HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 12

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53094

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: Flexious KayFeltöltés dátuma: 2008-08-05

Röviden a plafonizmusról

A Plafonizmus
alapvető elvei és a plafonista életszemléletI. A plafonizmus egy olyan modernkori filozófiai irányzat, amely céljaként az emberi élet mikrokozmoszát fedő, különböző színű és állagú beltéri boltozat elmerült bámulásával a nagy és hatalmas Abszolútum felé kívánja elmozdítani híveit.

Valójában a plafonizmus már az idők kezdete óta ismert lelki gyakorlat, de csak az Úr kétezernyolcadik évében tudatosult egy mindenre elszánt kicsiny csoport elméjében, hogy maga a plafonizmus tudománya mily széles körben elterjedt, jobbára öntudatlanul végzett meditációs forma, hogy rendszeres alkalmazása az emberi tudat nirvánosodását segíti elő.

II. Az ókori görögök életének tanulmányozásakor is számtalan példára bukkanhatunk, amely a plafonizmus régtől való gyökereit fedi fel. Legelső nagy képviselői a plafonizmus tanának a sztoikusok voltak. Filozófiájuknak egyik sarkpontja, a teljes nyugalom, a harmónia elérése volt, és ehhez a sztoikusnak el kellett sajátítaniuk az apátiát, azt az érzelemmentes lelkiállapotot, amit mai plafonisták 'punnnyadásak' nevezünk. Az apátia, a punnyadás lényege, hogy az ember teljesen megszabaduljon a külső világ befolyásától, hogy alkalmatlankodók noszogatására (mozdítsd meg már a segged!) se reagáljon, hanem egyre mélyebbre merülve a felszabadító punnyadás mélységeibe elérje a lelki tökéletességet és nyugalmat.

Habár a görög mítoszvilág mozgalmassága ellentmond annak feltételezésnek, hogy a görögök nagy plafonista nép lettek volna, mégis még maga Zeusz is hajlamos volt átengedni magát e filozófiai irányzat kellemes gyakorlatának. (Néhányan hajlamosak az étkezés utáni lelkiállapotot is punnyadásnak nevezni, de ez meg sem közelíti a teljes, felmagasztosult punnyadás eszméjét.) Szegény sztoikus a harcok és viszályok szülte nagy kavarodásban, amely mind a mítoszokat és a való világát is jellemezte, nem érthette mire ez a nagy eriszkedés, pár, amúgy lehet, hogy ízletes, almáért.

III. Idézhetnénk sorra a megkapóbbnál megkapóbb történelmi példákat, de mivel minden plafonista epedve várja már, hogy folytathassa plafonságát, ezért nem kezdünk bele a plafonista történelem mélyebb boncolgatásába, csak néhány figyelemreméltó pontot emelünk ki. Lásd Platón barlangfal-bámulását, Arisztotelész Mozdulatlan Mozgatóját (bizonyos heves plafonisták szerint a Ari a Mozdulatlan Mozgatóban az isteni princípium kettőségét, a jó (értsd. mozdulatlan) és a rossz (mozgató) kívánta kifejezni, de szerintük Buddha Nirvánája sokkal inkább megközelíti a Punyadság isteni eszméjét.), de idézhetnénk akár Pierre Abélard (1079-1142) sorait is, melyben a vágyott szép jövőről ír "ha majd, nem fűt az epedés, s nem lesz vágy különb, mint a tespedés." stb.

IV. Mint minden eszmerendszer, amely a világról átfogó képet és a létezésre magyarázatot kíván adni, a plafonizmus is saját hitvilággal rendelkezik. A plafonista hiszi, hogy a dharma eljuttatja őt a végső felismeréshez és a Nagy Punta részévé teszi. A Nagy Punta eszményét Philip K. Dick-től kapták a plafonisták. Maga Dick ad mélyreható magyarázatot és részletes leírást róla regényében:

"Hazaúton Fat magányos lakása felé, ahol Sherrivel olyan rövid ideig éltek együtt, azt mondta Kevinnek:
- Megőrülök. Nem bírom tovább.
- Ez a normális reakció - felelte Kevin. Azokban a napokban mellőzte a cinizmust.
- Mondd meg, Isten miért nem segít rajta?
Folyamatosan tájékoztatta az exegézisről Kevint, aki tudott Istennel való találkozásáról, úgyhogy nyíltan beszélhetett.
- A Nagy Punta útjai kifürkészhetetlenek - felelte Kevin.
- Az meg mi a picsa?
- Én nem hiszek Istenben - magyarázta Kevin. - A Nagy Puntában hiszek. Márpedig a Nagy Punta útjai kifürkészhetetlenek. Senki se tudja, miért csinálja, amit csinál, vagy nem csinál.
- Most hülyéskedsz?
- Dehogy.
- Honnét jön ez a Nagy Punta?
- Azt csak a Nagy Punta tudhassa.
- Jóindulatú?
- Az egyiknek igen, a másiknak nem.
- Segíthetne Sherrinek, ha akarna?
- Azt csak a Nagy Punta tudhassa.
Erre elkezdtek röhögni." (Philip K. Dick: Valis, 1981.)

A Nagy Punta, az Abszolútum minden dolgok legbensőbb lényege, a punnyadtság legfelsőbb foka, amely a hétköznapi értelembe véve nem is létezik. A Nagy Puntával való egyesülés kemény lelki tréninget követel, valamint a hívek teljes odaadását. Számos gyakorlati útmutatással szolgálhatnak a képzett plafonisták, a Plafon Atyák és (m)Amák,a plafonizmus alapítói a kezdő tagoknak.

V. A punnyadtság az a lelkiállapot, mikor a plafonista kezdeti, alacsony szellemi szintjéről eggyel alacsonyabb síkra kerül. Ezt a kiválasztott, fejünk felett fölé helyezett mennyezet, plafon(innen a plafonizmus elnevezése) egyenletes és kiegyensúlyozott bámulásával érhetjük el. Szemeljünk ki magunknak egy adott pontot, vagy a plafon teljes terjedelmét és elmerült tanulmányozásával punnyadtsuk el izmainkat. Szellemi erőinket koncentráljuk arra, hogy kizárjuk elménkből a külvilágot és minden mozgásra ingerlő vágyunkat. Megszabadulva a felesleges gondolatoktól és mozdulatoktól érezzük, amint a punnyadtság folyamatosan betölti a testünket és lelkünket.

Az eszményi punnyadtság csak rendszeres gyakorlással fedezhető fel, napi 12-13 órás megerőltető munkával és a Nagy Punta isteni irgalmával (ha a Nagy Punta is úgy akarja).

VI. Ahhoz, hogy életvitelünk megfeleljen a plafonista elveknek, társaságunk saját törvényeket alkotott, hogy minden laikus és tagjaink is tudják, mihez tartsák magukat.

Törvények:

I. A Nagy Punta felé törekedj, minél több punnyadással engeszteld ki a Nagy Mozdulatlant. Az ő útjai kifürkészhetetlenek. Csak ő tudhassa, amit tud.

II. Harmonikus életet élj, bámuld, ahányszor csak teheted és minél tovább a feletted lévő mennyezetet. A Plafon segítsen meg!

III. Ne zavard meg a punnyadás áramlását testedben, elmédben. Szabadítsd meg magad gondolataidtól és mozdulataidtól. A Nagy Punta legyen veled!

IV. Kövesd a Plafon Atyák és (m)Amák tanácsait, ne véts a plafonista illemszabályok ellen, ne háborgasd plafonista társaid punnyadását. A Plafon útjait járd!

V. Ne felejtsd el, egy jó és megfelelő időben végzett punnyadás segít, hogy átvészeld életed mozgalmasabb pillanatait. Punnyadj, ha kell!

VI. Légy méltó a plafonista névre, senkit se bíztass mozgásra. Punnyadjatok együtt. Plafonra fel!


Ha felkeltettük érdeklődésed, csatlakozz a Nagy Punta Plafonjainak Mozdulatlan Csoportjához, vagy ha kérdésed van, kérdezz plafonista irodáinknál. Mi nem mozdulunk el a telefon mellől!
Vigyázz! a helyes útmutatás nélkül végzett amatőr punnyadás veszélyes lehet a mentális egészségedre. Tarts velünk a Plafon felfedezésében!


(nem tartalmaz részletesen kidolgozott elméletet)

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2006-10-19
Összes értékelés:
73
Időpont: 2008-09-18 17:28:16

/mióta van ez a megkötés?/
Alkotó
Regisztrált:
2006-10-19
Összes értékelés:
73
Időpont: 2008-09-18 17:27:49

A nyelvtanomról ne beszéljünk , pedig végigolvastam, de mindig azt látom a papíron (a saját szövegeimnél), amit látni akarok, és később én is észrevettem, hogy hemzsegnek ott fent az elírások. mind1, egyszer majd kijavítom. Eddig is volt mentségem rá, hamarosan (minden reményem szerint, ok nem olyan hamarosan) meg ráfoghatom a szakmai ártalomra. Igen, téged láttalak a buszmegállóban, vagy sem? Szép kifejezéssel élve, izé, bocs ha te voltál és nem köszöntem, mert csak akkor esett le a dolog, mikor már nem voltál ott. (de most beégtem, ha nem te voltál)
akárhogyis,
üdv: Flex
Kedves Nickolas N Williams és Myrthil Tiller örülök, hogy tetszett a művem.

A Plafon segítsen utatokon!
Alkotó
Regisztrált:
2006-10-19
Összes értékelés:
73
Időpont: 2008-09-18 17:27:08

Szia Zem!
Az ihlet megvolt és a nyári szünet ritmusába tökéletesen beillett az a "gondolatmenet", amit föntebb sikerült vázolnom. Persze ez csak szépítgetése az igazságnak, tudniillik, hogy időm legnagyobb részét végig bambultam, de annyira elmerülve benne, hogy a végén már másra sem igen futotta a "szellemi erőimből", hogy magáról a bambulásról írjak. Nah, végül is szerethető egy filozófia, és gyakorlati haszna is van.  Hát a sulis székeket ne is említsük. Először nem tudtam, miért mondod, hogy attól félsz mindig, hogy leszakadnak...de közben rájöttem. eee.
Alkotó
Regisztrált:
2008-02-12
Összes értékelés:
25
Időpont: 2008-09-15 22:51:29

Ez eszméletlenül jó! :D:D:D
Alkotó
Myrthil Tiller
Regisztrált:
2007-12-06
Összes értékelés:
225
Időpont: 2008-08-26 14:48:30

Kedves Flexious Kay!

Nagyon jól szórakoztam olvasás közben!
Eddig fel sem tűnt, hogy én is sokszor bámulom a plafont, főleg írás közben. :-)
Myrthil
Alkotó
Regisztrált:
2006-10-19
Összes értékelés:
73
Időpont: 2008-08-06 14:43:00

Hi!
Köszi.Sosem volt olyan elterjedt a plafonizmus mint manapság. Számítunk minden lelkes érdeklődőre, a Plafon majd elvezet hozzánk!
Üdv: Flex
Alkotó
Inesita
Regisztrált:
2007-07-10
Összes értékelés:
714
Időpont: 2008-08-06 09:40:12

Szia!
Szellemes lett! Kemény elveitek vannak, de azt hiszem, komoly létszámnövekedésre számíthattok... :)

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) Hazafele című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Érteni szeretném... címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Az öreg tölgy fölött című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Agresszív játékok című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Ady Endre: A halál lovai / Pferde des Todes címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Ablakszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Az öreg tölgy fölött címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Köszönetül című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Sóhajom címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Ősszel című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Agresszív játékok címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Gyémántként csillan című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Gyémántként csillan címmel a várólistára

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022