja magában enyhe gúnnyal.
- Ha lenne pénzed, akkor fel tudnád tölteni a tartályokat ásványvízzel, és abban fürödhetnél. Ott állnak az üvegkalitkában, mint egy rakás magára maradt birkanyáj.a
- A pofájukra van írva, hogy lehetetlenek. - gondolta magában. Amióta elkezdett "üzletelni" az üzemanyaggal, ahogy ő hívta magában ezt a tevékenységet, jobban kiismerte az embereket, mint az előző harmincöt évében. Már ránézésre tudta, hogy melyiktől kérhet többet, úgyis megveszi, és melyik fogja faképnél hagyni, ha többet akar kapni a "reális" feketepiaci árnál.
"Vállalatokban" dolgoznak. Vagyis azokba az üresen tátongó csarnokokba járnak el nap mint nap, ami a virágzó gazdaság idején a munkahelyük volt. Birkák az üres itatósvájú előtt. így, hogy sem vásárlóerő, sem nyersanyag nincs, csak látszattevékenység. Annyi pénzt kapnak fizetés gyanánt, hogy épp éhen ne haljanak, és a főzésre meg az ivásra elegendő ásványvizet tudjanak vásárolni. Fürdésre már nem telik. De megszokták a rendszeres tisztálkodást, még abban a régi életükben. Az ember egy darabig el tudja viselni saját büdösségét, majd egyszeriben kibírhatatlanná válik a test piszkossága, elborul az agya, és bemegy a fürdőszobába megfürdeni.
Mert a csapvíz látszólag semmit nem változott. Továbbra is színtelen, szagtalan íztelen folyadék. Csak a fürdést követően lehet észlelni a különbséget. A bőr, a vízbe juttatott vegyi anyagoktól felhólyagosodik. A felsértett bőrfelületen a vízbe juttatott rühatkák bejutnak a bőr mélyebb rétegeibe, és ott rohamosan szaporodni kezdenek. A laboratóriumokban eddig öt alfaját sikerült elkülöníteni az atkáknak. A kezelésre alkalmas anyagok kikísérletezése folyamatban van. Minden beteg bőréből előbb mintát vesznek, majd laboratóriumban próbálgatják, milyen szerre reagálnak. Kellemetlen betegség, hosszú gyógyulási folyamat.
A külföldi segélyszervezetek ugyan juttattak az országukba ásványvizeket nagy tartálykocsikban, de ezeket még a határon lekapcsolták, és úgyszintén a feketepiacon lehetett hozzájutni, jó borsos áron. Révedezéséből a nővér hangja riasztotta fel. Beszólították az orvoshoz. Magabiztosan benyitott az ajtón. Mikor belépett, szinte földbe gyökerezett a lába. Az asztalnál egy olyan gyönyörű nő ült, amilyent még életében nem látott. Hosszú szőke haj, álmodozó kék szemek. Pici fitos orr, csókolózásra csábító ajkak. A nadrágjában megmozdult valami. Hisz háború ide vagy oda, azért még férfi maradt.
- De boldog lehet az a férfi, aki magáénak mondhatja! - gondolta magában.
A doktornő azon a furcsa, vartyogó nyelven szólalt meg, amit országa abban a távoli tartományában beszéltek, ahol a harcok olyan hevesek voltak, hogy az ottani lakosság menekülésre kényszerült. Elhagyva otthonait, békésebb, határhoz közelibb részekbe költözött.
Ugyanazon a nyelven válaszolt. Testvér nyelve volt az anyanyelvének.
- Mi a panasza?
- Doktornő, azt hiszem, lábgombát kaptam. Viszket, ég az egész talpam, nagyon kellemetlen.
- Miért nem szabadul meg tőlük?
- De, doktornő, pont azon vagyok, hogy megszabaduljak. Azért kerestem fel önt.
- Nem úgy gondoltam.
- Kérdőn a doktornőre nézett, de az nem fejtette ki bővebben. Ehelyett folytatta a kérdezgetést.
- Mi történt önnel?
- Az este mezítláb a harmatos fűre léptem.
- Maga nem olvas újságot? Tudja, hogy az veszélyes. A wraytiak lábgombával fertőzték meg a füvet. Felírom egy kenőcs nevét. Tudja, hol lehet beszerezni.
Persze, hogy tudta. Ezt is a feketepiacon, mint bármi mást.
- - Tudomásom szerint erre talán még reagál a lábgomba. Addig míg ki nem kísérleteznek egy újabb fajtát, és be nem vetik. - a doktornő kesernyésen elmosolyodott.
- No, de mutassa azt a lábgombát. - hátratolta magát kezével az asztaltól, és teljes testével a férfi felé fordult. A férfi megrökönyödve nézte. Ahogy a doktornő teste kikerült az asztal takarásából, meglátta, nadrágja szárai ügyesen felcsíptetve pihentek hasa alsó részén. Mindkét lába hiányzott.
Mikor a doktornő befejezte a vizsgálatot, felfirkantotta a krém nevét egy papírdarabra.
Gyorsan felhúzta a zokniját, majd a cipőjét, és alig várta, hogy kívül legyen a rendelő ajtaján. Táncolni, ugrálni szeretett volna a boldogságtól. Áldott jó aranyos lábgomba, te áldásos adomány! Legszívesebben a krémet sem vette volna meg, annyira örült neki, hogy lábgombája van. Hisz lábgombája csak annak lehet, akinek lába is van.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2015-03-19 13:38:28

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Mária!

Örülök, hogy megismerhettelek, és így tudatosan ellátogathattam ide hozzád. :-)

Remek írás, mindenre számítottam, csak a végkifejletre nem. Megrázó történet.

Szeretettel: Marietta
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1309
Időpont: 2009-11-26 21:34:20

Talán a doktornőnek is lábgombája volt?Nekem az emberábrázolások tetszettek legjobban...emberek csoportjait írod le, nem túl bőven, mégis eleget mondasz róluk.
Alkotó
Nagy Krisztina
Regisztrált:
2007-06-21
Összes értékelés:
1162
Időpont: 2008-10-03 22:40:38

Szia
Nos ez az írás, nem semmi.Egy biztos.A pozitív gondolkodás fontos, de egy iszonyú nehéz dolog, ha az ember káoszban érzi magát.A vége, a legjobb:)
Szeretettel:Kriszti
Alkotó
Regisztrált:
2007-05-16
Összes értékelés:
59
Időpont: 2008-05-16 11:24:15

A pesszimista ember azt mondja: Ennél roszabb már nem jöhet.
Az optimista: Dehogynem...
Tetszik...
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-04-13 20:46:09

zsike, köszönöm
borostyán, megirod priviben, hogy hol? Én már harmadszor olvasom, és nem veszem észre. Tavasz van, vagy szőke vagyok, vagy mindkettő :(.
Szenior tag
zsike
Regisztrált:
2007-05-31
Összes értékelés:
1524
Időpont: 2008-04-13 12:26:05


Nagyon ütős történet.
S a csattanó a végén, fenomenális.
Nagyon tetszik, ez is.
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1981
Időpont: 2008-04-08 14:00:22

Kedves Bellamaria!
Remek írás, a vége pedig váratlan és megdöbbentő! Van pár apró hiba (zömmel elgépelés), érdemes lenne kijavítanod:)
Üdv: Borostyán
Alkotó
Regisztrált:
2007-03-23
Összes értékelés:
66
Időpont: 2008-03-23 13:14:06

Én se szoktam észrevenni, a saját írásban mindig nehezebb.
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-03-22 17:38:26

Köszönöm, hogy segitesz, én nem vettem észre :(
Alkotó
Regisztrált:
2007-03-23
Összes értékelés:
66
Időpont: 2008-03-22 16:25:00

Jó lett Marika! Nagy meglepetés volt a vége. :)))

Pár apróság:

Az elején érdemes utalni rá, hogy férfi az illető, mert a megfogalmazás nőies. Én azt hittem, csajszi a főszereplő. :)

"-No, most alhatsz nyugodtan a rüheiddel. - gondolja magában enyhe gúnnyal."
Itt nem kell pont a rühök után, meg a többi párbeszédnél is van ilyen.

"...és teljes testével a férfi felé fordult. A férfi megrökönyödve nézte." Eddig bár E/3-ban meséltél, mégis nagyon közelről láttattad a figurát. Itt hirtelen eltávolodsz, kilököd az olvasót, majd később újra visszahúzod a közeli nézőpontba. Értelmesebben nem tudom leírni, csak érzem a váltást.

Jó novella, élveztem!
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-03-21 10:39:08

Igen, borzasztó lenne. Nagyon sok minden járt a fejemben, miközben irtam. Csernobil, Vietnám, és még nagyon sok minden más. (politikamentesen, csak úgy emberileg szemlélve)
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2008-03-21 09:44:10

Hú, borzasztó lenne egy háború biológiai fegyverekkel! Megdöbbentett a vége, de igen, ez a pozitív gondolkodás.
Rozália
Alkotó
bellamaria
Regisztrált:
2008-03-17
Összes értékelés:
21
Időpont: 2008-03-20 13:23:07


Kedves Zsázsa! Köszönöm. Itthon a családtagjaimmal olvastattam, nekik nem esett le, csak mikor megmagyaráztam.
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes értékelés:
489
Időpont: 2008-03-20 12:51:53

Percekig szóhoz se jutottam... Nagyon kemény. Ez aztán a pozitív gondolkodás. Így utólag értelmet nyer persze az is, hogy mitől miért nem szabadul meg. Durva. Még most se igazán jutok szóhoz.
Gratulálok.
Üdv
Zsázs

Legutóbb történt

pusztai bejegyzést írt a(z) A megkésett című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Tétovák szigete című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nyisd ki az esélyek ajtaját című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nyisd ki az esélyek ajtaját című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tétovák szigete című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tétovák szigete című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) nyisd ki az esélyek ajtaját című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) zagyva hétfő című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Tétovák szigete címmel a várólistára

szhemi alkotást töltött fel Levél címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Vers a világról című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Elfújt dalok a téren című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Valami kellene című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 96. című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Álmos reggelek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Álmos reggelek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Álmos reggelek című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Álmos reggelek című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A lajtorja 96. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Békétlenség című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Vers a világról címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) A megkésett című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A megkésett című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Őszi nap című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) - ! - című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) - ! - című alkotáshoz

történetmesélő bejegyzést írt a(z) Őszi nap című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) - ! - című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ébredés című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Lélekoázis című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elfújt dalok a téren című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elfújt dalok a téren című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A megkésett című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021