HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 8

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53087

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-09-29 00:10:03

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2009-03-17

Kenyér bor korbács

Kenyér bor korbács

Azt mondja a pap, idézvén a Bibliából: Jézus korbáccsal verte ki a kufárokat a templomból, és, amikor megkérdezték tőle, mi jogon cselekszi, a válasza így hangzott:
"Romboljátok le ezt a templomot és én három nap alatt felépítem."
Jézus saját teste templomának lerombolásáról beszélt, -teszi hozzá aztán, s így mindenki számára érthetővé és világossá válik a példabeszéd.
Szól aztán a testről, az ember bűnös testéről. Mint börtönről beszél róla, mely fogva tartja a lelket. Azt mondja: legyünk a lélek emberei, ne engedjünk teret testi vágyainknak.
Azt kérdezi a pap a képletes értelemben vett szószékről (gyakorlatice az oltártól): mit gondoltok szeretett testvéreim, ha Krisztus újra feltámadna, és ott azon az ajtón belépne a mi templomunkba, vajon kit korbácsolna ki innen?
-Nem a legbűnösebbet, -mondja a pap, -ó, nem. Isten kegyelme, szeretete végtelen, ő megbocsát a lába elé boruló bűnösnek. -De akkor kit? -kérdi újra.
Hallgatom a szentbeszédet, s azon töprengek, megtudom-e kire gondol a pap, Jézus kit korbácsolna ki innen? Engem például kikorbácsolna?
Nem mondja meg végül, csak célozgat rá, hogy vannak sajnos olyan emberek, akikben a lelki restség túlteng. Ezek az un. "langyosak" a se ide, se oda nem tartozók. Ezek a nem buzgó keresztények, talán jobb lenne, ha nem is járnának templomba, -jön át nekem a konklúzió.
Nos, fenntartva de meg nem engedve magamnak a tévedés jogát, mint templomba járó, kereszténységét vállaló, de hitbuzgónak semmiképpen nem nevezhető embernek, engedtessék meg két megjegyzés.
Az első a bűnös testtel kapcsolatos. A Teremtés Könyvéből megtudhatjuk, hogy Isten a saját képmására teremtette az embert. Azt is tudjuk, hogy minden esetben, amikor meg akart mutatkozni az embernek, emberi testben mutatkozott meg előtte. Az eukarisztiában például az ember-Krisztusnak a TESTÉT vesszük magunkhoz. A test szerintem nem a bűnök kelyhe, nem a lélek börtöne, hanem igenis szentség, a teremtés legnagyobb csodája, Isten szeretetének beteljesülése. A bűn pedig máshonnan való.
A második megjegyzés a kikorbácsolásra vonatkozik. Jézus okos ember volt, -mint ember. Tanításaiban sokszor "politikusan" nyilatkozott meg. Aktuális kérdésekre aktuális válaszokat adott, s adekvát helyzetekre adekvát módon reagált. A kufárokat nulla évezred, nulla század 33-ban kikergette a jeruzsálemi templomból, mert zsibvásárt tartottak Isten házában. De nem szól az Írás arról, hogy a "langyos", bizonytalankodó, hitükben ingatag híveket is kikergette volna! Ahogy én Őt ismerem, nem kergette ki az ingadozókat. És ma sem kergetné. És nem hiszem, hogy a mai világban, amikor a hívek száma egyre csökken, a szószékről ilyesmit kellene hirdetni. Aktuálisabb lenne a jó pásztor története, aki elmegy eltévedt (eltévelyedett) egyetlen báránykája után, hogy visszahozza.
Végül is Jézus pásztorokká szándékozott tenni követőit. Akarom mondani halászokká, -emberhalászokká!
Az egyház ezért ne riogassa el az embereket korbáccsal a templomba járástól, inkább fogja őket, ha nem is lasszóval, de türelemmel, jó szóval, példamutató szeretettel.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-04-23 21:20:55

Bocs, elvesztettem a fonalat. Én írtam valami rosszat? Egyébként állati nagy hajtás van a pályán 10-12órázom, hulla bagyok. Bocs újra.
Alkotó
Regisztrált:
2006-01-24
Összes értékelés:
512
Időpont: 2009-04-23 16:39:16

Nem olvastam ezt a cikket eddig, es nem is tudtam, hogy az en irasomat mint peldat felhoztatok itt :) Az tenyleg fikcio volt es inkabb arrol szolt volna, hogy NEM ISMERJUK FEL JEZUST. Van egy masik irasom is, ahogy a gyermek Jezust nem ismerjuk fel, mert ugye egy hajlektalan hozza vilagra. Egyaltalan nem celoztam a templom elott koldulo koldusokra, csakis azt akartam mondani, hogy Jzust nem ismerjuk fel. Jajj.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-26 10:08:17

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga eddig 5 volt. Mára 4 lett. Valaki nyilván nyomott egy rossz jegyet, de nem állt ki a véleménye mellett! Miért nem? Nem harapok!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-26 09:47:01

Így van Kata, egyetértünk. De felbukkannak ezen az oldalon "csiszolatlan gyémántok" akiket, nem szabad túl kemény kritikával elriasztani. Ők olyasmit tudnak (bár esetleg nem tudnak helyesen írni) amit az egyetemen sem oktatnak. A gyűlölködésről. Nem volt célom ezzel a cikkel politizálni. A politikai indíttatású gyülölet más tészta, mint általában a gyűlölet. A hatalmi csoportosulások ádáz, kérlelhetetlen harcának egyik, médiák által erősen felfújt, és a köznépnek beadagolt, külsődleges megjelenési formája. Hangulatkeltés. Nincs túl nagy jelentősége. Ez a harc, és ennek anti-demokratikus, országromboló jellege, és konkrét formái (titkosszolgálati eszközök bevetése, stb.) jelentik az igazi problémát. Bizony bizony, kínkeservvel megkapott édes kis demokráciánk így csak áldemokrácia. Ezért mondom: kellene gy jó jirály. Pl. én -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-03-25 19:55:24

Bocs, még egyet:
Amikor én pontozok, akkor a tartalom mellett mindig figyelembe veszem az írás érthetőségét, a megfelelő fogalmazást, sőt a külső megjelenést, s nem utolsó sorban a helyesírás szabályainak alkalmazását!
Ugyanis nem értek egyet azzal, hogy csupán barátságból mondjam-mondják
azt, hogy tetszik és jó az írás, ha tele van helyesírási és egyéb hibákkal, kívánnivalókkal olyan emberektől, aki írással foglalkoznak akár kedvtelésből, akár hivatásból!
Aki ide belép, annak bizny igyekeznie kell bizonyos szabályokat betartani. S ezeket a szabályokat nem az egyetemen oktatják, hanem már az átalános iskolákban is, tehát nem lehetetlen azok betartása. Így van?
Üdvözlettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-03-25 19:45:13

Hogy lehet úgy kormányozni egy országot, ha a mindenkori - nem csak a mai helyzetre értem - kormánynak nem ellenzéke, hanem ellensége van, ha mindig, mindent támadnak, a legjobb intézkedéseket is csak azért, már olyan eset is akadt, hogy tulajdonképpen már ők is akarták ugyanazt, mégis ócsárolták utána, csak azért mert nem ők uralkodnak???
S ráadásul még az egyház is, akarom mondani annak némely szolgája csatlakozik az ellenségeskedéshez!!! Ez végképp nem fér össze az én fejemben...
S hogyan fér össze az, hogy ma némelyek képmutató módon hivatkoznak keresztény mivoltukra, miközben ocsmány gyűlölettel viseltetnek embertársaik iránt, csak azért mert a véleményükkel talán nem értenek egyet, vagy csak azért, mivel jelenleg mások döntenek?
Nekem ezek jutottak eszembe az írásoddat olvasva.
Sok hasonló írást lenne jó olvasni, mint a Tiéd, s mivel előző írásomban is jónak tartottam, ezért ötösnek értékelem. Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-03-25 19:28:31

Kedves Bödön! Én a Te írásodnak a legutolsó szakaszában foglaltakkal értek egyet, s ezt erősítette meg Arany is, a köv. mondatával, amikor Szalézi Szent Ferencet idézte: "Egy csepp mézzel több legyet lehet fogni, mint hordónyi ecettel."
Magam részéről nem szeretem a szószékről (vagy lentről) ostorozókat, Krisztus is a szeretetet és megértést hirdette, még akkor is, ha a kufárokat kikergette a templomból. Mert van, ami oda való, és van, ami nem oda való.
Mai példával: nem szeretem például, ha egy pap a híveit valamelyik politikai szervezet iránt a saját érzelmeit fennen hirdeti, s elítéli mások véleményét. Nem az ő dolga. Szerintem most - és mindenkor az lenne a dolguk, hogy imádkozzanak értük, hogy azok igazságosan kormányozzák az ország hajóját, mert hogy lehet úgy dolgozni, ha csak ócsárolni, nyilvánosan megszégyeníteni tudják a bármikor is vezetőket? Folytatom.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-23 14:19:47

Köszönöm kedves Kata! De Neked, mint hívő embernek, mi az érdemi véleményed? Kíváncsi vagyok rá!

(Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 3)

Szerettel üdvözöllek: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-03-23 11:08:13

Kedves Bödön! Nagyon jó témát választottál, lám se vége, se hossza a véleményeknek.
Örülök, hogy ebben a témában is milyen bőven akadnak, akik véleményt mondanak.
Én annak örülök, hogy vannak még emberek, akik nem szégyellik, hogy hívők, mivel sajnos, ismerek olyanokat.
Élvezettel olvastam eszmefuttatástokat.
Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-20 08:53:38

Na jó, igazad van. Úgy beszélsz, mint egy ügyvéd, vagy egy pap. Azokat sem lehet megfogni. Ügyesen kibújtál a kérdés elől: elkárhoznak-e a százmilliók, milliárdok. Igen, vagy nem? (Ami közte van...tudod...) Felteszek majd egy írást, annak kapcsán megkérlek majd, írd meg mit gondolsz. A címe ez lesz: "Az engedetlen fiú" Az engedetlen fiú nagyon szereti apját, -de rossz fiú, nem teljesíti apja parancsait. Viszont, amikor a sors úgy hozza, mindíg kiáll mellette. nem hagyja el a bajban. Mi lesz ővele? Kitagadja-e apja az örökségből és szeretetéből, vagy megbocsát neki a végső elszámolásnál? Az élet bonyolult és mi, emberek nagyon ellentmondásos lények vagyunk. Aki azt állítja, hogy nem, ó, ő nem, az közel áll az álszentséghez.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-19 17:38:46

Tudós szakértője vagy a kérdésnek Arany! Fejtegetésed nagyon érdekes volt számomra. Illene tudnom ezekről a dolgokról....hellyel közzel tudok is róluk, de így összefoglalva nagyon hatásos. Igen, Jézus nem volt megalkuvó, és nem engedte meg követőinek sem, hogy azok legyenek. Vagy jó vagy, vagy rossz. ha jó vagy, a menyországba kerülsz. Ha rossz vagy, a pokolba. Ez ilyen egyszerű. És mégis. Felvetődik bennem a kérdés. A szigorú követelményeknek csak nagyon-nagyon kevesen tudnak elleget tenni. De J. nem azért jött közénk embertestben és szenvedett kereszthalált, hogy csak 1 % üdvözüljön. Száz és százmilliók élnek bűnben, és száz ás százmilliók nem is hallottak K.-ról. Mi lesz velük? Tele lesz a pokol. Ez az én szerencsém, mert lehet, hogy mire én kerülök sorra, már nem lesz hely odalent, csak odafent.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-19 10:36:22

Ez baj Arany, mert kíváncsi vagyok rá! Nem futnál neki mégegyszer?
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-19 08:36:48

Kedves Ildikó! Én meg Veled értek egyet maximálisan. De még egyszer hadd említsem: én a papot személy szerint nem hibáztatom. Ők (a papok) nyilvánvalóan kapnak felülről, mármint a világi felső vezetéstől valamiféle direktívát, irányvonalat az aktuális szendbeszédekhez.
Alkotó
Regisztrált:
2007-01-26
Összes értékelés:
233
Időpont: 2009-03-19 08:24:57

Kedves Bödön, - talán már unalmas kissé, - de megint egyetértek Veled. A papnak nem az a kötelessége, hogy elriasszon, hanem, hogy tanítson, a kételkedőket meggyőzze, a tévelygőket odavezesse a - képletes - jászolhoz. Mint a jó pásztor, őrizze a nyáját, ne kergesse ki a farkasok közé, azok prédájának. A papnak nem dolga az ítélkezés. Inkább - Krisztust követve - a megbocsátás és a feloldozás.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-19 08:11:12

Félreértés ne essék....a pap nyilván jó szándékkal mondta, amit mondott. Arra akart serkenteni minket, hogy ne fél-, de teljes szívből vállaljuk a keresztény létet. Engem inkább a "kikorbácsolás"-jelenség maga, és annak lehetséges következményei késztettek arra, hogy a cikket megírjam. Nem lehet tisztem sem egyes papok, sem az egyház kritizálása,- hibáztatása még kevésésbé. Én aztán egyáltalán nem kereshetek szálkát mások szemében! Egy elvi kérdést próbáltam csak felvetni, nevezetesen: jó úton jár-e a a földi zarándokútját járó egyház akkor, ha csak egy szűk "elitre" támaszkodik és azt mondja: hogy a lanyhák, a lelki restek, az "érdeklődők", stb. nem kellenek? Kíváncsi lennék az egyház hivatalos álláspontjára, -de gondolom, kis pont vagyok ahhoz, hogy ezt velem közöljék. -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-18 13:37:29

Kedves wanderewr! Gondolom a "korbácsolós" papra gondolsz, de sztem őt se. Jézus nem az a korbácsolós fajta. Ő csak szelíden elmagyarázná, mit is akar Isten. Jó pap holtig tanul.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-18 13:34:19

Köszönöm Rozália! Én pont így látom. Életünkben a test és a lélek elválaszthatatlan. Hibás irány az, amely a testet "ostorozza!"
Szia. én
Alkotó
Regisztrált:
2008-06-26
Összes értékelés:
14
Időpont: 2009-03-18 13:16:38

Szerintem Jézus a papot korbácsolná ki a templomból ...
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7466
Időpont: 2009-03-18 11:02:15

Kedves Bödön!
Egyetértek veled, a testünk nem egy megátalkodott, bűnös valami, amit sanyargatnunk kell. Az igaz, hogy testben lakunk, és a testünk követi el a bűnöket, de a lelkünkkel együtt, mivel a kettő elválaszthatatlan. Ott van Jézus parancsa: Szeresd felebarátodat, mint önmagadat! Hogyan szerethetné magát valaki, ha a testét elhanyagolja.
A korbáccsal való riogatásról pedig jobb, ha nem mondok semmit. Ha a kétkedőknem korbács való, akkor Jézus keresztáldozata felesleges volt. Jó a cikked, tetszik.
Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-18 10:10:39

Köszönöm Arany! Tanultam belőle, és remélem mások is. Nem lehet többet hozzátenni!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-18 10:06:47

Tényleg remek Virág írása, Judit. DE: ez csak EGY eset. Onnan, akkor eltanácsolták Jézust. Ha máshová megy azon a napon, mások talán befogadják. Egy egy esetből nagyon nehéz általánosítani. Láttam tegnap a buszon egy csűnya, kövér, öreg nőt. Ebből nem következik sem az, hogy minden nő kövér, öreg és csúnya, de az sem, hogy ha holnap felszállok a buszra, ne találkozhatnék karcsú, szép, és fiatal nővel. Az egyház, -bonyolult téma. Emberek alkotják. Az egyház Krisztus teste. mi magunk vagyunk az egyház és emiatt NEM ÜZLETI VÁLLALKOZÁS! Minden hibája ellenére szükség van e.ra, mert, ha nem lenne, hol és kik hirdetnék az igét, hol és kik fogadnák be? A szeretet lehet, hogy röhejesnek hat, és, ahogy sokan gyakorolják, úgy tényleg az is, de élnek emberek, nem álszentek, akik tudják, mi az! -én (nem én!)
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-18 09:41:05

Köszönöm Judit, megnézem
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-03-18 09:32:46

A téma kapcsán figyelmedbe ajánlom Virág alkotótársunk Húsvéti mise című írását.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10604
Időpont: 2009-03-18 08:32:01

Ez a "kiveti a szájából" hivatkozás nem annyira ismerős. Nem állítom, hogy ától cettig elolvastam a B. minden sorát, de nagy részét igen. Elkerülte voln a figyelmemet? Minden esetre ez is elég riasztóan hangzik, Légyszi, írd már meg, hol, melyik részben bukkantál rá. Szval a B. ban bőven találunk ellentmondásos részeket, a jó pásztor története pl nem passzol ahhoz a részhez, ahol őrködni kellene, de aki elalszik, az ki lesz vetve az éjszakába, ahol lészen majd sírás-rívás és fogaknak csikorgatása, -de az ellentmondások a Könyv keletkezésének körülményeiből fakadnak. Minden ellentmondásossága ellenére, vagy tán éppen azért nagyon erős a végső üzenete Isten országának megvalósulásáról: "úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek benneteket" Szia: én
Alkotó
Regisztrált:
2006-06-11
Összes értékelés:
693
Időpont: 2009-03-17 16:34:53

Na, ebben egyetértünk, különösen, amit a testről írtál.
Az tény, hogy a "langyos" híveket nem korbáccsal bünteti a Biblia szerint Isten, hanem "kiveti a szájából". Azért az se bíztatóbb...

Legutóbb történt

Tóni bejegyzést írt a(z) Ady Endre: Endre napra / Auf den Endre Tag című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Gyertyatartó (Alter) című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Egy esős őszi nap című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Az Őszhöz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Bluest szakító című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Mit tegyek című alkotáshoz

Klára bejegyzést írt a(z) Égboltozat című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Késő ősz című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Akik mindenkinél "jobbak" című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Késő ősz címmel a várólistára

Tóni alkotást töltött fel Csupor Gyula: Magam vagyok / Ich bin alleine címmel

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: Őszi vers címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Novemberben című alkotáshoz

jerrynostro alkotást töltött fel Akik mindenkinél "jobbak" címmel

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csönd című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Novemberben címmel a várólistára

Bödön bejegyzést írt a(z) Harmonikus rezgőmozgások című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 145. című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Olykor című alkotáshoz

Tasnádi Rita alkotást töltött fel Meghalok címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Harmonikus rezgőmozgások címmel

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022