2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53199

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-12-06 09:07:01

Reklám

Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2009-02-13

Doktor úr egy lángost kérek!

Ki emlékszik a lángossütők virágkorára?
Amikor nem csak simán megvettük és megettük a lángost a Balaton parton, a strandokon, a kiránduló helyeken, mindenütt ahol a nagyobb népesség miatt jó forgalomra lehetett számítani, hanem rosszallóan beszéltünk a lángosról.
A mi szép kis országunkban jó sokáig nem lehetett a szocialista rendszert kritikákkal illetni, hanem az emberekben felgyülemlett bosszúság adagot szépen csatornákba terelték a bátor újságcikkek, a vicclapok, a szórakoztató műsorok kis jelenetei, a karikatúrák.
Ezek a csatornák nagyjából a következők voltak: a kereskedelemben dolgozók munka, és vevő utálata, az IKV / ingatlan kezelő vállalat, aki a bérházakban a javításokat végezte / lassúsága, és a maszekok.
A maszek a magán szektor rövidítése. A magán iparosok, magán kereskedők és a magán vendéglátók, megtűrt páriái voltak a szocialista rendszernek. Engedélyt ugyan kaptak a tevékenységükhöz, nem tiltották, tűrték a működésüket, de nem helyeselték a hivatalosságok.
Ezért aztán szabad volt a vásár, őket lehetett kritizálni, szidni, kifigurázni, tollhegyre és képernyőre tűzni tetszés szerint.
Nos a lángossütők, mint maszekok, előkelő helyet foglaltak el a feszültség levezetésben. Ők voltak minden rossz megtestesítői. Mi volt a baj velük? Voltak bajok a lángos körül. A lángos hol keletlen, hol sületlen, hol égett, hol kicsi, hol vékony, hol rossz ízű volt. Voltak bajok a lángossütő körül is. Óriási nyereséggel dolgozott, az év egy részében megkereste azt, amiért mások egész évben dolgoztak, sőt még többet is. Nem értett a lángos sütéshez. Felvette a fájós lábú Mari nénit lángost sütni, ő készítette a lángos tésztát, ő izzadt a tűzhelynél, míg az iparos csak osztotta a lángost a vevőnek és tömte a kasszájába a pénzt. Szükség volt rá, mert annyi embert ilyen gyorsan és olcsón nem lehetett volna megetetni. A kis bódéja mögött ott parkolt a vágyálmok netovábbja, a legújabb Lada. Miközben ettük a lángost, nem szerettük a lángossütőt. Úgy gondoltuk, nem érdemli meg a lángosa árát. Volt benne igazság? Volt. Ez volt az oka, amiért nem prosperált megfelelően a szocialista gazdaság? Nem!
Bizony az eltelt évek alatt lekerültek a napirendről a lángossütők. Kispályások lettek ők a magán vállalkozások között, akiket már a pesties szleng sem nevez maszekoknak.
A lángos is kiment a divatból, jött a HOT DOG, a GOFFRI, a hamburger, a mindenféle gyors kaja.
A lángossütők helyett lett számtalan más foglalkozást űző, akikről kortól, nemtől, foglalkozástól és vérmérséklettől függő rosszallással beszélhet bárki. Azonban vannak államilag vezényelt rosszallások ma is.
Nemrégiben az orvosok nyerték el a lángossütők pozícióját.
Miért hasonlítanak a régi idők lángossütőjéhez?
Azért, mert ők is előléptek társadalmi bűnbakká. Ők lettek minden rossz megtestesítői.
Sok éven keresztül olvastuk, hallottuk, hogy az egészségügyet át kell szervezni, mert a költségvetési hiányért, a pazarló egészségügy a felelős. Mi volt a baj velük? A következő képet rajzolták elénk hosszú időn keresztül az egészségügyről. Az orvosok csak a paraszolvenciára /hálapénzre/ hajtanak. Előre elvárják azt, de nem szolgálják meg. Nem törődnek akkor sem jobban a beteg érdekeivel, ha a borítékot zsebre tették. Annyira nem figyelnek a munkájukra / vagy nem értenek hozzá/, hogy egyre több az orvosi műhiba, aminek a következményei alól a "mundér becsülete" miatt a többi orvos kollega kimossa őket. Ma neked, holnap nekem alapon. A műtéteknél elcserélik a betegeket, vagy bennük felejtik a műszereket, a törlőkendőt. A kórház eszközeit, javait sajátjukként kezelik. Ott tartják a magánrendeléseiket. A kórház laboratóriumát, eszköz állományát, egészségügyi személyzetét használják a magán prakszisukban, és ezért semmilyen térítést nem adnak. Miközben dúskálnak a pénzben, azt sem tudják milyen műkincsekbe, ékszerekbe, ingatlanokba fektessék. Megalázóan bánnak a betegekkel. Képesek a kórtermi ágy száma szerint egyeskének, ketteskének, stb. hívni őket. Nem világosítják fel a betegeket arról, hogy mi vár rájuk, az elvégzett beavatkozásoknak milyen következményei, a felírt gyógyszereknek milyen mellékhatásai lesznek. Az egészségügyi személyzetet saját rabszolgájuknak tekintik, elvárják a magánbetegeik kiszolgálását tőlük, de nem adnak nekik a hálapénzből. Herdálják az adófizetők pénzét, felesleges műtéteket, felesleges vizsgálatokat végeztetnek, csakhogy minél több pénzt vehessenek ki a költségvetésből. Csalnak az elszámolásnál, olyan betegek után vesznek fel pénzt, akik nem jártak náluk, vagy már meg is haltak. Adott tarifáért rokkantsági nyugdíjba mehet akár egy egész falu.
Nem állítom, hogy teljes a kép, de lényegében ilyennek láttatták, velünk, kívülállókkal, az orvosokat. Volt benne igazság? Volt. Ettől az egészségügy a közpénzek legnagyobb pazarlója? Nem!
Aztán félig - meddig megtörtént a híres nevezetes átszervezése az egészségügynek. Lehet utazgatni, várakozni, ha egyáltalán tudjuk hová kell mennünk, ha valami bajunk van. Lehet a mentőben, amit ide - oda küldözgetnek a kórházak között, vagy a kórház előtt meghalni. Nehéz lett az orvosokban megbízni, pedig a gyógyítás alapja a bizalom. Lángost nem kellett venni mindenképp, de orvoshoz el kellene néha menni. Csodálkoznak, hogy az emberek nem járnak szűrővizsgálatokra, minek mennének, amikor nem bíznak abban, hogy ha kiderül, hogy van valami bajuk, akkor abból meggyógyítják őket. Nehéz elhinni, hogy az orvosok többségében értik a szakmájukat, hogy nem a beteg elpusztítása, hanem a tőlük telhető meggyógyítása a céljuk. Nehéz az agyon támadott és agyon szekírozott orvosokkal szót érteni, mert sikerült őket elvadítani a szakmájuktól, a betegeiktől, sokakat az országunktól is.
Félreértés ne essék, nem azt állítom, hogy nem kellet az egészségügynek az átszervezés. De nem mindenen és mindenkin átgázolva, esztelenül és felkészületlenül. A fokozatosságot és a józan észt nem ártott volna előnyben részesíteni. Mindig mindent át kell szervezni, hogy a változó feladatoknak meg tudjon felelni. Most talán meg tud felelni a feladatainak az egészségügy? Elmúltak az átszervezéstől azok a problémák, amikkel bombáztak bennünket? Nos erről már nem hallunk nap, mint nap. Már nem téma. A cél elérve. A befolyt adóbevételekből már nem kell az egészségügybe annyit pumpálni. Milyen ígéretek is voltak az átszervezés előtt? A megtakarított forintokból korszerűen felszerelt kórházak és rendelő intézetek lesznek. Az orvosoknak felemelik a fizetését, hogy ne kelljen a betegnek hálapénzt adnia. Kifizetik nekik rendesen a túlórákat. Csökkentik a gyógyszerek árát. Nos, és mi valósult meg ebből? Hol is vannak azok a megtakarított forintok? Most már nincsen költségvetési hiány?
Szépen lenyeltük mi adófizetők újra a szokásos békát, hogy csak a szociális kiadások durva lefaragásával lehet a költségvetési kiadásokat csökkenteni. Mintha bizony nem azért fizetnénk a rengeteg adót és járulékot, hogy ezekre legyen fedezet. Nem figyelünk most sem a lényegre, mint a lángossütők lejáratásakor. Sikerült az orvosokat is a lángossütők sorsára juttatni, bűnbakká tenni, hogy ne gondolkozzunk el azon, hol is kellene visszafogni igazából a befizetett pénzünk elherdálását.
De máris felmerül a kérdés, ki lesz vajon a legközelebbi "lángossütő"? A segélyezettek? Ők lesznek szembe állítva az adófizetőkkel? Az öregek? Ők lesznek szembe állítva az aktív korúakkal? Vagy a tanárok? Ők lesznek szembe állítva a diákokkal, szülőkkel? A rendőrök? A foglárok? Legközelebb ki lesz a társadalmi bűnbak? Ki lesz lealázva, hogy megnyírbálhassák a nekik járó juttatást, hogy az a pénz is az egészségügyi megtakarítások sorsára jusson?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2012-09-25 23:47:56

válasz Kőműves Ida (2012-09-23 16:44:52) üzenetére
Kedves Ida!

J a megltsod, valban nem a lngosrl, mg csak nem is az egszsggyrl szlt ez az rsom, hanem a jl lthat trendekrl. A bnbak krelsrl, ami mg bjva egyre jobban szt lehet tpni nemcsak a szocilis hlt, hanem az orszg polgrainak egysgt is. Ha mindenki gyll, valami jl feltlalt indokrt, mindenkit, csak idzts krdse egymsnak ugrasztani minket. Ami sajnos csak mg tbb problmt generl. Pedig problmbl mr van untig elg!
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2012-09-23 16:44:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
folyt.
Majd lttam, amint mind jobb, korszerbb felszerelshez jutnak, korszerbb gygyszerek kerltek piacra... az elltson mg mindig nem vettem szre vltozst.
Nos, azrt jegyeztem meg mindjrt az elejn, hogy mikor rtad ezt a jegyzeted, mert gy rzem, most aktulisabb, mint akkor volt. Most ltom az egszsggyn a leplst, brhov megyek, csak panaszt hallok, s nem csak hallom, de ltom is, hogy egyre rosszabb krlmnyek kztt dolgoznak az orvosok, s egyre rosszabb a betegek elltsa is.
Az utols passzusban felteszed a krdst, ki lesz a kvetkez "lngosst"? Most gy rzem, Te jvbe lt vagy. Hisz akiket felsoroltl, azok a kzelmltban, vagy a kzeljv fenyegetettsgben sorra kerl bnbakokk vltak, vlnak. Gratullok rsodhoz!
Ida
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
7108
Időpont: 2012-09-23 16:31:12

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Nzem a dtumot, hrom s fl vvel ezeltt rtad.
Nos, nekem nagyon jl jtt, hogy elmagyarztad kik voltak a maszekok, mirt voltak a lngosstk "bnbakok", mirt lettek azz az orvosok. Egy kis zeltt kaptam a mlt visszssgaibl, amit nem ismerhettem (Te tudod mirt). Klns, amikor ide kerltem, kis gyerekeimmel gyakran orvoshoz is kellet mennem. n akkor a kvetkezt lttam: sokkal szernyebb krlmnyek kztt, de nagyobb emptival s segtkszsggel dolgoztak, az itteni orvosok, mint korbbi hazmban. Kellemes meglepets volt. Hlapnzt eszembe sem jutott adni, mert nem is hallottam rla (j sokig), nlunk nem volt ilyesmi. Megjegyzem, azta sem szoktam r a hlapnzre, mert magambl indulok ki. gy rzem, ha nekem kellemetlen lenne elfogadni, nyilvn annak is, akinek n adnk, ettl fggetlenl az ellts nem vltozott. folyt.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-03-11 10:24:39

Kedves Aliz!

Az rsaidbl nagyon tehetsges s nagyon j embernek ismertelek meg, ezrt nagy megtiszteltets nekem, hogy lland olvasm vagy. Ksznm, hogy ismt olvastl.

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2008-01-09
Összes értékelés:
82
Időpont: 2009-03-10 19:53:15

Kedves Judit!
Egy vallomssal tartozom: lland olvasd lettem:) Ez az rsod is nagyon megfogott. Tetszik, hogy a zr rszben fontos krdseket teszel fel, de a krdsek megvlaszolst az olvasra bzod. Ksznm, hogy ismt olvashattalak.
dv.
Aliz
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-02-20 17:25:02

Szia Wolf!

rlk a ltogatsodnak s a dicsretnek is termszetesen. Azrt azt tlzsnak rzem, hogy profi munka lenne, gy ltom nem n vagyok a toplista vezet hetek ta :)

Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-02-16 21:38:55

Szia Rozlia!

Ksznm, hogy nlam jrtl, s a dicsret is nagyon jl esik.

Judit
Alkotó
Koós Attila
Regisztrált:
2008-07-20
Összes értékelés:
195
Időpont: 2009-02-16 18:05:48

Tartom a vlemnyem - n pedig valsznleg okosabb, mveltebb s felkszltebb, mint n: teht j ton jr.
Sok sikert!
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-02-16 10:08:05

Szia!
Cikked elgondolkodtat, s jl megrt.
Szeretettel: Rozlia
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2009-02-15 00:17:18

Judit! Szerintem, j az elkpzelsed. Nem valszn, hogy sokan emlkeznek a maszek sz eredetre. Amgy, a lngosstket, mr nem csak az orvosokkal lehet ilyen mdon sszefggsbe hozni. Nagyon kvncsi leszek n is, ki kerl sorra a legkzelebb? Mindig van valami, amirl el kell terelni a figyelmet. Ezzel a mdszerrel lehet a legjobban.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-02-14 23:06:29

Szia artur! / Mirt rod kisbetvel a neved?/
Ksznm, hogy nlam jrtl s rlk neki, hogy tetszett a jegyzetem. Igazad van, taln nem kellett volna megmagyarznom, hogy mit jelent a maszek. Sajnos nem voltam benne biztos, hogy mg mindenki emlkszik Kellr Dezsre s a maszekokra.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-02-14 22:59:31

Szia fabatka!
Kitn lenne a kritikd, ha a jegyzet nem lenne a legszubjektvebb mfaj az jsgrsban.
A jegyzet, mint vlemny kzl mfaj, hatrmfaj a szprs s az jsgrs kztt.
A napl, a levl a mfaj felmeni. Mindig szemlyes s rzelmes. Nem vezrcikk, nem glossza. Az rzs hitelessge a fontos benne /s ha ez trtnetesen a felhborods, akkor annak a hitelessge/. A kiindul pontul szolgl tma csak aprop, amelyben a szerz a zrsadalmi folyamat jellemz tneteit vli felfedezni. A sajtmfajok elmlete szerint:"a jegyzet sajtos jsgri mfaj, amelynek lnyege, hogy az olvas miutn elolvasta, gy rezze, hogy: a szmbl vettk ki a szt!"
Alkotó
Koós Attila
Regisztrált:
2008-07-20
Összes értékelés:
195
Időpont: 2009-02-14 21:20:02

Ez egy kitn cikk lenne, ha...ha nem ragadtatn el magt az r tlzottan. Tartsa, Kisasszony, szem eltt, hogy nem nnek kell felhborodnia az rsban, hanem az rsval kell hatnia az olvasra, hogy elrje ugyanezt az nmagban forrong rzetet. rtheten fejeztem ki magam?
Ne n soroljon s rszletezzen, ksztesse asszocilsra, sajt lmnyeinek felidzsre s blogatsra az olvasit...ne n tegyen fel krdseket, hanem ksztesse krdezni, vitzni s beszlni a cikkrl a megszltottakat.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2009-02-14 12:08:37

Szia!
Gratullok! J cikk, nekem tetszik. Eszembe jutott Hofi mester, aki a lngosstket, tsztafeszt kisiparosnak nevezte annak idejn. A maszek sz pedig Kellr Dezst idzte elm, amikor a privt szektor (priszek) szavakbl megalkotta a magn szektor (maszek) kifejezst. Azta igen hamar elterjedt, s ma is egyrtelm, hasznlhat rvidts.
dv.

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) "Az igazat mondd..." című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel "Az igazat mondd..." címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Hayal alkotást töltött fel Villanás címmel a várólistára

Tóni bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Talantelen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Elrejtőzve című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022