HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: PhoenixFeltöltés dátuma: 2008-08-27

A tükör

A kövér, szemüveges férfi fütyörészve lépett be a fürdőszobába. Megállt az óriási tükör előtt és vigyorogva rántott még egyet ízléstelen kék nyakkendőjén. A tükörből visszanéző alacsony, gombszemű, kopaszodó alak önelégülten húzta szélesebbre a száját, amitől az apró disznó szemek mégkisebbre szűkültek. A férfi lehajtotta a fejét, szemügyre vette fekete cipőjének fényét, majd átizzadt inge válláról tettetett, fölényes undorral lesöpört egy pihét. Amikor azonban újra felpillantott, a döbbenet úgy formálta át az arcát, mintha gyurmából lett volna. A tükörképe mozdulatlanul állt, egészen a tükör hátuljában, mintha egy pillanatfelvételt vagy egy rossz fényképet szippantott volna magába ez az ezüstszínű végtelen. Puffadt arcán lustán, mozdulatlanul ült az előbbi kaján vigyor, vastag ujjai még mindig a nyakkendőt markolták, üveggolyó szemei hidegen bámulták a tükör sűrű, ezüst-levegőjét.
Hirtelen fekete karmok döfték keresztül a képmást. Végighasították a mellkasát, átszúrták a köldökét, átvágták a nyakkendőjét és feltépték a nyakát. A karmok úgy szaggatták darabokra a tükörképet, akár egy könnyű papírfigurát. A bábu lassan elülő foszlányai mögül egy apró termetű, kövér bohóc bámult ki a mélységből. A férfi hátrahőkölt, de a háta mögött álló szekrény gombja olyan erővel mart a gerincébe, hogy a padlóra zuhant.
A bohóc formátlan, izzadságtól nedves fejének két oldalát narancssárga paróka fedte, csíkos nadrágja és óriási, fodros gallérja valószínűtlenül groteszkké tette alakját. Elvigyorodott. Az arcát takaró fehér festék megrepedezett vörösre mázolt szája körül, de alatta nem az élő bőr rózsaszínje, hanem a magába szippantó végtelen sötétség zöldesfeketén csillogó, darabos iszapja buggyant elő. Homloka tetejéig felnyúló festett szemöldöke alatt két óriási lyuk tátotta a száját, mint gennyes, lőtt sebek.
A bohóc nekiiramodott és őrülten rohanni kezdett. Vakon vigyorogva rontott neki a tükör lapjának. Az üveg felhasadt, de csak egy pillanatra, aztán azonnal összeforrt. Újra és újra megpróbálta betörni a tükröt. Kitörni készülő vadállatként verte az üvegfalat. Megint nekifutott. Piros-zöld kockás inge már cafatokban lógott a válláról, homlokán felszakadt a vastag bőr. A festett vigyor alól előbukkanó, apró, tűhegyes fogak éhesen harapták a fürdőszobából átszökő neonlámpa sápadt derengését. Fekete, pengekörmei egymás után törtek csonkig, sebeiből, mint teli pohárból a víz, ki-kilöttyent a sűrű, fekete vér. "Nézz a tükörbe!" - ordította a férfi fejében a bohóc; olyan magas, visító hangon, hogy úgy érezte, az összes ér elpattan a koponyájában. "Nézz a szemembe!" A férfi el akarta fordítani a fejét, de nem ment. Mintha rozsdás zsaluk lettek volna a csigolyái helyén. A bohóc szeme helyén feketéllő lyukak úgy vonzották a tekintetét, mint a szentjánosbogarat a fény. Mintha egy univerzum kavargott volna ebben a két feneketlen kútban, ami egyre csak vonzza magába; hogy a részévé váljon. Szinte látta, ahogy a Mélység felé nyújtja fekete karjait, megragadja a ruháját, ahogy belekapaszkodik a testébe és húzza, egyre beljebb a sötétségbe. Egyre nehezebben állt ellen. A bohóc abbahagyta tébolyult dühöngését és megállt a tükör előtt. "Nézz a szemembe!" - visította. Ekkor a szemgödrök mintha közeledni kezdtek volna. A lyukak egyre csak tágultak, sikoltva gyűrték össze maguk előtt a levegőt. Addig örvénylettek a férfi arca előtt, míg ki nem tépték testéből, és magukba nem szippantották a lelkét. Csak a kövér test maradt a fürdőszoba kövén, ernyedten ülve, rémült üveggolyó szemekkel bámulva a tükörbe.
* * *
Pusztaság, kiégett, sárga föld mindenütt. A férfi egy sötét lyuk szája szélén lógott. Kétségbeesetten kapaszkodott, de már csak válltól felfelé látszott ki. Körmei véres csíkot húztak a kőkemény, felperzselt talajon. A verem torkába pillantott. A bohóc. Vigyorog, a lábát markolja. Mintha nem a gödör alján állt volna, hanem a sötétség talaján. Mintha lebegett volna. Ekkor kinyújtotta a nyelvét, és kóstolgatni kezdte a férfi zsíros húsát. A vastag, puha nyelv egyre feljebb kúszott a férfi lábain. Már a derekán érezte. Olyan érzés volt, mintha egy óriási meztelen csiga mászott volna végig a testén. Éles vihogás repesztette ketté a verem csendjét.
Nincs mibe kapaszkodni.

* * *
A bohóc újra nekiiramodott. A tükör közepén recsegve futott végig egy széles repedés; szilánkjai szétterültek a férfi mozdulatlan testének lábai előtt. Résnyire nyílt a kapu. A bohóc mohón dugta ki kövér ujjait. Sípoló szuszogása és a résből kiáradó savanykás bűz egyre jobban betöltötte az apró fürdőszobát. Az üveget nyalta. Körmei fekete csonkjaival türelmetlenül kaparászott, ujjai mellé a nyelvét is a résbe dugta. A repedés lassan szélesedett; megint lehullt néhány üvegszilánk.
* * *

A férfi püffedt ujjai csúszni kezdtek, a Rémület azonban ekkor végre átadta legnagyobb ajándékát, az erőt. Erőt még egy utolsó rúgásra, rugaszkodásra, szorításra; bármire.
Ekkor a bohóc feje oldalra rándult, fogaival felhasította piros nyelvét, karjai engedtek kicsit a szorításból. A fején koppanó cipő érdes talpa kirántott egy marékkal a rikító, narancsszínű hajból.
A férfi villámgyorsan rántotta magát ki a gödörből.

* * *
A bohócot vákuumként szippantotta magába gazdája zsíros teste.
A férfi felemelte a fejét, de már csak saját holtsápadt arcába bámult bele. Megmozdult; valami megroppant a cipője alatt. Üvegszilánkok.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2009-09-27 09:58:28

Kedves Lady Nairi!

Nagyon jl rtetted, az embernk tnyleg rossz letet l, ezrt a sajt gonosz lelkvel kell harcolnia. Errl szl az rs. gy ltom, pontosan azt ltod, amit lttatni szerettem volna. Ennek nagyon rlk :)
Ksznm a pontozst is :)

dv.: Phoenix
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2009-04-23 16:01:51

Kedves Jlia!

Ksznm, hogy benztl hozzm. Nem szntam humorosnak az els sorokat, de az irodalom ugye ettl szp: mindenki azt lt bele, amit akar s gy rti, ahogy akarja.
Egybknt, igen, fsulis vagyok, de mr csak ebben a flvben. Aztn mr diploms n :)
Remlem elnyeri tetszsedet a tbbi novellm is, de, ha mgsem, minden pt kritikt szvesen fogadok. n is elnzek hozzd. :)

dv.: Phoenix
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-30
Összes értékelés:
42
Időpont: 2009-04-23 10:01:00

Onnan indult az egsz, hogy a Frumon meglttam egyttrz hozzszlsodat Zszsa vizsgkra tett megjegyzsre, s - egyetemista korosztlyt sejtve - tovbbkattintottam a lapodra. Aztn elolvastam a bemutatkozst s szmtottam a megrzra, mgis az els nhny sorban nekem nagyon megvillant a humor. Nagyon j indts s a kontraszt mg megrzbb teszi a folytatst. Biztos a magam optimista szemllete is hozzjrul, hogy a humor (itt taln inkbb szatra) mellett n itt-ott hallom a fnysugarat!
Neki fogok ltni a tbbi rsodnak is, meg - ezt is mg trgom.
dv
AJK
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2008-11-07 12:27:26

Tetszett.Van benne dinamika.A bohoc motivumot n is kedvelem.Van olyan versem amiben egy lekiismeretet prblok vele brzolni.Grt.Z
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-09-03 23:50:35

válasz Arnodre (2008-09-03 12:17:27) üzenetére
Kedves Balzs!

Ksznm a vlemnyed. n is lttam pr rszt a Mesk a kriptbl cm jszakai sorozatbl. Persze titokban, mikor a szleim mr aludtak :) rlk, hogy sikerlt a hatskelts. s, hogy nlam jrtl. Azoknl az iromnyimnl, ahol sok a krlrs teljesen igazad van, mr n is ltom. Igyekszem csiszolgatni ket.
dv.: Phoenix

Ja, s ljen Joker!!! :)))
Alkotó
Regisztrált:
2006-07-03
Összes értékelés:
341
Időpont: 2008-09-03 12:17:27

Szia Phoenix!

Mikor rom ezeket a sorokat mg ppen emsztem az rsodat... :)
vekkel ezeltt ment egy msor az jszakai msorsvban az volt a cme: mesk a kriptbl... abban voltak rdekes dolgok... mondhatni ijeszt dolgok :) s pont olyan rzs fogott el olvass kzben, mint akkor tv-nzskor... (gyerekkori lmny, de a kisgyerekek nem felejtik el az ilyeneket... :))
szval szerintem sikerlt elrned a megfelel hatst... ami pedig a fogalmazst illeti nekem nagyon tetszik ahogy rsz... itt most nem reztem soknak a krlrsokat, mint egy msik rsodnl megjegyeztem...
s ht a bohcok... Stephen King AZ-ja s Gotham City Jokere ta tudjuk, hogy a bohcok csak s kizrlag gonoszak lehetnek! :))
Gratul!

dv
Balzs
Alkotó
wryan
Regisztrált:
2007-02-22
Összes értékelés:
725
Időpont: 2008-08-31 17:55:55

Kedves Phoenix!

A bohc szmomra sem egy pozitv figura, bennem mindig valami mly sajnlatot kelt. Fjdalmasnak tallom, hogy valaki a hatalmas szeretethsgben, egy-egy nevetsrt kpes legyen magt teljesen kifordtani, kifesteni, nevetsgess tenni...stb.
Szerintem nagyon rzkletesen rtad le az ilyen lelklet ember bels vilgt!
Gratullok!

dv: wryan
Alkotó
Kreeteeka
Regisztrált:
2008-04-16
Összes értékelés:
238
Időpont: 2008-08-29 12:29:23

válasz Phoenix (2008-08-28 20:56:00) üzenetére
:) Kszi, tudom, hogy kell, csak azt nem tudom, hogy lehet-e reklmozni... mert nem akarom, hogy a Napvilgosok megharagudjanak, hogy linkelek. :)
Felraktam egybknt! :)

Kreeteeka
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-28 20:56:00

válasz Kreeteeka (2008-08-28 20:47:19) üzenetére
Linkelni? Mrmint kimsolni? gy lehet, ha kijelld, jobb egr, msols. Aztn beilleszts. Felteheted, persze, Megtisztelsz :))

Phoenix
Alkotó
Kreeteeka
Regisztrált:
2008-04-16
Összes értékelés:
238
Időpont: 2008-08-28 20:47:19

Hm. Igen, n is ilyesmire gondoltam. :)
A ktszer ismtelt "Nzz a szemembe!" nagyon sokat mond!

Lenne egy krdsem. Nem tudom, hogy lehet-e linkelni, gy nem rom ki, de az adatlapomon megtallod. Van nekem egy olyan oldalam, ahov a nekem legjobban tetsz rsokat gyjtm. Feltehetem oda ezt az rst?

Kreeteeka
Ja, s megyek, berom a google-ba...
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-28 20:19:01

válasz Kreeteeka (2008-08-28 19:10:18) üzenetére
Szia!

Brmit is gondolsz, az semmikppen sem h*lyesg. Ez a j a novellkban vagy a versekben. Mindenkinek mst mond.
A lnyeg, hogy a bohc a frfi rszt kpezi. a "stt oldal", ha gy tetszik. s most kibjt, megmutatta magt, mert a frfi tlsgosan elment a rossz irnyba. nelglt, gtlstalan, undort alak lett. A bohc az, amiv vlni fog, ha gy folytatja. Egy gusztustalan, vak diszn lesz. Vak lesz a vilg dolgaira, csak teszi, amit az sztne diktl, mint egy llat, (egy diszn) s bohc lesz, mert egy talpnyal, aki mindig csak a sajt rdekben cselekszik. Csak "bohckodik", hogy a sajt rdekben msok kedvben jrjon. Ez a "stt oldal" most kicsit magba rntotta, de most mg sikerlt "elmeneklnie."
Ilyesmi :)
Egybknt, igen, a bohc nlam mindig negatv figura. Azrt is, amit rtl (mert titokban taln magnyos s nha kicsit szomor.) s azrt is, mert...ht n nem szeretem a bohcokat :) Felll tlk a htamon a szr :)

(ha akarsz ijeszt bohcokat ltni, rd be keresbe, hogy "scary clown". :))

dv.: Phoenix
Alkotó
Kreeteeka
Regisztrált:
2008-04-16
Összes értékelés:
238
Időpont: 2008-08-28 19:10:18

Hell!

Ht... meghkkent. Ez az els sz, ami eszembe jutott.
Meg az a slyos ellentt, hogy ltalban a bohcokat trfs szrakoztatnak festik le, ez az, amire asszocilunk, a telimzolt, kicsit csetl-botl, legmlyen, titokban taln magnyos s nha kicsit szomor... a Bohc. s semmikpp nem gonosz, vagy rt figura.
Mondom, ltalban. De ahogy te lertad, az kifejezetten flelmetes volt (persze ehhez az is kellett, hogy roppant kpiesen s tallan rj - sikerlt). Szval azt hiszem, hogy azzal, hogy a jl megszokott figurt ennyire szokatlanul tntetted fel, az is sokat hozztett, ahhoz, hogy megfogjon a trtnet.
s ha jl emlkszem, nlad nem ez az els, hogy negatv karakterknt hasznlsz bohcot. rdekes.
s gy az egsz rdekes. Nagyon szp a fogalmazsod, mintha egy rvid filmet nztem volna, gy peregtek a kpek elttem.
Azrt, ha Hanga nem is ignyelt klnsebb magyarzatot, n szvesen olvasnk pr sor hozzfzst. Mert vannak gondolataim, hogy mi trtnt a kvr frfivel, de nem akarok h*lyesget sem rni, de mg csak gondolni sem, szeretnm biztosan megrteni. :)
Amgy gratullok! :)
Kreeteeka
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2008-08-27 17:07:37

Szia!
Tnyleg j oda az iszap! Mr csak a kifejez er miatt is. Illik a lert sznkeverkhez. Zldesfekete, mint undort, gonosz, romlott iszap. Megdbbent rs, az biztos. Nekem is tetszik.
dv.
Szenior tag
Hanga
Regisztrált:
2007-01-02
Összes értékelés:
2526
Időpont: 2008-08-27 16:55:32

válasz Phoenix (2008-08-27 16:52:16) üzenetére
Nincs mit :-)
Mg nem kell magyarzat, hagyom lepedni az iszapot :-) aztn mg 2-3-szor elolvasom, nekem ez a taktikm :-)
dv!
Hanga
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-20
Összes értékelés:
491
Időpont: 2008-08-27 16:52:16

válasz Hanga (2008-08-27 16:48:47) üzenetére
Ez aaaaaz!! Iszap. Ez tk j. Tetszik! Kszi!!!! :)))
Ht...leht, hogy egy kicsit tnyleg nehz megrteni, hogy mi ez valjban, ki az a bohc vagy ilyesmi, de ha vgkpp nem lthat t, fzhetek hozz magyarzatot.

dv.: Phoenix
Szenior tag
Hanga
Regisztrált:
2007-01-02
Összes értékelés:
2526
Időpont: 2008-08-27 16:48:47

Ez egy abszurd mdon nyomaszt ltoms, mg nem is fogtam fel egszen, gy els olvasatra, de van benne valami a Meghkkent mesk hangulatbl, mr tallkoztam ezen az oldalon ilyennel, most a te rsodrl is ez jutott eszembe.
(A sz pedig a krm helyett: nekem a "darabos iszapja" lenne odaill, de ez csak az n szjam ze :-))
dv!
Hanga

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023