HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 9

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52479

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / abszurd
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2009-12-30

Leütöm az angyalt 4.

Mocarella után a parton


Azt mondja az angyal, hogy a negyedik és az ötödik nap a sorsdöntő. Akkor dől el megmaradok-e, vagy elmegyek? Ül a törött támlájú széken az ágyammal szemben, fékezhetetlenül vigyorog. Belevág szokásos történetei egyikébe. Elmondtam már cimbora, miket éltem át Majoriban és Minoriban? -kezdi. Inkább vinné ki a serblit az ágyam alól, elviselhetetlenül bűzlik a tartalma harmadnap óta. Miért kell nekem itt meghalnom, ebben a koszlott dél-olaszországi kisvárosban! Odakinn lepedőket teregetnek az asszonyok, a csukott ablaktáblán keresztül behallatszik pergő nyelvű civakodásuk. Angyal Dezső mesél, én hallgatom és csendben haldoklok, míg mesél.

A férfi a trattoria nyitott, szellős teraszán ült, vino rosso-t ivott. A teraszról le lehetett látni a tengerre. Sokan voltak aznap a Costa del Solén, idegenek, turisták és helybéliek, de ő nem törődött a homokparton nyüzsgő, tarkabarka tömeggel. Oldalt fordult nádfonatú székében és felfele nézett, fel az út mellett fekvő parkolóba, ahol egy piros sportkocsiból magas, lefátyolozott hölgy szállt ki. A piros kocsi véletlenül pont úgy állt meg, hogy mögötte látszódott a közúti alagút sötét bejárata. Az alagút torka egyre öntötte magából az autókat, úgy tűnt, soha nem szakad meg a folyam. A hölgy lejött a lépcsőn a vendéglőbe, megállt az asztalok között és ernyőt formálva a tenyeréből körbe kémlelt. Minden asztal foglalt volt. Az asztalok mellett mindenütt sokan ültek, egyedül annál az asztalnál volt szabad hely, ahol a férfi a borát itta. Erre, erre. Jöjjön ide, -intett a férfi a nőnek. A nő odament. Nagyon elegáns volt. Scuzi, mondta bűnbánó arccal. Nem baj, intett a férfi. Üljön csak le. Úgy sincs máshol hely. És én úgyis akarok. Prego?! -kérdezett vissza a nő idegesen. Adta az értetlent, a megbántottat. Akarok, mondta a férfi még egyszer és megnyomta a szót. Hanyagul beszélt. Hanyagságán átütött némiképp a közép-európai férfiak erőltetett, nem természetes nyeglesége. Svéd, mondta magában a nő. Az ám. De, tette hozzá aztán hangosan, nincs semmi baj. Én szeretem a svédeket. Norvég vagyok, vigyorgott vissza rá a férfi. Próbára akarta tenni a nőt. Norvég? A nő levette a kalapját, az arcrészt elfedő fátyollal és a másik székre tette. Kezdett megnyugodni. Szép arca volt, egy kicsit koravén arca volt. A norvégokat is szeretem. A norvégok szenvedélyesebbek, mint a svédek.
Ültek az asztalnál, tanulmányozták egymást. A nő túlontúl elegáns volt, magamutogató, -túlhangsúlyozott, tipikus "úrinő" megjelenésével igyekezett leplezni foglalkozását. A férfi átlátott rajta. Idehallgasson, mondta, én most egy ideig itt leszek a környéken. Nem tudom mennyi ideig, azt mondom csupán, egy ideig. Capito? Akarok egy állandó nőt minden napra. Érti? Kicsit nehezen beszélem ezt a nyelvet. Nem akarok minden nap más nő után koslatni. Ha magának megfelel így, akkor kifizetek előre egy összeget. Jó ez így magának?
A nő alaposan megnézte magának a férfit. Prego signore, mondta. Nem tudom.
Jött a pincér, megállt várakozott, hogy ezek ketten befejezzék. Csak egy olasz pincér tud úgy várakozni, ahogy ez a pincér várakozott. Térdét megroggyasztotta, tüntetőleg másfele nézett. Fehér inge előkéje vakított a napfényben.
Mit iszik, kérdezte a férfi a nőtől. A nő habozott. Fehér bort kérek, mondta végül kényesen elnyújtva a szavakat. Frascatit. És mocarellát hozzá. Az való hozzá.
A mocarella a vörösborhoz való, nevetett a férfi. De ám legyen. Én is kérek mocarellát, mondta aztán még mindig nevetve a pincérnek. Két adag mocarellát hozzon. Due mocarella perfavora. Eszegették az öklömnyi, gombóc alakú sima, hideg sajtot, itták hozzá a borukat, a férfi a helybéli, telt vino rossot, a nő a vino biancot. A társalgás akadozva folyt, nagy-nagy szünetekkel. Azt mondják a pizza igazából csak Rómától délre ehető, mondta a férfi. Igaz ez, vagy nem igaz? A nő egy albumban lapozgatott, amit a táskájából vett elő. Térdén volt az album. Nem tudom. Illetve nem. Már, mint hogy dehogynem, igen, igaz. Habozott, majd rámutatott egy képre az albumban. Meg kell mondania, melyik verziót választja. Ezt? Vagy ezt? Odafordította az albumot a férfi felé. Aztán áttolta teljesen, hadd lássa jobban a férfi. Mert ettől függ az ár. Capito? A férfi megnézte a képeket, lapozott és a másik oldalon lévő képeket is megnézte. Abba nem tudok belemenni, mondta a nő, hogy maga előre kifizet egy összeget, és aztán mást akar, drágábbat akar, mint amit kifizetett. Ha jó magának, fizesse ki előre a legmagasabb változat árát és akkor belefér, ha menet közben mégis valami olcsóbb árfekvésű mellett köt ki. Miért drágább az egyik, mint a másik? -értetlenkedett a férfi. Nézze. Ha valami ugyanannyi időt vesz igénybe, ugyanannyiba kell, hogy kerüljön. Máshol...
A nő átnyúlt, lapozott, megmutatott egy másik oldalt is. Máshol másként van. Nálam így van. Nézze végig a képeket, és megérti. Vannak figurák, amelyek nagyon fárasztóak, munkaigényesek. Ezeket jobban meg kell fizetni. Menjen csak hátra, tekintse meg a csoportos, és az állatos variációkat is. Tudja, mibe kerül ma egy állat?! Beszerezni, beidomítani?
A férfi előre hátra lapozgatott. Arca komoly volt, nem árult el érzelmeket. Mint amikor a mérnök a tanulmányterveket veszi számba a rajzasztalon. Szakmai érdeklődés volt csupán rajta, és némi kétkedés. Rámutatott az egyik képre. Ezt a figurát például hogyan lehet összehozni egy állattal, például egy tigrissel? -kérdezte, és úgy fordította az albumot, hogy a nő is lássa azt a képet, amelyikről szó van. A nő megnézte. Ezt sehogy, mondta picikét megvonva a vállát. A tigrisnek amúgy is bekötjük a száját, vagy szájkosarat teszünk rá. Nagyon fontos, hogy ne történjen sebesülés. Hogy le ne harapja? - mosolygott a férfi. Si, nevetett rá a nő. Pontosan signore. Azért hogy le ne harapja. És a karmukat levágják? Si signore, a karmukat levágják. Állatosat nem akarok, mondta a férfi. De ezt itt, meg ezt, meg itt, ni a következő oldalon ezeket igen. Va bene. A nő beleegyezően bólogatott. Ezek egyszerűek uram, és nem kerülnek sokba. Finom a sperlongai sajt. Mondragonai, tiltakozott a férfi. Higgye el, meg tudom különböztetni sajtot a sajttól, elég régóta élek Dél-Olaszországban. A nő összecsukta az albumot és maga mellé tette. Abban a pillanatban a sajt fontosabb volt. Az üzletet majd megkötik utána, ha kitárgyalták. Nézze, én nem messze onnan Castel Volturnoban születtem. A mi ablakunkban is lógtak a zsákok. De az mégis más. Sperlonga kint van a fokon. Ott, Castel Volturnoval ellentétben a házakat egész évben éri a sós szél. Emiatt gyengébb a mondragonai is. Mondragona is beljebb fekszik. Az igazi mocarellát Sperlongában érlelik a házak ereszén, olvassa el az úti-könyveket, ha nekem nem hisz. A férfi ivott a vörösborból, kinézett messze a tengerre. A látóhatár elmosódott elől. A szikla mellett az öböl bejáratánál habzott a víz, ahogy a hullámok a köveknek csapódtak. Éltem egy időben Sperlongában és Mondragonában, nekem ne magyarázzon. Nekem nem kell úti-könyveket olvasgatnom ahhoz, hogy tudjam. Kérem, mondta a nő. Prego, prego. Az üzletet azért megkötjük, nem? Meg. A férfi kurtán felnevetett. Legfeljebb nem hozzuk szóba eztán a sajtokat. A nő is nevetett. Va bene. Basta. Most fizet? Most, mondta a férfi. Kifizetek tíz napot, utána meglátom. Megjegyezte a figurákat, amiket kiválasztottam? Meg, mondta a nő. Mindegyiket akarja, minden áldott nap? A férfi megint ivott. Igen, mondta. Négyet választottam ki. Kettőt reggel akarok, kettőt este, de nem túl későn. Éjfél előtt legyen mindenképpen. Capito? A nő is ivott. Kiitta mind, aztán újra töltött magának és abból is leivott egy keveset. Rendben signore. Kérem akkor a pénzt. Tessék, mondta a férfi, itt van, számolja meg. A nő megszámolta a bankjegyeket. Pont annyi volt, amennyi járt tíz napra. Felállt, feltette a kalapját, nyújtózott. Jön akkor? Letudjuk a ma reggeli két menetet? A férfi is kiitta a borát. Pénzt tett a szalvéta alá. Nevetett, fújta a szél a haját. Felmutatott a piros sportkocsira, melynek csillogó króm-felületei elvakították. Ezzel megyünk? Ezzel hát, mondta a nő.
Tíz napot volt együtt a férfi a dél-olasz nővel, aztán kifizetett még tíz alkalmat, de a második tízből csak nyolc lett, mert valamilyen ügye miatt korábban kellett elutaznia. A tengerparti étteremben búcsúzott el a nőtől. Arrivederci, mondta, és begombolta a mellényét. A nő sírt. Visszajössz? -kérdezte. Nem tudom, mondta a férfi. Gyere vissza, gyere, gyere, szipogta a nő. Még kettővel amúgy is tartozom. Nem tartozol, tiltakozott a férfi. Olyan jó voltál, hogy beszámítom. Gyere vissza mindenképpen, mondta sírva a nő. Ha visszajössz újra, megint négyszer csináljuk majd minden nap drágám, kétszer reggel és kétszer este és egy fillért sem fogok elfogadni. Soha többet nem fogok elfogadni tőled pénzt, capito?!

Az angyal vihog. Ugye tudja, ki a történet főhőse?! Ne legyen nevetséges. Hát én! Esküszöm, esküszöm mindenre, ami szent, leütöm az angyalt. Ez a Dezső egy szörnyeteg. Nem hagy meghalni. Pedig nincs sok hátra, érzem. Hát így kell bánni az élőnek a haldoklóval?

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2010-03-27 19:57:23

Kedves Marianna!

Nagyon jól esik, köszönöm!

Üdvözlettel: én
Alkotó
Regisztrált:
2010-03-05
Összes értékelés:
3
Időpont: 2010-03-27 16:33:08

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon nem megy nekem a kommentelés, ezért tartózkodom is tőle, de bizonyos esetekben nem bírom megállni, hogy ne írjak valamit... Momentán csak annyit, hogy betettelek a kedvenceim közé...
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-01-06 07:54:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Te, nekem még egy jó csomó könyv is kell + Internet.
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2010-01-05 17:30:20

válasz Müszélia (2010-01-05 16:57:13) üzenetére
Szia Müszélia!

Látom, az olasz nyelvet is épp úgy beszéled, mint a kelet-indiait! Sajt, bor, tengerpart, autó, szerelem, haldoklás. Mi más kell az embernek, h jól érezze magát?! Gracie! -én
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2010-01-05 17:25:07

válasz Rozán Eszter (2010-01-05 10:01:39) üzenetére
Szia Eszti!

Tudod, az angyalnak ez könnyen megy. Köszönöm, h olvasod! És apontokat!

Szeretettel ölellek: én
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-01-05 16:57:13

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
szegény te, most meg egy sajtkedvelő signorával ütköztél össze. grazie per la storia
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7470
Időpont: 2010-01-05 10:01:39

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia!
Látom, az angyal továbbra is hozza a szokásos formáját.
Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

eferesz bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Történelmi kutatási eredmények címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Oda van beírva címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Magamban címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022