HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 27

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51418

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2006-06-29

Szemetelünk...

(Így megyünk Európába?)

Sarkvidéki hideg szél fújt azon a tavaszi napon, de én útrakeltem, nem maradhattam a jó meleg lakásban. Vácról hazafelé autóbusszal, néztem a szép Nógrád megyei tájat. Az út mentén mindenhol gondos emberi kezekkel telepített erdők, kis patakok sietnek az Ipoly folyóba. Még nem éled a természet, az erdők fái nem zöldellnek, szürke, egyhangú - lenne - a táj.
De inkább lenne egyhangú addig, míg a jó meleg tavaszi napsugár kihajtja a rügyeket - gondoltam magamban. Ugyanis mindenütt, ahová a szem ellát, gondosan becsomagolt színes nejlonzacskókban, vagy csak úgy kiöntve tarka szeméthalmok bontják meg a rendet, a hideg szél meg görgeti, fújja távolabbi tájakra a hulladékot, a papírokat... Akkor, ha kihajt a fű, legalább eltakarná a szemetet.
S ekkor eszembe jut az IBUSZ által, 1975-ben szervezett utazás. Hagy idézzem az útról megörökített soraimat.

"Pozsonyt érintve hagytuk el a Dunát. Innen Csehszlovákián keresztül vágtatott velünk a szerelvény, s nemsokára megláttuk az Elba folyócskát, amely haladásunkkal egyfolytában szélesedett... A Prágai medencén át vitt útunk, ahol már nagy folyóként hömpölygött a sínek mellett, s futott Észak felé, hogy a tenger ölelő karjaiban vegyüljön el a sós tengervízzel.
Tisztára takarított mezőkön keresztül haladtunk. A vonat ablakából csodáltuk a tájat. Nekünk azért tűnt föl, mert Magyarországon amerre jártunk, mindenütt kidobált szeméthalmokkal találkozunk városok-falvak határában, erdők-mezők útjai mellett. Itt pedig vonatunk ablakán kinézve, mindenütt tiszta mezők, útszélek, s koraősz lévén, még minden tiszta és üde zöld volt. Ezért már az odafelé vezető út is emlékezetes és nagyon megkapó volt számunkra."

Miért van az, hogy kis hazánkban akkor is, most is, szemét az útszélén, szemét a patakparton, szemét az erdőszélen, mindenfelé... A város tele van különféle szemét- és csikktartóval, sokan mégis ott dobják el, ahol éppen vannak. A lépcsőházban a gyerekek virágládákba dobják a csokipapírt, papír-zsebkendőt, felnőttek a csikket, a cigarettadobozt, a nejlonzacskót, némely felnőtt pedig az emeletről kiöntözi az ételmaradékot...
Miért van az, hogy nálunk nem lehet megtanítani már kiskorukban a gyerekeket arra, hogy a szemetet soha, sehol nem szabad szétdobálni? Ugyanis ha beléjük rögződne, nem tennének úgy, mint társasházunk udvarában a szomszédos gimnázium tizenéves diákjai.

Mostanában a városban szorgos kezek rendszeresen dolgoznak a közterületeken, összeszedik a rendetlen emberek által eldobált hulladékot. Először történt, hogy az udvarunkat (közterület) gyönyörűen kitakarították. Összeszedték a hulladékot, kisöpörtek. Jó érzés volt kinézni a folyosóról.

S mi történik? Ide járnak (nem tudhatom, de remélem, nem engedéllyel) a gimnázium diákjai, s mivel őket sem nevelték (sem otthon, sem az iskolában) arra, hogy szemetelni nem szabad, szétdobálnak mindent: padok mellett, rossz időben házunk kapualjának védelmében szívják a cigarettát, s ki tudná megmondani, még mit, utánuk ott marad a szeméthalom: cigarettásdoboz, csikk és csokipapír, s egyéb szemét. Hiába kérjük őket, hiába szólunk rájuk, hogy gyűjtsék össze, ne dobálják el, meg sem hallják.
Szép lenne a város, a mező, ha mindnyájan vigyáznánk a tisztaságra.
Miért van az, hogy idegenben meg tudják őrizni a természet tisztaságát, - nálunk miért nem lehet?
Így megyünk Európába, így fogadjuk a hozzánk érkező embereket, szemétkupacokkal?"

Ezt írtam "Illetékeseknek" még 2003. április 8-án. Mondhatnám, nem volt foganatja.

Ismét tollat ragadtam 2004. szeptember 16-án, a helyi sajtóban NYÍLT LEVÉLBEN tettem szóvá a következőket:
Örömmel olvastam a GY. HÍREK 6. számában nyilatkozatot, hogy a papírhulladék-gyűjtők mellé hamarosan kikerülnek a műanyag-palackok gyűjtésére alkalmas konténerek is. Eddig ugyanis a hulladékpapír nagy része gyakran - másodlagos felhasználási lehetőség nélkül - a szemetes-kukákba vándorolt.
Ezért mindnyájan örültünk a társasház udvarában elhelyezett papírhulladék-gyűjtőnek. Az itt lakókon kívül az üzletek és a környék kis utcáiban lakók is ide hordják a fölöslegessé vált papírhulladékot.
Sajnos nem először fordul ellő, hogy nem cserélik rendszeresen a konténert. Most például három hete ott áll teletömködve, a tetejére, és mellérakva sok papír, és hordja a szél mindenhová.
Már többször megkerestük személyesen, telefonon a Kft. Illetékeseit, és kértük intézkedésre, eddig eredmény nélkül. Most ezúton szeretném tolmácsolni társasházunkban élők gondját, és kérését.
Hatvanhat család lakik itt, - az alagsorban üzletek működnek (ahol sok doboz és papír válik fölöslegessé), kevésnek bizonyul egy konténer, még ha rendszeresen elszállítanák is. Ha megtelik a hulladékgyűjtő, akkor a szeméttárolóba dobálják az értékes papírhulladékot is, ezért a konténerek nem töltik be eredeti szerepüket.
Kérjük, hogy épületünknek a másik lépcsőháza mellé is helyezzenek ki további konténereket, s gondoskodjanak azok rendszeres ürítéséről!

Most 2006. júniusát írjuk. Nem helyeztek ki újabb papírhulladék-gyűjtőt, és az egyetlen konténert legalább másfél hónapja nem cserélték ki. Az udvart szépen, rendesen takarítják a köztisztaság emberei, de mindhiába, olyan az udvar (ez is közterület), mint egy szeméttelep, mert a papírkonténer tetején - mellette és mindenütt - kupacokban, tasakokban, szétdobálva dobozok és papírhalmok "díszítik" házunktáját. Mellette áll a szeméttároló konténer, azt rendszeresen hetenként két alkalommal kiürítik. Ugyanott dolgoznak azok is, akiknek kötelessége - volna - a papírgyűjtők cserélése. Azt miért nem lehetne - amint megtelik - ugyanúgy cserélni, vagy üríteni?
Nem tudom, miért kell az arra hivatott szerveket munkájuk végzésére nógatni? Miért kell kérni, könyörögni, hogy elvégezzék rendesen, rendszeresen azt, amire hivatottak? - teszem föl most már a költői kérdést immár magamnak. - Így megyünk Európába?

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2008-01-23 19:32:52

válasz dinipapa (2008-01-13 00:23:52) üzenetére
Köszönettel, hogy meglátogattál. Üdvözöllek: Kata
Alkotó
dinipapa
Regisztrált:
2007-10-15
Összes értékelés:
1725
Időpont: 2008-01-13 00:23:52

Sajnos még nem megyünk..Európába..sem..
Jó a cikked! Gratulálok.
Üdvi: d,p,
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2006-07-30 20:57:46

Ridhardnak! Nagyon szép Tőled, ha ennyire szíveden viseled a környzetedet. De aki erdő mellett lakik... irigylem. Persze, nem azért, mert oda szemetelnek, hanem azért, mivel én is nagyon szeretem a természetet - tisztán. Csak az a baj, hogy többen szemetelnek, mint amennyien vigyáznak rá, s ritkaság az, amit Te teszel érte. Milyen szép lenne, ha mindenki így gondolkozna!
Köszönöm, hogy meglátogattál.
Alkotó
Crystalheart
Regisztrált:
2006-04-16
Összes értékelés:
218
Időpont: 2006-07-07 23:11:34

Iszonyúan tud dühíteni, mikor mindenfele összeszemetelt erdőszéleket, erdei útszéleket látok mindenfele Mo.-on... Mi is erdő mellett lakunk, pont előlünk indul egy erdei út befele. Nos, míg nem költöztünk ide, a széle vagy 5 méterig tele volt szeméttel, valaki még a háztartási szemetet is oda vitte ki anno valamikor, de sok sitt is volt. Aztán én fogtam magam, nem bírtam már ki, mert annyira ocsmány volt, és összetalicskáztam az egészet, sok tucat talicskányi szemetet egy helyre. Így is az erdőben van, de egy nagy-nagy lyukban, ahol nem látni az útról, mert benövesztettem sűrű növényekkel. Inkább ott legyen, mint hogy itt éktelenkedjen mindenfele... Aztán pár év alatt kb 1 km-es körzetben minden szemetet összeszedtem és oda hordtam. Messzebbről már nem nagyon, túl sok munka lenne. De legalább az erdő itt előttünk szép tiszta. Természetesen folyamatosan adnak munkát valami trógerek, akik nem képesek értékelni a természetet...
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2006-07-02 17:04:27

Válasz Mishu-nak:
Örülök, hogy egyetértesz velem. Sokkal szebb lenne a környezetünk, a VILÁGUNK, ha mindenki vigyázna rá, és akkor mindenki jobban árezné magát itt e földön, ha ez megvalósulhatna.
Úgy emlékszem, gyermekkoromban bennünket már kisiskolás korunktól tanítottak rá, hogy ne szemeteljünk. Én is arra figyelmeztettem gyeremekeimet, hogy semmit nem szabad eldobálni. Kiránduláskor, séták alkalmával a papírzsebkendőt, csoki-papírokat zsebre vagy kosárba raktuk, és otthon tettük a szemétbe.
Igaz, most már megindult valami, remélem, lassan ismét megtanulja mindenki, hogy kell magunk körül rendet teremteni.
Alkotó
Mishu
Regisztrált:
2006-06-08
Összes értékelés:
503
Időpont: 2006-06-30 21:06:37

Ez egy nagyon jó gondolat. Teljesen egyet értek vele. Bevallom, én is dohányzom, a csikket viszont az arra kijelölt helyre teszem. Tisztelettel vagyok a nem dohányzó társadalomra, mert ők is tisztelettel vannak rám. (Beszívják a füstömet.) Amerre én lakom, gyönyörű virágokat ültettek, füvesített parkot, és sétányt hoztak létre. Három nap... Eddig tartott... A fiatal "gyerekek" nem bírnak a felesleges energiával, ezért szétrugdossák a padokat, és a szemeteseket. Nekem az a véleményem, hogy sok téren, de főleg ezen, nagyon messze vagyunk még Európától...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Rigómadár című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Rigómadár című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Rigómadár címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Lumba és az oltás című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Reggelre hófehér lett című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A fehér ház című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Lumba és az oltás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fürtöskacagó melodikus című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A fehér ház című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Kilógok a sorból című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nem magamat dalolom című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) eltakar című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Nyafi és Pliccsplaccs oltást kap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Szuszimuszi és a rovarok címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Az öcsém, meg én címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) A madár és én című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Nem magamat dalolom című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Szerelem (haiku) című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)