HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Cikkek / egyéb
Szerző: EghainFeltöltés dátuma: 2008-12-10

Városi legendák

Minden országban, kultúrában jelen vannak. Van, amelyiknek abszolút semmi valóságalapja nincs, de olyan is akad, ami igaznak bizonyul. Honnan tudhatjuk tehát mi, hétköznapi emberek, hogy mit higgyünk?


Agyi kapacitásunk alig tíz százalékát használjuk. Ha egy mentolos cukorkát dobunk egy üveg cukormentes kólába, robbanást idézünk elő. A Pentagon pincéjében rejtegetik a roswell-i ufók holttesteit. Az eszkimóknak majdnem kétszáz szavuk van a hóra. Ha továbbküldjük a körlevelet, segítünk, hogy a beteg kisgyerek hozzájusson az orvosi kezeléséhez. Ez az öt feltevés csak apró homokszem a városi legendák sivatagában.

Mi is tulajdonképpen a városi legenda? A wikipédia meghatározása szerint a szóbeszéd vagy városi legenda (urban legend) "főleg a városi közösségek történeteinek gyűjtőneve. A hihetőnek hangzó, ám szokatlan, sőt néha morbid történetek főbb vonásai állandóak, de idővel a szereplők, a helyszín, a dátum stb. legtöbbször cserélődnek". Nem köthetőek egyetlen városhoz, nevük inkább korukra, modernségükre utal. Régen, csakúgy, mint a népmesék, szájról szájra terjedtek, de manapság inkább az e-mailben és sms-ben terjedő változatok a gyakoribbak. Biztosan mindenki kapott már olyan elektronikus levelet, ami a címzettet a továbbküldésére szólítja fel, és ha ezt az illető esetleg mégsem tenné meg, egy jövőbeli éjféli szellemtámadás vagy szörnyű szerelmi bánat lehetőségével kecsegtet. Ezek a legújabb legendák közé tartoznak.
"Városi legendának" először Jan Harold Brunvand angol professzor nevezte ezeket a történeteket az 1981-ben megjelent The Vanishing Hitchhiker: American Urban Legends & Their Meanings (Az eltűnő stoppos: amerikai városi legendák és jelentésük) című könyvében.

A bizonyos kámforrá váló stoppos egyébként az egyik legrégebbi amerikai történet. Úgy szól a fáma, hogy a főszereplő egy elhagyatott úton inti le az elhaladó autókat, beszáll a hátsó ülésre, majd pár perc múlva nyomtalanul eltűnik. A legtöbb "szemtanú" szerint a stoppos egy nem létező címet is ad a vezetőnek, esetleg egy olyan házhoz irányítja, ami már rég kihalt. Erről a történetről egészen az 1600-as évekig visszanyúlóan vannak feljegyzések. A legkorábbi kézirat 1602-ben íródott, és a svédországi Linköping könyvtárban olvasható. A feljegyzés egy Joan Petri Klint nevű pap műve. Az ő története szerint éppen Västergötland-ból tartott Vadstená-ba, amikor felvett egy fiatal lányt. Amikor megálltak, és Klint sört adott inni utasának, az előbb árpává, majd makká változtatta a hűsítő nedűt, bőséget és jó termést jövendölt a lelkésznek, majd eltűnt. Egy 1723-ban keletkezett angol balladában is megjelenik a kámforrá váló ember, azonban ezúttal nem utasként, hanem sofőrként: a halott férfi egy hónappal a halála után megjelenik szerelmének, felülteti maga mögé a lovára, negyven mérföldet utazik vele, majd eltűnik.

Ugyanilyen híres városi legenda a Bermuda-háromszög rejtélye is. Különös figyelmet akkor kapott ez a Bermuda-szigetek, Puerto Rico és a Floridai-félsziget déli csücske között elhelyezkedő terület, amikor a II. világháborúban harci repülőgépek és hajók tűntek el megmagyarázhatatlan módon. Az első hajó, amely esetére felfigyelt a sajtó, a Mary Celeste volt. 1872-ben az angol De Gratia New Yorkból Gibraltár felé tartott, amikor a Bermuda-háromszög területén összetalálkozott a Mary Celeste-vel. Mivel a hajót akkor már egy hónapja eltűntnek nyilvánították, a kapitány embereket küldött a fedélzetre, hogy kiderítse, mi történt. A hajón azonban egy árva lélek sem volt. 1948 januárjában a "Star Tiger" repülőgép a háromszög felé tartott. A földi központnak leadott utolsó közlése ez volt: "Az időjárás és a repülés kitűnő." A gépet soha nem látták többet. A városi legenda alapjául az szolgált, hogy számos hajó és repülőgép úgy tűnt el a háromszög területén, hogy nem találtak utána semmiféle roncsot. Néhány hajó később felbukkant, sértetlenül, de a személyzet teljes hiányával. Egy-két olyan esetet is feljegyeztek, amikor a fedélzeten megtalálták a halott utasokat, akiken semmi külsérelmi nyom nem látszott.

Az egyik legtöbb változatban ismert városi legenda Bloody Mary, azaz Véres Mária története. Mary hol egy szellemként, hol egy boszorkányként jelenik meg az elbeszélésekben. Egyvalami azonban mindegyik változatban közös: ha valaki a tükör előtt kimondja a nevét háromszor, annak megjelenik. Ezen kívül azonban a történet szinte minden pontja változó. Bloody Mary helyett használják még a Mary Worth, a Mary Worthington, Bloody Bones, Mary Whales, Mary Johnson, Mary Lou, Mary Jane, Black Agnes, Svarte Madame és a Hell Mary neveket is. Van olyan változata a legendának, amely előírja, hogy éjfélkor kell kimondani a szellem nevét, és arra is rengeteg verzió van, a legvéresebbtől a jövőbe látásig, hogy mi történik, ha megjelenik az arc a tükörben. Néhány elbeszélés szerint nem is Mary, hanem egyenesen a Sátán feje tűnik fel a fürdőszobában. Bloody Mary-ről leggyakrabban azt állítják, hogy egy gyerekgyilkos volt abban a városban, ahol a történetet épp elmesélik, de akad, aki azt feltételezi, hogy Véres Mária nem más, mint az angol királynő, I. Mária, aki mindenáron be akarta vezetni a katolicizmust Angliában. Bloody Mary a városi legendáját általában a gyerekek szokták afféle bátorságpróbaként játszani a szülinapi zsúrokon, ottalvós bulikon.

Azonban nem minden városi legenda ilyen véresen ijesztő. Számos szóbeszéd terjed az egyetemi életről, a vizsgákról, a dolgozatokról. Az egyik nagy fővárosi egyetemre járó diák szerint elég a beadandók első 2-3 oldalát megírni, a tanár úgysem olvassa tovább. Ha az első bekezdések meggyőzők, a hallgatónak nyert ügye van. A diák olyannyira biztos volt a dolgában, hogy az egyik dolgozata ötödik oldalának aljára odafirkantotta: Kedves Tanár Úr! Ha idáig eljut, vendégem egy korsó sörre. Az illető azonban azóta sem jelentkezett a jól megérdemelt italért.
Egy másik városi legenda szerint egy diák olyan matematikai problémát oldott meg teljesen véletlenül, amit Einstein óta próbáltak megfejteni, addig semmi sikerrel. A snopes.com utánajárt a történetnek, és kiderítette, hogy az eset valóban megtörtént. 1939-ben a californiai egyetemre járó George Bernard Dantzig késve érkezett előadásra, így már csak a házi feladat leírására maradt ideje. A táblán három egyenlet volt feltüntetve, Dantzig leírta mindet, majd hazament, és megoldotta őket. Később kiderült, hogy csak az első két példát kellett volna hazavinnie, a harmadikat a professzor azért írta fel, hogy szemléltesse az osztállyal: ezt a problémát a matematikusok hosszú évek óta nem tudják megoldani.
Ezeken kívül akad még egyetemmel, főiskolával kapcsolatos városi legenda bőven. Van, aki szerint az egyik egyetemi szobor suttogni kezd, ha egy szűz sétál el előtte (az, hogy melyik alma materben hallották beszélni a kőembert, attól függ, a legenda melyik változatát halljuk), van, aki azt állítja, hogy az egyik egyetemi könyvtár süllyedni kezdett, mert a tervezés során nem kalkulálták bele a könyvek súlyát. A 80-as években terjedt el egy olyan történet is, miszerint az egyik orvostanhallgató a saját rokonának testét kapta boncolásra.

Városi legendák szinte bármilyen témával kapcsolatban születhetnek. A régi klasszikusokon és az egyetemi történeteken kívül az ételekkel, italokkal, az internettel, a politikával, a történelemmel, a tudománnyal, a pénzzel, a filmekkel, a zenével, sportokkal, utazással, ünnepségekkel, mérgekkel, természeti jelenségekkel stb. kapcsolatban is találhatunk legendákat. Ezeknek az elbeszéléseknek a kutatására, összegyűjtésére és igazságtartalmuk felkutatására manapság egyre többen vállalkoznak. Leghíresebb ilyen gyűjtemény az angol nyelvű snopes.com, magyar nyelven pedig az urbanlegends.com.

A média is felfigyelt ezekre a történetekre, és bőséges profitot hozó filmeket, sorozatokat készített belőlük. A legismertebb ilyen alkotás talán a Blair Witch Project (Ideglelés) című, kis költségvetésű, amatőr felvételnek tűnő horror, amely a Blair erdei boszorkány legendájára épül. 1998-ban egy "Urban Legend" címmel megáldott mozifilmet is kiadtak, ami egy 2000-res folytatást még megért, de nem aratott akkora sikert, mint várták. A véletlenül megoldott matematikai probléma Matt Damont és Ben Affleck-et is megihlette: megírták a kasszasiker Good Will Hunting forgatókönyvét, amit aztán Gus Van Sant segítségével mozivászonra vittek. Eric Kripke Supernatural (Odaát) című sorozata pedig egész valójában a városi legendákra épül.

Honnan tudhatjuk tehát, hogy egy történet igaz-e, vagy sem? A válasz az, hogy sehonnan. Csak a saját ítélőképességünkre hallgathatunk. De talán nem is kell kiderítenünk, mi az igazság. A városi legendák folyamatos beszédtémát szolgáltatnak, és színesebbé, érdekesebbé teszik az életünket, attól függetlenül, hogy valóságosak-e, vagy sem.Források: www.snopes.com
hu.wikipedia.org
www.urbanlegends.hu
http://okorszem.hu/legends/

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Eghain
Regisztrált:
2007-03-20
Összes értékelés:
105
Időpont: 2009-01-27 11:51:58

Arany: Ksznm szpen! Hm, kvncsi vagyok Miskolcnak milyen legendi lehetnek... ha esetleg lenne egy kis ideje, levelezhetnnk rla. =)
nincsennevem: Kszi! Azrt nem rtam bele tbbet, mert suliba kellett, s ht... gy is tl sok lett. Szvem szerint mg legalbb hrmat-ngyet megemltettem volna, mert sok kedvencem van, de mg gy is szelektlnom kellett kzlk. Na de majd legkzelebb... =) Egybknt ha rdekel a tma, ajnlom a forrsokat a cikk aljn, nagyon sok j dolog van arrafel. =)
Alkotó
Eghain
Regisztrált:
2007-03-20
Összes értékelés:
105
Időpont: 2009-01-27 11:51:43

Ksznm szpen mindenkinek! =)
Bocsnat a ksei vlaszrt, de vizsgim voltak, s aludni se nagyon volt idm... gondolom sok napvilgosnak ismers a helyzet... =)
Poppy: Ksznm szpen! A HVG-sek oldalt is bngsztem n is, s sok rdekes dolgot talltam. Gondolkoztam rajta, hogy megveszem a knyvket is. ... a stlussal az a helyzet, hogy egy jszaka alatt dobtam ssze az egszet, mert a fsuliba kellett beadandnak, s persze hogy az utols percekben szll meg az ihlet... =)
Judit: Ksznm szpen, rlk, hogy felkeltettem az rdekldst. Pontosan azt tartom n is jnak az ilyen legendkban, hogy az egyre elidegened embereket mgiscsak sszektik egy kicsit.
Alkotó
nincsennevem
Regisztrált:
2008-06-26
Összes értékelés:
75
Időpont: 2009-01-06 13:58:31

Ez nagyon rdekes volt! Kr hogy nem rtl bele tbb legendt, n csak egszen piknsakat ismerek :P
De rtl itt sok olyat, amirl mg nem hallottam. :)
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2008-12-11 12:25:55

Szerintem j kis cikket rtl. n mg nem botlottam bele ebbe a tmba, de a cikked nyomn feltmadt az rdekldsem a vrosi legendk irnt. Annyira szem eltt van az elidegeneds tmja, s lm - lm az elidegenedett vroslakk legendkat rznek s osztanak meg egymssal. Remek. Nekem tetszik.
Szenior tag
Poppy
Regisztrált:
2007-02-10
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2008-12-11 10:37:16

Ez a tma mindig is rdekelt, a HVG kiadnak is van egy remek, ezzel kapcsolatos knyve, a Legendavadszat, az aids-es ttl kezdve szmos ilyen sztorival.
rdekes rs, taln lehtne kicsit sznesebb (stlusban, nem tartalomban), szemlyesebb. de tetszik.
dv, Poppy

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023