2022. novemberében honlapunk teljes felújításán dolgozunk, eközben előfordulhatnak hibajelzések, rossz megjelenések, kisebb kimaradások. A kellemetlenségért előre is elnézést kérünk, igyekszünk minél hamarabb befejezni a munkálatokat.

HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 11

Tagok összesen: 1952

Írás összesen: 53199

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2022-12-06 09:07:01

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2009-05-22

Árad az Ipoly

Nem mostanában történt, amiről regélek, akkor 1966-ot mutatott a naptár. Március volt, a hideg gyorsan melegre váltott, olvadni kezdett a télen felgyülemlett hó. A közeli Tátra magas hegyeiből lezúduló víz egyre jobban közeledett a csendes folyó felé; a város mellett elhaladó részén mély medréből kilépve, veszéllyel fenyegette a kis települést.
Hiába a felkészülés, az előkészületek, a vízár csak jött, minden útjába akadt hordalékot, szennyet, kitépett fákat és ágakat, állatokat és bútorokat görgetve, magával sodorva, zúgva, megállíthatatlanul hömpölygött, félelmet keltve az emberekben.

Máskor a csendesen kanyargó, hazánk északi határfolyója mentén sétálva, a város természetkedvelő közönsége élvezettel csodálta a mély mederben folydogáló vizet, a benne úszkáló halakat. Az Ipoly-part bizonyos részeit a horgászok előszeretettel látogatták. A folyó mindkét partját dús növényzet szegélyezte, a fűzfák mélyen lenyúló ágait nyaldosta a víz. Az égerfák gyökerei a folyóban fürödtek. Mindkét parton rét húzódott, egyik oldalán Balassagyarmat, a túloldalon a városnak a Trianonban leszakadt szerves része, Tótgyarmat fekszik, amit most Szlovákgyarmatnak neveznek.

Télen-nyáron sokan szeretnek sétálni a vízparton, ahol mindig tiszta és friss a levegő, mert a szellő vagy a szél a port és füstöt mindig továbbsöpri a várostól. Mások a kutyáikat vezetik pórázon, vagy futtatják a fák árnyékában. Minden évszakban felüdülést jelent egy folyóparti séta: télen a befagyott folyó mentén, térdig gázolva a fehér hóban, csupasz fűzfák közelében, a táj szépségében gyönyörködünk, tavasszal a fűzfa barkája díszíti a tájat, és az ébredő természet köti le az oda látogatók figyelmét, nyáron a dús puha pázsiton, árnyas fák alatti séta, ősszel a nyarat búcsúztató természet nyugalma nyújt kellemes kikapcsolódást a rohanó világban.
Lakásunktól nem esik messze az Ipoly, ezért én is arra sétáltam kisgyermekeimmel a jó levegőn, a legkisebbet még babakocsiban tolva. A két idősebb testvér ott vizsgálódott a növények között, virágot szedtek, nézték a partról a folyóba ugráló békákat és úszkáló halakat, ismerkedtek a fűszálak közt élő bogarakkal.

Az Ipoly folyó általában sekély vize mélyen kanyargós medrében csendesen folydogált. Régebben minden nyáron kijelöltek fürdésre egy folyószakaszt, ahová sokan szívesen jártak családostól. Száraz időben, alacsony vízszintnél kisgyermekek ficánkoltak benne, a nagyobb lurkók mezítláb átgázoltak a túlpartra, előfordult, hogy a határfolyón átléptek a tilosba, "idegen ország" tiltott területére. Nem rossz szándékkal, talán csak véletlenül, de gyakran kellemetlenség támadt belőle, mivel a szolgálatot teljesítő határőrök éberen vigyázták a határfolyó mindkét oldalát.

Nem először fordult elő, hogy kiöntött a folyó, ezért most sem jött egészen váratlanul. Tavaszi hóolvadáskor a csendes folyócska sokszor hatalmas és veszélyes folyóvá változott, óriási gondot jelentve a folyóparti településeknek, és a város partközeli lakóinak. Nemcsak a hirtelen tavaszi hóolvadás, hanem a nagyobb esőzések alkalmával, nemcsak az árterületet lepte el, hanem a város Ipoly-part felőli városrészét is fenyegette az árvíz.
A tavaszi hóolvadáskor az Ipoly szinte menetrendszerűen kilépett medréből, elárasztva réteket, kerteket, partmenti utcákat, az óvárost, a folyóparton sorakozó épületek pincéit és udvarát megtöltötte a piszkos hordalék.
A város vezetősége fölkészülten várta az áradatot, most is időben mozgósította a megszokott szervezeteket: a helyi Határőrséget, Tűzoltóságot, a Polgári védelmi osztagokat, a város vezető embereit szakembereikkel, a tanácsapparátus szinte valamennyi dolgozóját, és minden épkézláb embert, akire számítani lehetett. Nagy készültség mellett rendben folytak a mentési munkálatok a folyóparton, az elöntött részeken. Jöttek-mentek a telefonok, nyüzsgött az egész ház, olyan volt, mint a megbolygatott hangyaboly, hasonlóan az elöntött vízparti részek, ahol egymás mellett serénykedtek a város lakói is.
Óránként kellett az Ipoly régi, láncokkal lezárt, határt jelölő, gyaloghídja melletti mércénél az áradás szintjét ellenőrizni, mivel a mostani, az eddigieknél is nagyobb, pusztító áradás tört a városra, olyan, hogy hiábavalónak bizonyult az ún. "nyúlgátakkal" való védekezés. A mentési munkálatok ellenére nemcsak a partmenti utcákat öntötte el, hanem feljött egészen a Révész Gábor utcáig, ahol az akkori bank épületének falát nyaldosta. Mi akkor az utcával szemközt, a Rákóczi út 41. számú épületben laktunk, az ablakból is látni lehetett a piszkos áradatot, a folyó káros tevékenységét, amely már a főutcát is fenyegette.
Megteltek a pincék, a partmenti, és a mélyebben fekvő utcák házaiba is beszivárgott a víz, óriási károkat okozva a lakosságnak. Hosszú idő telt bele, hogy a víz utánpótlása elapadjon, addig rengeteg munkát, gondot okozott nemcsak a városnak, de a folyópart mentén elterülő falvak lakosságának is.

Szerencsésnek mondható, hogy alig egy éve, tettrekész, rátermett ember került a város élére tanácselnökként, aki szívvel-lélekkel látta el feladatát, valóban mindent megtett a városért, amit lehetett azokban a nehéz időkben.
Most is, amint leapadt az ár, a legmagasabb fórumokon tett lépéseket annak érdekében, hogy szabályozzák a folyót, nehogy megismétlődjék a pusztítás. Mozgósította az apparátus szakembereit, fölkereste az országos szervek vezetőit, a parlamentben folyosóbeszélgetéseket, és különféle minisztériumokban tárgyalásokat kezdeményezett annak érdekében, hogy az Ipoly folyónak a várost érintő részét szabályozzák. Elképzelhető, mennyi utánjárást, tárgyalást, munkát igényelt annak véghezvitele, hiszen nemcsak a felettes hatóságokkal, hanem idegen állami szervekkel is egyeztetni kellett, ami később az országhatár kiigazítását is maga után vonta.

Nagy erőfeszítések árán sikerült megnyernie az illetékes fórumokat, és megkezdődtek az országhatár mindkét oldalán az Ipoly szabályozásának óriási munkálatai, a folyó medrének eltérítése úgy tervezve, hogy a város mentén messzebbre kerüljön a beépített résztől. Sikerült elérni, hogy a folyó már 1967 novemberében új medrébe terelve folytatta útját. Ezzel egy időben elkészült az új híd, és a közös csehszlovák-magyar határátkelő állomás épületegyüttese.
Az Ipoly szabályozásával a város területet nyert, amit aztán a nemzetközi tárgyalásokat követően máshol kárpótoltak, lévén az Ipoly határfolyó. Még jó, hogy a munkálatok szinte egy év alatt elkészültek, viszont a határ kiigazítása hosszú időbe telt, és csak nemrég' történt meg a nemzetközi jóváhagyása.

A város lakói annak az embernek köszönhetik, hogy a folyó mellé épített gátak védik a várost az áradásoktól. Azonban megváltozott a csendes és békés Ipoly-part, mivel nemrég ott épült ki a várost elkerülő új út. Igaz, hogy ezzel a városközpontban lakók megszabadultak a nagy kamion- és egyéb nagy jármű-forgalomtól, azonban a folyó környéke, bája, már nem a régi. Amikor mostanában kimegyek a folyóhoz, a szabályos mérnöki munkával megépített korszerű útról nézve, nosztalgiával gondolok a környék elmúlt buja és természetes szépségére, de nem felejtem el, és lelki szemeim előtt megjelenik az a hatalmas, hömpölygő áradat, ami bennem, és mindenkiben félelmet keltett.


Jegyzeteim alapján összeállítottam: 2005-ben

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-11-25 17:22:13

Kedves Lyz!
Bizony, senkinek sem kvnom, hogy megismerje a hbort, az rvizet. Korbban is mindenkinek azt mondtam, akik aprsgokra papaszodtak, hogy csak az ne legyen, de hozztettem, ne legyen mg vilgvlsg sem, ami a szleim ltek t, s nagyon sokat hallottam tlk rla, mivel jr. Ht azt, sikerlt meglnnk, de azt hiszem, senki sem rl neki.
Milyen foly mellett laksz, ahol rvz volt 2006-ban. Az is borzaszt, mivel az pletek falait is tnkreteszi, s mindent, amit flr! Szrny lehetett. Akr egy tzvsz, az sem lenylom.
Sajnlom, hogy Nektek is volt ilyen nagy szrnysgeket tlni.
rlk, hogy tetszett az rsom. Szerencss volt a vros, hogy az akkori igen aktv vezetje mindent megmozgatott, s akkor eltrtettk az Ipolyt, s azta a vrosnak nem kell flnie az rvztl.
Ksznm, hogy megltogattl.
Szeretettel: Kata
a
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3094
Időpont: 2009-11-24 06:55:50

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
Szomoran olvastam rsod, mert eszembe juttatta a 2006-os rvizet, mely a fldszintet elnttte , s tnkre tette a feljtott lakst, a feny konyhabtort, sztak a fszerek, s a nehz tlgyfa asztalom is , mint egy paprhaj gy ringott, mskor 4 ember alig tudta megemelni...Egy borzalom volt, minden mszaki eszkznk, amiket pont abban az vben cserltnk le, tnkrement...Kezdhettnk mindent ellrl..rtam is egy novellt rla, majd felteszem a regny utn. 3 napig egy mter magasan volt a laksban a vz, mert a sok estl tszakadtak a gtak, s a meder ahol utat tallt kinttt...Nem kvnom senkinek...
Egy tragdia az rvz...:(:(:(
Remek rs...szomor tmrl...
lellek: Lyza
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-05-24 18:00:05

Kedves Panka!
Bizony, az rvz azokra nzve, akiket kzvetlenl rint, olyan, mint a hbor puszttsa. Mindent, ami tjban ll, elspr. Mg azokat sem tudja teljesen krtalantani, akiknek biztostst ktnek ellene.
Az, akirl megemlkeztem, fantasztikus ember volt. 12 vig dolgoztam kzvetlenl a kzelben, brmilyen tempt diktlt, lvezet volt mellette dolgozni, ltni az eredmnyeket, amik ltala megvalsultak! Ajnlom, ha idd engedi, olvasd el a DIGI ktetek kzt a Kisvrosunk tizenkt ve c. kisregnyemet.
Ksznm, hogy elolvastad.
Szeretettel: kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-05-24 17:53:04

Kedves Marietta!
Olyan nagy rvz borzaszt, sosem felejtem el azt a ltvnyt, amint a koszos vz hatalmas trgyakat grgetve sprt vgig a vros hzaitl egy keskeny t tvolsgban.
A tiszai rvz pedig az n legnagyobb szerememet mosta el (kpletesen), mivel vezette a munklatokat, s ott szerzett slyos betegsget.
Ksznm, hogy elolvastad.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5441
Időpont: 2009-05-24 17:43:31

Kedves Kata!
Flelmetes ltvny az rviz s mg flelmetesebb amikor csaldokat tesz tnkre mert odaveszik mindenk.J, hogy vannak olyan emberek akik ilyenre is odafigyelnek s tesznek a kzssgrt. lvezettel olvastalak!
Bartsggal Panka!
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2009-05-24 16:02:20

Kedves Kata!
Apsom, a Tisza radsakor segdkezett, megfesztett munkval.Sokat meslt arrl.Megrz volt.A vz kpes mindent almosni, elpuszttani.
dv:Marietta
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2009-05-23 23:16:33

Kedves Eszti!
Iga, nem mai trtnet, mgis olyan, ami mindig megrzza az embereket, fleg, akik tltk az esemnyeket.
Ksznm, hogy nlam jrtl s rtkelted szerny rsomat.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-23 09:58:21

Kedves Kata!
Flelmetes ltvny, amikor egy foly kirad. Mr n is lttam ilyet. Ksznjk, hogy megosztottad velnk az Ipoly radst.
Szeretettel: Rozlia

Legutóbb történt

mandolinos bejegyzést írt a(z) Wilhelm Busch: Drum / Azért című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotás

sailor bejegyzést írt a(z) "Az igazat mondd..." című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel "Az igazat mondd..." címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Hayal alkotást töltött fel Villanás címmel a várólistára

Tóni bejegyzést írt a(z) Joseph von Eichendorff: Sehnsucht / Vágyakozás című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Egy kurtizán vallomása című alkotáshoz

Kankalin alkotást töltött fel Talantelen címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Karácsonyi béke címmel a várólistára

dpanka bejegyzést írt a(z) Átíratok /haikuk, Pilinszky János verseire/ című alkotáshoz

Rozán Eszter bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 152. címmel

Ginko alkotást töltött fel Kék balerina címmel a várólistára

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Ginko bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hullám sodorta álmok című alkotáshoz

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

Tóni alkotást töltött fel Juhász Gyula: Szabadka / Szabadka címmel

szilkati alkotást töltött fel Egy kurtizán vallomása címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

mandolinos alkotást töltött fel Andrej Orlov: Chagall a várost rótta épp... címmel a várólistára

Rozán Eszter alkotást töltött fel Hullám sodorta álmok címmel

szilkati bejegyzést írt a(z) Elidegenülés című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022