HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 17

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52164

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-10-21 11:51:09

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: ArnodreFeltöltés dátuma: 2008-07-10

Országzászlón innen, Trianonon túl

Már este van. Mindjárt tíz óra. Az eső zuhog, ahogy szinte egész nap tette. A győri Belváros egyik kandelábere alatt állok. A szemközt magasodó emlékművet nézem és rajta a nemzetiszín lobogót. Bár a város legforgalmasabb csomópontja ez, most alig pár kocsi halad el. Csend van. Csak a Városháza harangja üti el a tíz órát. És a dátum a mai napon: 2008. június 4.

Délután történt. Fél öt volt, és a város szokatlan, mély csendbe burkolózott. Kétezer ember gyűlt össze a győri Országzászló emlékmű avatójára. Halotti csendben álltak ott. Aztán a távolban zúgni kezdett valami. Először nem volt több, mint egy nyári zápor messzi tombolása. Halk volt, akár a júniusi szél hűsítő rohama valamelyik közeli sikátorban. Aztán a zúgás egyre erősödött, mint egy hullám, amely elborítja az egész várost. A lezárt útszakasz csendje szinte már a végletekig mélyült, és a háttérben hosszan és fájdalmasan zúgtak a harangok.
A Trianoni békeszerződés évfordulója volt. Békeszerződés, mondják. És én azt mondom: nem az. Mert csak békétlenséget és gyűlölködést hozott minden érintettnek. Mert milliónyi magyar életét tette tönkre a béke és az igazság nevében. Mert milliókat szakított el az Anyaországtól, akik évszázados magyar földeken kerültek kisebbségbe. Ők azok, akik Uraik háborújának árát akaratlanul is megfizették. Amit új otthonuktól kaptak: megalázás és szenvedés. Amit Magyarországtól: egy érvénytelen népszavazás. Meg most ezt az emlékművet itt, Győrben, ami az égvilágon semmit nem old meg, mert csak ellentéteket teremtett, nem egységet.
Igen, tudom: hiábavalóság az egész. Látom a közömbös arcokat, ahogy a szemembe vágják: "már nyolcvannyolc éve", "Schengen" meg "Európai unió". De ne nekem mondjátok, Közömbösök! Ne nekem! Azoknak mondjátok, akik a határ másik oldalán élték meg azt a nyolcvannyolc évet. Azoknak, akiknek kicsordulna a könnye, ha látnák ezt az emlékművet és a félárbocra eresztett lobogót. És akik száműzetésükben is magyarabbak, mint bármely tojásdobáló tüntető vagy elégedetlen nemzetostorozó.
"Nem vagyunk fasiszták. Nem vagyunk revizionisták. Mossuk már le ezt a mocskot! Magyarok vagyunk."
Az alpolgármester szavai voltak ezek. Az a köpcös kis ember sokáig beszélt. Talán túl sokáig. De ebben a négy mondatban több igazság volt, mint az egész versailles-i békeszerződésben mindenestül.
2008. június 4. A mai naptól kezdve Győrben, egy ég felé magasodó emlékmű hirdeti a nemzeti gyász el nem halványuló fájdalmát. Ezen a napon kétezer ember énekelte büszkén és szomorúan a Magyar hiszekegy sorait, melynek néhány szavát az emlékmű talapzatának időtlen márványába is belevésték a gondos kezek:
"Hiszek Magyarország feltámadásában!"

Már este van. Tíz óra elmúlt. Csend van. A közelben a Wass Albert zászlóalj pár gárdistája beszélget halkan. Őrködnek. Mert már az Országzászlót is őrizni kell. Félnek, hogy megrongálják. Mások félnek az egész emlékműtől: a szélsőjobboldalt emlegetik. Mások ettől a két csoporttól félnek. Mindenki fél. Még az igazság is fél. Így csak féligazság. Csend van. Ideje hazamenni.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2007-04-12
Összes értékelés:
231
Időpont: 2011-02-26 18:45:17

A cikk nagyon jó, most is aktuális csak most még annyival tetézve ,hogy most már tényleg megyünk több millióan enni az anyaországba mint a Magyar Állam állampolgárai. Akik pedig úgy érzik hogy nincs munkájuk és éheznek Magyarországon, azok el jöhetnek Erdélybe igen is van példa rá nem is egy.
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-16 14:59:45

válasz zsike (2008-07-16 10:07:04) üzenetére
Kedves zsike!
Örülök, hogy tetszett, és köszönöm a gratulációt!

üdv
Balázs
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-16 14:57:05

válasz Munkácsy (2008-07-15 14:52:38) üzenetére
Kedves Munkácsy!
A hozzászólásában olyan dolgokat írt le, amiket én a cikkbe nem írhattam, mert akkor talán fel se kerülhetett volna az oldalra ez az írás! Köszönöm, mert ezekről is írni és tudni kell. Köszönöm azt is, hogy nálam járt, és örülök, hogy egyetértünk!
Főleg mert, mint írta, ebben a témában igazán csak azoknak mérvadó a véleménye, akik átélték ezt...

üdv
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-16 14:41:04

válasz Artúr (2008-07-15 12:07:26) üzenetére
Szia artur!
köszönöm, hogy olvastál!
"Lovas nemzet vagyunk, mondják. Én úgy veszem észre, egyre többször esünk át egyik oldalról a másikra." - ez tetszik... :)

üdv
Balázs
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-16 14:38:45

nekem a félelemmel kapcsolatban mindig csak a "jobb félni, mint megijedni" közmondás jut eszembe... :)
dehát mindenki más és más... :)
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-16 14:36:37

válasz Mishu (2008-07-14 17:09:51) üzenetére
Szia Mishu!
Köszi a hozzászólásodat! Az összefogás dolgában nincs is más mit mondjak, a népszavazásról pedig két eltérő vélemény miatt vitatkozni nem érdemes... :) főleg mert az is nagy igazság, amit te írtál!

üdv
Balázs
Szenior tag
zsike
Regisztrált:
2007-05-31
Összes értékelés:
1524
Időpont: 2008-07-16 10:07:04


Mindenféle politizálást kizárva, a cikk fantasztikusan jó!
A bevezetés és a befejezés közötti rész nagyon hűen közvetíti érzéseidet.
Főhajtással adózom ezen írásod előtt... és előtted.
Remek munka, csak gratulálni tudok.

Örömmel jártam Nálad.
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-19
Összes értékelés:
137
Időpont: 2008-07-15 14:52:38

Én mint idős erdélyi talán legjobban tudom, mit jelent Trianon. Erdély nélkül Magyaroszág olyan, mint egy beteg szív, amelynek egyrésze meghalt, nem működik. Magyarország Trianon óta beteg, halott, de mi Erdélyiek mégis hiszünk Magyarország feltámadásában.
A hitetlenkedőket, a felejtőket a fazisztázó, revizónistázó úrakat és az említett alpolgármester Úrat, csak arra egy órára küldeném el az erdélyi Szárazajtára, Csíkszentdomokosra, ahol Mániu román gárdistái 25 embernek részben fejszével vágták le a fejét, vagy az iskola WC-jének oldalánál lötték agyon, csak azért , mert magyarok voltak.És ez csak egy csepp volt a tengerbe. Abba tengernyi könnyben, ami elfolyt Trianon óta Erdély, Felvidék,Délvidék kies tájain. Az ilyen aljas emberek, akiknek a kommunista propoganda kimosta az agyát és csak egy üres koponya lóg a vállaik között képtelenek, nemzetben, országban, magyraságban gondolkozni, ők szívesebben látnának a Trianonra emlékeztető szobor helyett egy 20 méteres Sztálin vagy Lenin szobrot, akik megmutatták az irányt a magyarság elnemzetietlenedése felé. Itt Erdélyben aggódunk Magyaroszágért, mert a magyarorsszági "világ polgárok", de inkább a világ proletárjai, most a maradék kis Magyarországot falják fel, züllesztik szét, sokkal eredményesebben, fájóban, mint ahogy 88 éve Trianonban történt. Itt az egyik hozzászólásban is látszik hogy mennyire téves, propogantisztikus elépzelések leledeznek, még más kérdésekben is a magyarországi polgárok agyában. Itt egyetlen példára mutatnék rá, a kettős állampolgárság elnyerésért megtarott szavazásra. Az erdélyi magyarok nem vártak a kettős állampolgárságtól, sem munkahelyet, sem az erdélyi éhező magyarok jóllaktatását, /ez a téves felfogás ez ellen tiltakozom/ egyszerűen a magyarországi testvéreinktől elismerést vártunk, hogy mi is , habár a politikai határon túl vagyunk, a magyar nemzethez tartozunk. ENNYIT AKARTUNK, ÉS SEMMIVEL SEM TÖBBET! Az eredményteleen szavazás mégis hozott egy fájó tanulságot , nincs MAGYAR NEMZET, tehát nincs akihez tartozni. Ezt azok a kommunista úrak /gyílkosok/csinálták, akik 1956-ban halomra lövették a szabadságért felkelt magyarországi magyarságot. Mit is várhatnánk mi erdélyi, felvidéki, lélvidéki magyarok az ilyen csuszómászó nemzet áruló sehonnaiaktól. Végezetül köszönetemet kell kifejezzem a cikket író úrnak, aki helyesen látja, Trianon lényegét. Gyáva népnek nincs hazája!
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2008-07-15 12:07:26

Szia!
Lovas nemzet vagyunk, mondják. Én úgy veszem észre, egyre többször esünk át egyik oldalról a másikra. Divat ma világpolgárnak lenni? Igen. Én is inkább annak érzem magam, megvan ennek az oka.
Nekem sincs tapasztalatom arról, miket éltek át azok a Magyarok, akik hirtelen határon kívül találták magukat.
Én itthonról beszélek, és mégsem érzem magam itthon. Miért is? Most politizálnom kellene, ami itt, ezen az oldalon nem megengedett. Jól is van így. A nemzeti öntudat azonban szült már veszélyeket is. Persze, ez az emberektől függ, akik ezt mindenféle dologra használják. Na, erről ennyit.
A cikked nagyon tetszik.
Üdv.
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-14 18:52:52

Kedves Arany!
Köszönöm, hogy olvastál engem! A hozzászólásodhoz nincs is mit hozzáfűznöm, talán annyi: tényleg nem félsz semmitől? :)

üdv
Alkotó
Mishu
Regisztrált:
2006-06-08
Összes értékelés:
503
Időpont: 2008-07-14 17:09:51

Szia!

Először is gratulálok neked ehhez az íráshoz, mely igen elgondolkodtató. Másodszor egyet kell értsek Arany hozzászólásával. Trianon papíron a múlt, érzésben a jelen, és a jövő. Sajnálatos, hogy egyes magyarok már nem tisztelik a hazát, és a nemzetet. Az a véleményem, hogy bármit is elérni csak összefogással lehetséges.
Van Erdélyben élő ismerősöm. Akik ott élnek, néha magyarabb magyarok, mint akik az országhatárainkon belül élnek.
A népszavazás kérdésében viszont kicsit más a felfogásom. Tisztelem őket, szeretném, ha újra hozzánk tartoznának. De nem így. Mikor nekünk sincs munkánk, mikor nálunk is éheznek, nem kell másokon is segítenünk. Azt mondom, először segítsünk magunkon, aztán jöhet az összes többi.
Szóval nagyon tetszett az írásod, és a véleményem nagyon szubjektív. Ezzel senkit sem szeretnék megbántani, ez a saját véleményem.

Üdv: Mishu
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-07-13 23:41:14

Szia Panka!
köszönöm szépen hogy nálam jártál! :)

üdv
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5464
Időpont: 2008-07-12 17:35:17

szia!
sajnos ilyen a politika, próbálok hinni Magyarország feltámadásában de úgy látom nem arrafelé lobog a magyar zászló. Tetszett az írásod stilusa az első és utolsó bekezdés magába foglalja a köztük lévő hazafias gondolatokat. Gratulálok!
Barátsággal Panka!

Legutóbb történt

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Hideg lánc című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tanácsok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Az öreg kutyák barátja című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Van kezed, kettő című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Tanácsok című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) CS.A. látogatása a belső szívben című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) CS.A. látogatása a belső szívben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Tanácsok című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Az öreg kutyák barátja című alkotáshoz

történetmesélő alkotást töltött fel Az öreg kutyák barátja címmel a várólistára

történetmesélő bejegyzést írt a(z) A találkozás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy nagy tűz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Októbert hűlnek a párák című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hideg lánc című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Tanácsok címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A haldokló című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) CS.A. látogatása a belső szívben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) CS.A. látogatása a belső szívben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 100. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) CS.A. látogatása a belső szívben című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel CS.A. látogatása a belső szívben címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Belülről árad a fény című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Akár a kár... című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021