HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 24

Tagok összesen: 1922

Írás összesen: 51403

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Prózai művek / krimi
Szerző: Berill SheroFeltöltés dátuma: 2009-04-13

Vatikáni

Vatikáni alezredes az árfolyam ingadozáson gondolkodott. Minden napját kitöltötte az euro és a frank ingadozása. Ezek a fránya valuták, a világválság, az emberek közönye sokkolta.
Érző és hívő lélekként nem tudott napirendre térni afölött, hogy a világ nem jó irányba halad. A kommunista elvek mai napig hű szolgája visszasírta a régi rendszert. Bezzeg a pártállami időkben ilyen csúfság nem fordulhatott volna elő az ő szeretett országában, a szeretett néppel.
Most viszont komoly gondban volt.
Vatikáni alezredes már kiszolgálta idejét a rendőrségnél. Mióta nyugdíjba vonult, a kertészkedésen, földművelésen és a valláson kívül kevés dolog kötötte le a figyelmét. Maga sem tudta hogyan találtak egymásra. Mármint a vallás és ő. Hithű kommunistaként a vallás olyan messze állt tőle, mint Makó Jeruzsálemtől. Aztán mégis közeledtek egymáshoz. Sőt! Eggyé váltak. Makó Jeruzsálemmel. Hosszú harcokat vívott Vatikáni elvtárs Vatikáni alezredesen keresztül Vatikáni szentatyámmal, s talán ha egymás fölé nem is kerekedtek, de már békességben megfértek egymással. Az Úr igéje mellett a pártkönyv. Hiszen már megvolt a rendszerváltás, már nem kellett attól tartani, hogy bekasztnizzák nézeteiért. Lelkesen ápolta a kapcsolatokat a volt kollégákkal, s gyűjtötte az információt az ellentől. A besúgórendszere megmaradt. Fő informátora a közel két méter magas, jó kiállású szicíliai maffiózó volt, akit mindenki csak Mösziő néven emlegetett. Azt az évek alatt sem sikerült Vatikáninak kiderítenie, hogy vajon a szicíliai fickót miért illették francia névvel, s vajon mi volt az eredeti neve?!
Azt tudta csak róla, hogy a férfi nehéz eset. Kortalan, szellemes, művelt, koránt sem besúgó alkat, ám pénzért gátlástalanul sok mindenre képes. Nem keveset kellett fizetni neki, de megérte. Mösziő mindig újdonságokat hozott, üde színfoltot képviselt a koszos, koszlott, lepukkant téglák sorában. Tudta róla, hogy jártas valamilyen küzdősportban, vagy harcművészetben, sok helyen tartanak is tőle, úgy tartják, hogy ütése halálos. Persze erről Vatikáni azt gondolta, hogy ez csak amolyan városi legenda. A szicíliai elegáns volt, kimért, s időnként mintha szórakozott volna az alezredesen. Sosem lépte át a határokat, de az alezredes néha úgy érezte, hogy Mösziő humora nem is humor, inkább gúny, finoman cizellált, ám mégis telibe találó irónia, ám sosem mert rákérdezni. Mösziő mindig pontos volt. Az elszámolás rutinszerűen zajlott. A szicíliai már évek óta átadta a saját borítékját, s az alezredestől kapottba bele sem nézett. Megbíztak egymásban. Fontos volt mindkettejüknek ez a bizalom. Vatikáni mindig megkapta, amit kért, s a Mösziő által kért összeg is mindig rendben volt a fehér, rendőrségi fejbélyegzős borítékban.
Vatikáni alezredes most kifejezetten gondban volt. Fizetnie kellett volna. De az árfolyam, a hitelek, s a frank ingadozása nem csak a világpiacon idézett elő válságot, hanem Vatikáni alezredes költségvetésében is. Kezdett a mini világ alapjaiban megremegni. Az alezredes minden létező fórumot felhasznált arra, hogy a vallás útján jó útra terelje az embereket, az árfolyamváltozásokat nyomon követte, s ahol tehette, arról is szót ejtett, hogy mi vezetett idáig az emberiség történetében. Szomorú véget jósolt. Igazi vészmadárként nem csak a többiekre nézvést gondolta ki a véget, tudta, ha az emberiség elbukik, neki is vége. S most itt volt ez az informátor. A lényeges, mástól be nem szerezhető adatok és bizonyítékok nagyon sokat nyomtak a latban. Az ő költségvetésében is jelentős helyet foglaltak el.
Hiába halogatta a találkozást, az árfolyam ingadozásra nem hivatkozhatott, tudta találkozniuk kell, mihamarabb, hiszen Mösziő türelme véges, ütése halálos.
A megbeszélt találkára sietve indult el. Gondolatai a zsebében lapuló boríték körül jártak. Merészet gondolt. A boríték szinte égette a zsebét. Előbb ért a szokásos helyre. Leült a padra, s míg a szicíliait várta elszívott egy blázt, bár már évek óta leszokott, a bagó most segített hevesen dobogó szívét egyenletes ritmusra állítani. A releváns adatok izgatták... Egyre jobban.
A találkozó a régi rutin szerint zajlott. A két férfi köszöntötte egymást, majd borítékot cseréltek. Az alezredes szinte futva hagyta maga mögött a kies parkot. A nap sütött, s ő azt érezte minden rendben van. Nem számít az árfolyam sem, a haza mindenek előtt.
Mösziőnek feltűnt, hogy Vatikáni akkor nyomta el a cigarettáját, mikor ő a padhoz ért. Valami furcsa érzés kerítette hatalmába. Szokásától eltérően megállt, s a távozó férfi után nézett, majd óvatosan kinyitotta az alezredestől kapott borítékot. A meglepetéstől a szája is tátva maradt, ám csodálkozása nem tartott sokáig
A boríték egy cetlitől eltekintve üres volt. A cetlin az alábbi mondat állt:

"Fizetve vatikáni valutában".


Mösziő nem volt rest, az alezredes után eredt. Mögé kerülve egy jól irányzott ütéssel leterítette a mit sem sejtő férfit. Vatikáni csendben esett össze, s a hátán fekve nyúlt el az avaron. Mösziő csak egyet ütött, ám az is halálos volt. Az alezredes zsebeit átkutatva elvette az imént átadott borítékot, majd a halott mellkasára helyezte a rendőrét.
"Isten megfizette szolgálataidat!" - emelte meg nem létező kalapját, majd fütyörészve kisétált a parkból.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1309
Időpont: 2009-10-20 23:13:16

Ebből az időből nekem is meséltek történeteket. Nagy a család és sokan felnőttek voltak már ebben az időben, de legalább kamaszok, ezért értettem minden kifejezést. Ügyesen formába öntötted a mondanivalódat, tetszett! Kár hogy nem tudtuk emg milyen adatok voltak a borítékban.:)
Alkotó
Regisztrált:
2007-06-14
Összes értékelés:
316
Időpont: 2009-04-17 22:17:29

Köszönöm artur a kritikát és örülök, hogy ez a művem is elnyerte a tetszésedet. Az emlékek fontos dolgok, az ember azokból él, merít ihletet a nehezebb pillanatokban. Akár jó, akár rossz volt.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-04-15 23:03:29

Szia Berill!
Jó kis "pillanatképet" adtál egy olyan korszakról, amelyet jól ismerünk, legalábbis eddig mindenki azt hitte, hogy jól ismeri. Nem is írom egészen jól, hiszen a történet elér napjainkig. Mindenesetre én nemegyszer hirtelen a múltban találtam magam gondolatban, annyira ismerős volt néhány eleme. Köszönöm. Találtam pár emléket a segítségeddel, amit már majdnem teljesen elfelejtettem.
László által említett szavaid, kifejezéseid nekem egy cseppet sem okoztak gondot. Mind ismertem. Való igaz, nem biztos, hogy mindenki tudja a jelentésüket. Igazán gördülékeny sztori, jól kidolgozva arra az utolsó huszárvágásra fektetett hangsúllyal. Gratulálok!
Üdv.
Alkotó
Regisztrált:
2007-06-14
Összes értékelés:
316
Időpont: 2009-04-14 19:01:33

Nincs harag, csak nem igazán értettem, hogy miért nem világos. :) Lehet igazad van, a forintot és a többit átírom kisbetűre, úgy mégis szebb, meg persze nem szúr szemet... :D
Olvasok, mihelyst akad egy kis időm.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9758
Időpont: 2009-04-14 18:37:30

Nem, dehogy. Mindent megmagyaráztál, köszi. Alkoss csak szabadon. és kritizálj is, pl engem, ha van kedved. ess nekem jól, megérdemlem a kötözködésért.
De az alest akkor se kellene alesnek írni sztem, nem volt mindenki katona!
Üdv. én (és ne haragudj)
Alkotó
Regisztrált:
2007-06-14
Összes értékelés:
316
Időpont: 2009-04-14 18:13:11

Kedves Bödön!
Vatikáni azért lett az alezredes, mert így találtam ki. :) Ales elfogadott rövidítés a fegyveres erők körében. Miért ne lehetne hívő? Miért kellene elszakadnia a munkájától? Kis ember nem kockáztathat? A vatikáni valuta az "Isten fizesse meg", azaz a nesze semmi fogd meg jól. A bláz a dohányárut jelzi tolvaj nyelven. A park azért kies, mert nincs ott egy lélek se, meg azért, mert így írtam meg. A valuták neve azért nagybetű, mert ki akartam emelni.
Van még kérdés, vagy hagysz valamit az alkotói szabadságnak is?!
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
9758
Időpont: 2009-04-14 08:20:30

Miért "Vatikáni" a neve az alesnek? Miért azt írod, hogy "ales", s miért nem azt, hogy alezredes? Miért lett hívő? Miért gyűjt információt, ha már nyugdíjba ment? Miért nem sejti a nagyokos, hogy baj lesz a vatikáni valutából? Mi az a vatikáni valuta? Mi az a bláz? Mitől kies a park? És végül: miért írod az eurót és a forintot nagy kezdőbetűvel?
Ne haragudj a kérdésekért, csak tudni szeretném. Szia: én

Legutóbb történt

Alkonyi felhő alkotást töltött fel Kócos karamellás puccino's címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 65. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 64. című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Virág isten kezében címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 63. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 62. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 61. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy szülő panasza című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szeretet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szeretet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) Minden sejtésemben című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

bobojszaki alkotást töltött fel csüngőhasú disznóvágás címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Szeretet címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin alkotást töltött fel Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Volt egyszer egy ember című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Fűnyírás után című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A Gondolkodó címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 11. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)