HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 27

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51436

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / egyéb
Szerző: PhoenixFeltöltés dátuma: 2008-08-27

A tükör

A kövér, szemüveges férfi fütyörészve lépett be a fürdőszobába. Megállt az óriási tükör előtt és vigyorogva rántott még egyet ízléstelen kék nyakkendőjén. A tükörből visszanéző alacsony, gombszemű, kopaszodó alak önelégülten húzta szélesebbre a száját, amitől az apró disznó szemek mégkisebbre szűkültek. A férfi lehajtotta a fejét, szemügyre vette fekete cipőjének fényét, majd átizzadt inge válláról tettetett, fölényes undorral lesöpört egy pihét. Amikor azonban újra felpillantott, a döbbenet úgy formálta át az arcát, mintha gyurmából lett volna. A tükörképe mozdulatlanul állt, egészen a tükör hátuljában, mintha egy pillanatfelvételt vagy egy rossz fényképet szippantott volna magába ez az ezüstszínű végtelen. Puffadt arcán lustán, mozdulatlanul ült az előbbi kaján vigyor, vastag ujjai még mindig a nyakkendőt markolták, üveggolyó szemei hidegen bámulták a tükör sűrű, ezüst-levegőjét.
Hirtelen fekete karmok döfték keresztül a képmást. Végighasították a mellkasát, átszúrták a köldökét, átvágták a nyakkendőjét és feltépték a nyakát. A karmok úgy szaggatták darabokra a tükörképet, akár egy könnyű papírfigurát. A bábu lassan elülő foszlányai mögül egy apró termetű, kövér bohóc bámult ki a mélységből. A férfi hátrahőkölt, de a háta mögött álló szekrény gombja olyan erővel mart a gerincébe, hogy a padlóra zuhant.
A bohóc formátlan, izzadságtól nedves fejének két oldalát narancssárga paróka fedte, csíkos nadrágja és óriási, fodros gallérja valószínűtlenül groteszkké tette alakját. Elvigyorodott. Az arcát takaró fehér festék megrepedezett vörösre mázolt szája körül, de alatta nem az élő bőr rózsaszínje, hanem a magába szippantó végtelen sötétség zöldesfeketén csillogó, darabos iszapja buggyant elő. Homloka tetejéig felnyúló festett szemöldöke alatt két óriási lyuk tátotta a száját, mint gennyes, lőtt sebek.
A bohóc nekiiramodott és őrülten rohanni kezdett. Vakon vigyorogva rontott neki a tükör lapjának. Az üveg felhasadt, de csak egy pillanatra, aztán azonnal összeforrt. Újra és újra megpróbálta betörni a tükröt. Kitörni készülő vadállatként verte az üvegfalat. Megint nekifutott. Piros-zöld kockás inge már cafatokban lógott a válláról, homlokán felszakadt a vastag bőr. A festett vigyor alól előbukkanó, apró, tűhegyes fogak éhesen harapták a fürdőszobából átszökő neonlámpa sápadt derengését. Fekete, pengekörmei egymás után törtek csonkig, sebeiből, mint teli pohárból a víz, ki-kilöttyent a sűrű, fekete vér. "Nézz a tükörbe!" - ordította a férfi fejében a bohóc; olyan magas, visító hangon, hogy úgy érezte, az összes ér elpattan a koponyájában. "Nézz a szemembe!" A férfi el akarta fordítani a fejét, de nem ment. Mintha rozsdás zsaluk lettek volna a csigolyái helyén. A bohóc szeme helyén feketéllő lyukak úgy vonzották a tekintetét, mint a szentjánosbogarat a fény. Mintha egy univerzum kavargott volna ebben a két feneketlen kútban, ami egyre csak vonzza magába; hogy a részévé váljon. Szinte látta, ahogy a Mélység felé nyújtja fekete karjait, megragadja a ruháját, ahogy belekapaszkodik a testébe és húzza, egyre beljebb a sötétségbe. Egyre nehezebben állt ellen. A bohóc abbahagyta tébolyult dühöngését és megállt a tükör előtt. "Nézz a szemembe!" - visította. Ekkor a szemgödrök mintha közeledni kezdtek volna. A lyukak egyre csak tágultak, sikoltva gyűrték össze maguk előtt a levegőt. Addig örvénylettek a férfi arca előtt, míg ki nem tépték testéből, és magukba nem szippantották a lelkét. Csak a kövér test maradt a fürdőszoba kövén, ernyedten ülve, rémült üveggolyó szemekkel bámulva a tükörbe.
* * *
Pusztaság, kiégett, sárga föld mindenütt. A férfi egy sötét lyuk szája szélén lógott. Kétségbeesetten kapaszkodott, de már csak válltól felfelé látszott ki. Körmei véres csíkot húztak a kőkemény, felperzselt talajon. A verem torkába pillantott. A bohóc. Vigyorog, a lábát markolja. Mintha nem a gödör alján állt volna, hanem a sötétség talaján. Mintha lebegett volna. Ekkor kinyújtotta a nyelvét, és kóstolgatni kezdte a férfi zsíros húsát. A vastag, puha nyelv egyre feljebb kúszott a férfi lábain. Már a derekán érezte. Olyan érzés volt, mintha egy óriási meztelen csiga mászott volna végig a testén. Éles vihogás repesztette ketté a verem csendjét.
Nincs mibe kapaszkodni.

* * *
A bohóc újra nekiiramodott. A tükör közepén recsegve futott végig egy széles repedés; szilánkjai szétterültek a férfi mozdulatlan testének lábai előtt. Résnyire nyílt a kapu. A bohóc mohón dugta ki kövér ujjait. Sípoló szuszogása és a résből kiáradó savanykás bűz egyre jobban betöltötte az apró fürdőszobát. Az üveget nyalta. Körmei fekete csonkjaival türelmetlenül kaparászott, ujjai mellé a nyelvét is a résbe dugta. A repedés lassan szélesedett; megint lehullt néhány üvegszilánk.
* * *

A férfi püffedt ujjai csúszni kezdtek, a Rémület azonban ekkor végre átadta legnagyobb ajándékát, az erőt. Erőt még egy utolsó rúgásra, rugaszkodásra, szorításra; bármire.
Ekkor a bohóc feje oldalra rándult, fogaival felhasította piros nyelvét, karjai engedtek kicsit a szorításból. A fején koppanó cipő érdes talpa kirántott egy marékkal a rikító, narancsszínű hajból.
A férfi villámgyorsan rántotta magát ki a gödörből.

* * *
A bohócot vákuumként szippantotta magába gazdája zsíros teste.
A férfi felemelte a fejét, de már csak saját holtsápadt arcába bámult bele. Megmozdult; valami megroppant a cipője alatt. Üvegszilánkok.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2009-09-27 09:58:28

Kedves Lady Nairi!

Nagyon jól értetted, az emberünk tényleg rossz életet él, ezért a saját gonosz lelkével kell harcolnia. Erről szól az írás. Úgy látom, pontosan azt látod, amit láttatni szerettem volna. Ennek nagyon örülök :)
Köszönöm a pontozást is :)

Üdv.: Phoenix
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2009-04-23 16:01:51

Kedves Júlia!

Köszönöm, hogy benéztél hozzám. Nem szántam humorosnak az első sorokat, de az irodalom ugye ettől szép: mindenki azt lát bele, amit akar és úgy érti, ahogy akarja.
Egyébként, igen, fősulis vagyok, de már csak ebben a félévben. Aztán már diplomás nő :)
Remélem elnyeri tetszésedet a többi novellám is, de, ha mégsem, minden építő kritikát szívesen fogadok. Én is elnézek hozzád. :)

Üdv.: Phoenix
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-30
Összes értékelés:
42
Időpont: 2009-04-23 10:01:00

Onnan indult az egész, hogy a Fórumon megláttam együttérző hozzászólásodat Zsázsa vizsgákra tett megjegyzésére, és - egyetemista korosztályt sejtve - továbbkattintottam a lapodra. Aztán elolvastam a bemutatkozást és számítottam a megrázóra, mégis az első néhány sorban nekem nagyon megvillant a humor. Nagyon jó indítás és a kontraszt még megrázóbbá teszi a folytatást. Biztos a magam optimista szemlélete is hozzájárul, hogy a humor (itt talán inkább szatíra) mellett én itt-ott hallom a fénysugarat!
Neki fogok látni a többi írásodnak is, meg - ezt is még átrágom.
Üdv
AJK
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2008-11-07 12:27:26

Tetszett.Van benne dinamika.A bohoc motivumot én is kedvelem.Van olyan versem amiben egy lekiismeretet próbálok vele ábrázolni.Grt.Z
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-09-03 23:50:35

válasz Arnodre (2008-09-03 12:17:27) üzenetére
Kedves Balázs!

Köszönöm a véleményed. Én is láttam pár részt a Mesék a kriptából című éjszakai sorozatból. Persze titokban, mikor a szüleim már aludtak :) Örülök, hogy sikerült a hatáskeltés. És, hogy nálam jártál. Azoknál az irományimnál, ahol sok a körülírás teljesen igazad van, már én is látom. Igyekszem csiszolgatni őket.
Üdv.: Phoenix

Ja, és éljen Joker!!! :)))
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-09-03 12:17:27

Szia Phoenix!

Mikor írom ezeket a sorokat még éppen emésztem az írásodat... :)
évekkel ezelőtt ment egy műsor az éjszakai műsorsávban az volt a címe: mesék a kriptából... abban voltak érdekes dolgok... mondhatni ijesztő dolgok :) és pont olyan érzés fogott el olvasás közben, mint akkor tv-nézéskor... (gyerekkori élmény, de a kisgyerekek nem felejtik el az ilyeneket... :))
szóval szerintem sikerült elérned a megfelelő hatást... ami pedig a fogalmazást illeti nekem nagyon tetszik ahogy írsz... itt most nem éreztem soknak a körülírásokat, mint egy másik írásodnál megjegyeztem...
és hát a bohócok... Stephen King AZ-ja és Gotham City Jokere óta tudjuk, hogy a bohócok csak és kizárólag gonoszak lehetnek! :))
Gratul!

üdv
Balázs
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2008-08-31 17:55:55

Kedves Phoenix!

A bohóc számomra sem egy pozitív figura, bennem mindig valami mély sajnálatot kelt. Fájdalmasnak találom, hogy valaki a hatalmas szeretetéhségében, egy-egy nevetésért képes legyen magát teljesen kifordítani, kifesteni, nevetségessé tenni...stb.
Szerintem nagyon érzékletesen írtad le az ilyen lelkületű ember belső világát!
Gratulálok!

Üdv: wryan
Alkotó
Kreeteeka
Regisztrált:
2008-04-16
Összes értékelés:
238
Időpont: 2008-08-29 12:29:23

válasz Phoenix (2008-08-28 20:56:00) üzenetére
:) Köszi, tudom, hogy kell, csak azt nem tudom, hogy lehet-e reklámozni... mert nem akarom, hogy a Napvilágosok megharagudjanak, hogy linkelek. :)
Felraktam egyébként! :)

Kreeteeka
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-28 20:56:00

válasz Kreeteeka (2008-08-28 20:47:19) üzenetére
Linkelni? Mármint kimásolni? Úgy lehet, ha kijelölöd, jobb egér, másolás. Aztán beillesztés. Felteheted, persze, Megtisztelsz :))

Phoenix
Alkotó
Kreeteeka
Regisztrált:
2008-04-16
Összes értékelés:
238
Időpont: 2008-08-28 20:47:19

Hm. Igen, én is ilyesmire gondoltam. :)
A kétszer ismételt "Nézz a szemembe!" nagyon sokat mond!

Lenne egy kérdésem. Nem tudom, hogy lehet-e linkelni, így nem írom ki, de az adatlapomon megtalálod. Van nekem egy olyan oldalam, ahová a nekem legjobban tetsző írásokat gyűjtöm. Feltehetem oda ezt az írást?

Kreeteeka
Ja, és megyek, beírom a google-ba...
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-28 20:19:01

válasz Kreeteeka (2008-08-28 19:10:18) üzenetére
Szia!

Bármit is gondolsz, az semmiképpen sem h*lyeség. Ez a jó a novellákban vagy a versekben. Mindenkinek mást mond.
A lényeg, hogy a bohóc a férfi részét képezi. Ő a "sötét oldal", ha úgy tetszik. És most kibújt, megmutatta magát, mert a férfi túlságosan elment a rossz irányba. Önelégült, gátlástalan, undorító alak lett. A bohóc az, amivé válni fog, ha így folytatja. Egy gusztustalan, vak disznó lesz. Vak lesz a világ dolgaira, csak teszi, amit az ösztöne diktál, mint egy állat, (egy disznó) és bohóc lesz, mert egy talpnyaló, aki mindig csak a saját érdekében cselekszik. Csak "bohóckodik", hogy a saját érdekében mások kedvében járjon. Ez a "sötét oldal" most kicsit magába rántotta, de most még sikerült "elmenekülnie."
Ilyesmi :)
Egyébként, igen, a bohóc nálam mindig negatív figura. Azért is, amit írtál (mert titokban talán magányos és néha kicsit szomorú.) és azért is, mert...hát én nem szeretem a bohócokat :) Feláll tőlük a hátamon a szőr :)

(ha akarsz ijesztő bohócokat látni, írd be keresőbe, hogy "scary clown". :))

Üdv.: Phoenix
Alkotó
Kreeteeka
Regisztrált:
2008-04-16
Összes értékelés:
238
Időpont: 2008-08-28 19:10:18

Helló!

Hát... meghökkentő. Ez az első szó, ami eszembe jutott.
Meg az a súlyos ellentét, hogy általában a bohócokat tréfás szórakoztatónak festik le, ez az, amire asszociálunk, a telimázolt, kicsit csetlő-botló, legmélyen, titokban talán magányos és néha kicsit szomorú... ő a Bohóc. És semmiképp nem gonosz, vagy ártó figura.
Mondom, általában. De ahogy te leírtad, az kifejezetten félelmetes volt (persze ehhez az is kellett, hogy roppant képiesen és találóan írj - sikerült). Szóval azt hiszem, hogy azzal, hogy a jól megszokott figurát ennyire szokatlanul tüntetted fel, az is sokat hozzátett, ahhoz, hogy megfogjon a történet.
És ha jól emlékszem, nálad nem ez az első, hogy negatív karakterként használsz bohócot. Érdekes.
És úgy az egész érdekes. Nagyon szép a fogalmazásod, mintha egy rövid filmet néztem volna, úgy peregtek a képek előttem.
Azért, ha Hanga nem is igényelt különösebb magyarázatot, én szívesen olvasnék pár sor hozzáfűzést. Mert vannak gondolataim, hogy mi történt a kövér férfivel, de nem akarok h*lyeséget sem írni, de még csak gondolni sem, szeretném biztosan megérteni. :)
Amúgy gratulálok! :)
Kreeteeka
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2008-08-27 17:07:37

Szia!
Tényleg jó oda az iszap! Már csak a kifejező erő miatt is. Illik a leírt színkeverékhez. Zöldesfekete, mint undorító, gonosz, romlott iszap. Megdöbbentő írás, az biztos. Nekem is tetszik.
Üdv.
Szenior tag
Hanga
Regisztrált:
2007-01-02
Összes értékelés:
2527
Időpont: 2008-08-27 16:55:32

válasz Phoenix (2008-08-27 16:52:16) üzenetére
Nincs mit :-)
Még nem kell magyarázat, hagyom ülepedni az iszapot :-) aztán még 2-3-szor elolvasom, nekem ez a taktikám :-)
Üdv!
Hanga
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-27 16:52:16

válasz Hanga (2008-08-27 16:48:47) üzenetére
Ez aaaaaz!! Iszap. Ez tök jó. Tetszik! Köszi!!!! :)))
Hát...leht, hogy egy kicsit tényleg nehéz megérteni, hogy mi ez valójában, ki az a bohóc vagy ilyesmi, de ha végképp nem látható át, fűzhetek hozzá magyarázatot.

Üdv.: Phoenix
Szenior tag
Hanga
Regisztrált:
2007-01-02
Összes értékelés:
2527
Időpont: 2008-08-27 16:48:47

Ez egy abszurd módon nyomasztó látomás, még nem is fogtam fel egészen, így első olvasatra, de van benne valami a Meghökkentő mesék hangulatából, már találkoztam ezen az oldalon ilyennel, most a te írásodról is ez jutott eszembe.
(A szó pedig a krém helyett: nekem a "darabos iszapja" lenne odaillő, de ez csak az én szájam íze :-))
Üdv!
Hanga

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) nem lettek aranyporosak a kezek című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Szeretet című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Kék Hold című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A Gondolkodó című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Kóbor golyó című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Támadás a kertből című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Támadás a kertből című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Pünkösd című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel A jó öreg Rádi bácsi címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) Szeretet című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

sailor alkotást töltött fel nem lettek aranyporosak a kezek címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ha szállni vágysz című alkotáshoz

Tóni alkotást töltött fel Jókai Mór: Jóslat / Prognose címmel

pusztai bejegyzést írt a(z) Ha szállni vágysz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Borúra derű című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A Gondolkodó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Pünkösd címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Támadás a kertből címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 17. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szürkenéma-ablakok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)