HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 4

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1931

Írás összesen: 52141

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-30 11:35:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2008-11-11

A lajtorja (9.)

4. Test és lélek


Imre megvert kutyaként ódalgott elő a kisházból. Kihasználta a kedvező alkalmat, akkor surrant ki, amikor a nagysasszony éppen a kert túlsó végét fürkészte, nem ottan van-é a legény, nem a szomszéd ház ereszén lógatja-é lábát és lakmározik a lila-húsú, kövérre hízott szederből?
Szaladt a fiú, mintha más irányból jönne, eljátszotta, most szállt le a padlásról a hívó szóra. Teréz asszony szedte-vette szóval terelte befelé a házba, be egyenest a gigantikus méretű, nehéz cseresznyefa bútorokkal berendezett ebédlőbe. Jó, súlyos csend volt ott benn, és hűvös félhomály járta körbe a falakat. Ott leültek az asztal mellé. Háttal az utcafelőli ablakoknak, az ablakokat fedő vastag, sötétszürke színű függönyöknek Keresztanya, vele szemben eminnen, az előszoba bejárata felőli oldalon Imre. Imre várt, szótalan kusshadt, zavarában a szemközti üveges vitrin féltett porcelán-figuráin, csipkéin, csecsebecséin legeltette a szemét. Keresztanya kezdte, ez így volt rendjén. A fiú tudta mi következik, félt tőle, mégis várta, mint ahogy retteg halálraítélt a kötélhurok alatt, s azt kívánja, Istenem csak legyen mán vége...legyen mán vége!
-Kitelt a böcsületed Imre, -mondta Keresztanya. -Én má' most nem tudlak megvédeni ezentul. Távoznod kell ebbül a házbul, ahun majd egy éve befogadtatást nyertél. Szegin apád miatt vettünk ide, nem miattad, ezt te is tudod, tudnod kell, megmonduk akko'. A' vót a föltételünk, fölhagysz italozó, züllött életmódoddal, a gyengébbik nem állandó molesztálásával, munkát találsz magadnak, nem hazudozol többé, nem csalsz ki pénzeket másoktul, hogy eltivornyázd, rossz nőkre költsd, a' vót a föltételünk, hogy józan, dógos, Istennek tetsző, böcsületes útra térsz.
Imre mondani akart valamit, szóra nyílt a szája, de Keresztanya vaskemény pillantása belefojtotta a szót. Teréz nagysasszony arca homályban maradt, de szeme, mint két, hideg-fényű igen messziről világító csillag előderengett ebből a homályból és űzte, hajszolta Imrét.
-Nem rendes dolog a' -folytatta Keresztanya rövid, hatásvadászó szünet után, -hogy valaki otthagyja fiatal feleségét, kétéves kisfiát, és más asszonyho' költözik. Bűnt követtél el Isten parancsa ellen Imre, s bűnt feleséged, és a családod ellen.
Keresztanya megint elhallgatott, s mint vallatóbíró fürkészte a legény arcát. Imre nem szólt, még jobban összegörnyedt a széken a vádak súlya alatt. Hiszen hát e' bántotta őt magát is a legjobban. A családja és a kisfia.
-Osztán, -mondta Keresztanya, -ládd a' lett a vége, hogy az a másik asszony is kidobott. Azt mán ő se tűrhette, hogy egyik kocsmából ki a másikba be, inni, zülleni, a cigánnyal húzatni, egyik mocskos némber ágyábul a másikéba henteregni, mit tudom én mifajta szégyent művelni, paráználkodni. Akko' idegyüttél és Keresztapádnak könyörügtél, hadd húzzad meg magad itten, míg rendbehozod dógaidat. Így volt Imre?!
-Így vót Keresztanyám, -mondta lesunyt fejjel a fiú. -És köszönöm is alázatos csókkal illetvén Keresztapám és Keresztanyám két dógos kezét a segítségért. De...édes Keresztanyám...
A bimbam óra a sarokban, fenn a falon elkezdte ütni a négy órát. Elhalt az utolsó kondulás, csend lett megint, s ebben a mélységesen mély csendben behallatszott a nyitott ajtókon keresztül a harmadik szobában alvó Főjegyzőúr gyenge hortyogása.
-De azt is vegye figyelembe Keresztanyám, hogy én...hogy én mindig, ...hogy én állandóan....
-Hányszur láttad azóta a családodat, Imre? -csattant közbe Keresztanya hangja. Teréz nagysasszonyt jól érzékelhetően nem hatotta meg a fiú mézes-mázoskodása. -Hányszu' vittél nekik pénzt, amióta elhagytad űket?
Imre erre már nem tudott, vagy nem akart válaszolni. A beszélgetés fonala ismét megszakadt. Keresztanya nem tágított, vasvilla-szemekkel méregette a legényt, aki végül elkényszeredetten felelte:
-Háromszor vagy négyszer vótam otthon Keresztanyám. Vittem Rózsikának virágot, a kicsi Imrének meg csörgőt.
-Pénzt vittél-é?
-Keresztanyám...
-Ne keresztanyázz! Vittél, vagy nem vittél?
A fal-festés mérsékelten ízléses, virágkelyhekre emlékeztető zöld, sárga és lila ákombákomait tanulmányozta Imre, aztán meg a mennyezet alatt körbefutó két aranyozott csíkot, az ólomkristány csillár hamvasfehér csillámait fenn a plafonon. Mindenüvé nézett, csak Keresztanyára nem e percben.
-Tuggya, hogy nem vót mibül vinnem Keresztanyám, -sóhajtott nagysokára és szemeit lesütve most meg a cipőjét kezdte szemrevételezni az asztal alatt, mintha valami nagyon érkes dolog lenne az a két, félretaposott, barna trottőrcipő ottan.
-Osztán, amit mi adtunk neked hónaprul hónapra, avval mi lett?!
Mint korbácsütés csattant Kersztanya hangja túlnan. Nem, erre már igazán nem lehetett válaszolni. Elszámlálni sem tudta volna Imre, mennyi vándorolt azokból a fillérekből, forintocskákból a kocsmába, s mennyibül lett masni, gyöngy, cifraság, idegen, éhes nők pergő éke?
Keresztanya persze jól tudta, mire ment el a pénz, s honnan lett még több, egyre több. Imre a faluban számos kapcsolatot ápolgatott, hazudozott, ígérgetett mindenütt, nagy terveiről mesélt, hogyan fog ő nemsokára belevágni a zsíros üzletbe, libahízlalásba, máktermesztésbe, amihez ennyire, meg ennyire van még szüksége. A pénzt megfiadzva adja majd vissza persze, záros határidőn belül.
Hittek neki a máskor oly zsugori parasztok, a kuporgató kistisztviselők, szővőgyári asszonyok. Imrének magávalragadó természete, lenyűgöző előadásmódja volt, amit megtetézett egy fidélis, szeretetreméltó úri jómodor. Elbüvölően bájos szélhámos volt a legény, ha amúgy istenigazából nekiveselkedett, ember vagy asszony nehezen tudott ellenállni a lényéből sugárzó varázsnak. De a nagy tervekből semmi nem lett, a kölcsönkéregetett pénzek elszálltak Imre kezéből, mint a füst. A kárvallottak Főjegyzőúrhoz futottak, tőle kértek elégtételt, és a Főjegyzőúr helyt is állt rokona tartozásaiért, mikor hogy, bankóval, szolgálattal: földhivatalbéli, községházán való hivatalos ügyek intézésével, periratok, beadványok elkészítésével.


(Folytatása következik)

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10009
Időpont: 2021-04-15 07:55:11

válasz T. Pandur Judit (2021-04-14 21:08:03) üzenetére
Igen, Judit, jól sejted a jövőt! Köszönöm: én
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2021-04-14 21:08:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Jól megkomponált ez a beszélgetés. Többet tudunk meg Imréről és viselt dolgai súlyáról, mint sok-sok leírásból. Benne van a múlt, és előre vetül a jövő.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2021-04-14 21:08:01

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Laci!

Jól megkomponált ez a beszélgetés. Többet tudunk meg Imréről és viselt dolgai súlyáról, mint sok-sok leírásból. Benne van a múlt, és előre vetül a jövő.

Judit
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10009
Időpont: 2008-11-11 17:36:30

Köszönöm Rozália az érdeklődést "hősünk" iránt. Szép lassan belép majd a többi családtag is, ahogy illik egy családregényhez, s bővül majd, terebélyesedik.
Szia: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2008-11-11 11:56:49

Szia!
Látom, Imre személyisége egyre jobban kibontakozik előttünk. Kíváncsian várom a folytatást.
Szeretettel: Rozália

Legutóbb történt

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Barát - vagy ellenség? Ébredés című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Hideg lánc címmel

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Októbert hűlnek a párák címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

gleam alkotást töltött fel Ne ölj! címmel a várólistára

pusztai alkotást töltött fel Indián nyár címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hajnali disztichon című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Egy nagy tűz címmel a várólistára

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Tornácos udvar rőt szil alatt... címmel a várólistára

Oratus alkotást töltött fel A gondoskodó Emily címmel a várólistára

aphrodite bejegyzést írt a(z) Véget ért című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A gyászoló című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Fésztufész című alkotáshoz

szhemi bejegyzést írt a(z) Levél című alkotáshoz

aphrodite alkotást töltött fel Ikerlángos rémtörténet címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) halk kopogtatás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) halk kopogtatás című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) zajong a képzelet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) zajong a képzelet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hajnali disztichon című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) nyisd ki az esélyek ajtaját című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021