HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 14

Tagok összesen: 1938

Írás összesen: 52450

Mantova fűszerolaj spray
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: PhoenixFeltöltés dátuma: 2008-08-07

A legszebb álom

Az idős hölgy megfáradt lábai óvatosan érintették a szoba piszkos fapadlójának szürke léceit. Fehér, öreg hálóinge meg-meglibbent bokája csontjai körül a mennyezeten tátongó lyukon át bekukucskáló Tél leheletétől. A lyuk alatt egy asztal állt dísztelenül; párnás székek emlékét idézve maga köré. Az ablakokba oly ügyetlenül aggatott mocskos rongyok közönyösen bámultak a Hideg szürkéskék szemébe. Jobbra egy rég kihűlt kandalló ásított a szoba arcába, lustán. Előtte egy magányos szék meredt ki a padlóból.
Az öreg hölgy lassan a szék mellé csoszogott. Lábai mellett a szél egy pillanatig még eljátszott egy puha kis porpamaccsal mielőtt tovagurította. Az asszony remegve rogyott le. Halk sóhaj szakadt fel a gyönge tüdőből; szemei kihunyó fényét feketén bámulta a kandalló. A szemek lassan lecsukódtak és a szoba életre kelt. Apró, tompaszínű mozaikokká bomlott a tér, a levegő, a falak. A piciny négyzetek hirtelen átfordultak és megannyi tükörként immár egy álmot vertek vissza.
Tűz gyúlt a kandallóban, az ablakokban tiszta, fehér függönyök incselkedtek a széllel, a plafonon tátongó lyuk nem lesett be többé gúnyosan a szobába. Az asztal köré székeket álmodott; puha, párnás székeket; az asztalra terítőt, a terítőre kenyeret. A kenyér mellé süteményt. Milyen rég evett már süteményt... Álmában kilépett a kertbe is. De nem a tél fehér fátyla, hanem a tavasz színpompás köntöse borította be a kicsi udvart. Az asszony meztelen lábait jólesően simogatta a meleg járda, amely keskeny, szürkén csillámló csíkot húzott a kaputól a ház ajtajáig. A járda mellett sárga és piros tulipánok bólogattak a szélben, mögöttük egy szőlőlugas levelei súgtak össze szégyenlősen, távolabb egy nyárfa suttogott valamit a Tavasznak. A szél belekapott a kopott hálóingbe, játékosan meghúzta az asszony félig kibomlott, szürkésfehér haját. Remegő kezeit a mellkasára tette, nyomorúság-gyűrte arcának mély árkai, mint faágak a keskeny folyóban, összetorlódtak és apró szemeiben újra ott ragyogott a boldogság ezerszínű köve. Mosolygott. Az utcára nyíló faajtót vakító narancssárga fény vette körül, mely olyan ellenállhatatlan volt, hogy az idős hölgy lábai szinte maguktól indultak el felé. Kinyújtotta hosszú, szürkéslila karját, ujjait a kilincs köré fonta. És akkor az Élet utolsó ajándéka, a boldogság pillangói megérintették az eget.
Az ajtó kinyílt és a ház kicsi világa ismét szilánkokra esett szét. A darabkák szélsebesen fordultak meg, hátlapjukon mutatva a tél kétségbeejtő mostjának apró, hideg tűit. A nyárfa már nem él. Alacsony, barna torzója kap már csupán betegen az álom romjai után. A szőlőlugas és a tulipánok nincsenek többé; hajdan volt pompájukat az Idő harapta derékba. A szobában álló asztalról eltűnik a kenyér, hamuvá foszlik a sütemény, a lyuk most még szélesebb mosollyal üdvözöl a plafonon, függönyök helyett rongyok libbennek a szélben. A Tél benyújtja pelyhes kezét a szobába, és ujjaival fehéren érinti az asztal szálkás lapját. Ellobban a kandalló tüze is.
Az öreg hölgy arca örökre őrzi az utolsó mosolyt, mely még szívből jött. A Tél az ablak piszkos üvegén keresztül még átnyújt neki egy virágot.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2012-04-12 21:13:24

válasz Kőműves Ida (2012-04-12 21:03:38) üzenetére
Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszett! :)

Üdv.: Phoenix
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6996
Időpont: 2012-04-12 21:03:38


Ó, de gyönyörű!

Kedves Phoenix, csak álmélkodom, még nem tértem magamhoz.
Egészen magával ragadott a történet. A pillanat bája, melyben a néni távozott, és a Te csodálatosan megfogalmazott mondataid, ami feledhetetlenné teszi írásod.
Őszintén gratulálok!

Üdvözlettel
Ida
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2012-04-12 20:42:42

válasz Delory Nadin (2012-03-24 17:45:33) üzenetére
Kedves Delory Nadin!

Visszafiatalodhatott volna és szerelmes is lehetett volna, igen. De alapvetően nem akartam ilyesmit a novellámba, mert az nekem olyan klisé-szerű lett volna. Ez a novella a mostról szól. A néni utolsó perceiről. Amikor nem vágyik másra, csak melegre, hogy végre ne fázzon és egy kis ennivalóra. Erről álmodik utolsó perceiben, ez a legszebb álom, amit csak láthatott ebben a hideg, lyukas tetejű viskóban.

Köszönöm, hogy nálam jártál!

Üdv.: Phoenix
Alkotó
Delory Nadin
Regisztrált:
2010-09-16
Összes értékelés:
989
Időpont: 2012-03-24 17:45:33

Kedves Phoneix!
Szerintem ha már legszebb álom, igazán visszafiatalodhatott volna álmában és szerelmes is lehetett volna, persze ahhoz hosszabb terjedelem is szükséges lenne.
Delory
Alkotó
Regisztrált:
2008-06-04
Összes értékelés:
372
Időpont: 2008-08-18 13:30:42

Kedves Phoenix!
Ez gyönyörű! Óriási hatással van az ember lelkére. Gratulálok hozzá!
Ildikó
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-11 08:34:08

válasz majka (2008-08-11 07:57:53) üzenetére
Köszönöm. Örülök, hogy nálam jártál :)

Üdv.: Phoenix
Alkotó
majka
Regisztrált:
2007-11-09
Összes értékelés:
72
Időpont: 2008-08-11 07:57:53

Ez a műved engem akaratlanul is inkább egy prózába öntött versre emlékeztet. Megható és szép fogalmazás.
Majka
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes értékelés:
489
Időpont: 2008-08-10 10:41:01

válasz Phoenix (2008-08-09 12:49:26) üzenetére
Na ez tökjó :) egyébként prózában én is inkább ilyen vagyok, nem mesélek, csak festek, festegetek... a gyufaárusos asszociáció meg ne zavarjon, irodalmi témákban forgolódó embereknek gyakran jut eszébe ugyanaz :)
És igen, a jelzőkről még annyit, hogy teljesen rendben vannak, és tényleg jó, hogy olyanokat használsz, amiket mindenki ismer és tudja, milyenek, DE most olyasmi jön, aminek már igazából semmi köze a konkrét írásodhoz, csak elkalandozom, ötletelgetek, gondolkodom, szóval jelző és jelző közt is van különbség, nem jobb vagy rosszabb, csak más, attól függően, kit célzol meg a művel, szóval lehet különös, furcsa, szokatlan jelzőket is használni, ha más hatást akarsz elérni (és tudom, nem akartál Naaagy Hatást elérni, ezért mondom, hogy ez már nem konkrétan az adott meséről szól, meg én a hatás szót kicsit más értelemben használom).
ööö... azt hiszem ennyi :)
üdv
Zsázs
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-09 12:49:26

Fura ez a gyufaárus lány dolog, mert egyáltalán nem volt hatással rám, mikor írtam. Persze ismerem a mesét és szeretem is, de idejét sem tudom, mikor láttam utoljára. 10 éve is meglehet már.
A jelzőket nem azért használom, mert akkora nagy hatást akarok kelteni, hanem, mert az irományaim nem történetet mesélnek el, hanem egy-egy hangulatot, érzést próbálnak lefesteni. Ami a legkönnyebb, ha olyan hasonlatokat, jelzőket használok, amik mindenki számára érthetők, amikről mindenki tudja, hogy milyen. Csak így élheti át az olvasó is, mit érez a szereplő.
Nem azért írom mindezt, mezt, mert megsértődtem, hogy más szemében giccsesnek hathatnak az írásaim. Úgy éreztem le kell írnom. Köszönöm a kommentet Zöld Zsázsa, örülök, hogy tetszett :)

Üdv.: Phoenix
Alkotó
Zöld Zsázsa
Regisztrált:
2006-05-31
Összes értékelés:
489
Időpont: 2008-08-08 21:39:07

Nem lehet véletlen! Előttem is a kis gyufaárus lány alakja jelent meg, és aztán láttam, mit írt hozzá Artur. Ugyanaz az érzésem ezzel az írással kapcsolatban, hogy innen kívülről nagyon szomorú, de az az idős asszony az utolsó pillanatban talán mégiscsak boldog volt...
Tetszenek a megszemélyesítéseid, a Tél, a Hideg, a Tavasz, meg a nyárfa; direkt NYÁRfa? De akkor hol az Ősz?
Telehalmoztad jelzőkkel, tényleg, engem mondjuk nem zavar, mondhatni, kifejezetten tetszik, hogy szemléletesen és szépen nemcsak leírsz, hanem ábrázolsz minden részletet, de azért ne lepődj meg, ha "legiccsesezik" :( ettől még szerintem szép, és a hangulatát pontosan ezek a részletek adják meg.
üdv
Zsázsa
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-08 15:21:21

Hűha! Köszöszöm mindkettőtöknek :) Az artur, hogy megkönnyezted igazán nagy elismerés :)) És "tele van művészettel" barackvirág? Mit mondhatnék :) Szép nap ez a mai :)) Azzá tettétek :)

Üdv.: Phoenix
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2008-08-07 23:34:42

Szia!
Nekem, Andersentől a kis gyufaáruslány meséjét jutattad az eszembe, de csak nagyon halvány a hasonlóság. Épp csak az üzenet, de ez, amit te írtál, tele van olyan furcsa, megrázó erejű mondatokkal, hogy ...
Vidám ember létemre megkönnyeztem írásodat. Nagyot alkottál! Gratulálok!
Üdv.

Legutóbb történt

Madár bejegyzést írt a(z) A tél című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Levél nagyapámnak címmel a várólistára

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Hazatérés címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tükröm, tükröm... című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel A tél címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Iskolavárás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Téli szonett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Iskolavárás című alkotáshoz

Azrael alkotást töltött fel Gergő És Pamela --Tizenkilencedik Rész címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Tükröm, tükröm... címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 111. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Iskolavárás címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) őszi tangó című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) zagyva hétfő című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Betegen című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Visszaút című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022