HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 1

Online vendég: 7

Tagok összesen: 1933

Írás összesen: 52300

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Kankalin
2021-11-24 20:45:18

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / szatíra
Szerző: InesitaFeltöltés dátuma: 2009-10-07

Shop-derby

Kedves nézőink, nagy örömmel üdvözlöm önöket! E heti shop-derbynk helyszíne az újonnan épült rühendi Tesco-áruház, amely 75 ezer négyzetméteres alapterülettel, 1375 folyóméter hosszúságú polcrendszerrel és 47 szolgálatkész munkatárssal büszkélkedhet... Bocsánat... Most kaptam a kiigazítást, már csak 46 munkatárs van, az egyiküket frissen jelentkezett mentális zavarok miatt áthelyezték a rühendi elmekórtani intézetbe. Kívánjunk neki mind együtt gyógyulást, hiszen egy nagy család vagyunk!
Közben már láthatják is, ahogy a versenyzők felsorakoztak a bevásárlókocsik tárolójánál. Ma tizennyolcan mérhetik össze ügyességüket, tudásukat, tapasztalatukat, és persze nem utolsósorban szerencséjüket. A versenyzők nagy része először száll ringbe, de hűséges nézőink már biztosan észrevették Margit nénit, 7-es rajtszámmal, szürke tréningruhában. Margit néni már tizenegyedszerre könyökölte be magát a mezőnybe, és ha jól látom, a szurkolótábora is itt van... Kérem a kamerát... oda... integessenek Margit néninek! Köszönöm.
Amíg csinos segédeink kiosztják versenyzőinknek a legfrissebb akciós újságot, fordítsuk figyelmünket Margit néni szavaira! Ahogy arra bizonyára emlékeznek, a három héttel ezelőtti, vakaránczai versenyt Margit néni nyerte meg, majd a győzelem után mélyinterjút adott csatornánknak. Most néhány gondolatot idézünk tőle:

(snitt, megjelenik a színen Margit néni, piros tréningruhában, mindkét kezével görcsösen kapaszkodik egy púposra megrakott bevásárlókocsi fogójába, szája előtt mikrofon látszik)

- Kedves Margit néni! Mi indította először arra, hogy bekönyököljön a versenybe?
- Sokat köszönhetek a családomnak, különösen az unokáimnak, Lucának és Dávidnak. Tudja, kedvesem, ők minden nyugdíjfizetés után megjelennek nálam, és majdnem minden pénzemet elkérik. Bár a buszok lennének ilyen pontosak! A múltkor is negyed órát ácsorogtam a megállóban... - Tehát az unokái. Mi történik, miután elviszik a pénzét?
- Azért nem viszik el mindet, hagynak egy kicsit nekem is, ha felveszem a szemüvegemet, egész jól látom. Akkor van baj, amikor nem találom sehol. A múltkor is, azt hittem, elveszett, pedig csak...
- Tehát kevés pénze marad. Így megszokta a spórolást, ugye?
- Meg hát, megszokja az ember. Már szépen megtanultam, melyik akciós újságot mikor hozzák. Aztán, amikor felviszem, megkeresem a szemüvegemet, és...
- Persze, persze, de hogyan jutott eszébe, hogy versenyezzen?
- A szomszédasszonyom, a Gizi látta a tévében, hogy van ilyen sopderbi, ő mondta, hogy nevezzünk be, úgyse veszthetünk semmit. Néha együtt megyünk boltba, amit az egyikünk nem vesz észre, meglátja a másik. Mondta is a Gizi, hogy...
- Értem. Itt van most Gizi néni is?
- Nincs, neki eltört a második versenyen a csuklója, most gipszben van. Hát azzal is hogy járt! Bementünk a kórházba, ott volt egy ápolónő, hát az...
- Nagyon köszönjük, kedves Margit néni, találkozzunk legközelebb is!

(snitt, újra a versenyzők láthatók, ahogy akciós újságokkal a kezükben toporognak a kocsitároló körül)

És Lúcia, a legszebb hostess már magasra is emelt egy akciós újságot... Az izgalom szinte tapintható... Minden versenyző kezében ott lapul az érme... de vajon tudják-e, hogy a héten lecserélték a tartókat, és százas kell hozzá?... Éééééés... Meglendítette az újságot, indul a verseny!
Micsoda pillanat, ahogy mind egyszerre rohannak a kocsikhoz! És jó volt a sejtésem, a 4-es és a 8-as versenyzőnek nem megfelelő érme volt a kezében... A 10-esnek sem... A 3-asnak sem... Úgy látom, nem túl erős a mezőny, sok a kezdő akcióvadász... Margit néni persze alaposan felkészült, egész érmegyűjtemény volt a mackójának a zsebében... És a négy leggyorsabb már be is rontott az áruházba! Hoppá, az 5-ös versenyző kocsijának beragadt a kereke! Ez komoly dilemma: cserélni vagy nem cserélni? ... Jó döntés, amit most elveszít, később behozhatja a sebességgel... Itt az elején még úgysem dőlt el semmi...
A 11-es súlyos helyzetbe került: két kocsi érmetartójában is rágó tömte el a nyílást, a harmadik kereke pedig összevissza forog... De megoldja! Micsoda sprint! Már ott is van a másik tárolónál, és megszerez egy kocsit! Úgy látom, dinamikus versenyzőhöz van szerencsénk. Egyébként a 11-es versenyző, Kissné Piroska a fiatalabb korosztályt képviseli, alig múlt harminc, saját bevallása szerint a derbyzést munkanélküli férjének és két apró gyermekének köszönhetően tanulta meg.
De térjünk vissza a versenyhez. Már mindenki kocsihoz jutott, alig győzik kameráink követni az iramot. Innen, ahogy megszokhatták már, négy kamera képén figyelhetik egyszerre a versenyt. A konyhai cikkeknél a 6-os versenyző száguld, a műanyag keverőtál és a tapadásmentes tepsi (kiváló minőség, teflux bevonat) már a kocsijában. Lefékezett, nagyon keres valamit... Talán a bambusz edényalátétet... Igen, biztosan azt! De már rá is jött, hogy nem itt találja, munkatársaink ezen a versenyen is nehezítik némileg a terepet a termékek véletlenszerű áthelyezésével. A bambusz edényalátétet például, önöknek már megsúghatom, a divatos kiegészítőkhöz tették...
A 12-es és a 7-es versenyző belefutott a bámész beszélgetők csoportosulásába. Ez is egy szokásos akadály, rendszeres nézőink biztosan jól ismerik már a kocsijaikat hanyagul szerteszét tartó, enyhén nagyothalló munkatársainkat... A 12-es megszólítja őket... de közben a 7-es versenyző áttört rajtuk! Ez igen! Nem véletlenül lett Margit néni már hatszor akcióbajnok! Kérem visszajátszani lassítva... És itt láthatják! Tökéletes szögben, tökéletes sebességgel lökte be a kocsiját a csoportba, a legkisebb erőkifejtéssel sikerült a legtöbb embert és kocsit félretaszítani! Fantasztikus! Gyönyörű, egyszerűen hihetetlen, ezt tanítani kéne...
Az 5-ös versenyző közben a raklap-akadállyal igyekszik megbirkózni... Ez is jellemző vonása a derbyknek, három akciós termék is a két méter magasra megrakott raklapok mögött rejtőzik... Az 5-ös nyújtogatja a karját, de úgy tűnik, nem elég hosszú... nekifeszül a raklapnak, de az nagyon nehéz... És eltolja! Megszerzi a cérnametéltet, a levesgyöngyöt és a konzervlevest (3-at 2 áráért, csak most) is! És micsoda morál! Visszahúzza a raklapot, még közelebb a polchoz! Ügyes húzás!
Hűha, a 9-es versenyző közben alaposan megrakta a kocsiját... Ellenőrzi az újságban, mi hiányzik még... De nem figyelt eléggé, a 15-ös nekirohant a kocsijával, majdnem fellökte... sok árucikk a padlón kötött ki... Zseniális! A 15-ös egyszerűen felkapkodja a termékeket és bedobja a saját kocsijába! Adhatnánk rá hangot? ... Köszönöm... (artikulátlan üvöltözés, szitokszavak hallatszanak)... A mindennapok drámája! A 9-es, úgy tűnik, teljesen elvesztette az önuralmát, csalást emleget... Pedig nincs igaza, csak a másik kocsijába tilos nyúlni, a padló közterület... A 15-ös már el is szaladt... Jól van, már nem kell a hang, köszönöm.
De nézzünk be a kekszekhez! A 8-as versenyző észrevette, hogy a legfelső polcon rejtették el munkatársaink az akciós dunamelléki muskotályt (a szüreti nap aranyát fogja érezni, ha megkóstolja). Igazi kihívás... vajon meg tud vele birkózni? A 8-as, Talpas Lajosné Marika csípőprotézissel és reumatikus panaszokkal rendelkezik, mégis már negyedszer vesz részt a nemes küzdelemben, nyolc hete, Nyomornyán megszerezte a harmadik helyet, ahogy arra talán emlékeznek. Nem ér fel a polchoz... Feladja vajon a küzdelmet? Á, meglátott egy kivételesen magas eladót. Megszólítja, kéri a segítségét... De az eladók nem avatkozhatnak bele a küzdelembe. Könyörög... Nem, sajnáljuk, nem segíthet, kénytelen lesz kihagyni ezt a cikket... És nem! Micsoda lelkierő! Felmászik a polcra! Nem is merek odanézni... Ja, nekem muszáj... Centiről centire halad, egyre közelebb jut... és megszerezte! Ez egyszerűen hihetetlen! Különdíjat érdemelne!
És... nem hiszek a szememnek, a 14-es versenyző VÉGZETT! Beállt a pénztárhoz, megszólalt a hangjelzés, vége a versenynek, már csak az ellenőrzés van hátra... Mi az a dulakodás mögötte? A 17-es és az 1-es huzakodik az utolsó zacskó kutyakekszen (csak a legfinomabb összetevők, fogtisztító adalékkal). Ezek szerint megint bevetették a szervezők a jó öreg kifogyó készlet trükkjét... És a 17-es egy erőteljes mozdulattal kirántja a másik kezéből a zacskót! ... Közben a 13-asnak gondjai akadtak, a halom tetejéről már a pénztárnál állva lezuhant a műfogsortisztító (üde lehelet, higiénikus tisztaság) és a hagymás chips (a friss újhagyma ízével). Ezt a pechet! Ha lejárt az idő, nem tehet semmit a kocsira, sajnáljuk...
Közben munkatársaink ellenőrzik a 14-es versenyző kocsiját. Eddig minden rendben... A 14-es, Hagymásné Ibolya saját bevallása szerint középsúlyos akciófüggőségben szenved, két napig nem tud aludni, ha véletlenül akción kívül vásárol valamit. Családja támogatja, férje rendszeresen együtt edz vele, és "menjünk már, a nyavalya üssön bele az összes francos boltba!" felkiáltásokkal igyekszik jobb teljesítményre ösztönözni Ibolyát.
És vége az ellenőrzésnek... és alig merem kimondani is... minden termék a kocsijában volt, és mindezt... mindössze 17 perc 43 másodperc alatt gyűjtötte össze! Alig találok szavakat! Új csillag született!

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Alkotó
Inesita
Regisztrált:
2007-07-10
Összes értékelés:
715
Időpont: 2009-10-19 18:15:22

Kedves Lenabuci, sleepwell!

Örülök, hogy tetszett, köszönöm, hogy itt jártatok!

Ági
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-24
Összes értékelés:
2897
Időpont: 2009-10-19 17:40:35

Nagyon jól láttattad...remek írás, gratulálok!:)
Alkotó
Lenabuci
Regisztrált:
2009-01-11
Összes értékelés:
258
Időpont: 2009-10-19 16:19:06

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *


Nagyon jó, gratulálok!!!
Alkotó
Inesita
Regisztrált:
2007-07-10
Összes értékelés:
715
Időpont: 2009-10-17 19:37:43

Kedves Poppy, Fekete Vipera!
Köszönöm az időtöket és a figyelmeteket!
Ági
Alkotó
Regisztrált:
2007-08-20
Összes értékelés:
250
Időpont: 2009-10-17 17:50:36

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Ez káprázatosan jó! :))) Ez a folyton folyó verseny a szupermarketekben borzasztó, de ezzel a szatírikus éllel - ami mellesleg teljesen Inesitás - inkább szánalomra méltóvá teszi az egészet. Az, hogy a riporter nem enged semmit befejezni, külön tetszik. A valóságban sem érzem gyakran az őszinte érdeklődést az interjúalany felé.

Még egyszer gratula!

Üdv.: Vipera

u.i.: anyunak is nagyon tetszett
Szenior tag
Poppy
Regisztrált:
2007-02-10
Összes értékelés:
1657
Időpont: 2009-10-14 00:02:00

:)))
Hát ez remek! Roppant humoros, érzékletes, már-már film-szerű.
Jól szórakoztam!
Gratula!
Poppy
Alkotó
Inesita
Regisztrált:
2007-07-10
Összes értékelés:
715
Időpont: 2009-10-10 18:00:39

Kedves Arthemis, Müszélia, Rozália, antonius, Lily és Judit!

Nagyon örültem a figyelmeteknek és a dicséreteteknek is! Hát igen, be kell vallanom, hogy bár nem vagyok akciófüggő (remélem), én is ott tologatom a kocsit a tömegekkel... :) Sajna (?) a bajnoki címre biztosan nem vagyok méltó :)

Judit! Hogy te micsoda elemzést kerekítettél ide! Szemem-szám tátva maradt, ahogy olvastam, köszönöm a megtiszteltetést! A szavaid alapján elgondolkodtam, hogy groteszk vagy szatíra volt ez, de egy kicsit mindkettőnek érzem. Köztes műfaj nincs? :)

Ági
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5605
Időpont: 2009-10-09 09:38:37

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Inesita! Az írásodat szatírának soroltad be, ami az enyhébb humorral szemben a komikum élesebb fajtája. Ez az alantasság kategóriájába tartozó, negatív jelenségek bírálata a gúny eszközeivel, ami gyakran torzítással, fantasztikummal párosul.
Azonban szerintem a műfaja inkább grotesztk, mert ha az alantasságba a fenség elemei vegyülnek, a szatíra groteszkbe csap át. Az alkotásodban ábrázolt társadalmi valóság nemcsak központi erejű, hanem feloldatlan és feloldhatatlan marad, időtlenné emelődik, s bizarrságának megfelelő világszemléletet fejez ki. Megjelenítésének lényegi eszköze a szerkezet: a mű elemeinek egymáshoz való viszonya. A groteszk mű világa zárt, s benne minden lehetségesen kapcsolódik: a reális és irreális, látszat és való egymásba játszanak át, akárcsak a komikum és tragikum, a fenségesség és az alantasság, a naturalizmus és a fantasztikum. Már régen olvastam ilyen jót! Köszönöm az élményt! Judit
Alkotó
Lily Allen
Regisztrált:
2007-10-27
Összes értékelés:
126
Időpont: 2009-10-09 01:04:11

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Ági!
Hát ez... :D Remekeltél, mint mindig! :) Gratulálok! Ahogy olvastam, közben ott láttalak a Tescoban, nyugodtan vásárolgatván, nézegeted szegény, gyanútlan vásárlókat, (akiket aztán később történeted hőseivé tettél), és megszületik a fejedben ez a sztori. Vagy az alapja. :)
Nagyon jó!
Lily Allen
Alkotó
antonius
Regisztrált:
2009-06-30
Összes értékelés:
2577
Időpont: 2009-10-08 12:46:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Hát én is keresem a szavakat. Abszolút profi munka! Nekem ez teljesen hibátlan. Pontos kifejezések, lendületes, sodró, humoros, találó, szellemes. (Nyomornyán) A mozgás irányinak, hatásainak leírását egy mechanikatanár is megirigyelhetné.

Gratulálok. a.
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7470
Időpont: 2009-10-08 09:25:50

Kedves Inesita!
Nagyon jó írás, tetszik.
Szeretettel: Rozália
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2009-10-08 07:11:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Inesita,
húha, ez kemény volt. ilyenek vagyunk. még szerencse, hogy nem járok a tesco-ba.nagyon szépen összefoglaltad, nemcsak a shopderby, hanem az összes (sport)verseny lényegét.
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1306
Időpont: 2009-10-07 23:35:00

Nekem tetszett az írásod, sok a valóságalapja, érthető, mégsem bántó.

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Nyikolaj Szokolov: A hóesés neszez, míg versem írom címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) A tükör szilánkjaiban más a tekintet című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Diagnózis című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A csúnya lány című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Békétlenség című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Érintés című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Hová tűnt a Télapó? című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A tükör szilánkjaiban más a tekintet című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Hazugság hálójában 4/2. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Őszvégi hajnal című alkotáshoz

szhemi alkotást töltött fel Őszvégi hajnal címmel a várólistára

eferesz alkotást töltött fel A tükör szilánkjaiban más a tekintet címmel

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Végtelen című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Végtelen című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Békétlenség című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Mindent a maga idejében című alkotáshoz

Erdős Sándor alkotást töltött fel Végtelen címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) a gondok sűrűjében című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) A csúnya lány című alkotáshoz

hundido alkotást töltött fel Hazugság hálójában 4/2. címmel

Madár alkotást töltött fel Kenyér címmel a várólistára

történetmesélő alkotást töltött fel Kényszermikulás címmel a várólistára

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021