HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Reklám

Cikkek / esszé
Szerző: MüszéliaFeltöltés dátuma: 2009-08-25

A prevorsti médium

A prevorsti médium

Szeretnénk belátni a jövőbe, betegeket gyógyítani, elolvasni a levelet a bezárt borítékban? Esetleg szellemeket látni, folyékonyan beszélni a szférák nyelvén, levegőből nyerni az energiát, megosztani a tudományos világot, örökre bevonulni a hírességek közé? Lehet, de nem ezen az áron.

Frederika Hauffe (Wanne, 1801 - 1829) mindezt elérte, sőt ennél sokkal többet. Megérte-e? Ez más kérdés.

Frederika erdész lánya, erdészhez ment feleségül, rövid életét kis falvakban, a világtól elzártan töltötte. A mélyen vallásos, lutheránus családban semmi mást nem olvastak, mint a Bibliát és a zsoltáros könyvet. Még csak 2-3 éves volt a kislány, amikor kiderült, hogy nem olyan, mint a többiek: temetőben, sírok közelében egészen megváltozott a viselkedése, furcsa álmai voltak, mogyoróvesszővel vizet vagy elrejtett fémdarabokat talált. A szülők a problémás gyereket a nagypapára, Johann Schmidgallra bízták, aki maga is kísérteteket látott. Ezentúl együtt látták őket, ami még nem lett volna baj, hiszen ki nem látott még olyat, amibe utólag bele lehet magyarázni valami rendkívülit? De Frederika egyre többet betegeskedett, és az orvosok nem igazán tudták, mit kezdjenek vele.

Nem lehetett könnyű együtt lakni Frederikával. Vizes korsót nem tarthatott a kezében, mert rögtön elszédült. A napfénytől megfájdult a feje, a holdfénytől elszomorodott, és kirázta a hideg. Esős időben villámokat látott, ha voltak, ha nem. Az ablakot a legnagyobb hidegben is nyitva kellett tartani. Zene nem szólhatott a házban, mert Frederika azonnal transzba esett. Azt állította, az emberek szeméből meg lehet tudni, milyen az egészségi állapotuk, és ki lehet olvasni a gondolataikat. Ez nem mindig kívánatos. Az állatok jobban jártak, szemeikben csak kék lángokat látott Frederika.

Magától értetődik, hogy állandóan kommunikált a "halottakkal."

1819-ben feleségül ment Hauffe erdészhez. Ettől kezdve élete végéig szinte mindig ágyhoz kötött beteg volt. Magas láz és rejtélyes görcsök kínozták, gyakran elvesztette az eszméletét. Különös dolgok történtek a környezetében: koppanások hallatszottak a bútorokból, tárgyak repkedtek, a gyertya magától kialudt vagy meggyulladt, a szellemek lehúzták a lábáról a cipőt - tanúk jelenlétében. Egyébként Frederikát nem is lehetett magára hagyni; állandóan körülvették a rokonok és a cselédek, hogy kiszolgálják a szeszélyeit. Pl. 3-4 percenként kért egy kanál levest, amit többnyire le sem tudott nyelni, mert olyan "gyenge" volt; de ha nem kapta meg, rögtön elájult, és nagyszerű bűntudatot keltett mindenkiben. Nem is abból a pár kanál levesből nyerte az energiát, hanem a "levegőből," meg persze a környezetéből. Ápolói nem győztek panaszkodni, hogy elszívja az életerejüket.

Még akkor nem volt divatos ez a kifejezés, energiavámpír.

Megdöbbentő, de akármilyen beteg is volt Frederika, az erdész kikövetelte a férji jogait. 1823-ban született egy gyerekük, akit szintén "ördöggörcs" gyötört, és néhány hónap után meghalt. 1826-ban ismét született egy fiú, Albert, aki életben maradt ugyan, de folyton kísérteteket látott, és később szabályosan megbolondult. A szülés után Frederika magas lázban delirált, hatalmas templomba képzelte magát, és előadásokat tartott; fel sem fogta, hogy gyereke van, akiről talán gondoskodni kellene.

Már régen állandó kezelés alatt állt. Háziorvosa, Dr. Justinus Kerner az akkor legdivatosabb módszert, a delejezést és a hipnózist alkalmazta, mondani se kell, hogy teljesen sikertelenül. Viszont naplót vezetett minden fizikai vagy pszichikai jelenségről, és Frederika hisztérikus személyisége gondoskodott arról, hogy a naplóban egyre szaporodjanak a bejegyzések.

Pl. kifejtette a filozófiáját, vagyis azt, amit a szellemek diktáltak. De hogy ne legyen olyan egyszerű, Frederika ilyenkor az "univerzális nyelvet" használta, és írt is ezen a nyelven, krix-kraxokra emlékeztető hieroglifákkal. A kis falusi közösség álmélkodva hallgatta a teljesen érthetetlen beszédet, amelyről a szakértők (?) megállapították, hogy tele van héber, arab és kopt szavakkal. Ilyen szavakat Frederika nem tanulhatott sem Prevorstban, sem Löwensteinben, sem Weinsbergben, rövid élete szerény állomáshelyein. Újabb bizonyság a szellemek létezésére.

Orvosa, a ránk maradt kép alapján, leginkább egy agresszív zsírsertésre emlékeztet. Nagyszerű vizsgálati módszereket talált ki, amelyekből csak az derül ki, hogy esze sem volt sok. Egyszer felírta egy papírlapra, van Isten, egy másikra, nincs Isten; szépen összehajtogatta és megkérte Frederikát, mondja meg, érez-e valami különbséget. Frederika rátette a cédulákat a gyomorszájára, és már érezte is. Kernernek annyira tetszett a buta kísérlet, hogy jó sokszor megismételte, hasonló szövegekkel: kísértetek vannak - nincsenek, stb. Aztán levonta a következtetést, hogy Frederika a gyomrával lát. Frederika kijavította, nem a gyomrát használja ilyenkor, hanem a napfonat idegközpontot, amely olyan, mint egy kis nap, de egészen lassan forog. Az érdekes felfedezés nem forradalmasította az anatómiát.

Egyébként az ember a test, lélek és szellem hármas egysége. A lélek székhelye az agy, a szellem a napfonatban lakik. A közönséges embereket a lélek vezérli, de a spirituális tökéletesség állapotában a szellem teljesen megszabadul a lélektől, és a magasabb szférák lakója lesz.

Mindezt persze az univerzális nyelven közölte Frederika. Kerner megtanulta ennek a nyelvnek néhány szavát, de a bonyolult írással nem próbálkozott.

1828-ban fél Németország Frederika csodálatos gyógyításairól regélt. Mindenkit meggyógyított, csak ő maga lett egyre betegebb. Az egyik híres paciense az ulmi von Maldeghem asszony, természetesen grófnő (ki más?). A grófnő a második gyereke születése után sokkos állapotba került, fantáziált, nem ismerte fel a férjét és a környezetében élőket, azt képzelte, sötét barlangokban kergetik a vadállatok, stb. Elvitték Frederikához, aki azonnal rájött, hogy a grófnő száma a 3-as, és ennek megfelelően 3 babérlevélből készült amulettet rendelt, napi háromszori delejezést, 3 x 3 csepp szentjánosfű levet, és hasonlókat. Természetesen imádkozott is, és a 3 x 3-ik napon a grófnő "elmondott valamit a férjének, amelyről élő ember nem tudott," és azonnal meggyógyult.

Csak Frederika nem gyógyult meg, de talán nem is akart, legalább is Kerner feljegyezte, hogy időnként "babér" (vagy más) bogyókat evett, amelyektől olyan állapotba került, mint az alvajáró.

1829 januárjában transzban megjósolta, hogy már csak négy hónapig fog élni. Kísérteteket és koporsókat vízionált, de augusztus 2-án még mindig életben volt. Ekkor kijelentette, hogy nem bír ki még három napot. Kibírta, augusztus 5-én halt meg.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5606
Időpont: 2009-08-31 13:39:26

Kedves Mszlia!
Lassan egsz gyjtemnyt rsz a mdiumokrl. Ez a trtneted is remekl sikerlt. Olyan amirt szeretem az rsaidat. rdekes s humoros.
Furcsnak, furcsa neknk - akik csak nha imitt, amott ltunk kisrteteket - ezeknek az embereknek az lete. De nekik milyen furcsa lehet, hogy msok nem ltjk azt amit k!
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2009-08-26 07:27:03

Kedves Colchicum!
Ksznm, mindig rmmel hallom, ha mst is rdekel az a sok furcsa tma, ami engem.

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023