HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1931

Írás összesen: 52148

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-30 11:35:03

Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2009-01-28

Melegekről másképp

Tanulmányokat publikálnak szerte a világban azokról az embertársainkról, akik szexuálisan saját nemükhöz vonzódnak. / Mai szóhasználattal élve: "melegek", régebben: "homokosok" és "leszbikusok", még régebben: a "túlsó partról jöttek" stb./
A tanulmányokat tudós emberek fogalmazzák. Tudományos címkéket ragasztva a jelenségre.
A címkék színesek - attól függően, hogy milyen tudós ember írta - a melegek: szélsőségesek, hibás kromoszómák áldozatai, istentelen bűnösök, perverzek, kasztrációs szorongás áldozatai, nemi szerepek azonosításában megtévelyedettek, méhen belüli magzati fejlődés hormonális változásainak áldozatai, stb.
A "melegség" pedig terjed. Vannak nézetek, amik szerint nem terjed, csak ma már egyre többen merik vállalni a "másságukat". Ami tény: egy - egy "meleg fesztiválon" a fiatalok elképesztő tömegei teszik közszemlére vonzalmukat a saját nemük iránt.
Felnőtt volna egy nemzedék, amelyik "meleg"?
Egy nemzedék, amelyiknek csecsemőkori és kisgyermekkori testi - lelki jólétén a szülők Dr. Benjamin Spock: Csecsemőgondozás, gyermeknevelés című könyvét útmutatásul véve őrködtek. S aki véletlenül nem ezt tekintette útmutatónak, azt is elérte a jóléti társadalom üzenete a gyereknevelésben. Megadni a gyereknek a jólétet, a kényelmet, az önmegvalósítást, a véleménynyilvánítást, nyitott szívvel és lélekkel a gyerek jólétét szolgálni.
Nem kell vigyázni a ruhára, anyuka úgy is Persillel mos. Nem baj, ha ételestől lerántja a terítőt, mert apuka hozza a mindent felszívó takarítógépet és már nincs is probléma...
Fő a testi, lelki kényelem, csak semmi elviselése a kényelmetlenségnek, a fegyelemnek.
Csak kinyitjuk a szekrényt / a hűtőt, az autót, stb./ és elvesszük, elvisszük, amit, és amikor csak megkívánunk - pld. éjszaka a Danone joghurtot hűtőből - .
Önfegyelem, vágyódás, várakozás, küzdelem valamiért? Mi az? Minek az? Megtanulni elviselni a csalódást? Ki csalódhat, amikor minden vágya teljesül vagy azonnal, vagy a nem túl távoli jövőben /legkésőbb karácsonykor, vagy a szülinapon.../.
Dr. Spock könyve azonban hat éves kornál véget ér. Az agymosó fogyasztási reklámok viselkedési mintáit közvetítő gyerekek sem idősebbek ennél a kornál.
A társadalmi szokások elsődleges közvetítőinél: a szülőknél nem változik semmi.
Ha tegnap megadtam a gyereknek mindent, ami tőlem telik, /sőt még többet is.../ akkor ma miért ne adnám meg?
A biológiai óra a gyerekben ketyeg, nő, fejlődik és kb. tizenkét éves korában, amikor a nemi hormonjai kezdenek felébredni, megjelennek a nemre specifikus tulajdonságok, az addig békésen együtt játszó fiúk és lányok elkülönülnek. Nincs már közös játék, közös csapat. Fiú és lány csapatokra bomlanak a koedukált osztályok is.
A lányok a fiúkat gyerekesnek, faragatlannak, éretlennek, udvariatlannak, hangosnak, durvának, infantilisnek tartják.
A fiúk a lányokat nagyzolósnak, kotnyelesnek, felvágósnak, pletykásnak.
Ezzel egyidejűleg a csapat véleménye, viselkedési formái, becsület kódexe lesz a meghatározó az életükben.
Beköszönt a pubertáskor /egyre előbb/ és a nemi hormonok szította vágyak egy szexuálisan túlfűtött környezetben elöntik a fiatalt.
A felnőtt léthez hozzátartozó szexualitás természetességét egy pillanatra félretéve a gyerek szemével nézzünk körül. Minden szinten, minden lépésnél telítve van a környezet szexuális töltéssel. Az újságosnál kitett bulvárlapok címoldalán közölt akt képek, a mozi plakátok, a film előzetesek, a nem is korhatáros filmek, még a dezodor reklámok is...
A szexuális éhség pedig legalább olyan kínzó, mint az étel utáni vágy.
A társadalom nem tud mit kezdeni ezzel az egyre korábban megnyilvánuló szexuális késztetéssel. Ezt a dolgot kifacsart módon kezeli: "sportoljon a fiatal, ezen vezesse le a fölös energiáit..." "túl korai a számár a szex..." "várjon, amíg elég idős lesz..." stb.
A jóléti társadalom fiatalja ugyan kötelességtudóan rajong a szórakoztató ipar által neki kreált celebekért, de úgy tűnik, ez nem pótolja számára az aktív szexualitást.
Ezt is "elveszi" onnan, ahol a legkönnyebben hozzájut.
Aki nem emlékszik saját elementáris, sürgető, a józanésszel nem sok köszönő viszonyban levő kamaszkori szexuális vágyaira, az nem is értheti meg.
Jobban szeretünk ilyesmiről nem beszélni. Mi már felnőttek vagyunk, többé - kevésbé szabadon kiélhetjük a természetünk által diktált mértékben az ez irányú vágyainkat. Nem szeretünk emlékezni a "szexuális nyomorunkra", ami egy szexualitással kevésbé túlterhelt társadalomban is nagy volt. Volt olyan, aki uralkodott rajta /sport, hideg zuhany/, volt olyan, aki megoldotta /önkielégítés, petting /, volt olyan, aki kimaradt az iskolából, mert gyereket várt.
Nos ezek a dolgok valamennyire ma is így működnek, de úgy tűnik, működhetnek másként is.
Mint ahogy régebben is működtek másként is. Pásztorok éltek szexuális életet állataikkal, gyermekkorú lányok mentek férjhez, mert "megestek" és naivság lenne azt gondolni, hogy a fiú és lány nevelőintézetek falai között nem "melegedett össze" akkoriban senki sem.
Persze ezek szégyellni való dolgok voltak. A vallás, a társadalom megvetette, szankcionálta, kiközösítette ezeket a viselkedésformákat.
Nos ma liberálisabbak lettünk. Ugyan elhúzzuk a szánkat - mi legtöbben - ha meleg szervezetekről, melegfesztiválokról olvasunk, látunk, hallunk. Azért elolvassuk, meghallgatjuk, megnézzük, hiszen mi is szexuális lények vagyunk. Az embereket érdekli a szexualitás. A fiatalokat is - akiket a társadalom éretlennek ítél erre - és ott veszik el, ahol legkönnyebben hozzájutnak: saját csoportjukban, saját nemüknél. Úgy veszik el, ahogy belső mércéjük megengedi, hogy elvegyék.
Ez a belső mérce pedig, nem híve a vágyódásnak, várakozásnak, a küzdelemnek valamiért. Azonnal teljesüljön, vagy a nem túl távoli jövőben...

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2013-07-23 23:21:57

válasz Haász Irén (2013-07-21 17:38:50) üzenetére
Kedves Irén!
Olyan régen írtam ezt a jegyzetet, hogy már újra el kellett olvasnom, hogy mit is írtam pontosan. :)
Az én véleményem szerint, a melegség nem fekete-fehér kérdés, a szexualitás inkább felfogható egyfajta dimenziónak, amelynek két végpontján helyezkednek el a kizárólag heteroszexuálisok és homoszexuálisok. A végpontok között pedig azok vannak, akik elsősorban ellenkező vagy azonos neműekhez vonzódnak, de adott esetben képesek valamiféle vonzalmat érezni az előnyben részesítetthez képest másik nem iránt is.
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2010-09-12
Összes értékelés:
3372
Időpont: 2013-07-21 17:38:50

Szia, Juditkám! Elolvastam a cikkedet, és el kell mondjam, a melegségnek erre az okára még sose gondoltam...
Nagyon érdekes volt.
Nem értek egyet a cikk felépítésével kapcsolatos megjegyzéssel!
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-02-13 19:44:33

Szia fabatka!
Mindenki úgy tud írni, ahogy képes rá. Lehetséges, hogy a tartalom kényessége miatti túlzott felvezetés nem tett jót a cikknek stilisztikailag. A téma óvatos körüljárása, hogy ne hasson semmiképpen itélkezésnek egy új szempont felvetése, annyira lefoglalt, hogy az átolvasások során a szerkezeti problémák nekem nem tüntek fel. Lehetséges, hogy ha más forró témáról írnék pld. "A cigányokról másképp.." a kritikai szemlélődésedre újra szükség lenne! :)
Megyek hozzád korrepetálásra! :))
Alkotó
Koós Attila
Regisztrált:
2008-07-20
Összes értékelés:
195
Időpont: 2009-02-13 16:53:34

(folyt.) ...Mivel egy cikk, publikáció rovatban megjelent írásról van szó, elsősorban a stilisztikai elemek meglétére és célszerű alkalmazására helyeződik a kritikai szemlélődő pillantása.
Bevallom, a Te cikked hiába teljesedik ki tartalmilag, ha szerkezeti problémáival gáncsot vet az olvasó elé.
Kívánok Neked sok sikert a továbbiakban és kérlek, ne higgy gonosznak az észrevételeim miatt.
Alkotó
Koós Attila
Regisztrált:
2008-07-20
Összes értékelés:
195
Időpont: 2009-02-13 16:52:49

"A tanulmányokat tudós emberek fogalmazzák. Tudományos címkéket ragasztva a jelenségre.
A címkék színesek - attól függően, hogy milyen tudós ember írta ..." - érzed, milyen slampos az ismétlődő szóhasználat? Ráadásul egy mondatból csináltál kettőt.
"meleg fesztiválon" ... "meleg" - nem szükséges macskakörmöznöd a már nyelvünkbe épült és elfogadott kifejezéseket.
Elkezdted az írásodban a tárgyalást, ám nem fedezhető fel a bevezető közötti elgondolkodtató rákészítés. Rosszul használod és építed fel a mondatokat. Kérlek, tedd úgy, hogy az olvasó szemével, ha kell, többször is áttekinted az írásod, vajon a gondolataid érthető formában jutnak-e a befogadó elé.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-02-03 22:11:43

Szia Kata!

Köszönöm, hogy megosztottad velem a véleményedet.

Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2009-02-03 17:11:33

Saját véleményem szerint a melegek - (ferde hajlamú) beteg emberek, akiket ezért semmi esetre sem szabad üldözni, haragudni rájuk. Más az, ha kivonulnak, s időnként úgy mutogatják magukat, hogy az emberek megbotránkoznak, s ha a "szerelmüket" kiviszik az utcára, az bizony ocsmány dolog, éppen úgy, mint amikor azt az egészséges emberek teszik.
Másik, a fiatalok szexuális élete. Lehetne erről mesélni, akár könyvket írni, mégsem helyes, hogy legtöbben túl korán kezdik, hiába éheznek rá, saját életüket rontják el gyakran, ha nem eléggé óvatosak és nem körültekintők. Mindent a maga idejében, nekem ez a véleményem.
Érdekes az írásod, jó, erről a témáról is beszélni kell.
szeretettel: Kata
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-02-02 23:29:31

Szia Aliz!
Őszintén örülök, hogy az a véleményed, hogy sikerült eltalálnom az arany középutat. A legtöbben azért nem beszélnek a melegségről, mert nem szeretnének megbántani senkit.
Nekem sem volt a célom, hogy akár megbélyegezzem, akár propagáljam a jelenséget.
Elküldtem egy napilapnak a cikkem, hátha közérdeklődésre tarthat számot, de felhívott a szerkesztő, hogy ne haragudjak, de ők nem vállalják fel a közlését. Túl "forró" a téma...
Így aztán nem hiszem, hogy túl sok fiatalhoz eljutna.
Köszönöm, hogy nálam jártál.
Judit


Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-02-02 23:18:21

Szia nincsennevem!
Köszönöm a hozzászólásodat és a dicséretedet.
Ha elgondolkodtató amit írtam, megérte feltenni.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-02-02 23:14:14

Szia Gunoda!
Találóan megfogalmaztad. A kamaszok olyan "majmolósak". Majmolják a kedvenc zenekarukat, a kedvenc előadóikat, majmolják a sport sztárjait, a filmek sztárjait, majmolják egymást, mert még nincs kialakult egyéniségük. Miért éppen ezt ne majmolják?
Köszönöm a találó hozzászólásodat.
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-02-02 23:02:42

Szia Wolf!
Sokáig töprengtem, hogy feltegyem-e ezt a jegyzetemet, mert eléggé kényes a téma.
Mert milyen klisé van az erről szóló filmekben? A szülők megtudják, hogy kamasz gyermekük a saját neméhez vonzódik. Apuka tör - zúz és kitagadja, anyuka sír /sokat/, kicsit vádaskodnak egymással, hogy "kitől örökölte a gyerek". Aztán idővel azt mondják, hogy "mégis a mi gyerekünk" és szomorúan belenyugszanak. Talán jó lenne ettől a klisétől elszakadni, és elbeszélgetni a gyerekkel jó mélyen és komolyan erről a meleggé tevő tényezőről. Elmondani, hogy mi megértjük, hogy most erre felé sodródott, de milyen életút vár rá, ha ennél marad. Majd gondolkodjon el ezen magában és adjon magának lehetőséget, hogy kiderüljön, hogy tényleg ezt akarja-e? Köszönöm,hogy nálam jártál.

Köszönöm, hogy nálam jártál
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-09
Összes értékelés:
82
Időpont: 2009-02-02 15:48:13

Kedves Judit! Nagyon tetszik az írásod. Mély összefüggésekre világítasz rá, közérthetően megfogalmazva. Úgy gondolom, egy mai fiatalt sokkal inkább elgondolkodtat egy ilyen jellegű írás, mint egy pironkodó osztályfőnök zavart néhány mondata a témáról vagy egy úgynevezett tudós szakember magasröptű, órákig tartó előadása. Ami még nagyon tetszik, hogy az "arany középúton" tudtál maradni, tehát sem pro sem kontra nem akarod meggyőzni az olvasót a témával kapcsolatban. Köszönöm neked ezt a szép, elgondolkodtató, értékes művet:) Aliz
Alkotó
nincsennevem
Regisztrált:
2008-06-26
Összes értékelés:
75
Időpont: 2009-02-02 11:48:27

Hát ez egy érdekes megvilágítása a melegségnek. Nagyon szépen felépítetted a logikai menetét annak, amit a végén mondani akartál.
A gyermekkori várakozás képtelenségtől a kamaszkorig. Igen, van benne logika. Érdekes ötlet, és a cikked is tetszik :)
Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
694
Időpont: 2009-02-01 22:49:39

Kedves Judit! Érdekesen, egyéni látásmóddal közelíted meg a témát, sok más problémát is felvetve közben. Én még azt is hozzátenném, hogy a "melegség", vagy a melegek viselkedésének majmolása mostanában divattá vált a kamaszok között. Ezt talán idővel "kinőhetik".
A cikket köszönöm, ebben a műfajban már rég olvastam ilyen elgondolkodtatót!

Üdv: Gunoda
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-01-30 13:23:46

Bár jól körüljártam a témát, úgy látszik mégsem sikerült alaposan kifejtenem. Egy olyan meleggé tevő tényezőről írtam, amiről nem esik szó. A szexualitással túlfűtött társadalmunkban, amikor a korai nemi érés folytán feltámadnak a nemi vágyak, az elkényeztetett kamasz csodálkozik, hogy ennek a szükségletének a kielégítését nem hozzák tálcán elé. Körülnéz a témában a porno lapokban, a neten, a szex csatornákon, és azt látja, hogy a saját nemével folytatott szex is járható út. Mivel éppen akkor tör rá, a szexuális éhség, amikor a saját nemével van véd és dac szövetségben és nem túl fogékony az ellenkező neműek vonzására, könnyebb neki erre felé nyitni. A társadalom erkölcsvesztése miatt senki sem gátolja őt ebben. Az első szexuális vonzalom pedig nagyon hosszú időn át elkísérheti, akkor is, ha "téves kapcsolás" volt. Pld. a híres teniszező S.G. leszbi sztorijai voltak a bulvárcsemegék. Most férje van és két gyereke.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-01-30 03:31:59

Szia!
Több helyen is éreztem olvasás közben, hogy mennél a dolog mélyebb részébe is, ám mégis megtorpansz egy bizonyos pontnál. Olvastam volna még, mert nagyon jó gondolatokat írtál. Az összefüggések, amiket megmutattál, egészen újszerű megvilágításba helyezik ezt a jelenséget.
Üdv.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-01-29 13:49:22

Szia Rozália!

Amennyire az írásaidból megismertelek, biztosan tudom, hogy benned megvan a határok meghúzásához szükséges bölcsesség. Mint abban is amit a média szerepéről irsz.

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-01-29 13:45:35

Szia Lenabuci!

A gyereknevelés a legnehezebb foglalkozás a világon. A legtöbb szülő próbál támpontokat keresni hozzá, de nehéz dolga van, mint Dr. Spock példájából is kiderül.

Köszönöm, hogy olvastál:
Judit
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2009-01-29 09:45:51

Kedves Judit!
Nekem hatéves a lányom, de nehezen tudom meggátolni, hogy ne kerüljön a fogyasztói társadalom csapdájába. Az oviban látja, hogy a többi gyereknek mi mindene van, és ő is szeretné azokat. Nagy bölcsesség kell, hogy tudjuk, hol a határ. Abban pedig, hogy olyan sokan merik magukat melegnel vallani, feltétlenül szerepe van a média biztatásának is.
Szeretettel: Rozália
Alkotó
Lenabuci
Regisztrált:
2009-01-11
Összes értékelés:
258
Időpont: 2009-01-28 21:09:06

Én dr. Spock könyveim nőttem fel.........imádtam minden sorát.........eldöntöttem h majd ennek segitségével fogom a gyereket nevelni! aztán mire nekem gyerekem lett Spockról kiderült, hogy nem is jó apa és egyáltalán nem jó szülő.
Szóval a gyerekem felnőtt, csakúgy ösztönből...........mármint az én bennem szunnyadó anyai ösztönömből!

Legutóbb történt

túlparti alkotást töltött fel Mese a három kismalacról, (az egy farkasról), no meg a három huncut kiscicáról - címmel a várólistára

túlparti bejegyzést írt a(z) Az ebéd című alkotáshoz

túlparti bejegyzést írt a(z) Csőcs Elek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Őszi eső című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Robival az élet... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Sétáltam az erdőben című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hajnali disztichon című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hajnali disztichon című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Börtönvers című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hangulatok - Holtomiglan... című alkotáshoz

Munkácsy alkotást töltött fel Mikor lesz elég? címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Ne ölj! című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...csak egy vers című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...csak egy vers című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hangulatok - Holtomiglan... című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Beérett a kalász című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Felhők című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Börtönvers című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Utolsó találkozás című alkotáshoz

csiszkovics bejegyzést írt a(z) Száz lélek című alkotáshoz

csiszkovics alkotást töltött fel Fény címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021