HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 3

Tagok összesen: 1930

Írás összesen: 52153

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-30 11:35:03

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / krimi
Szerző: fimreFeltöltés dátuma: 2009-04-17

Gyilkos fényszórók - III. fejezet

III.

Miután megebédelt, beugrott az irodába, ahol már várta a technikusok jelentése. Vörös színű salaknyomokat találtak a törött autó gumiszőnyegén. Idegen ujjlenyomatokat nem rögzítettek.
- Az első használható nyom. Elindultunk. - nyugtázta Nezdei.
Egy üzenetet is talált az asztalon, Magos nevével. Délelőtt néhány környékbeli lakó jelezte, hogy a napokban kinyitották a kocsijukat, sőt valaki biztos benne, hogy egyik reggel más volt a kilométeróra állása, mint ahogy leparkolt este. Ennek a hírnek viszont nem örült, ez azt jelentette, hogy a tettes esténként áldozatokra vadászik. Bosszúsan állt fel, s a szék megkönnyebbülten nyikordult meg. Az órájára pillantott, még volt annyi ideje, hogy felkeresse lakásán a leváltott portást.
Az autóját egy lakótelep közepén lévő parkolóban állította le, kiszállt, majd hunyorogva felnézett a tízemeletes épületre. - Remélem, működik a lift. Fiatalabb korában nem okozott volna gondot felkocognia akár a legfelső szintre sem, de most, egy kicsit megemberesedve, már nem lelkesedett a lehetőségért. Szerencséje volt, felvonó vitte a nyolcadik emeletre. Kopott linóleumú folyosón találta magát. Jobb oldalon egy barna ajtón sárgaréz névtábla, cikornyás betűkkel belevésve Szűcs Géza neve. A csengetésre egy kötényes fiatalasszony nyitott ajtót.
- Jó napot kívánok, Nezdei őrnagy vagyok a rendőrségtől, a férjével szeretnék beszélni.
- Jöjjön, éppen most fejeztük be az ebédet. - invitálta be, kissé ijedt hangon a nő.
Magas, ritkás hajú férfi jött elé, melegítőnadrágban és műanyag papucsban. Kezét nyújtva köszönt, majd kialvalvatlan hangon megkérdezte:
- A nyomdában történt valami? Vagy a tegnap éjszaka érdekli?
- A tegnap éjszaka.
- Üljünk le - mutatott az egyik szobában két fotelra. - Nem tudok sok mindent mondani, mindketten a fülkében pihentünk, talán kicsit bóbiskoltunk is. Egyszer csak két villogó rendőrautó száguldott el a nyomda előtt. Mondtam is a Jancsinak, hogy megint történt valami. Fogtam magam, kisétáltam a kerítéshez. Ott nézelődtem, amíg bírtam a hideget.
- A járőrözés során nem látott olyan autót, ami mintha várt volna valakire? Vagy amelyik esetleg többször elhaladt a környéken?
- Nem, ilyet nem láttam. Csak Józsefet láttam. Intettem is neki, de valószínű nem vett észre.
- Horváth Józsefre gondol?
- Igen, épp járőröztem, mikor megláttam az autóját. A város felől jött, de már későn integettem.
- Őt szokta leváltani?
- Igen. Balogh Mihállyal dolgozik párban.
- Milyen autója van Józsefnek?
- Narancsszínű Skoda 120-as.
- Maga is autóval jár dolgozni?
- Nincs kocsink. Télen busszal járok, most hogy elmúlt a nagy hideg, biciklivel.
- Bognár Tibor azt mondta, a másik két esetnél is maga volt szolgálatban.
- Így van, nem is értem, mindig én fogom ki az ilyeneket - tárta szét a karját.
- Lehet, hogy megvan az időbeli kapcsolat - morfondírozott magában Nezdei. - Mindhárom eset között 2 nap telt el. Ez is jó nyom lehet.
Az őrnagy feltápászkodott a süppedős fotelből.
- Köszönöm a segítségét és elnézést, hogy megzavartam a pihenését. Ha bármi eszébe jut, kérem, keressen meg - köszönt el Nezdei.
A liftben állva, már a következő lépésen gondolkodott. - Tímár után, feltétlenül fel kell keresnünk Horváthot.
Mikor belépett az irodába, a fehérre festett falon lévő órára pillantott. Négy óra. Elmosolyodott, a nyomozók sokszor ugratták pontossága miatt. A többiek székeiken ülve várták. Egy kis asztalra szendvicsek és egy termosz forró kávé volt készítve. Hálás szívvel gondolt Katikára.
- Főnök, nem tudom hogy csinálja, de árulja már el a titkot - mutatott viccelődve az órára Tolnai.
- Inkább együnk egy pár falatot, utána pedig elkezdjük - javasolta az őrnagy. Pár percig szótlanul ettek, az ablakokon át tompán behallatszott a délutáni forgalom zakatolása. Evés után sorban kitöltötték a kávékat, előkészítették a jegyzeteket.
- Kezdjük veletek - nézett Lászlóra Nezdei.
- Kimentünk Szabóhoz, az áldozat sógorához. Csak a feleségét találtuk otthon, a férfi dolgozott. A nő nem bírta sokáig, hamar kiderült, hogy komoly pénzügyi problémáik vannak.
-A szomszédok tényleg jól értesültek - mosolyogott Csopak.
- Igen, sőt azt is elmondta, hogy pár éve egyszer már előállították a férjét könnyű testi sértés miatt.
Akkor ejtették az ügyet, a sértett visszavonta a feljelentést. A szomszédok szerint pénzzel győzte meg Szabó. Az időnkbe belefért, így még elugrottunk a textilgyárba is. Itt már vártak, de mint kiderült nem minket - folytatta László. - Ma délelőtt a könyvelésük jelezte, hogy Szabó nagyösszegű sikkasztást követett el. Azonnal megtették a feljelentést. A férfit egy irodában találtuk, a gazdasági igazgató és két biztonsági őr társaságában. Röviden vázolták a helyzetet, Szabó a fejlesztésre szánt összegekkel ügyeskedett. Valószínű, hogy már több alkalommal hozzányúlt a pénzhez, de ezidáig mindig sikerült időben visszatennie. Közben megérkeztek a gazdaságisok, megegyeztünk velük, hogy Szabót először ők hallgatják ki. Így több időnk van a gázolóval foglalkozni és Szabó is biztos helyen van. Az is könnyen elképzelhető, hogy a sikkasztás összefüggésben van a gyilkossággal.
- Jó döntés volt. Amint lesz rá energiánk, visszatérünk rá. Most viszont más feladatot kapsz - nézett Lászlóra az őrnagy. A hadnagy kiegyenesedett a székén és figyelmesen várta az utasításokat.
- A mai naptól kezdve, éjjelente a Kertvárosban fogsz járőrözni. Felméred az éjjeli mozgásokat, megfigyeled az autókat. Megpróbálod kiszúrni a gyanúsan várakozó alakokat. Tartsd nyitva a szemed. Reggel leadod a jelentésed, utána hazamész pihenni.
- Bízza ide főnök! - vágta rá László. - Ha ismét ott portyázik, elkapom.
- Jól van, azért csak óvatosan - intette türelemre Lászlót Nezdei. - Az is lehet, hogy egy ideig meghúzza magát, elég nagy most a felfordulás.
- Imre, te jössz - fordult Csopakhoz az őrnagy. A főhadnagy megköszörülte a torkát, majd nyugodt mély hangján elkezdte a jelentést.
- Délelőtt felkerestem a harmadik áldozat nővérét. Az elvált asszony egy kétszobás lakásban él, elég jó körülmények között. Gyakran jött hozzá látogatóba a legfiatalabb testvére, Tóth Alexandra. Látogatásait nem szokta előre bejelenteni, saját kulcsa van a lakáshoz. A kisebb szobában szokott aludni, s mivel nagyon jól megértik egymást, van hogy napokat is itt tölt nála. Ebben a szobában beszélgettem a nővel. A bútorok bambuszból készültek, az egyik falon pedig egy hatalmas sárkányt ábrázoló legyező lógott. A dohányzóasztalon egy tálcán füstölőpálcák és illatos gyertyák feküdtek. A polcok tele voltak apró távol-keleti ajándéktárgyakkal. Elmesélte, hogy a húga többször járt Japánban, s teljesen beleszeretett a keleti kultúrákba. A nővért a gázolás éjszakáján a rendőrség keltette fel, miután a járőrök telefonon megkapták a ceglédi szülőktől a címét. Szerinte csakis egy elmebeteg lehet aki ilyet csinál, tudomása szerint ellensége nem volt a húgának. A lakása egyébként a Liliom utcával párhuzamos Vadgesztenye utcán található. Az előző áldozatokról csak pletyka szinten hallott, nem ismerte őket.
- Rendben, akkor most én jövök.
Az őrnagy felállt, megkerülte az íróasztalát és lassan sétálni kezdett a puha szőnyegen. Az előszobából tompán behallatszott az elektromos írógép ütemes kopácsolása. Részletesen beszámolt az első áldozat férjével folytatott beszélgetéséről, majd a biztonsági őrökkel történt találkozásokról is.
- Holnap utánanézünk Tímárnak is. De már most valószínűsíthető, hogy a három áldozat nem ismerte egymást. A technikusok vörös salakot találtak az utolsó kocsiban, a tulajdonos kizártnak tartja, hogy tőle származik. Ami még érdekes, a gázolások között eltelt idő. Ez mindig 2 nap. - összegezte a helyzetet Nezdei.
- Az őrök munkarendje hasonlít a gázolások gyakoriságához - vetette fel Csopak.
- Igen, ez valóban érdekes. Ha végeztünk a második áldozattal, felkeressük Horváthot is.
- Gábor, Te menj el a nyomdába, beszélj a személyzeti osztállyal. Tudj meg mindent a biztonsági őrökről. Hol dolgoztak ezelőtt, mióta vannak alkalmazásban, satöbbi. Ha a Szabó ügyben szólnak a gazdaságisok, menj és segíts nekik.
Az őrnagy megfogta masszív székének támláját: - Ha senkinek sincs kérdése, akkor mára befejeztük. Mindenki tudja a dolgát, indulhatunk.
Miközben elköszöntek egymástól, Nezdeinek ismét eszébe jutott a délelőtti káposzta finom illata.
- Hétvégén mi is főzhetnénk egy nagy fazékkal - mormolta, majd ő is elindult hazafelé.

Kicsit lassan, de elkészült. :) Közben finomítgatom az előző fejezeteket is, illetve készül a IV-ik

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1309
Időpont: 2009-10-20 01:18:29

Tetszik a történet, és a szereplők is követhetők, tudom ki kicsoda...van tippem ki lehet a gyilkos, de ez még változhat...
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-04-18 22:53:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szerintem a listát bízd az olvasóra, az ő fejében a saját elképzelt szereplői fogják alkotni a történetet, a neveket majd hozzáadják, de ha magadnak segítség, az nem baj, ha van saját. Követhető minden személy a krimidben, a szereplők nagyon valódiak és ettől még hitelesebb az egész. Ha így folytatod, egészen olyan lesz, amiből akár filmet is érdemes volna készíteni. Nekem tényleg nagyon tetszik.
Az én legfőbb kritikusom is a feleségem. Örülök, hogy még egy olyan alkotótól olvashatok, ahol a társ valóban segít. Szerencsére itt a Napvilágon vannak ilyen párok. A nyugodt és remek alkotómunkához ez már fél siker. Akkor most gratulálok kettőtöknek!:-)))
Üdv.
Alkotó
fimre
Regisztrált:
2009-03-23
Összes értékelés:
7
Időpont: 2009-04-18 20:51:40

Szia! Igazán zavarba hozol :) Fel sem tudom fogni hogy ennyire tetszenek a történeteim. Nem sietek, most kezdek ráérezni az ízére. Ebben nagy segítségemre van a feleségem is, meglepően jól tud kritizálni, sok logikai és egyéb hibát észrevesz. Egyébként nem zavaró a sok név? Én le tudom követni, de nem tudom, hogy egy olvasónak mennyire megterhelő? Vagy készítsek egy szereplőlistát? Néhány krimi elején mintha találkoztam volna ilyennel. Üdv: fimre
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-04-17 21:32:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Amennyire ismerem a jó krimiket, és ez itt nagyon is az, a két tippemből az egyik mellé lövés lesz. Direkt elterelőnek szántad, éppen azért, hogy a végén majd meglepődjön az olvasó, mert akkor derül ki, hogy a másik a tettes. Ha mégsem így volna, akkor legfeljebb nem lenne belőlem jó magánnyomozó. Nem érdekes, lelkes krimi rajongó (is) vagyok.
Gratulálok! Ne siesd el a sztorit, csak azért, hogy hamar felkerüljön ide.:-) Nem baj, hogy ennyit kell várni rá, ha egyszer ilyen jó!
Üdv.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-04-17 21:32:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Ez a rész is nagyon jó. Nekem elnyerte a tetszésemet. Annyira valóságos, és jól viszed a szálakat. Gördülékeny olvasmány. Észre sem veszem, és már a végére is értem. Filmszerűen látom az egészet, és mivel nagyon jól tartod a szereplők személyiségjegyeit, akár ismert színészeinket is bele tudom képzelni a sztoriba. Régebbi klassz krimik hangulatát idézed, és ami még az ízét adja, már most, a harmadik résznél elindul az olvasó fantáziája. Legalábbis az enyém már ezerrel jár. Találgatom, hogy ki jöhet számításba, mint potenciális elkövető. Nem tippelek, mert még nagyon korai lenne, de kettőben már most nagyon biztos vagyok. Látod? Annyit máris elárultam, hogy a valódi gyilkos már szerepel a történetben, és nem csak ezután fog felbukkanni. (folyt. Köv.)

Legutóbb történt

szilkati alkotást töltött fel A haldokló címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Rita bejegyzést írt a(z) Költők a télben című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hangulatok - Holtomiglan... című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hangulatok - Holtomiglan... című alkotáshoz

Rita bejegyzést írt a(z) Költővé lettem-e? című alkotáshoz

Rita bejegyzést írt a(z) zajong a képzelet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

szhemi bejegyzést írt a(z) Üveg mellkasomba című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Esőben nyugvó boldogság című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Esőben nyugvó boldogság című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hangulatok - Holtomiglan... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Az esernyő című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Indián nyár című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Belülről árad a fény címmel

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) Bársonyábránd című alkotáshoz

Alkonyi bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Alkonyi alkotást töltött fel Esőben nyugvó boldogság címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) Búcsútánc című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Üveg mellkasomba című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a bíró előtt című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Most ki szánja Ninivét? című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Rügyet bontó című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel A halandó beszél címmel a várólistára

szilkati bejegyzést írt a(z) Passió című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021