HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2008-12-14

Álmok vagy emlékek?

Anikó legrégebbi emléke egy lugas. Illetve azt, hogy ez amire emlékezik, az egy lugas, csak abból tudja, amit elmesélt a nagymamája arról a rákosszentmihályi házról, ahol akkor laktak.
Az embereknek életük első éveiről nincsenek emlékeik.
Csak néhány jelenet marad meg az emlékezetükben, de azt sem tudják, mire felnőnek, hogy valóban ők emlékeznek ezekre a dolgokra, vagy úgy mesélték nekik a szüleik, rokonaik utóbb.
Ő csak a napsütötte, fényes, zöld szőlőlevelekre emlékszik. Meg az érzésre, amit akkor érzett, a végtelen csodálkozásra: milyen nagyok a szőlőlevelek és ő milyen kicsi! Az egész csak egy pillanat, ahogy felvillan a kép, s olyan erővel tör rá az az érzés, amire még most, sok-sok év után is emlékszik. Két év körüli volt akkor.
A következő emléke már tisztább és hosszabb; persze, hiszen akkor már kicsit idősebb volt.
Este volt, ő egy sötét szobában feküdt, akkor ébredt fel az alvásból. A másik szobából beszélgetés hallatszott. Anikó pedig úgy érezte, akkor látja először ezt a szobát, ezeket az embereket. Tisztán és erősen megfogalmazódott benne a kérdés: "Hogy kerülök én ide?" Mellé pedig egy sürgető kényszer társult: neki más, fontos dolga van, amit haladéktalanul végeznie kellene! Valami "ej, nem érek rá itt vacakolni!" felnőtt érzés, amivel később felnőtt korában oly sokszor találkozott, egy gyerek számára azonban meglepő, új érzés volt.
Felkelt, átment a másik szobába, ahol ott beszélgetett a mamája a nagymamájával és az egyik nagynénjével. Emlékszik rá, hogy megkérdezte tőlük: "kik vagytok?" Ők meg nevettek rajta s viccesen bemutatkoztak:
- Én vagyok az anyukád.
- Én meg a nagymamád!
- A Mariska vagyok, csillagom, a nagynénéd.
- De miért vagyok itt? - kérdezte tőlük, és jól emlékszik rá, hogy mérges lett attól, hogy úgy érezte, nem válaszolnak rendesen.
- Eddig aludtál, és most átjöttél hozzánk! - mondták... aminek semmi értelme nem volt abban a pillanatban, hiszen ő arra volt igazán kíváncsi, hogy miért is nem azt a halaszthatatlan dolgát végzi, mit keres itt... Három év körüli volt akkor.
Azután már sokasodnak az emlékek.
Napsütötte gang, ahol a szomszéd papagájával játszik.
Hóesésben szánkózik a nagymamájával az udvaron, a nagymamája elveszíti a papucsát a hóban, és ők nevetve keresik. Azután pedig emlékek százai, ezrei jönnek. De azok az emlékek mások, nincsen bennük semmi különös, egymásra következő dolgokra emlékszik és a hozzájuk kapcsolódó érzésekre: kíváncsiságra, vidámságra.
Már óvodás volt, amikor egy olyan játékot kezdett játszani, amitől az anyukája dühös lett, valahányszor meglátta.
A játékból csak annyi látszott, hogy a szobában vagy az udvaron ide-oda szaladgált és mutogatott.
A lényeg, amit nem lehetett látni, az a fejében volt.
Elképzelt egy vidéki házat - mindig pontosan ugyanazt a házat és az udvart a legapróbb részletekig - és ott élte az életét: gondozta az állatokat, a kertet, a házban sütött - főzőtt, mosott és takarított.
Egy emeletes vidéki udvarház, amilyenben a valóságban még sohasem járt, óriási konyhával, benne hatalmas tűzhellyel, kívül pedig nagy kerttel és gazdasági udvarral. Az egész egy dombon állt, ahonnan messze el lehetett látni a környező dombokra, amelyeket szőlőskertek borítottak.
A ház, melyben gondolatban élt, egészen más volt, mint amiket ismert. Régi nagy fabútorok, tarka szőnyegek, óriási szobák, virágos függönyök és kárpitok, tágas folyosók.
Gyerekként egy nagyvárosban élt, egy régi bérház földszinti, sötét, nagy lakásában és az otthonuk az éppen aktuális divat szerint volt berendezve: csőbútorokkal, később variabútorokkal.
Nem csak azt a játékot játszotta; ha gyerektársaságban volt, szívesen játszotta velük a gyerekek mindennapos játékait. Nagyon szeretett hintázni és órákig elhomokozott a kishúgával. De ezt a "mutogatós" játékot egyszerűen muszáj volt játszania!
Még iskolás korában is csinálta. Persze csak titokban, amikor nem látta senki.
Ha megkérdezték tőle: mi lesz, ha nagy lesz, a gyerekek szokásos válaszait adta. Balerina, tanító néni...
De magában mindig úgy képzelte, hogy felnőtt korában csakis vidéken lakhat. Kertben dolgozik, állatokat nevel, egy vidéki háztartást vezet majd.

Már fiatal lány volt, amikor először hallott a lélekvándorlásról.
Amit hallott róla, az olyan természetesnek tűnt számára. Nem is értette, hogy miért nem fogadják el az emberek ezt a számára nagyon is nyilvánvaló dolgot a Földnek ezen a részén.
Húsz éves korában kezdődött egy visszatérő álma. Az álom inkább egy hangulat volt, mint egy történet. Egy dombról ment lefelé, álmában, egy kertben. Ahogy maga elé nézett, látta hosszú fehér ruhája szélét, amint a lehullott faleveleket söpri. Látta sötét szőke haját két oldalt leomolni a vállára. Közben pedig olyan, de olyan mélységes szomorúságot érzett, amit szerencsére éber állapotában még sohasem kellett éreznie. Csak ennyi volt az álom: ment lefelé egy dombról fehér ruhában és nagyon szomorú volt. Tudta, hogy a domb alján egy tó van, afelé megy. De sohasem ért oda - mindig felébredt hamarabb. Egy időben olyan gyakran álmodta ezt az álmot, hogy már azt hitte, egész életében elkíséri ez az álom. Aztán egyszer csak vége lett, elmúlt, soha többé nem álmodta újra.
Később, felnőtt korában olvasott egy könyvet, ami felkeltette a kíváncsiságát. A könyv arról szólt, hogy hipnózisban az emberek emlékeznek, és fel tudják idézni az előző életeiket. Az egyes visszaemlékezéseket nagyon unalmasnak találta, de maga a dolog megragadta! No nem annyira, hogy rögtön keressen egy hipnotizőrt. De egy este, elalvás előtt ismét a könyvet olvasta, s amikor eloltotta a villanyt, nagyon erősen arra gondolt, hogy az előző életeivel akar álmodni. Ezzel a gondolattal aludt el.
És álmodott...
Álmában egy nagy, vidéki udvarház óriási konyhájában állt. Egyedül volt.
Az óriási tűzhelyen sok étel főtt fazekakban. Az ajtó mellett egy mosdó állvány fölött tükör lógott. Odament és álmában megnézte magát. Széles, csontos arcból kék szemek néztek vissza rá, barna haja kontyba fésülve. Negyven év körüli lehetett. Magas, termetes asszony.
Kiment a konyhából, az ajtó egy nagy gazdasági udvarra nyílt, a ház egy domb tetején volt, és amerre a szem ellátott, szőlős kertek borították a domboldalakat. Álmában tudta, hogy ez mind az övé, ő a gazdaasszony. Felnézett az emeletes, napsütötte házra és úgy érezte: hazaérkezett.
A következő pillanatban már mást álmodott.
Sötétben lopakodott előre, több férfival együtt. Ő is férfi volt. Érezte az erős, izmos férfi test mozdulását, ami az ő teste volt, és amit ébren még sohasem érzett, érezhetett.
Látta a holdfényben a koszos vászonnadrágját s a viseltes bőrcsizmát, ami rajta volt. Érezte a saját és társai mosdatlan bűzét. Egy ház fölött, a domboldalban, egy keskeny ösvényen haladtak, igyekeztek csendben osonni. Tudta, hogy lovat lopni mennek.
Ennyi volt az álom, reggel volt, csörgött a vekker.
Anikó a reggeli készülődés közben az álmán gondolkodott. Vajon tényleg sikerült visszaálmodnia magát az előző életeibe?
Emlékeket látott? Vagy csak álmokat?
A gyerekkori "mutogatós" játékából álmodta azt a házat a szőlővel - vagy az a játék volt a megszakadt valóság folytatása?!
Milyen furcsa érzés volt férfinak lenni és milyen igazi volt az az érzés! A fehérruhás lánnyal, a visszatérő álmából, most nem találkozott...
Anikó ismert híres gondolatokat bölcselőktől a világról és az álmokról. Most úgy érezte, ő is hozzá tudná tenni ezekhez a bölcsességekhez a sajátját. Álom, vagy emlék: mind hozzád tartozik, te magad vagy.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2013-01-22 22:47:58

válasz sankaszka (2013-01-20 11:46:06) üzenetére
Kedves Sankaszka!

Ksznm, hogy elolvastad ezt a valban kiss meglep rsomat. rlk, hogy tetszett Neked.
A jkvnsgaid remlem mind teljeslnek! Azt, hogy szpek lesznek-e az idn rt alkotsaim, az mg a jv titka...

Judit
Alkotó
sankaszka
Regisztrált:
2007-06-16
Összes értékelés:
454
Időpont: 2013-01-20 11:46:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon tetszett ez az alkotsod,sok meglep rzs s fordulat van benne.Szvbl kvnok,egy kellemes Valentinos&Farsangi idszakot.Kvnom,hogy j leter&sok szeretet leljen t egsz ven t,hogy meg sok ilyen szp alkotsod szlethessen.Szeretettel&tisztelettel,Sankaszka, messzi tvolbl...
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2013-01-15 17:57:23

válasz Kőműves Ida (2013-01-14 23:42:17) üzenetére
Kedves Ida!

n mr tbbszr jrtam gy, hogy lmodtam elre egy helyrl, amit vagy egy ltalam ismert hellyel azonostottam, vagy nem ismertem.
Aztn a valsgban is egyszer ksbb jrtam azon a helyen, s rismertem, hogy ez volt az a hely, amirl lmodtam. /Nem pedig az, amire n gondoltam felbredve a helyrl./
Ez olyan fantasztikusan hihetetlen dolog!
Ha ilyen ltezik, akkor brmi ltezhet... A vilg, s benne az emberi szellem sokkal tbb annl, mint amit mi hisznk rla.
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2013-01-14 23:42:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!
Soha nem kutattam, s olvastam lomfejtsrl, mert nem hittem benne, hogy brki megfejtheti az lmokat. Csak a szleimtl hallottam, hogy arrl lmodunk, ami napkzben nagyon foglalkoztat bennnket, vagy amire nagyon vgyunk.
Erre, az n lmaim rendre rcfoltak. Nekem mindig olyan lmaim vannak (br ritkn lmodom, szerencsre), ami soha az eszembe sem jutott, st, eszembe sem jutna. Mindig teljesen idegen, ismeretlen kzegben jrok, s nagyon vacakul rzem magam. Pedig gy szeretnk, legalbb lmomban mg egyszer a tanynkon lenni!... de nem, s nem. Soha nem lmodom olyant, amit szeretnk, gyhogy ez nlam nagyon nem jtt be. Csak nem az elz letem helyszneirl lmodom?:) H, most egszen megrmltem...:)))
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2010-01-25 22:46:56

Kedves Lyza!
Az lom tmja mindig is nagyon izgalmas volt, az egyes kultrk, az egyes emberek szmra. Hiszen minden jjel egy sznes, szlesvszn film fszerepli vagyunk, amint knyelmesen elvackoldunk az gyunkban s magunkra hzzuk a takart. Szmtalan elmlet szletett az lmokkal kapcsolatban. Isteni tmutatstl kezdve az rdg ltali megkisrtsig mr minden volt az lom. Egyes kultrkban hatalmas jelentsggel br, mshol pedig nem tulajdontanak jelentsget neki. Az n lom elmletemet "A rgi hz laki" cm versemben rtam meg.
Ksznm, hogy elolvastad s hozzszlst is rtl.
Judit
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3094
Időpont: 2010-01-25 16:56:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Igazn nagyon le tudod ktni az ember figyelmt prziddal!.
Csak gratullni tudok!
Nagyszer az rsod!
lellek: Lyza
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-04-04 13:29:02

Kedves Dreaming!
rlk, hogy rdekesnek talltad ezt az rsomat. Ha szereted a kicsit misztikus trtneteket, akkor a " Kk ktnyes" s a "Feng Shui" novellimat s az "jjeli ltogats" c. versemet ajnlom.
Ksznm, hogy nlam jrtl.

Judit
Alkotó
dreaming
Regisztrált:
2009-02-16
Összes értékelés:
866
Időpont: 2009-04-04 10:28:54

rdekes s elgondolkodtat :D
Mindenesetre j volt elolvasni - ksznm :D
dvzlettel dreaming
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2008-12-28 18:49:29

Kedves Rozlia!
Annyi mindent tudunk mr a vilgrl s annyi mindent nem tudunk a vilgrl. Ksbb az is rendre kiderl, hogy amit tudtunk azt rosszul tudtuk. rdekes, hogy ami a vilgnak az egyik rszn termszetes, az a vilg msik rszn elfogadhatalan.
Ksznm, hogy megrtad a vlemnyedet.
Szeretettel:

Judit
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2008-12-17 12:06:46

Szia!
J krds, hogy valban lteznek-e elz leteink, vagy csak a kpzelet jtszik velnk. Nos, brhogy is van, nha j egy kicsit kiruccani egy msik vilgba, feltve, ha az kellemes.
Szeretettel: Rozlia

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023