HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 19

Tagok összesen: 1949

Írás összesen: 52983

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-05-29 22:53:30

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / sci-fi
Szerző: Rozán EszterFeltöltés dátuma: 2009-05-24

Mi leszel, ha nagy leszel?

Elbocsátottak az állásomból. Pedig a főnökeim tudják, hogy nálam jobb matematikust nem találnak a világegyetem egyik bolygóján sem. Kapásból olyan egyenleteket oldok meg, amin még a legjobb komputerek is legalább egy félórát gondolkodnak. De hiába, a Tanács így döntött, és ez ellen nem lehet tenni. A mai naptól a munkanélküliek kenyerét eszem. Felajánlották ugyan, hogy részt vehetek a T3-as robotok karbantartásában, de az én tudásommal az maga lenne a teljes lesüllyedés. Mindig is sejtettem, hogy hálátlan a Tanács, de azt azért nem, hogy ennyire. Talán elfelejtették, hogy nekem köszönhetik a tudáskutak legújabb generációját? Azóta sokkal szívesebben járnak a gyerekek feltöltődni, és maga az oktatás is hatékonyabbá vált. Nekem köszönhetik, hogy a képzési idő majdnem a felére csökkent.

Még ma is élénken él bennem az a nap, amikor szüleimmel meg kellett jelennünk a Tanács előtt. Minden gyermeket behívnak, pontosan a hatodik születésnapján. Ekkor közlik, hogy kit milyen pályára szántak, amit gondos mérlegelés előz meg. Számítógépes programok vizsgálják állandóan a világegyetem iskolázottsági állapotát, a várható népességet, az elvégzendő feladatokat, és ennek alapján döntik el, ki milyen szakmában tudna leginkább a társadalom javára válni. Engem biológusnak szántak, távoli naprendszerek élővilágát kellett volna feltérképeznem a diploma megszerzése után. Emlékszem, anyám megörült erre a hírre, de apám kétkedőn csóválta a fejét. Mivel maga is matematikusként tevékenykedett, abban bízott, hogy a szerencse jóvoltából én is annak tanulhatok. A rendszer azonban másként döntött, amit egy cseppet sem bántam. Izgatottan vártam az első tanítási napot. Anyám a legszebb ruhámat adta rám. Sok tudáskút működik a városunkban, alap-, közép és felsőfokú intézmények. Az alapképzés körzetek szerint folyik, ezért engem a tőlünk háromsaroknyira lévő kúthoz irányítottak.

Madarakkal díszített kovácsoltvas kapun léptünk a kertbe. Mindenhol bokrok, zöldellő fák virultak, ami bátorsággal töltött el. Az udvar közepén ott állt a kút, mellette a tanító nénim, aki kedves mosollyal üdvözölt:
- Szervusz! Ugye, te vagy András 132?
Az izgatottságtól először megszólalni sem tudtam, ezért anyám válaszolt helyettem. A tanító néni leültetett egy barna huzattal bevont karosszékbe. Nyugtalanul pillantottam a bőrszíjakra. Oktatóm elmondta, hogy a tanulás nem fog fájni, semmit sem érzek közben, mialatt a tudás a fejembe áramlik. A szíjakra azért van szükség, hogy ne mocorogjak, mert könnyen kieshet a tölcsér. Anyám együtt érzőn szorította meg a kezemet, miközben a csat összezáródott a homlokomon. Ezután a karomat is rögzítették.
- Kezdhetjük? - kérdezte tanítónőm, majd bólintásomra lágy zümmögés töltötte be a teret. Nem volt hangosabb egy méhrajnál.
- A robot most fúrja a lyukat a koponyádba - mondta a tanítónő.
Nagyon kiülhetett a pánik az arcomra, mert megsimogatott.
- Érzel valamit? -kérdezte.
Legnagyobb meglepetésemre kellemes bizsergés járta át testemet, különösen a fejtetőmet.
- Már bent a tölcsér- jegyezte meg anyám.
Ekkor éreztem, hogy valami nagyon-nagyon jó dolog áramlik belém.
- Először írással, olvasással és a matematika alapjaival kezdjük - hallottam megint tanítónőm hangját. A tanítás három óra hosszat tartott. Pozitív élményekkel távoztam a csodás kertből. A test azonos anyaggal lezárt lyuk nem akadályozott tevékenységeimben.

Attól kezdve hetente kétszer jártam a tudáskúthoz, eleinte anyámmal, majd később egyedül. Felemelő érzés volt tapasztalni, ahogy elmém egyre több tudással telik meg. Először felismertem a különböző feliratok szövegeit, majd összeadtam és kivontam, és írni is megtanultam. Az évvégén vizsgabizottság előtt kellett megjelennem, hogy számot adjak arról, amit tanultam. Kiváló eredménnyel mentem át a vizsgán. Ebben szerepet játszott az is, hogy apám póttöltésekre fizetett be. A Tanács megadja a lehetőséget, hogy a növendékek a kötelezően előírt óraszámokon kívül plusz órákat vehessenek. Mivel a különórákért busás összeget kell fizetni, sok szülő nem engedheti meg magának ezt a luxust. Ezért a gyermekek tudásszintje erősen differenciálódik.

Négy év alapképzés után középiskolába kerültem. Itt már nagyobb mennyiségben tanultam biológiát, különösen növény- és állatrendszertant. Megkedveltem a tudás elsajátításának ezt az észrevétlen módját. Tanítás előtt még fogalmam sem volt például a dinoszauruszok szaporodási szokásairól, tankolás után viszont úgy éreztem, mintha mindig is ismertem volna ezeket a nálunk már régóta kihalt élőlényeket. Szerencsére csak nálunk haltak ki, távoli bolygókon néhány civilizációjuk még fénykorát éli. Bár az oktatás tölcsér általi feltöltéssel történik, a nyelvben megmaradt a hagyományos tanítás, diák, iskola szó. Néha csoportokban gyűltünk össze, ilyenkor nem volt feltöltés, hanem beszélgettünk, kirándultunk, illetve a tanultakat próbáltuk ki a gyakorlatban.

Ma már minden sokkal korszerűbb. A tölcsérekhez nincs szükség lyukakra, a tananyag képes áthatolni a koponyacsonton is. A tudás átadása már nem tart olyan sokáig, a diákoknak jóval több idejük jut játékra, kreatív foglalkozásokra. A tudáskutak személyre szabottak, mindenki annyi tudást vehet át, amennyi az adott pillanatban lévő állapotának megfelel. A gyermekek nem kényelmetlen székeken, leszíjazva várakoznak, a kert területén belül szabadon mozoghatnak, akár többen is egyszerre. Az oktató felügyel arra, hogy a növendékek az éppen áramló tananyagnak megfelelő tevékenységet folytassanak. Például, ha a kút a másodfokú egyenlet megoldásának rejtelmeibe avatja be a nebulókat, egymáson azonnal ki is próbálhatják, úgy, hogy saját maguk találják ki a feladatokat. A diákok mindezt nem kényszerként élik át, élvezik, hogy érdekesebbnél érdekesebb feladatokat alkothatnak. Mindezen változásokban én is szerepet játszottam, sőt a munka dandárja nekem jutott. Mégis megváltak tőlem.

A hivatalos képzés mellett - bár a törvény a lehető legszigorúbban tiltotta - apám hagyományosan is tanított engem. Papírt, tollat vettünk elő, apám magyarázott, én pedig jegyzeteltem. Imádtam, amikor leültünk egymással szemben a mahagóni asztalhoz, apám pedig csillogó szemmel adta át nekem tudását. Utána házi feladatot kaptam, amit meg kellett oldanom, apám pedig kijavította. Valamikor régen minden gyerek így tanult, csak a Nagy Reform óta változtatták meg az oktatási rendszert. A tanulás végén mindig gondosan megsemmisítettük jegyzeteinket, mert ha rájönnek, hogy orvul tanulok, mindkettőnket megbüntettek volna. Egy idő után azt éreztem, hogy a matematika sokkal jobban érdekel, mint a biológia, később pedig rájöttem, hogy semmi más nem akarok lenni, csak matematikus. A Rendszer azonban mind a mai napig nem engedi, hogy szakmát váltsunk, kivétel a baleset miatt megváltozott munkaképesség, ezért szüleimmel újra a Tanács elé járultunk. Próbáltuk észérvekkel, szép szóval, indulatosan, anyám még könnyekkel is meggyőzni a Tanács tagjait, hogy hadd járhassak matematika kútra. A Vének hajthatatlanok maradtak. Azt mondták, a Törvény ezt nem engedi meg, és amennyiben abbahagyom biológiai tanulmányaimat, a tetemes büntetés mellett a képzés teljes költségét is ki kell fizetni.

Így továbbra is szorgalmasan jártam a kútra, befejeztem a középiskolát, majd elvégeztem az egyetemet, és megkaptam biológusi diplomámat. Matematikai álmaimat sem adtam fel, apámmal mindennap több órán keresztül tanultunk. Imádtam ezeket az együttléteket, hétről hétre egyre jobban fejlődtem. Végül elértem azt a szintet, ahol apám tartott. Attól kezdve önállóan képeztem magam tovább. Szintén matematikus nagyapám pincében rejtegetett könyvei nagy kincsnek bizonyultak. Elhatároztam, ha törik, ha szakad, matematikusként fogok dolgozni. Barátom hamisított egy matematikusi oklevelet. Máig sem értem, hogyan sikerült a Rendszert kijátszania, több szerver információs adatbázisába kellett behatolnia, és átírnia. Lényeg, hogy az újabb diplomám birtokában a Munkahely Hozzárendelő program az Oktatásfejlesztő Intézetnél helyezett el. Kiváló munkámmal hamar kitűntem, és már nemcsak az Intézetnek dolgoztam, hanem bolygóközi szinten is megbíztak matematikai feladatok megoldásával. A múlt hónapban azonban a Tanács átfogó ellenőrzést tartott, és kiderült, hogy nekem már régóta egy távoli naprendszerben kellene az élővilágot tanulmányoznom. Érdemeimet figyelmen kívül hagyva fosztottak meg mindkét diplomámtól. Most kertészkedéssel próbálom családom számára megtermelni a betevő falatot.

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2010-09-27 08:46:21

válasz Lilly (2010-09-23 09:08:02) üzenetére
Köszönöm szépen, kedves Lilly!

Szeretettel: Rozália
Alkotó
Regisztrált:
2010-06-25
Összes értékelés:
79
Időpont: 2010-09-23 09:08:02

Kedves Rozália!
Nagyon nem tetszik a jövő, ahogy így lefestetted. Különösen, mert én utálom, ha nem csinálhatok azt, amit akarok. Erről az esetről egy szó jutott eszembe: KEGYETLENSÉG!!
Nagyon jól ábrázoltad, sok-sok gratula hozzá! ^^
Lilly
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1300
Időpont: 2009-12-16 18:30:41

Ez a kút megoldás jó lenne, de nem örülnék ha helyettem döntenék el mi legyen belőlem, figyelmen kívül hagyva a természetes hajlamaimat...bár ez a mai világra is jellemző, csak a szülők játsszák ezt a szerepet...
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-07-07 11:02:57

Köszönöm szépen, kedves Ági!
Szeretettel: Rozália
Alkotó
Inesita
Regisztrált:
2007-07-10
Összes értékelés:
714
Időpont: 2009-07-06 16:48:19

Szia!
Tetszett a novellád, örülök, hogy olvashattam!
Ági
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-06-01 09:40:22

Kedves Person!
Már én is nagyon várom a kutak beüzemelését. Köszönöm, hogy elolvastad.
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-06-01 09:39:04

Kedves Artur!
A sci-fi tulajdonképpen a jelen problémáival foglalkozik, csak kivetíti a jövőbe. Sokan vannak ma is, akik nem végzettségüknek megfelelő munkát végeznek. Köszönöm, hogy itt jártál.
Szeretettel: Rozália
Olvasó
Regisztrált:
2009-05-12
Összes értékelés:
47
Időpont: 2009-05-31 19:15:34

Már ideje lenne, hogy beüzemeljék a t. kutakat! Ahogy a friss diplomás kollegák kevergetik, aminek nem kell keverés, és ami nem angol varázsigékre működik azt fel sem fogják, lehet, hogy már késő...
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3804
Időpont: 2009-05-30 22:47:57

Szia Rozália!
"Érdemeimet figyelmen kívül hagyva fosztottak meg mindkét diplomámtól. Most kertészkedéssel próbálom családom számára megtermelni a betevő falatot."
Science-fiction? Ez mintha már nem a jövőre lenne jellemző. Hányan is végeznek a végzettségüknek megfelelő munkát? És mennyien nem?
Jó kis novella. Tudományos-fantasztikus. Tudományos, mert van valóságalapja. Nagyon remekül megírtad. Elejétől a végéig a rád jellemző alapossággal, érthetően, érdekesen.
Üdv.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-29 15:56:27

Köszönöm, kedves Könyves!
Szeretettel: Rozália
Olvasó
Regisztrált:
2009-05-06
Összes értékelés:
108
Időpont: 2009-05-28 18:19:18

Hát ez remek volt! Amíg olvastam Verne járt az eszemben, ő előre megírta, hogy milyen lesz a jövő, és olyan lett...
Vernés ez az irás, attól tartok.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-27 10:16:23

Kedves Hamupipő!
Nagyon örülök, hogy tetszik a novellám.
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-27 10:15:45

Kedves József!
Rendben van, neked megsúgom, csak arra kérlek, tartsd titokban. De aztán vigyázz azzal a sok tudással, mert egy idő után kínos lehet!:):):)
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-27 10:14:24

Nagyon szépen köszönöm, kedves Zarzwieczky!
Szeretettel: Rozália
Alkotó
Regisztrált:
2007-12-09
Összes értékelés:
1033
Időpont: 2009-05-27 08:10:22

Kedves Rozália!
Kitünő! Az elsőtől az utolsó mondatig nagyon kedves és szórakoztató. Talán a téma közelállósága miatt, nekem nem a sci-fi jelleg dominált, hanem a valóság egy új és érdekes köntösbe bújtatása.
Kiváló írásodhoz szívből gratulálok!
üdv:
Hamupipő
Alkotó
Regisztrált:
2007-11-16
Összes értékelés:
2430
Időpont: 2009-05-26 18:05:25

Kedves Rozália!
Nagyon jó és szórakoztató írás. Hogy jutnak ilyenek az eszedbe?
Szerintem te tudod hol van a tudás kútja, csak nem akarod elárulni, nehogy butaságokkal beszennyezzék az okosok. Nekem azért meg súghatnád.
Tetszett, igazán.
Üdv: József
Szenior tag
Regisztrált:
2005-11-11
Összes értékelés:
953
Időpont: 2009-05-26 11:51:15

Ritkán olvasok sci-fit,de ez nagyon tetszett.Grt.Z
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-25 11:11:06

Köszönöm szépen, kedves Ultimus!
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-25 11:10:44

Kedves Judit!
Jó is lenne, ha lennének ilyen kutak, amikből kortyolva rengeteg információ szállna belénk. A cikket én is olvastam, egyelőre a víztorony felújítása még csak terv, de feltételezem, hogy azért lesz tudáskút a nevük, mert interaktív játszóház és kiállítótér is lesz benne, vagyis tudást is lehet a régi víztotonyban elsajátítani. Köszönöm, hogy itt jártál.
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-25 11:00:45

Kedves Kata!
Nagyon örülök, hogy nálam jártál, és megosztottad velem véleményedet.
Szeretettel: Rozália
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2009-05-25 10:59:49

Kedves Panka!
Igazából ez nem is kemény sci-fi, hanem egy lájtosabb szórakoztató mű. Örülök neked!
Szeretettel: Rozália
Alkotó
Ultimus
Regisztrált:
2008-04-17
Összes értékelés:
38
Időpont: 2009-05-25 09:12:00

tetszett az írásod. ügyes ötlet.
bár sci-fi, és mondhatni egy utópisztikus jövőben játszódik, mégis vannak dolgok amelyek, úgy látszik, nem változnak.
gratula.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5607
Időpont: 2009-05-24 20:12:27

Kedves Rozália!
Nagyon tetszik ez az írásod. Imádom a sci-fi-nek ezt a fajtáját, amiben humor van és lelemény, nagy adag fantázia és teremtő erő, nem pedig egy szokásos buggyant, véres történet a jövőbe téve.
Gratulálok!
A szombathelyi víztorony melletti parkban kialakított hét tudáskúthoz jársz? :)
Egyébként a cikkben, amit olvastam róla, nem volt benne, hogy milyenek azok a tudáskutak. Csak sima szökőkutak? Miért hívják tudáskútnak őket? Azóta is izgatott ez az elnevezés, amióta olvastam róla...
Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2009-05-24 19:18:44

Kedves Eszti! Annak ellenére, hogy a sci-fi nem az én formám, - élvezettel olvastam végig, soksor nevettem magamban, nem tudom, családom mit gondolhat, miért nevetek magamban... Már más hasonló MŰVEDT is olvastam, azon csodálkozom, hogy jutnak eszedbe ezek a gondolatok? Néhányat föl is jegyeztem: "mialatt a tudás a fejembe áramlik" (a csővel), "apám póttöltésekre fizetett be" - remek - "tankolás után viszont úgy éreztem" - aztán: "bár a törvény a lehető legszigorúbban tiltotta - apám hagyományosan is tanított engem". - micsoda ósdi módszer - aztán: "a Tanács átfogó ellenőrzést tartott, és kiderült, hogy nekem már régóta egy távoli naprendszerben kellene az élővilágot tanulmányoznom."
Egyszóval: nagyon érdekes a beszámolód effajta élményeidről, amihez csak gratulálni tudok.
Fogadd szeretettel: Kata
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5440
Időpont: 2009-05-24 17:29:57

Kedves Rozália!
Gratulálok írásodhoz, de az igazat megvallva nem áll közel hozzám a sci-fi.
Barátsággal Panka!

Legutóbb történt

Ginko bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 2/2 című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 2/2 című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Mert minden összefügg! című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Balatoni reggel viharok után című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Trendi... című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Idegenek című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csisztafürdőn című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Kisvonattal Csisztafürdőreal című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Alkonyi zene című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) A sárgarigókhoz című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Csak úgy ... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csendélet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Csendélet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Napcsók című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) CSodaVáró - (trilógia) című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 2/2 címmel a várólistára

Ginko alkotást töltött fel Napcsók címmel a várólistára

Szabó András alkotást töltött fel A Minószi kultúra vallása a megfejtett szövegek alapján. címmel a várólistára

Kankalin alkotást töltött fel CS o d a V á r ó - (trilógia) címmel

Pecás alkotást töltött fel Felhőátvonulás címmel a várólistára

Pecás alkotást töltött fel Eljött a reggel címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 című alkotáshoz

A. K. Mraz alkotást töltött fel Ártatlanok bűnhődése - 9# novella 1/2 címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...ki tudja, hová című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Napnyugta címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindenhol nyomot hagyunk című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mikor még című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Csendélet címmel

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Mindenhol nyomot hagyunk címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ha a lelkesedés kihal című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022