HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1925

Írás összesen: 51764

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-07-22 10:14:06

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: Gabriello BagnoFeltöltés dátuma: 2006-08-21

Múúútól búig

Külvárosi ember lévén a városba csak akkor megyek, ha már nagyon muszáj. Nem tehetek róla, de nem a kenyerem a tülekedés. A nyár elején azonban merőben új élethelyzetbe keveredtem. A kényelmemet feladva eladtam az autómat és buszra szálltam. A munkámból kifolyólag reggel nyolckor indulok és valamikor éjfél után érkezem haza (vagy később).
Az első félelmeim, melyek az éjszakai közlekedéssel voltak kapcsolatosak egy szemvillantás alatt szerte foszlottak. Egyszerűbben, kényelmesen nézelődve, mindössze egy átszállással hazajutok.
Tehát egy ilyen nyári éjszakán fedeztem fel a különös teheneket, melyek szerintem kis színt vittek a Budapestiek szürke hétköznapjaiba. A turisták fotózták, némelyek csak megbámulták, vagy... hát igen jó magyar szokás szerint összerondították, sőt hallottam olyat is, hogy felgyújtották. Állítólag egy adott idő alatt véghezvitt rongálások számában (a tehenek kárára) simán vezetünk Európában. Azonban nem érdemes leragadni holmi sokszínű, egyedien megformázott négylábúaknál. Az ember akár merre megy, összefirkált házakba, kerítésekbe, műemlékekbe(!) és közlekedési eszközökbe botlik. Kerítéssel védett, úgymond üzemi területek ki vannak dekorálva! A hév, a villamos ablakán nem lehet kilátni, mert a szakik úgy szedik le a festéket (gondolni sem merek arra, hogy a vandálok festék hiányában már karcolnak), hogy kaparják az üveg felületét, miáltal egyre homályosabb a külvilág.
Tudom hülye vagyok, de miért jó ez annak aki csinálja? Rám lehet fogni, hogy lassan a negyven fele közeledvén trottyosodom és szűkül az empatikus készségem, de ... nem értem (ezt sem). Miért vagyunk rákényszerítve arra, hogy az újvilágból érkező minden mocskot el kell viselnünk?
A legszörnyűbb az, hogy a gyerek aki csinálja meg van győződve arról, hogy ez frenetikusan kreatív és trendi. Borzasztó. Ja, egy riportban a srác közölte, hogy őt nem érdekli semmi, és ő fújni fog.
Hogy is mondta Hofi?

-Na pubi! Ha ennyire ráérsz mindjárt ott a jobb kezed, majd ezután a bal. A változatosság gyönyörködtet!

Egyébként nagyrészt köszönetet szeretnék ezért a felfogásért mondani miden kereskedelmi tévének. Ömlik a káoszhíreikből a negatív érzés. Kit érdekel, hogy kit üldöztek órákon keresztül Ohioban, vagy ki akart átszökni Canadába? Már várom az első hírt, mely arról szól, a hogy valahol egy magyar iskolában egy magyar diák fegyvert fog a tanárára és túszul ejti az osztályt.
Most szeretném megragadni az alkalmat, hogy nagyon halkan szólja a tisztelt médiaipar főszerkesztőinek. Bocs de mi itt élünk EURÓPÁBAN! Annyi értékünk van melyről odaát csak álmodnak az értelmesebbek (mármint azok, akiknek nem kell leírni, hogy egy lámpát hogy kell felkapcsolni (ez sajnos komoly))!
Miért nincs mód arra, hogy féket szabjanak ennek a rongálósdinak? Nagyapám mesélte még anno, hogy ha a csendőr észrevette, hogy egy csikket eldob valaki, megbüntette. Megeshet, hogy ez túl szigorú eljárás, de akkor nézzük meg máshol hogy csinálják?
Idén többször jártam Ausztriában. Nem láttam széttört padot, kitört ablakú telefonfülkét és alig láttam falfirkát. Láttam, mert láttam, nem tagadom, de nagyságrendekkel kevesebb helyen!(Lehet, hogy rossz környékeket utaztam be és elsiklott a tekintetem felettük, megeshet, de akkor Magyarország egy nagy rossz környék?)
A másik külföldi ország ahol jártam Spanyolország, pontosabban a Baleári-szigetek legnagyobbika Mallorca. Az egész szigeten az egy kezemen meg tudom számolni hány firkát, karcot stb láttam. Lehet, hogy itt is rossz fele járunk? Két hét alatt ezerötszáz kilométert autóztunk. Sétáltunk sikátorokban, megjártuk a mi nyolckerünkhöz hasonló környéktől a hiperluxusig mindent. A két kezem meg tudom számolni hány firkát, törést láttam. Pedig vannak figurák. Furcsa. Az igaz, hogy annyi a rendőr mint égen a csillag, de nem hiszem, hogy csak ez a megoldás lényege.
Akkor mi a más nálunk? Barbárok, vagy született vandálok élnek közöttünk? Nem értem, hogy ott miért nem, és nálunk miért igen? Van összefüggés a pedagógiai módszerek között, vagy... vagy számít az hogy Osztrákiában és Mallorcán tele vannak az üzletek helyi termékekkel? A csuda tudja mi az amiben kevesebbet kapnak a mi fiataljaink. A csuda tudja, hogy odaát milyen lehetőségeik vannak a fiataloknak az önkifejezés gyakorlására, de hogy valamit tudnak tőlünk nyugatabbra, az biztos, és ezt nekünk sem ártana megtanulni!
Még nem szavaztak erre az alkotásra

Alkotó
Crystalheart
Regisztrált:
2006-04-16
Összes értékelés:
218
Időpont: 2006-08-28 23:32:32

:D Na ja, ez igaz :]
Alkotó
Crystalheart
Regisztrált:
2006-04-16
Összes értékelés:
218
Időpont: 2006-08-28 17:49:32

Én speciel baromira nem díjaznám, ha a ház falára, ahol a lakásom lenne, mindenféle "alkotásokat" fújkodának... Még ha szürke vagy csupasz tégla, akkor sem. Az ember fizet a lakhelyéért, akkor engedély nélkül ne is nyúljanak hozzá.

[OFF]
Mondjuk ilyen velem sosem fog megtörténni, mert városban, de még társasházban sem fogok sohasem lakni, nem bírnám huzamosabb ideig, az biztos. (1-csöndben kel lenni, 2-másokra tekintettel kell lenni, 3-rám nem feltétlenül vanank tekintettel, 4-ár/érték arányban nem túl jó választás :) Ha már rászorult lennék, inkább egy falusi vályogház vagy pozdorjaviskó, az sem drágább. De nem offolok többet, bocsi Gabriello :)
[/OFF]
Alkotó
Crystalheart
Regisztrált:
2006-04-16
Összes értékelés:
218
Időpont: 2006-08-25 13:41:06

Azért egy villanyoszlopon sokkal kevésbé zavaró a cucc, mint mondjuk egy vár falán. :S Azt pedig a legtöbbször nem lehet lenyomozni, hogy ki a hirdető, mert titkosított a telefonszám, és nincs arra pénz, hogy mindenkit egyenkint fölhívjanak, kimenjenek hozzájuk, megbizonyosodjanak... Ehhez rengeteg ember kellene.
Alkotó
Regisztrált:
2006-02-01
Összes értékelés:
47
Időpont: 2006-08-24 21:18:15

Én sem gondoltam, hogy ilyen meleg kemencébe nyúlok, csak már annyira elegem van a firkákból, hogy az már nem is igaz. A leglehetetlenebb helyek is virítanak ezektől a (szerintem) undormányoktól, és sajnos tényleg az a gáz, hogy a tehetlen düh, a jóérzés semmit sem ér.
Írhattam volna a villany és egyéb oszlopokra ragasztott hírdetményekről is. ez legalább akkora szégyenfoltja a városainknak.
Miért vagyunk ilyenek? Miért gondolják emberek, hogy ez így van rendjén?
Alapvetően nem vagyok büntetéspárti, de ezekben az esetekben büntessenek kő keményen, és ne azt a szerencsétlent aki suttyomban hordozza a tapétaragaszót, hanem akinek a hírdetéseit ragasztgatja. Ne tízezres tételekben gondolkozzanak, hanem toldják meg két nullával az induló tételt!
A firkásoknak, pedig...á feleslegesen hergelem fel magam,mert eredménytelen.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2006-08-23 19:06:42

Húúú! Micsoda vizet zavartál a témáddal. Igaz, amii igaz, a grafitti (jól írtam?) nem a falakra való. Ha valaki művészetet akar belőle csinálni, tegye úgy, mint a festők, megvásárolják az anyagot, amira festenek, nemcsak a festékfélét. Építsenek falat maguknak, persze, engedéllyel, és oda firkáljanak, s ne rongálják mások vagyonát, és az állam tulajdonát.
S hogy ne tehessék? Bizony, mindazt az óvodában (meg természetesen otthon) kell kezdeni. És a gyerekeket is szigorúbban nevelni (nem a verésre gondolok, de a jó példára igen). Mit tanuljon az a gyerek a rendről, akinek a papája-mamája a csikket ott dobja el, ahol éppen elfüstölte? Láttam olyan villamosmegállót, ahol a két sínek között csak csikket lehetet látni... Hisz' tele vannak mindenütt a városok szeméttárolókkal, de azok valóban sok helyen csak arra jók, hogy mellészórják a szemetet, vagy hétvégeken a kisebb gyűjtőket kicsavarják az unatkozó tizen- vagy huszonévesek (vagy ki tudja, meglett emberek?).
Nos: nem könnyű az elszabadult indulatokat megfékezni.
Tehát óvodától kezdve... A gyerekek (mindig, mindenütt, mindenben, tisztelet a kivételnek) unatkoznak az általánosban, a középiskolában. Annak ellenére, hogy túl vannak terhelve, de nem foglalkoznak velük iskola után. Van, akinek a szülei megtehetik, hogy még a túlterhelés mellett továbbterhelik őket többféle magánórákkal. Inkább úgy kellene oktatni, hogy ne kelljen plusz-órkon begyűjteni azt a tudást, ami elő van írva.
Korábban állami és egyházi iskolákban is foglalkoztak a tanulókkal (ingyen), délutánokon, a gyengébbeket fölzárkóztatni, mások sport- és egy szakkörökre jártak, hétvégeken kirándulni vitték őket, nem csellengtek úton-útfélen, s eszükbe se jutott a tiszta falfelüteteket elcsúfítani mindenféle falfirkákkal.
Persze, voltak csendőrök-rendőrök, akik az utcákat járták, s maga megjelenésük is elriasztotta azokat, akiket meg kellett fékezni randalírozás mitt.
Legtöbben elitélték a falak rongálását, én is közéjük tartozom.
Nehéz kérdés az, hogy a rendőrök nem léphetnek fel kellőképpen. Egy esetet még hagy mondjak el. Későn keltünk nyugovóra, amikor jó idő lévén, hallottuk, amint a szórakozóhelyek zárásakor nagy kiabálás, rendzavarás hangja ütötte meg a fülemet. Ismerem a helyi rendőrség ügyeleti számát, felhívtam őket, mert kinézve egy - fős csapat ordibált, verte a szemetes-edényeket a járdákon. Nehezen tudtam rávenni őket, hogy siessenek megfékezni őket, mert sűrűn lakott területen, belvárosban történik. Jöttek is két autóval, sokan. Ahogy megjelentek, azonnal csönd lett. Mindenkit igazoltattak, előbb a gépkocsik vezetőit. Aztán láttam, hogy a kiöntött szemetet összeszedették velük. Nem voltak udvariatlanok, de határozottan léptek föl, és jó félóra múlva, mikor mindenkit igazoltattak, elcsendesedett a környék.
Sok jótanácsot írtak le előttem is, de tudom,darázsfészekbe nyúltunk. De hogy tenni kell valamit, az biztos, mert rengeteg anyagi kár a következménye, amit egyesek megengednek maguknak.
Alkotó
Crystalheart
Regisztrált:
2006-04-16
Összes értékelés:
218
Időpont: 2006-08-22 12:44:57

Hmm, az új MÁV elsőosztályú vonaokon (nemtom, hogy hívják, piros és áramvonalas) pár hét alatt megjelentek. Aztán lemosták, azóta nem láttam.
Amit mondasz, hogy a szocreál házikókon meg az igényes vasúti térelválasztókon hogy mutatnak, szerintem is helytálló, mert azoknak kb. nem számít... Csak kár, hogy a belvárosban, a 19. századi klasszicista, vagy 20. század eleji neobarokk épületeken, hogy egyes tényleg művészi szobrokon, vagy a Vár falán is simán lehet firkákkal találkozni. És azokat legtöbbször nincs, aki leszedje, még aki ott lakik, ott dolgozik, az sem érez rá igazán késztetést...
Alkotó
Crystalheart
Regisztrált:
2006-04-16
Összes értékelés:
218
Időpont: 2006-08-22 03:24:10

USA-ban sokkal rasszistább rendőrök vannak, de ez most mellékes. :D Több pénzt kéne a közrend fenntartására fordatani a költégvetésből (több rendőrre, jobb képzésre), valahhonnan igenis át kéne csoportosítani pénzeket, mert ez nem állapot, és mert sok más költséges dolognak talán elejét is venné. Emellett nem ártana némi törvénymódosítás is - talán ez segítene a legtöbbet -, mert az a néhány tömegjelenetes kivétel a focimeccseken nem túl általános, általában fordítva történik a dolog. nem is az a baj, hogy a rendőrnek kevés a joga, hanem hogy a törvényszegőnek vagy szabálysértőnek túl sok. (Csak példaként említem, osztálytársamhoz betörtek tavaly, vittek minden elektromos kütyüt, amit értek. Osztálytársam fölkelt - kis vézna alacsony programozó alkatú emberke -, és a lépcsőnél hátbarúgta a betöröt, hogy hát nehogymáne. Az egy lépcsőfokot átlépett a lendülettől, aztán kiszaladt a házból. Jöttek a rendőrök, és osztálytársamat szinte gyanúsítottként kezelték. Kicsit később a betörő feljelentette őt testi sértésért, és nemhogy a cuccaikat nem adta vissza, de még nagy összegű kártérítést is kell a betörőnek fizetni, mert hogy állítólag újdonsült gerincsérülése miatt nem tud dolgozni - ergo lopni - a betörő. Nos én nem mondom, hogy lehessen lelőni a besurranót, mit USA-ban avgy Szlovákiában, de ez azért mégiscsak röhejes. Én azt mondom, hogy aki nem tartja tiszteletben mások alapvető jogait, az ne sipákoljon az őt megillető jogokért.)

A graffitiről és az általad ettől különválasztott tagekről annyit, hogy szerintem kultúrálisan halálosan mindegy, hogy melyik, ha tilos helyen, azaz közterületen, házak falán, műemlékeken, tömegközlekedési járművökön vannak. Ott szemét, semmi több. Az ókorban is az volt, ma is az, és az is marad. Lehet, hogy elég konzervatív vagyok e téren - mint más ügyeknél is sokszor -, de én így gondolom, és szerintem a lakosság nagyon nagy hányada nem nézi jó szemmel az ilyesféle rongálást.

Amúgy van némi haladás ez ügyben, ugyanis ahogy látom, a MÁV-nál végre új, olcsó "technológiát" is alkalmaznak pár éve, nagynyomású gőztisztítógéppel mossák le a festéket a vonatokról. Minden fajta festéket leszed, a vonatokon csak a karc marad rajta, meg egy kis maradék, amit már könnyebben le tudnak mosni oldószerekkel. A felénk, Vácra járó vonatoknak már szinte mindegyike tiszta, többé-kevésbé graffitimentes, és az új firkákat lemossák.

:)
Alkotó
Mishu
Regisztrált:
2006-06-08
Összes értékelés:
503
Időpont: 2006-08-21 21:32:58

Szia!
Sajnos, szerintem ezt nagyon kevesen értik.
Teljesen megértelek, én is így vagyok ezzel. Csak sajnos nem lehet változtatni rajta. Ahhoz mi kevesek vagyunk...
Szívélyes üdvözlet!
Alkotó
Regisztrált:
2006-02-01
Összes értékelés:
47
Időpont: 2006-08-21 20:22:15

Köszönöm a szavaidat.
Én tisztában vagyok azzal amit leírtál. Lehettem vagy tizennégy éves amikor az Ikarus gyárban tanulóskodtam. Döbbenten hallgattam ártatlan lelkemmel, aki még hisz az igazban, a jogban stb a szakik beszélgetéseit a vállalalti étteremben.
A délutános műszakban "fegyencek" dolgoztak. Hozták-vitték őket. Na a lényeg az, hogy egyszer egy fegyőr megütött egy rabot valami oknál fogva ( nyolcvanas évek eleje). A fegyőrt rendesen elmarasztalták.
Sajnos amíg ilyen világot teremt nekünk a politikai elit, ahol a bűnözőknek lassan több joguk van, mint a becsületes embereknek addig ez van... csak tudod én nem értem, hogy ez miért kell, hogy így legyen.
Alkotó
Mishu
Regisztrált:
2006-06-08
Összes értékelés:
503
Időpont: 2006-08-21 12:34:26

Szia!
Érdekes írás, jól megírva.
Ha megengeded kifejtem a véleményemet a témáról. Azt kérdezed miben kapnak kevesebbet a mi fiataljaink. Semmiben. Többet kapnak! Még a kultúrált országokban nem folyik akkora amerikanizáció, mint nálunk, ezért kevésbé követki az amerikai néger filmeket. Meg egyebeket. Jobbak a munkahelyek, a szülők ráérnek nevelni. Angol iskolákban például egyenruhát kell hordani a diákoknak. Kevésbé nézik ki a csóróbbakat, mert próbálják megvalósítani az egyenlőséget. Igaz csak próbálják, de legalább kísérleteznek vele. Amég régen nálunk egy tolvaj kapott pár évet, vagy kényszermunkát, most megússza egy enyje benyjével. A rendőrök nem tudnak fegyelmezni. Nem üthet meg egy vandált, mert a rendőrt jelentik fel. Ez volt most nemrég itt nálunk. Egy részeg szétszerelte a telefonfülkét, a rendőr közbelépett. Dulakodtak, és a rendőr megütötte a gazembert. Erre feljelentették a rendőrt. Hogy legyen itt fegyelem ezek után??? Nagyon sok mindenben kellene változnia ennek az országnak, hogy egy kicsit is európai mértékkel lehessen rátekinteni. Ha támogatnák a sportot, és nem a gyereknek kellene labdát vennie a focihoz, talán lekötnék magukat. De ma már minden óriási pénzbe kerül. Az meg nincs.
Szóval én csak azt kívánom, hogy egyszer sikerüljön egy kis fegyelmet verni az emberekbe. Figyeljenek oda egymásra, ne fussanak el a problémák elől, és akkor... talán... Sok munka vár még mindenkire... (hogy a cola-s dobozt ne a szemetes mellé dobjuk fél méterrel...)
Ne haragudj, hogy ilyen hosszúra nyúlt a véleményem. :-)
Az írásodhoz gratulálok!
Üdv

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Legutóbb történt

Madár alkotást töltött fel Erik és Mária címmel a várólistára

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Luxus nyomor című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Luxus nyomor című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Főpróba című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Az ősz kísér című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Majd címmel a várólistára

gleam bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Az ősz kísér című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Mert című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Tájkép címmel a várólistára

black eagle alkotást töltött fel Mert címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Mindennap-ÉN című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Teleírató címmel a várólistára

gleam alkotást töltött fel Mindennap-ÉN címmel a várólistára

Madár bejegyzést írt a(z) A játszótéren című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Enyves tenyerű Tiborc és az új kenyér című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Hilda a lúd című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Aranyhíd című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ajánlom magamat fórumtémához

Pecás alkotást töltött fel Aranyhíd címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Csodásan címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Pletykák egy panelházból című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Jevgenyij Jevtusenko: Ne féljetek... címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szépia-gondolatok című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) A kereszteslovag című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Napok című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Lelketlenül című alkotáshoz

Marcsy bejegyzést írt a(z) Suttogás című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)