HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 21

Tagok összesen: 1938

Írás összesen: 52449

Hangya közösség jótékonyság
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Cikkek / kritika
Szerző: MunkácsyFeltöltés dátuma: 2009-09-06

A magyarok nemzetiségi problémái az utódállamokban.

Trianon óta az utódállamokban nagy hangsúlyt fektettek az ott élő magyarok neveinek a magyar helységnevek, földrajzi nevek elrománosítására, elszlovákosítására, elszerbesítésére. Ebben az utódállamok politikája kiesebb eltérésekkel szinte egységesnek mondható Triánon óta egész napjainkig. A Triánonban elrabolt magyar területeken elég nehéz helyzetük volt a megszállóknak, mert olyan történelmi magyar helységneveket kellett megváltoztassanak, amelyeknek soha sem volt román, vagy szláv megfelelője, legtöbbször magyarul sem volt érthető jelentésük, vagy keletkezésüknek eredete a történelmi idők homályában veszett. Mit csinálhattak egyebet, mint használták a fordítás /ferdítés/ módszerét amelyek bizarr román neveket szültek, de hiába minden erőlködésük a mai napig nem törölhették ki az ősi, eredeti magyar neveket a magyarság köztudatából. Hiába próbálkoznak ezen országok kormányai, politikusai, hogy a magyarság agyából kitörüljék az ősi eredeti neveket, ezek mindig felszínre kerültek, mint a vízben az olaj és a felnövekvő generációk megőrzik és tovább viszik a tiranoni erőszakos anexiók által a szomszédos országokhoz került magyar területek földrajzi, helység és személyneveit. Álljunk görbén és beszéljünk egyenesen, a két világháború közötti időszakban, és utána is szörnyűséges nyomás nehezedett, az utódállamokban élő magyarságra, hogy nemzet és magyarságtudatát feladja, aszimilálódjon, fogadja el hogy a Felvidék mindig szlovák föld volt, Erdély mindig román föld volt, a Bácsaka , Újvidék stb mindig szerb föld volt. A történelmi emlékezetet kitörölni nehéz feladat az őslakósság tudatából. Mert az említett vidékeken valójában kiszámíthat őslakosnak a magyarok, habár, ezekre a területekre a későbbi történelmi időkben bevándoroltak, románok, szlovákok, szerbek és a viszonylagos nyugalomban nagy szaporodásnak indultak, amíg az ott élő magyarsága törökkel-tatárral vívott állandó harcok közepette, állandóan fogyatkozott. Ezekben az országokban hiába változtak a kormányok, minden kormány elsődleges feladatának tekintette, a volt magyar területek, etnikai arányainak , a magyarság asszmilációjának, történelmi, bizonyítékainak, nemzeti kultúrájának, nyelvének az eltűntetését, továbbá a magyarság teljes homogénizálása, az új nemzedékek elzárása az ősi kultúrájuk, a magyar kultúra elől.
Ebben nagy szerepe volt az iskolarendszerek megfelelő a magyarok részére történő hátrányos átszervezésének, újságok, könyv és tankönyv kiadás, kulturális intézmények megszüntetése vagy az ilyen tevékenységek ellehetetlenítése.
Az utódállamok vesszőparipája és a legsúlyosabb merénylete a magyar nyelvű iskolarendszer ellen, a magyar nyelvű állami egyetemi oktatás szinte teljes megszüntetése /kivétel a bölcsészeti kar/, a középiskolák számának drasztikus csökkentése, megvegyesítése, a felekezetei iskolarendszer szétzúzása volt. Romániában a hírhedt kultúrzónák, a magyar anyanyelvű tanulók osztályiban a magyar nyelvet nem ismerő óromániai tanítók alkalmazása, egyes tantárgyak tanításának csak román nyelven történő engedélyezése (történelem, földrajz)stb. Az említett jelenségek mind egy összehangolt beolvasztási politika manőverei voltak, amelyek kisebb nagyobb intenzitással a mai napig léteznek. Az utódállamok kormányai nem álltak meg az iskolarendszerrel való visszaélések határainál, hanem még egyéb módszerekkel is próbálkoztak. Névelemzés, a magyar nevek, olyan deformálása, amelyek romános, szlovák hangzatot adtak a névnek, de még a román , szláv személynevek írásszabályainak sem feleltek meg. Romániában mivel nem szláv nyelv nincsenek -ovak- viszont létezik itt is férfi és női keresztnevek megkülömböztetése egy a kersztnévhez ragasztott ragocskával, amely általában egy (a, ca )toldalék szócska. Pl. Vasile (érfinév), Vasilica már nőt jelent. Gheorghe (férfi) Gheorghita (nő). A magyar nevek sajátosságai miatt az ilyen átalakítások nem voltak mindig kivitelezők, ezért a keresztnevek fordításához folyamodtak. Így lett a Bélából Adalbert, a Lászlóból Ladislau, az Istvánból Stefan és még sorolhatnám. A két világháború közötti időszakban az erdélyi román hatóságok még azzal is próbálkoztak hogy a magyarok vezetéknevei után a tipikusam román nemzetiségűt jelentő igen gyakori román név végződéseket pl. - escu-t ( így lett Pap elnevezésből Popescu) kapcsoljanak a magyar nevekhez, ez a módszer szerencsére annyira idegen volt a magyar nevektől, hogy felhagytak vele. Sajnos a beolvasztás veszélye nem szűnt meg, a román kormányok az utóbbi időszakban tovább fokozták a magyar ellenességet, időnként újabb ötletekkel jönnek, hogy a beolvasztást tovább fokozzák és az erdélyi román dominanciát. Az RMDSZ-nek a nemzetiségi törvényt nem sikerült megszavaztatni a parlamentben, Basescu elnök Budapesten jelentette ki, hogy magyar autonómia Romániában sohasem lesz, Egyetlen magyar oktatási nyelvű állami egyetemet sem engedélyeztek, és a legutóbbi kormányhatározat alapján Erdélyben egyetlen nap alatt 240-300 vezetőt váltottak le.

2009

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Regisztrált:
2007-04-12
Összes értékelés:
231
Időpont: 2009-10-04 12:27:10

Kedves Munkácsy!
Itt az lenne a megoldás, ha minden magyar anyának 12 gyereke születne.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2009-09-12 09:12:41

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Munkácsy! Én nem is arra gondoltam, hogy majd Európa megvéd minket, és síkra száll jogaink mellett. De a határok nyitása, az Unión belüliség felkínál egy sanszot. 100 év kell hozzá, 200 év? Egyre több magyar él majd az elcsatolt területeken. Megfordulnak az arányok. Bekövetkezik fordított irányban, ami a múltban lejátszódott, kárunkra, rovásunkra. Hogy ez bekövetkezzen, hogy a folyamat elindulhasson, ahhoz egység kell, egyetértés, erős akarat, és az anyaország hatékony támogatása.Ha majd újra többen leszünk, más súllyal esik a latba szavunk. Persze ez, amit most elmondtam, nem több egy álomnál. Jelenleg nem ebbe az irányba haladunk. De talán...talán...megfordul...Szia: én
Alkotó
Regisztrált:
2007-04-19
Összes értékelés:
143
Időpont: 2009-09-11 10:57:57

Köszönet, hogy elolvastátok és max. pontszámmal értékeltétek. Lehet Unió, európaiasság amíg egy magyar élni fog valóban a magyarság örök fájdalma marad ez a probléma. Én nem látok olyan erőt, hatalmat szervezetet stb, aki az európaiság nevében ezeket a sovinista kizárolagosság síkjain működő kormányokat megállítaná az általános emberi értékek és jogok, a kisebbségi jogok megszüntetésében, elrablásában. Én nem hallottam vagy nem olvastam sehol, hogy az európaiság nevében, komoly szankciókat, alkalmazott volna valaki vagy valmilyen földi vagy földöntúli lény (állam, nemszetközi szervezet )emiatt az utódállamok ellen. Csak egy dolgot említek, hogy minden európaiasság ellenére a Benes dekrétumok még életben vannak, sőt a szlovák parlament újra megerősítette és mint alapeszmét használja a magyarság eltűntetésének, beolvasztásának folyamatában.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2009-09-09 09:07:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ja és a pontszám: 5
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10231
Időpont: 2009-09-09 09:06:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ajánlom figyelmedbe, ha nem ismernéd, és mindenki figyelmébe az "Anyanyelve magyar" c. regényt. Hirtelenjében most nem jut eszembe ki írta, de a neten biztos kikereshető. Pont erről a problémáról szól. Hogyan próbálták erőszakkal, ravaszkodással és mindenféle módon véghezvinni az asszimilációt. Ipolyságban és is beszéltem egyszer egy öreg magyarral, aki elmondta, még a fejfákat is kidobálták a temetőből. Vé victis! Azt hiszem, erre nincs orvosság. Míg egyetlen magyar él az elcsatolt régi magyar területeken, ütni, vágni fogják. Talán a határok megszűnése, az európaiság keretében elindulhatna egy ellenkező irányú folyamat. Ha magyarország gazdag lenne. És támogatná, inspirálná a vissza- és betelepülést. És az ott lévő magyarság lélekszámban így megerősödne, dominálna. Ne higgyünk benne! Üdv: én

Legutóbb történt

aLéb bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel A tél címmel a várólistára

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Iskolavárás című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Torony című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Téli szonett című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Míra című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Iskolavárás című alkotáshoz

Azrael alkotást töltött fel Gergő És Pamela --Tizenkilencedik Rész címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel Tükröm, tükröm... címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

dpanka bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

Bödön bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 111. című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

ElizabethSuzanne alkotást töltött fel Iskolavárás címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

black eagle bejegyzést írt a(z) Hűség című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) őszi tangó című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) zagyva hétfő című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Betegen című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Visszaút című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) örökség című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) őszi tangó című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

aLéb bejegyzést írt a(z) Antológia fórumtémához

aLéb bejegyzést írt a(z) Csöndes őszi dal című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022