2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 13

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53194

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Ginko
2022-12-04 19:08:00

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / románc
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2009-01-06

Virágok, befőttes üvegekben

A nyári délután olyan szép volt, olyan ragyogó, mint amilyennek csak egy tizenhét éves szerelmes lány láthatja. Minden szép volt, gyönyörű. A belvárosi öreg házak is, régen elkoszolódott falaikkal, amiken még most, sok évtizeddel az utolsó háború után is fegyverek golyó ütötte sebei vannak. Végigömlött rajtuk az aranyló napfény, az ablakok ragyogtak - ahogy kinyíltak és becsukódtak, ide-oda dobálták fénylabdákat a szűk utcán. Csillogtak az autók is a fényben, gumijaik halkan surrogtak. Éva számára gyönyörű volt a Szív utca minden szeglete. A járda szélén, a szegélyköveken haladt óvatosan.
"Ha nem lépek a köveket elválasztó vonalra, amíg a térre érek: már várni fog" - gondolta. Még bőven volt ideje, kettőre beszélték meg a randevút, és még csak fél kettőre járt. A Kiss János utca sarkán a zöldségestől áradt a friss gyümölcsök illata. A másik sarkon, a húsboltba éppen árut hoztak. A rakodók vállán átvetett, félbe vágott malacok látványa elől máskor félre nézett, de most még ez a kép is olyan vidám volt; a rakodók nevettek, fürge léptekkel vitték be a bolt sötét, hűvös mélyébe a húst. Éva mindenkit ismert az utcában látásból, vagy személyesen. Itt nőtt fel, ide járt általános iskolába. Most is naponta végigmegy rajta százszor. Ma azonban mindenki olyan vidám, olyan gondtalan. A Zsóka cukrászdából fagylaltozó gyerekek jöttek kifelé. Mikor benézett az ablakon, "Zsóka bácsi" rámosolygott és intett neki a fagyis kanállal. Éva is jó sok zsebpénzét hagyta nála már.
Már csak néhány lépés, és a Lövölde térre ért. A téren a nyár édes lehelete még jobban érződött, mint a szűk utcában. A méltóságteljes öreg fák levelei fénylettek és táncoltak a néha fel- fellibbenő jó szagú szélben, ami a fasor felöl hozott valami édes virágillatot.
Éva körülnézett: Őt kereste a szemével. Nem látta sehol. Felnézett a kocsma fölötti faliórára, mindjárt kettő. Mindjárt jön, mindjárt itt lesz. Begurult a tér túloldalára a Körút felől jövő trolibusz, surrogva kinyílt az ajtaja. Éva becsukta a szemét, várt, amíg a troli kigurul a megállóból a Liget felé és látni, ki szállt le róla. A troli elindult, Éva kinyitotta a szemét, de Ő nem volt ott. A leszállt utasok lassan szétoszlottak a környező utcákban. Nem baj, biztosan siet ez az utcai óra. Majd a következővel jön - biztatta magát.
A levél tegnap előtt jött Tőle. Elolvasta százszor, ezerszer. Minden szavát tudja kívülről. Ma itt várja őt kettőkor. Már jön is a következő troli; amíg beáll a megállóba, Éva újra becsukja a szemét. Amikor hallja, hogy továbbindult, kinyitja.
Nem, most sem jött meg. Biztosan késett a vonat, amivel a dunántúli kis faluból - ahol a szülei laknak - feljött Pestre. Éva megnézte újra az utcai órát: fél három lesz mindjárt. "Ha mire tízig számolok, jön a másik troli, akkor rajta lesz... Ha nem, nem... Oké? Oké!" - mondta el a babona-mondókáját. "Na, eeeegy, keeetttőőő," - azután hosszasan várt. Ez nem számított csalásnak, hiszen nem mondta, hogy gyorsan fog számolni... Nagy sokára mégis kimondta: "hááárom..." azután újra sokáig várt, mire jött a "nééégy". Tulajdonképpen átmehetne a túloldalra, a megállóhoz. Valami azonban ott tartotta a tér Szív utca felöli oldalán, nem mozdult. Mintha az, hogy megmozdul arról a helyről, ahol elkezdte várni, a megszakítását jelentené a várásnak. Ez pedig félelemmel töltötte el. Ha megszakítja a várakozást, akkor akár abba is hagyhatja... Nem, erre gondolni sem akart. Várni akart. A várással kikényszeríteni azt, hogy jöjjön, jöjjön már...
Még nem mondta ki az ötöt, amikor begurult a térre a következő troli. Most nem csukta be a szemét. Eddig sem volt sok értelme, mert amíg a troli ki nem ment a megállóból, úgysem lehetett látni, ki szállt le róla. Amint kiindult a szemben levő megállóból a nehezen várt troli, befutott a Liget felőli járat. Megállt pont Éva előtt, eltakarva a szemben levő oldalt és az ott leszálltakat. Éva szíve hevesen vert. Nem látja, nem láthatja, hogy ki jött. Nem látja Őt. Azonban most sem mozdult. A várakozás helyét képtelen volt megváltoztatni. A troli becsukta az ajtaját és elment a Körút irányába.
A tér üres volt, leszámítva a dolguk után sietőket, a hintázó gyerekeket, a padokon beszélgető időseket, a padra telepedett kocsmai kártyázókat, a galambokat kergető csöppséget, a megállókban gyülekezőket... Éva számára üres volt, mert nem várt senki a túloldalon. Felnézett az órára: mindjárt három.
Talán mégsem ezen a napon jön... Talán rosszul emlékszem a levélre... A kétség lassan, hideg fuvallatként legyintette meg a meleg nyári délutánban. Két percre sem lakott, amíg a következő troli befut, addig kétszer is hazaérne: megnézni, mi is volt pontosan a levélben. De nem mozdult, nem tudott megmozdulni. Úgy eltervezte már ezt a mai délutánt! A viszontlátás öröme, a nagy beszélgetés, laza lógás a verőfényes városban, talán mozi... Vele, vele akart lenni. Nem mozdult, szinte már nem is pislantott. Hűvös lett, a fény megfakult, a hangok elhalkultak.
Sokára befutott a következő troli, azután a másik, a harmadik, a sokadik. Már az órát sem nézte. Nem is látta volna, elhomályosították a szemét a könnyek.
Egyszerre valami történt! Újra meglátta a napfényben fürdő teret, és még valamit.... A túloldalon, gyalog, a Körút irányából futva közeledő alakot, aki egy nagy táskát cipel. Őt.
A fiú átszaladt a téren és már ott is volt. Vidáman csillogott Évára a nagy barna szeme. Lehajolt és gyengéden megpuszilta a száját. "Szia, Apóka" - mondta Évának "Mióta vársz rám?" - "Á csak most jöttem" - mosolygott Éva a fiúra. Az átölelte Éva vállát és magához húzta. Picit megnyomta az orra hegyét és vidáman nevetett. "Telefonáltam ám Neked, Évi, kétszer is. Azt mondta a húgod, nem vagy otthon. Nem végezünk időben a mezőn, nem értem el a déli vonatot. Csak a délutánival tudtam jönni. De azért nincs harag? Nézd, mit hoztam Neked! Anyám a gereblyével kergetett, mert leszedtem az egész virágos kertjét - Neked." Azzal kinyitotta a nagy táskát. Telis-teli volt virággal. Egy nyári kert összes virága ott lapult benne. "Na menjünk, tegyük vízbe őket, mert nagy a meleg" - mondta a fiú és kézen fogta Évit. Azzal végig ballagtak kéz a kézben a Szív utcán.
Otthon Éváéknál persze nem volt váza ennyi virágnak. Miután kölcsön kérték a szomszédok vázáit is, a befőttes üvegek is beköltöztek a kamrából, előléptek vázává. Az egész lakás virágos kertté változott. Azok a sokszínű virágok a befőttes üvegekben a ragyogó nyári délutánban olyan szépek voltak, mint maga a szerelem...

Megjelent a "Csillagvilág" című antológiában 2010-ben

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2014-02-01 23:34:26

válasz festnzenir (2014-01-31 00:00:49) üzenetére
Kedves Zsfi!

Br Katnak cmezted a hozzszlsodat, de mr a javts eltt is tudtam, hogy nekem rtad.
Ksznm a hozzrt elemzst, s a dicsr szavakat, s az rtkelst! :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2014-01-31 17:18:02

válasz Finta Kata (2014-01-30 23:18:32) üzenetére
Kedves Kata!
A Szv utca Budapesten a VI. kerletben van. A Podmaniczky utctl a Lvlde trig tart, s nincsen benne templom.
A VII. kerletben a Rzsk tern van katolikus templom. A Szv utchoz kzel pedig a VII. kerletben a Fasori reformtus templom, s a Fasori evanglikus templom van. /Azeltt Gorkij fasornak hvtk a helyet/.
Ht igen, minden fldrajzi helyhez mindenkinek ms lmnye kapcsoldik.
Ksznm, hogy gy utlag elolvastad ezt a rgebbi rsomat, rlk, hogy tetszett Neked.
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2012-09-01
Összes értékelés:
958
Időpont: 2014-01-31 00:04:55

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit !


Elnzst a megszltsrt az elbbi bejegyzsem miatt. A jelenlegi tudsommal csak gy tudom helyesbteni a tvedsem.
dv. Zsfi
Alkotó
Regisztrált:
2012-09-01
Összes értékelés:
958
Időpont: 2014-01-31 00:00:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata !

Az egsz trtnet legalbb olyan rendezetten van felptve mint a virgok a befttesvegben.
A bevezetsben a felhtlen vrakozs a fival val tallkozs remnyben telik el. Ez a szpsg
lassan kezd elhalvnyulni ahogyan a lny hangulata kezd megvltozni.
A ktsg- mint hideg fuvallat
A fny - megfakult
A hangok elnmultak. Aztn a fi megrkezse utn jbl napfnyes lett minden.
Kerek s egsz lett , remek lett.
Gratullok, Zsfi

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2014-01-30 23:18:32

Kedves Judit!
E kedves romnc olvassbl valalahogy kimaradtam, csak most figyetem fel r. Nagyon aranyos, mg akkor is, ha az elejn va csldott volt, mert azt hitte, hogy elmarad a tallka. Most viszont rmmel olvastam vgig.
Eszembe jutott a Szv utcrl (A 7. kerleti Szv utcrl van benne sz?). Hbor utn nekem is volt ott egy randim, de nem fival, hanem a kzpiskolai osztlyfnknvel. is visszajtt Erdlybl, s a Szv utai templomban tallkoztunk. n Bpestre utaztam ezrt, onnan meg az akkori Csszr frdbe mentnk. Sok jsgot hozott nekem Marosvsrhelyrl, az szovjetek megszllsrl, meg az osztlytrsimrl. Szomoran vettem tudomsul, hogy kzlk (a 47 ltszm osztlybl) nyolcan vesztettk letket a front ideje alatt. Nekem a Szv utcrl ez jutott eszembe.
rmmel olvastam a romncot.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2014-01-30 23:00:21

válasz oroszlán (2014-01-28 17:58:58) üzenetére
Kedves Ica!

De j, hogy Te is elolvastad, s hozzszlst is rtl ehhez a rgebbi alkotsomhoz! :)
Ki hinn, hogy lehet izgalmas s fordulatos sokig egy helyben vrakozni?
Ksznm kedves szavaidat, s a dicsr sorokat!

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2014-01-30 18:25:35

válasz efmatild (2014-01-28 15:57:54) üzenetére
Kedves Matild!

Bizony a szerelem ers s mly rzse csupa remny, s vrakozs.
Nem tudom, hogy ismered-e azt a mondst, hogy "A boldog szerelmeknek nincs trtnetk."? /Csak a boldogtalan, szenvedseket okoz, sokszor beteljesletlen szerelemrl szl az irodalom./
n meg gondoltam egy nagyot, s boldog szerelmekrl rok trtneteket, hogy megcfoljam a mondst.
Lassan Te is csokorba ktheted a romantikus trtneteket, amiket ltom szorgalmasan elolvasol. Ha mg nem untl rjuk, akkor a "Varzsszavak" cm romantikus elbeszlsemet ajnlom a figyelmedbe.

Judit
Szenior tag
oroszlán
Regisztrált:
2012-04-25
Összes értékelés:
8797
Időpont: 2014-01-28 17:58:58

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!
De j, hogy Matild elkereste ezt az rsod. lvezettel olvastam az izgalmasan fordulatos egy rai vrakozst. A bevezetben a boldogsg, ksbb az izgalmat olyan kplkenyen rtad le, hogy rm volt olvasni.
Szp a befejezs a rengeteg virggal!

Szeretettel gratullok: Ica
Olvasó
Regisztrált:
2013-11-21
Összes értékelés:
550
Időpont: 2014-01-28 15:57:54

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Nagyon szemlletesen rod le a krnyezetet, mr maga a Szv utca elnevezs is romantikus. Csakis egy szerelmes tud ilyen sokig vrakozni, hol csggedten, hol trgyilagosan vigasztalva magt, biztosan lekste a vonatot... Kiss meglepett a cm, virgok befttes vegben. Arra gondoltam, valami klnleges eltartsi mdja a virgnak. Micsoda illat lehetett abban a laksban a sokfle nagy mennyisg virgtl!
Feldls volt olvasni, gratullok!
Sok szeretettel: Matild
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2010-02-14 19:37:02

Kedves Arthemis!
n nem temetnm sem a szerelmet, sem a bizalmat. :)
Valentin nap alkalmbl tettem az ajnlba ezt a trtnetet, rlk, hogy tetszett...

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1300
Időpont: 2010-02-14 10:38:43

A szerelem, a bizalom ami nem engedte vt elmenni.:) Ezek mr hinyoznak a mai vilgbl, legalbbis kevesekben vannak jelen.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-02-05 16:12:03

Kedves Virg!

Nagyon rlk annak amit rtl. n mg nem olvastalak tged, most elltogatok hozzd.

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2006-01-24
Összes értékelés:
512
Időpont: 2009-02-04 12:11:20

HAt ez gyonyoru ! Kezdem azzal, hogy teljesen ateltem az utcat, ereztem az illatot, lattam az embereket es ott voltam a troli megalloban a Lovolde teren. Csodalatos iro vagy. Koszonom.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-01-09 23:03:54

Kedves Arany!

Ksznm az elismer szavakat. Nincsen nagyobb dicsret az alkotnak, mintha fogva tartja az olvast a trtnet.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-01-08 15:42:50

Szia Rozlia!

Ksznm, hogy olvastl. Mindig rlk a vlemnyednek.

Judit
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-01-08 13:40:46

Szia!
va kitartsa meghozta az eredmnyt. Br az id mlsval nmikpp elcsggedt, nem adta fel, mert hitt abban, hogy a fi megrkezik, s gy is lett. Jutalma pedig az a rengeteg virg. Nagyon romantikus.
Szeretettel: Rozlia

Legutóbb történt

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Elrejtőzve címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 151. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 151. címmel

Tasnádi Rita bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Joachim Ringelnatz: Mivel szeretlek én... címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Nyikolaj Szokolov: Őszi vers című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

Angyalka alkotást töltött fel Mindenszentek címmel a várólistára

Angyalka bejegyzést írt a(z) Minden a tiéd volt című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

Angyalka bejegyzést írt a(z) Átverés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Pégaszosz szárnyán című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ma mire koccintunk? című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Gonosz idő című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022