HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 23

Tagok összesen: 1933

Írás összesen: 52292

Milbio hidratáló testbalzsam
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-11-24 20:45:18

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: wowwFeltöltés dátuma: 2009-05-29

Gondolatok az irodalomról

Én a fiatal generáció tagjaként a Spiró György által felvetett problémák kapcsán szeretném kifejteni az érveimet.
Az általános iskolában a tanító nénik és bácsik mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gyerekek megszeressék az olvasást. A probléma az, hogy a tantervben nem a tanulók érdeklődésének megfelelő művek találhatóak meg kötelező olvasmányként. A ma élő nebulók nem tudják értékelni és értelmezni például A kincskereső kisködmön című művet.
Nyolc évesen még nem elég érettek arra, hogy a művet elismerjék. Mindezek miatt szerintem hozzájuk közelebb álló versekkel, novellákkal, regényekkel kellene az alsó tagozatos gyerekekkel az irodalom művészetét megszerettetni.
A kortárs írók műveinek megismertetése a tíz év alatti korosztállyal, nagy lehetőség arra, hogy már az általános iskolában közel kerüljön a gyermekek szívéhez az írás művészete, az irodalom. Véleményem szerint a kortárs írók és költők nem ismertek eléggé, pedig a témák, amikkel műveik foglalkoznak felébreszthetnék az olvasás iránti kedvet.
Vannak olyan irodalmi személyiségek, akik a média segítségével próbálják magukra vonni a közönség figyelmét, és így próbálják növelni az olvasási kedvet. Egy női magazinban olvastam nemrégiben Karafiáth Orsolya írását életéről, annak fontosabb eseményeiről. Magával ragadott, amikor arról az életszakaszáról írt, melyben most én is vagyok. Miután elolvastam a cikket, úgy éreztem, hogy tapasztaltabban vágok neki az ismeretlennek. Azóta több versét is olvastam, és megismertem egy másik kortárs magyar költőt is, Varró Dánielt. A modern szófordulatok és témák megreformálták az irodalomról alkotott képem. Úgy gondolom, ha más korombeli társam is megismerné őket, akkor az irodalom újra az egyik legnépszerűbb művészeti ág lehetne.
Sok fiatal fog azonban tollat, vagy ül a számítógép elé csak azért, hogy kitárja szívét a világnak. Ezeknek a tizenéveseknek nem kell az irodalom szépségeit bemutatni. Én magam is sok fiatal írót és költőt ismerek. Sokan használják ki az internet adta lehetőségeket. Az internetes naplók, blogok több mint fele már nem azért alakul, hogy írója röviden elmesélje a napját, és pár fényképpel illusztrálja azt.
A valódi oka létrejöttüknek az, hogy a szerkesztőjük a lelkében folyó változásokat akarja megosztani a világgal. Ezeket a lelki folyamatokat olyan pontosan érzékeltetik, hogy az olvasó úgy érzi, mintha ő maga is megélné ugyanazokat az élményeket.
De nem csak ez a modern formája él az irodalomnak az én generációmban. Nyáron ismertem meg egy budapesti fiút, aki verseit egyszerű füzetekbe írja, és mindig magánál tartja. Ő azt mondta, hogy ezek a költemények segítenek neki emlékezni arra, hogy honnan jött. Mikor olvastam a verseit magával ragadott egy furcsa érzés. Én is végigjártam azt az utat, amit ő megtett, és éreztem, amit ő érzett azokban a fontos pillanatokban. Az irodalom bennünk él. Még akkor is, ha ezt a könyveladási statisztikák nem mutatják.
Én magam különösen érdeklődöm a kortárs irodalom iránt. Főként külföldi írók műveit olvastam. Ennek az is az oka, hogy a magyar műveket nem ismerem annyira, de az is, hogy a külföldi írók eszközei modernebbek, így közelebb állnak hozzám. Ez az az írógeneráció, amely gondolkodásmódjában és világnézetében tükrözi az én korosztályomnak a véleményét. Általuk többet tudhatunk meg a mai, modern világról. Segítenek nekünk kialakítani a világról alkotott képünket.
Ian McEwan Vágy és vezeklés című regényében olyan lelki folyamatokat boncolgat, amelyek megértése nagyon fontos a mai világban. Az elmúlt évszázadokban, évezredekben még nem volt ilyen hangsúlyos a családban, párkapcsolatban folyó érzelmi, lelki folyamatok értelmezése.
Az irodalom más tudományágak iránt is felkeltheti az érdeklődést. Az irodalom képes arra, hogy a többi tudományt úgy mutassa be, hogy az mindig friss és érdekes legyen. Az iskolai történelemórák után Celia Rees Bűbájos Mary, Farkasszem és Kalózok című regényei felüdülést jelentettek. Egészen más oldalát mutatták be a középkornak. Így a történelemtanuláshoz is kedvet kaptam.
Mostanában sok nagysikerű könyv is napvilágot lát. Ilyen például Dan Brown A Da Vinci-kód című alkotása. Ezek a divatos könyvek ugyancsak növelik az olvasói kedvet. Én, miután elolvastam ezt a könyvet a szerző többi művével is megismerkedtem. A Digitális erőd című regény annak ellenére, hogy kevésbé ismert A Da Vinci-kód című műnél, mégis jobban elnyerte tetszésemet.
Ezek a modern alkotások már részei egy globális kultúrának. Ennek a kultúrának a megismerése minden ma élő embernek feladata.
A magyar irodalom tényleg veszélyben van. Ennek oka viszont nem az, hogy csökken az olvasók száma, hanem az, hogy a magyar művészek háttérbe vannak szorítva a külföldiekkel szemben. A magyar művészek támogatása a magyar népnek lenne a feladata. A jövőben figyelnünk kell a magyar írók és költők érvényesülésére.
Mindezek alapján, tehát az a véleményem, hogy a kortárs magyar irodalmat támogatni kell. A régi nagy magyar írók és költők műveinek átírása nem lehet megoldás. Szorgalmazni kell, hogy az ő műveiket érettebben, több háttértudással olvassák el az emberek.

É. vizsga 2009

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2009-07-10 08:29:13

persze hogy érthetetlen az a szerencsétlen kincskereső kisködmön. nem olyan világban élünk. a gyerekek azt se tudják, mi a ködmön. és megtanulták, ha meghallják a "szeretet" szót, valaki a következő pillanatban pénzt kér tőlük. igen, gátlástalanul lenyúlják a gyerekek fagylaltpénzét is. sosem fogják megszeretni az olvasást, ha ezekkel az elavult dolgokkal traktálják őket. manapság igazán csak az érdekes, ami eltávolít a valóságtól. pl. a harry potter. eljutottunk oda, hogy semmi sem olyan jó, mint az, ami csak homályosan emlékeztet a valóságra.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2009-06-03 21:05:11

Nagyszerű az írás. Előttem szóló irodalmi szakemberek szintén elmondták már a véleményüket az irodalom tanításáról. Én, mint irodalomszerető, csak annyit fűzök hozzá, hogy sem a régi irodalmat nem szabad elhanyagolni, sem a modernet, egyik nélkül a másik sántítana. Ahhoz pedig, hogy a mai gyerekek szeressék és műveljék is, legfontosabb, hogy hozzáértő, és olyan irodalomtanárok vezessék és tanítsák őket, akik maguk is rajonganak érte.
Kata
Szenior tag
dpanka
Regisztrált:
2007-11-07
Összes értékelés:
5456
Időpont: 2009-05-30 11:04:39

Szia!
Röviden reagálva a cikkedre sajnos igazat kell, hogy adjak. Még annyit, hogy nem csak gazdasági válság van, hanem a kultura is hanyatlóban, pedig vannak tehetséges művészek, akiknek nagyobb nyilvánossaágot kéne kapniuk. Gratulálok a cikkedhez!
Barátsággal Pnaka!
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-05-29 23:45:48

A magam nevében én nem arra gondoltam, hogy álljunk meg egy adott szinten. A fokozatosság mellett törtem pálcát. Az is rendben van, hogy nem lehet mindenkinek ugyanazt a tempót diktálni, s ezt nem is lehet személyre szabottan oktatni, mert akkor minden tanuló mellé kellene egy tanár, hogy a saját ütemében haladhasson. Egyetértek azzal, hogy ez képtelenség lenne. Az én véleményem az, hogy ma ez a tempó sokkal több tanulónak gyorsabb, mint kellene, s egyre kevesebben tudnak haladni vele. Az volna a jó, ha fordítva lenne. Mindig vannak lemaradók, ezen nem lehet segíteni. Amiért annyira kardoskodom a véleményem mellett, az, hogy én későn érő típus vagyok.
:-)
Olvasó
Regisztrált:
2009-05-12
Összes értékelés:
47
Időpont: 2009-05-29 23:36:52

"Gyermek marad az, ki nem ismeri a múltat".
Milyen ismeretet adnak a múltról a ponyva regények?
Jaj csak klaszikusokkal ne terheljük szegény gyerekeket, még bajuk esik, ha gondolkodniuk kell!
A matekból nem lenne elég, ha megtanulnánk 10-ig számolni?
Szenior tag
Poppy
Regisztrált:
2007-02-10
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2009-05-29 22:52:02

Két részletben, egymás után, értelmezhetően, itt a kommentem. :))

Igen artur, én voltam! :) Itt vagyok és hozzá is szólok, mert valóban roppant gondolatébresztő írás. Sokban egyetértek, épp az előbb említettek miatt, és az is igaz, hogy a kortárs irodalomban sok nagyszerű szerző és mű megtalálható, amivel jó lenne megismertetni a gyerekeket. Személy szerint imádom Varró Dani műveit, a régebbi tagok tudják, hogy nagy Tóth Krisztina rajongó vagyok, és felfedeztem Lackfi Jánost is.
Szenior tag
Poppy
Regisztrált:
2007-02-10
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2009-05-29 22:51:26

Az írásból sajnos viszont nem derült ki, ami a kommentekből, a régi szövegek átírására vonatkozóan, pedig enélkül az utolsó néhány sorcsak "lóg a levegőben", nem kapcsolódik szervesen a műhöz. Ami a modern kultúra megismerésére vonatkozó "kötelességre" vonatkozik, szintén fenntartással kezelném, nem vagyok biztos benne, hogy ezek a művek (Dan Brown, stb.) kiállnák az idő próbáját. Márpedig az irodalom esetében ez fontos szempont lehet. Ezért úgy vélem, hogy meg kell találnunk életünkben (és az oktatási rendszerben is) a klasszikus irodalom helyét, hiszen az hatalmas értékeket hordoz. Nem jövök olyan közhelyekkel, hogy a múlt nélkül nincs jelen és jövő, ... stb., de sajna így van. Ráadásul számos mai mű nem vagy kevésbé érthető a klasszikus műveltség nélkül. És még mennyi mindent írhatnék! :) Jó a mű, ha ennyi gondolatot elindít, gratula. :)
Üdv, Poppy
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-05-29 17:32:44

Nekem a cikk pont azért tetszett meg, mert egy fiatal jelzi felénk, baj van az oktatással, baj van az irodalom szeretetére való neveléssel. Szól, érzi, hogy ez nincs rendben, én ezt köszöntöttem örömmel. Külön figyelemre méltó a javaslat is ennek a problémának a megoldására. Igazán kivitelezhető volna, mi több, nekem úgy tűnik, nagyon jól működhetne. Valahol a fórumban, azt hiszem Poppy alkotótársunk írta, hogy ő például sokkal később értette, és szerette meg az "Egri csillagok"-at, mint amikor kötelező olvasmány volt. Visszagondolva a saját tapasztalataimra, nagyon utáltam amikor drámát volt kötelező olvasni. "Éjjeli menedékhely" "Kurázsi mama" és a többiek. Évekkel később valami miatt elolvastam őket újra, és csodát fedeztem fel. Felnőttem ezen művek olvasásához.
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-28
Összes értékelés:
1
Időpont: 2009-05-29 17:23:08

Én is azt írtam, hogy nem megoldás a régi művek átírása. Spiró György gondolata volt, hogy ez esetleg megoldás lehetne.
Szomorú, de tényleg nagy bajban van az oktatás. A gyerekanyag már nem olyan mint régen volt. Már a mi generációnkban is megfigyelhető a változás. (Ezt tapasztalatból írom, édesanyám egy általános iskolában tanít.) Ez a mai, magyar, szomorú valóság. Mivel ők még gyerekek ez lesz a szomorú jövő is.
Köszönöm az észrevételeket!
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5600
Időpont: 2009-05-29 17:05:02

Az előttem hozzászólók már minden jót elmondtak az írásodról, én is egyet értek velük.
Amit viszont nem értek, az az, hogy a ma élő nebulók nem tudják értékelni és értelmezni A kincskereső kisködmönt. A szegénységben, de nagy szeretetben nevelt Gergő történetét, aki gazdagságra vágyik, a bíró fiának a csizmájára, a szépen hímzett kisködmönre. Ami szépen simul rá, ha jót cselekszik és szorít, ha bűnt követ el. A gazdagság imádása helyett a szeretet értékét megtaláló kisfiúban mi olyan érthetelen?
Azzal meg végképp nem értek egyet, hogy az irodalmi remekeket " át kell írni", hogy megértsék a mai gyerekek. Akkor az a mű már nem az, amitől remekmű, hanem egy silány átirat /amit fel sem tüntetnek már!!!/. Nehéz elolvasni a régies szövegeket, de rengeteget lehet tanulni belőlük, megismerni az akkori világot, szinte belehelyezkedni az ő sorsukba, életükbe. Ha ez már ilyen keserves, akkor valami nagy baj lehet a tanítással.
Szenior tag
Doreen
Regisztrált:
2006-12-30
Összes értékelés:
779
Időpont: 2009-05-29 16:26:11

Na, akkor én is idekullogok (újra :D) és véleményt mondok (újra:D). Szóval: Én is idén érettségizem, és szintén érveltem. Tetszenek a gondolataid, az egész esszé felépítése nagyon jó. Érdekes szempontból oldottad meg. Jó lett, végig fenntartotta az érdeklődésemet. Ha jól emlékszem, az enyémnek az lett a címe, hogy Olvasni ma, felejteni holnap... :)

üdv.: Doreen
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-05-29 16:13:52

:DDD Látom, megváltoztattad a beállítást. Remek cikk, szerintem, sokan fognak itt elbeszélgetni alatta. Kár lett volna, ha láthatatlanok maradnak a hozzászólások.
Szenior tag
Artúr
Regisztrált:
2007-02-21
Összes értékelés:
3808
Időpont: 2009-05-29 15:30:28

Szia!
Először is, üdvözöllek a Napvilág klubban. Nagyon jól megfogalmazott, érdekes cikket tettél fel ide elsőnek. Több ponton egyetértek a gondolataiddal. Kétszer olvastam végig, és hibátlannak találtam az írásodat. Friss, remek a gondolatmenete. Jól vezeted végig a témát, és megfelelően alátámasztod a véleményedet a dologról. Ha kíváncsi vagy mások véleményére, és kommunikatív ember vagy, nem értem, miért jelölted be azt a négyzetet, hogy csak te láthasd a hozzászólásokat. Így, akinek válaszolni szeretnél, már nem tudja visszaolvasni a te válaszodat. Én is, miután ezt leírtam, és elküldöm ide neked, már a saját hozzászólásomat sem fogom látni a cikked alatt. Ezt itt csak te látod, persze, jogod van ehhez, ha így akarod.
Üdv.

Legutóbb történt

eferesz alkotást töltött fel Találkozások egy gondolat erejéig címmel

Kankalin bejegyzést írt a(z) Eszterenter című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Karácsony himnusza című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Ítélőszék címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Metamorfózis című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Szeretet-vers címmel a várólistára

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ahogy című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Metamorfózis című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Ajtónyitó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Alagút a fény előtt című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Egy tündér emléke című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A Phateon-talány című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) Alagút a fény előtt című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Karácsony himnusza című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/1. című alkotáshoz

Kőműves Ida bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021