HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / abszurd
Szerző: Rozán EszterFeltöltés dátuma: 2008-06-17

A medúza bosszúja

Péter pillantotta meg elsőként a tengert. A hatalmas, végtelenbe nyúló vízrengeteg beleolvadt az ég ragyogó kékjébe, szinte meg sem lehetett különböztetni hol válik ketté víz és levegő. Talán nincs is ilyen pont, merengett el a kamaszfiú. A horizonton a víz és a levegő még egyek, hiszen mindkettő létünk fenntartásának alapvető eleme, és később sem különülnek el teljesen, hiszen a tenger csillogó felszínén ott tükröződik az ég a maga teljességében, bodor felhőivel. A kanyargós hegyi útról a part mentén sorakozó házak apró kockának tűntek, a kikötő nyüzsgő élete makettjáték elemeinek látszott a távoli magasból. Eddig az utazás izgalmai foglalták le a négytagú családot, vajon nem tévednek-e el, jó helyen mennek-e föl az autópályára, találnak-e pihenőhelyet, ha a szükség úgy hozza. A tenger azonban eszükbe juttatta jövetelük célját, a rájuk váró kétheti pihenést, napfényt, szabadságot. A sós illat mámora őket is megérintette, a korai keléstől megtört arcuk kisimult, az utazás fáradtsága boldog várakozássá alakult át. Csak bámulták a hajókat, hallgatták az emberi síráshoz hasonló hanggal köröző sirályokat, és azt gondolták, igen, már ezért megérte eljönnünk.
- Nos, mit szóltok?- kérdezte elragadtatott mosollyal az apa.
- Gyönyörű- válaszolta a felesége.
Pedig nem először jártak Horvátországban, sőt, nemcsak az Adriai-tengernél nyaraltak, hanem a Földközi-tengernél és az Atlanti-óceánnál is. Mégis valahányszor tengerparthoz érkeztek, nem győztek betelni vele, és úgy üdvözölték, mintha szerető kedvesükhöz tértek volna vissza. A családfőnek azonban ismét hétköznapi gondolatokra terelődött a figyelme. Szerette volna minél hamarabb elérni úti célját, ezért nem a térképen előírt tengerparti utat választotta, hanem elhatározta, hogy rövidíteni fog az apró falvakon keresztül. Feleségére bízta a navigálást, aki térdére terítette a térképet, és aggodalmasan nézte a települést jelző táblákat, ismervén férje ideges természetét, tudta, hogy nem jutalmazná, ha nem a megfelelő útra irányítaná. Egy meredek emelkedőn kicsi faluhoz érkeztek, ahonnét három irányban lehetett tovább haladni.
- Odanézzetek, egy sirály ül a lámpaoszlopon- mondta a kilencéves leányka.
- Most ne ezzel foglalkozz, inkább arra figyeljetek, hogy merre kell menni!- torkolta le az apa idegesen, aki a tenger iránti szerelmét a megérkezésig félretette.
Bármennyire is vonzódott az óriási vízhez, az eltévedéstől való félelme erősebbnek bizonyult, és ezért zavarta, ha családtagjai nem az útiránnyal foglalkoztak. Ez az elágazás pedig nehéz falatnak látszott, mert a település nem szerepelt a térképen, és útbaigazító táblát sem találtak sehol.
- Hát akkor, mi legyen?- fordult feleségéhez az apa.
- Szerintem forduljunk balra- felelte a feleség.
A családfő gúnyosan felkacagott:
- Balra? Már miért mennénk balra?
- Mert a tenger is balra van- felelte a feleség.
- A tenger jobbra van- szólt közbe a fiú.
- Ugyan már, hülyeségeteket beszéltek- horkant föl az apa. - Egyenesen megyünk, és kész.
A fiú előrenyúlt az apja karjához:
- Akkor eltévedünk.
- Dehogy tévedünk- válaszolta az apa, és határozott mozdulatokkal elindította az autót.
Gyönyörű hegyi falvakon haladtak keresztül. Ahogy mentek, állandóan a völgyre szegezték a tekintetüket, hátha meglátják a tengert, de már órák teltek el, és a tengernek se híre se hamva nem volt. Lassan alkonyodni kezdett, a táj pedig egyre kietlenebbé vált. És akkor egy szikla tetején kénytelenek voltak szembesülni a valósággal, hogy milyen magasan is vannak. Alattuk irtózatos mélységben terült el a tenger, úgy érezték, a fejük az eget súrolja.
- Most ott kellene lennünk lent- jegyezte meg Péter.
- De nem vagyunk ott- vágta rá az apa dühösen.
Az anya bölcsen bólogatott:
- Ugye megmondtam, hogy forduljunk balra annál a kereszteződésnél.
Bekövetkezett, amitől annyira féltek, eltévedtek. Rövid veszekedés után úgy határoztak, hogy lemennek a tengerhez, és ott töltik az éjszakát. Ha mást nem találnak, hát elalszanak az autóban, igaz, hogy kicsit kényelmetlen, de egyszer kibírják. Némi keresgélés után megtalálták a lefelé vezető utat, és még a sötétség beállta előtt elérték a tengert.


- Juhééé, juhééééé!
Péter és húga vad csatakiáltással vetették magukat a sós vízbe. Először hidegnek találták, de fiatal, egészséges testük hamarosan hozzászokott a hőmérséklet különbséghez. Látva gyermekei örömét, az apa is elfelejtkezett arról, hogy mennyire eltértek eredeti úti céljuktól, és egy sziklacsúcson üldögélve, lábát a víz fölött lóbálva gyönyörködött a naplementében. A kissé erős szélben néhány hullám a part felé csapott, és az egyik beterítette a zoknis, cipős lábát, amit vad káromkodással nyugtázott.
- Mi történt?- kérdezte a felesége, miközben a vacsorához készítette a szendvicseket az egyik májkonzerv dobozból.
- Teljesen elázott a cipőm!- felelte panaszosan.
- Ha ha ha!- hallatszott a gyerekek vidám nevetése a vízből. Roppant mulatságosnak tartották, hogy apjuk így pórul járt.
- Csak nevessetek, majd mindjárt lekeverek egyet!- reagált erre az apa, de hanglejtéséből érezni lehetett, hogy nem gondolja komolyan.
- Ne menjetek messze a parttól, ez nem kijelölt fürdőhely!- figyelmeztette az anya a csemetéit.
A gyerekek a szülői intelmek ellenére kicsit kijjebb merészkedtek. Egy kiálló kő sekély öblöt képezett, ahol még a kislány lába is leért. Búvárszemüvegüket feltették, hogy alámerülve megfigyelhessék a tengeri állatok és növények víz alatti életét. Nagyon tiszta volt a víz, el lehetett látni egészen a fenékig. A kislány furcsa élőlényt vett észre, kicsi, áttetsző testével lebegett a vízben. Felsikított:
- Idenézz, mi ez!
- Ó, ez csak medúza- nyugtatta meg a bátyja.
- Nem harap?- kérdezte a kislány aggódva.
- Hogyan harapna, nincs is foga- válaszolta Péter.
A kislányt azonban nem sikerült meggyőznie, és távolabb úszott a medúzától, de ekkor észrevette, hogy körülötte csak úgy hemzseg a tenger a medúzáktól.
- Jaj, minden tele van velük- kiáltotta.
Nem is maradt tovább a vízben, kimenekült a szüleihez. Péter nem félt, összeráncolt homlokkal próbálta felidézni, amit az iskolában a medúzákról tanult. Igen, a csalánozók törzsébe tartoznak, és azért ilyen átlátszóak, mert testük 98%-a víz. Mit is tanultak még? Planktonokkal, a nagyobbak kisebb rákokkal táplálkoznak, úgy hogy karjukkal vizet áramoltatnak a testük felé, beszippantják azt, és kiszűrik a táplálékot. Ja, és ami a lényeg, azért csalánozók, mert csalánsejtjeik vannak, ezzel bénítják meg az áldozatukat. Tehát veszélyesek! Teljesen elhűlt erre a gondolatra. Óvatosan megérintett egyet, de nem történt semmi, csupán a mozdulat keltette áramlás sodorta odébb. Megfogott egy másikat, de most sem érzett csípést. Hát persze, eszébe jutott az is, hogy elsősorban a sötétebb színűektől kell óvakodni, vannak teljesen ártalmatlan medúzák is. Vajon valóban kiszáradnak, ha kiviszi a szárazföldre őket? Itt a soha el nem múló alkalom, hogy ezt kipróbálja. Már annyiszor tanulmányozta a tengert, de még sosem találkozott medúzákkal, az akváriumokat leszámítva. Felemelt néhányat, és a part felé indult. Megfordult a fejében, hogy ha kiszárítja őket, azzal a halálukat okozza, de nem tudott ellenállni a csábításnak.


Csillagfényes, mediterrán éjszaka köszöntött rájuk. A felnőttek és a kislány az autóban aludtak, Péternek viszont sikerült rábeszélnie a szüleit, hogy gumimatracon a szabadban tölthesse az éjszakát. Hanyatt fekve nézte a csillagos eget, kereste kedvenc csillagképeit. A medúzákkal sikerült a kísérlete, valamennyi kiszáradt.
- Szegények, meghaltak- pityeredett el a húga. - Most hogyan keltjük őket életre?
- Ezeket már sehogyan- jegyezte meg cinikusan az apa.
- De az óriásmedúza bosszút fog állni a gyerekeiért- mondta a kislány.
Péter lenézően fordult a testvéréhez:
- Ugyan már, még hogy a medúza bosszúja. Az csak egy hülye mese.
- Nem mese- kiáltotta a kislány.- Én tudom, hogy az óriásmedúza létezik.
A csillagok lassan elálmosították a fiút, nemsokára lecsukódott a szeme. Halk morajlásra ébredt, a tenger felől jött a zaj. Megpróbált visszaaludni, de a zúgás egyre jobban felerősödött. Felült,hogy jobban lásson, amikor a gyenge fényben észrevette a vízből kiemelkedő alakot. A sötétvöröses test egyre közeledett felé, a karok már majdnem elérték, hogy csalánsejtjeikből mérget lövelljenek rá.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2008-06-23 11:51:00

válasz Rozán Eszter (2008-06-20 11:26:19) üzenetére
Ja, ja, igazad van, a hzak fentrl makettek, stb. De visszatrve a problmra: fentrl lenzve e tengerre, mg a felhk sem tkrzdnek, aminek az az oka, hogy a vz felszne szinte mindg hullmzik (szlcsendben is), a tkr pldval lve, olyan, mint az apr darabokra, szilnkosra trt tkr.
Az egsz problma voltakppen alig problma. rsaid szpek, lvezetesek, akr tkrz valamit a tenger, akr nem.
Sok szeretettel: n
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-23 10:50:56

válasz Artúr (2008-06-21 12:31:36) üzenetére
Kedves Artur!
Dicsr szavaid jlesnek, ksznm, hogy elolvastad.
Szeretettel: Rozlia
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2008-06-21 12:31:36

Szia!
Alfred Hitchcock sem tudta volna ezt jobban megrni, megrendezni. Flelmetesen j! Gratullok! Nehezen kezdek el hosszabb novellt, (szmomra 5000 karakter flt mr hosszabbnak szmt egy rs ... hehehe) de benned soha sem csaldom. Alig kezdtem el olvasni, s mris a vgre rtem. Olvasmnyosan rsz, viszed magaddal az olvast!
dv.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-21 09:49:55

válasz wryan (2008-06-20 17:42:43) üzenetére
Ksznm szpen, kedves Ria, rlk, hogy megltogattl.
Szeretettel: Rozlia
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2008-06-20 17:42:43

Kedves Rozlia!
Nagyszer, rzkletesen kidolgozott vet rajzoltl a csaldi idillikus tengeri utazstl a kis civdson t a horrorig! :) Nagyon tetszett! :)
Szeretettel: Ria
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-20 11:28:07

válasz Borostyán (2008-06-19 13:17:26) üzenetére
Kedves Borostyn!
Ht igen, ezt mr az olvas fantzijra bzom. Ksznm, hogy elolvastad.
Szeretettel: Rozlia
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-20 11:26:19

válasz Bödön (2008-06-18 15:41:40) üzenetére
Kedves Bdn!
Ksznm az szrevteledet, jogos a felvetsed. n a bodor felhkrl rtam, hogy visszatkrzdnek, a hzak a hegyi trl nzve ltszanak makettnek. Olyan magasan van az autplya, hogy ha lenznk, a hzakat aprnak ltjuk.
Mindig rlk, ha olvasol, s megltsz valamit, mert ez azt jelenti, hogy figyelmesen olvasod. s egyltaln nem haragszom, st krlek, mskor is szlj, ha szreveszel valamit, mert ezzel csak segtesz.
Szeretettel: Rozlia
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-20 11:20:50

válasz dpanka (2008-06-18 14:27:17) üzenetére
Ksznm, Panka! Nem csodlkozom, n sem szvesen tallkoznk velk.
Szeretettel: Rozlia
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1980
Időpont: 2008-06-19 13:17:26

Kedves Rozlia!
A szokvnyosnak indul csaldi kirndulsbl ksz horror lett a vgre:) rdekelt volna, mit szltak a szlk reggel, amikor rakadtak a fiacskjukra:)) Azrt rszlhattak volna, hogy hagyja lni a medzkat...
dv: Borostyn
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2008-06-18 15:41:40

Kedves Rozlia! A tengert n is nagyon szeretem, a horvt tengerpartot klnsen. Nagyon tetszett ez a trtnet, kellemes emlkeket idzett fel. Egy szrevtel: a vz csillog felletn, ha a part fell nzed, soha nem tkrzdhetnek hzak, fk, egyb parti objektumok, hiszen a vzfellet optikailag olyan, mint egy tkr. Prbld ki, ha szg alatt nzel bele egy tkrbe, ugyanolyan szg alatt fogod ltni a tloldalon lv trgyakat. A tengernl, ha Te a parton llsz, vagy ott autzol, a tloldal tlsgosan messze van, nem lthatod visszatkrzdni, az innnst pedig a fnyvisszaverdsi trvnyek szerint szintn nem..
Bocsss meg, hogy ktzkdm, de egy apr kis "baki" sokat ronthat a hitelessgen!
Krlek, ne haragudj. Az rs klnben tnyleg nagyon tetszik, nagyon hangulatos!!!
Szia: n
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5441
Időpont: 2008-06-18 14:27:17

Kedves Rozlia!
J kis trtnetet rtl. Mg nem jrtam a tengernl, de meduzkkal nem szvesen tallkoznk(:
Bartsggal Panka!
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-18 10:04:43

válasz Zagyvapart (2008-06-17 23:46:32) üzenetére
Ksznm, kedves Zagyvapart, hogy elolvastad rsomat. Hogy lesz-e folytatsa? Egyelre mg az lomhzzal is ads vagyok.
Szeretettel: Rozlia
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-18 10:03:14

válasz Hanga (2008-06-17 19:06:58) üzenetére
Ksznm, Hanga, rlk, hogy tetszik.
Szeretettel: Rozlia
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-18 10:02:32

válasz Rozán Eszter (2008-06-18 09:59:40) üzenetére
Bocsnat, elgpeltem, nem bennem, hanem benne!:))))))
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-06-18 09:59:40

válasz szhemi (2008-06-17 16:23:16) üzenetére
Ksznm szpen, kedves Jzsef! A tengert ltni csodlatos lmny, akinek egyszer rsze volt bennem soha nem felejti el.
Szeretettel: Rozlia
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2008-06-17 23:46:32

Kedves Rozlia!

jabb remek trtnettel rvendeztettl meg, nagyon tetszett, remlem folytatdik?!
Szeretettel: Zagyvapart.
Szenior tag
Hanga
Regisztrált:
2007-01-02
Összes értékelés:
2526
Időpont: 2008-06-17 19:06:58

gy ltom az ess id mindenkibl kivltotta a rmiszts-borzongs rsokat, j kis trtnetet rtl :-)
dv!
Hanga
Alkotó
Regisztrált:
2007-11-16
Összes értékelés:
2430
Időpont: 2008-06-17 16:23:16

Kedves Rozlia! Teljesen lenygztt a trtneted. Br mg soha nem jrtam a tengernl, de most egy kicsi tengert elhoztl neknk.Teljesen t tudtam lni a csald utazst. Csak mulok, hogy mennyit tudsz a meduzkrol. Nagyon tetszett az rsod.
dv: Jzsef

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023