HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 16

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51447

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: GunodaFeltöltés dátuma: 2006-06-13

Egy munkahely anatómiája


A legelső meglepetést az amerikai típusú személyiségteszt okozta, melyet új főnöke - leendő "úrnője és parancsolója" tett elé az első személyes találkozásukkor. Még sosem kellett ehhez hasonlót kitöltenie egyetlen munkahelyén sem, pedig volt már jó néhány. Mindegy, ha itt ez a követelmény, ő kitölti becsülettel, és úgy, hogy a főnökasszonynak tessék. (Nem hiába tanult a főiskolán pár évig pszichológiát...) A lelke mélyén még némi elégedettséget is érzett: végre egy munkahely, ahol nem személyes "pátiák" döntenek, hanem valamiféle objektív mérce. Hogy azután mi lett a tesztből, azt sohasem tudta meg, a régiségkereskedésbe mindenesetre felvették.
A következő meglepetés a higgadtan joviálisnak tűnő, "ezer éve ott dolgozó" fiatal férfikolléga részéről érte, aki - szinte már az első munkanapon - megkérdezte, nem kommunista-e.
- ...Én? - hebegte döbbenten, hiszen annyira abszurdnak érezte ezt a különös kérdést.
A kolléga pedig türelmesen elmagyarázta neki, hogy itt nemzeti érzelmű emberek dolgoznak, akik nem tűrik maguk között az ilyesfélét.
Az új lány azonban továbbra sem fogta fel, mi köze lehet neki ehhez.
- Miért lennék én kommunista? - kérdezett vissza ártatlanul. - Gyerek voltam, amikor itt még kommunizmus volt...
- Tudod, csak a biztonság kedvéért kérdeztem rá... - felelte a kolléga, (nevezzük, mondjuk Gábornak) aztán, látva az új kolléganő politikai képzetlenségét, a maga nyugodt módján kifejtette, hogy a kommunizmus változatlanul létezik, sőt, mi több, még mindig veszélyt jelent az országra.
- ...Meg kell hát szabadulni tőle. Negyven évig épp elég volt. - fejezte be Gábor, és felemelt ujjal óvta őt egy bizonyos napilap olvasásától, mely veszedelmes eszméket terjeszt. Ez az újság-dolog a későbbiekben is előjött: ezúttal Éva, a másik kolléganő próbálta tesztelni, milyen lapokat szokott olvasni.
A lány csak vállat vont:
- Semmilyeneket.
- De tévét csak nézel? - tudakolta Éva reménykedőn.
- Nem, az albérletben nincs tévénk. Nekem nem is hiányzik. ...de a híreket reggelente azért meghallgatom a rádióban. - tette hozzá, mert - ösztönös óvatosságtól vezetve - igyekezett jóba lenni Évával.
Az első perctől kezdve maró irígységet érzett maga felé áradni a régi kolléganő részéről, aki - vele ellentétben - kényelmes kis budai lakással rendelkezett. Nem fért a fejébe, mit irígyelhet tőle ez a lassú hervadásnak indult, magányos nő... tőle, a szintén tartósan magányostól! Az anyagi jólétét, és a kiterjedt kapcsolatait biztosan nem... Talán az idealizmusát? Vagy a fiatalságát? Lehetséges, sőt, az is előfordulhat, hogy Évát leginkább az új kolléganő diplomája vagy kicsit kényelmesebb munkakörülményei irritálták. Sosem kérdezett rá, és inkább elkerülte a konfliktusokat, melyeket Éva időnként fel-felkínált neki, egy-egy csontig hatolóan fagyos, kegyetlen megjegyzéssel.
Tény, hogy helyzete jóval szerencsésebben alakult, mint két kollégájáé: napjait egyedül töltötte egy kisebb "fióküzletben". Mindig is szeretett és tudott egyedül dolgozni, és ezt a helyet szinte sajátjának érezte. Kollégái ritkán szaladtak át valamiért, a főnökasszony még ritkábban; viszont sosem mulasztotta el, hogy megtapogassa valamelyik vitrin tetejét, porszemek után kutatva, vagy elmozdítson egy-egy tárgyat szokásos helyéről.
A lány megelégedett a rendelkezésére álló szűk térrel: igyekezett becsülettel kiszolgálni a betévedő vevőket, rendben tartani a kasszát és a vitrineket. Ünnepnek érezte, amikor új árut, vagyis gyönyörű, régi tárgyakat hoztak. Olyankor szenvedélyesen, már-már végkimerülésig rendezgette a kirakatot, a maga örömére. Persze nem maradhatott folyton a kisebbik üzletben: időnként muszáj volt átmennie a másik galériába. Ilyenkor mélyen megértette Évát; a főnökasszonynak figyelmes, hibák után kutató, mindent megjegyző tekintete volt, és lobbanékony természete. Az embernek egyszerűen bűntudatot kellett éreznie a jelenlétében, és a lány szinte tapintani tudta a feléje irányuló gyanakvást, akárcsak a porszemeket a műtárgyak fényesre törölgetett felületén. Úgy sunyított előtte, mint egy gonosztevő, holott pontosan tudta, semmit sem követett el...
Gyakorta eltöprengett rajta, vajon miért rándul össze a gyomra a fürkésző főnöki pillantástól, de valódi, kézzel fogható okra nem lelt, egészen addig, míg meg nem próbált belebújni a másik bőrébe.
"...Hát persze, hogy gyanús! Már hogyne lenne gyanús, aki távol marad a politikától! Ilyen nincs: mindenkinek tartoznia kell valahová. Már az érthetetlen, hogyan lehet képes néma maradni, és nem foglalni állást, amikor körülötte mindenki szívvel-lélekkel egy és ugyanazon oldalon áll! Az, hogy nem szól bele, amikor kollégái szenvedélyesen tárgyalják, hogy már megint mit hazudott XY a tévéhíradóban... Az, hogy saját hazája helyett Anglia érdekli, meg valami kelták...
Az, hogy országunk régi, jól bevált vallását nem gyakorolja; helyette holmi "szellemi iskolába" jár, ahol csak okkult marhaságokkal tömik az ember fejét...
... Mi más is lehetne, mint idegen közöttünk: gyanús idegen, aki egyszer úgyis megmutatja majd valódi arcát, bárhová tartozzék! ... Bár persze meglehet, hogy egyszerűen csak ostoba, és nem tudja felfogni, hová kell manapság állni, ha jót akar az ember."
A lány azonban korántsem volt annyira ostoba, és mindez gyakran végigpergett a fejében, amikor a főnökasszony uralkodói pillantása rajta időzött. Nem is szállt szembe e "domináns egyeddel", csak egyetlen alkalommal, amikor "lebukott": véletlenül kiderült, hogy munka után egy közösségi rádióban dolgozik, ráadásul ingyen. Zenei és kulturális műsort készít: persze kelta, és nem ősmagyar témában, bár ez persze sokkal értelmesebb és izgalmasabb dolog lenne.
A hír erősen felzaklatta a főnökasszonyt, és így fordult hozzá:
- Te, mi ez az XY Rádió? Valami szekta?
A lány, első döbbenetében, akkor majdnem kinevette. Szerencsére idejében megértette, nevetésével nem fogja tudni meggyőzni felettesét arról, hogy már maga a kérdése is abszurd, és soha életében nem tartozott semmiféle fanatikus csoporthoz. Igaz, az eredmény mindenképpen kétséges; a rádió védelmében viszont meg kell próbálnia a kínos magyarázkodást.
- Közösségi rádió, semmi más. Önkéntesekkel működik.
- Én azt hallottam, tele van kommunistákkal! - jelentette ki a főnökasszony, noha az előbb még a rádióadó nevét is ismeretlennek találta.
- Nem gondolnám. - felelte az új kolléga kimérten. - A műsorokban tilos politizálnunk.
- És ezt te el is hiszed? Mindig ezt mondják minden kis rádióban, aztán dől belőlük a propaganda!
Ezen a ponton feladta. Mi a fenét lehet itt mondani?! Persze, valamennyire át tudta érezni a főnökasszony kommunistafóbiáját, hiszen felettese jobb óráiban készségesen mesélt magáról, s talán joggal gondolhatta, a múlt rendszer tönkretette legszebb, fiatal éveit. A kérlelhetetlen szavak hallatán a lány nem érzett haragot, inkább csak részvétet, mert megsejtette, hogyan öregedik bele valaki a gyűlölködésbe és elutasításba, hogyan zsugorodik belül kemény kis mogyoróhéjjá, míg végül teljesen magára marad...
Az utolsó napon, melyet a régiségkereskedésben töltött, még a leszakítatlanul hervadozó Évát is megszánta, és remélte, előbb-utóbb csak kinyúl érte valaki keze. Ami a joviális Gábort illeti, tudta, hiányozni fog, hiszen, amikor csendesebb napokon együtt dolgoztak, olyan jókat beszélgettek művészetről, zenéről, történelemről és az élet apróbb örömeiről... A kicsinyke üzletet pedig szívéből sajnálta; mielőtt végleg kilépett volna az ajtaján, még körülnézett, és gyorsan, szégyellősen megáldotta a napfényben vibráló, fehér falakat.


2004.


Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Poppy
Regisztrált:
2007-02-10
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2007-03-05 12:50:40

Szia!
Ez az első "prózai" hozzászólásom, mivel prózát nem írok (egyszerűen nem megy!), ezért én csak tartalmilag tudok közelíteni a művedhez. Hasonlókat tapasztalok én is, mint Te és Kádár Kata, régi és jelenlegi munkahelyemen is. Kár, hogy a politika így tünkreteszi a mindennapi kapcsolatokat.
Üdv, Poppy
Alkotó
Kádár Kata
Regisztrált:
2006-11-30
Összes értékelés:
45
Időpont: 2007-01-28 19:49:18

Szia!
Nagyon tetszett. Kár, hogy vége, még olvastam volna!
Sok hasonló "Gáborral", "Évával" és "főnökasszonnyal" találkoztam már, és valóban csak szánni lehet őket. Bezárt kis rettegő világuk nem engedi látni azt a sok csodát, ami körülvesz minket!

Üdv: Kata

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Bálint István alkotást töltött fel Merre jársz címmel a várólistára

Susanne alkotást töltött fel Angyalok kísérjen címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Edelweiss narancssárga esőtáncán című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Tücsök-kórus című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Az asszony, aki sietett című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 84. című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Egy eldugott kis rét címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 18. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az asszony, aki sietett című alkotáshoz

Alkonyi felhő alkotást töltött fel Edelweiss narancssárga esőtáncán címmel a várólistára

pusztai bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Vigyázz, Zeusz! címmel a várólistára

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 84. címmel

Madár bejegyzést írt a(z) Egy májusi esős napon című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Egy májusi esős napon címmel a várólistára

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 18. címmel

Madár bejegyzést írt a(z) Májusi kertünkben című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A jó öreg Rádi bácsi című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Az asszony, aki sietett címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)