HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 6

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / regény
Szerző: Finta Kata Feltöltés dátuma: 2010-01-04

Életem regénye 1

AJÁNLÓ
Nagyregényem kiadásához


Nehéz, gondokkal teli életem végigkísérték Ady Endre Az Úr érkezése c. költeményének sorai: "Mikor elhagytak, amikor a lelkem roskadozva vittem, csöndesen és váratlanul átölelt az Isten." A vers mély gondolata gyakran szerepel naplómban és egyéb írásaim sorai közt. Mert hittem varázserejű szavaiban, sokszor imádságként idéztem fel magamban, s éreztem, hogy a Teremtő nekem a nehéz, kilátástalan helyzetekben erőt adott és mindig megsegített.

Csodával határos, hogy miközben a család minden vagyona odaveszett, a naplók, az akkori kislány féltett kincsei: imakönyvek, fényképezőgépem és fotók, a vérzivataros időket, menekülést átvészelve, épségben megmaradtak.

Nyugdíjas koromban, a lakás tatarozása közben kerültek kezembe a megmentett csomag kincsei; ennek köszönhetően örökítettem meg hű ábrázolással fiatalságom szép emlékei mellett a háború borzalmait, mert a front alatt is, az ablaktalan, hideg szobában hasalva, szinte történelmi hűséggel írtam naplómba az átélt napok eseményeit.

Sok-sok évtizedet hátrahagyva, önszorgalomból kezdtem a számítógép rejtelmeit megismerni, majd a több kötetre terjedő regény megírásához. Benne írom le - mint egykori művészi pályára készülő kislány - a reményeimet, akit a sors más irányba terelt.

A könyvben található öröm- és bánat, szerelem és küzdelem, háború és borzalom, minden, ami előfordulhat egy hosszú élet évei alatt. A naplószerű írás átível két világháborút, két világválságot, három rendszerváltást és Én, mint a regény szerzője, átéltem két sikertelen házasságot, utána a nyugdíjas évek örömeit-küzdelmeit kötöttem csokorba.

Mindez számomra kincset jelent, mivel az újabb eseményeket összehasonlítom azokkal a korabeli eseményekkel, amelyeket a véletlen megmentett számomra.
Azóta folyton írok, ezzel töltöm napjaim óráit. Rövidebb-hosszabb regényeket írtam, több kötetet állítottam össze novellákból és általam pillanatképeknek nevezett rövid történetekből, sőt, azóta DIGI-kötetként megjelent nyolc könyvem, köztük csokorba kötöttem zsengéimet (verseimet). Ugyanis nem tudom oly szép, szabályos verssorokba szedni, hogy annak részlete verstanilag pontos, és rímelő legyen, ahogyan valaha édesapám alkotta a költeményeit.

De azért próbálkozom.
Miért ne? Hiszen még fiatal vagyok!
Vagy inkább illene rám az, hogy a jó pap holtig tanul és lehetek még híres író vagy költő is?

1. fejezet: Gyermekévek
Bevezető


Nagyregényem első része ez a kötet. Benne édesapámnak az első világháború utáni életkezdését, küzdelmeit írom le, majd a család megjelenését, testvéreim és a saját felejthetetlen gyermekkoromra emlékezem.
Kérem, fogadják szeretettel naplószerű életregényem első fejezetét.
A teljes regényt 2002-ben írtam át nagyrészt a naplómból számítógépbe.
Az 1. fejezetet 2007-ben, a továbbiakat folyamatosan írtam, és készítem elő kiadásra.

Apám


Fölért a dombtetőre és körülnézett; előtte szép táj terült el. Szemközt a völgyben elnyúlva apró falu, - közepén zsupptetős harangláb emelkedik ki az apró házak közül. Gyönyörködött a szép látványban.

Azt hitte, a szeme káprázik. Más ez a hely, más a táj, mégis ismerős. Messze innen, talán ezer kilométer távolságban, a Görgényi-havasokon, a Hargitán túl, a Háromszéki havasok lábánál megbúvó kicsiny falu képe jelenik meg előtte, ahol 1894. december 15-én látta meg a napvilágot, ahol a település egyik házsora fenyvesek közé ékelődik, és szinte az égig felnyúló hegyek lábánál várja vissza idős édesanyja nagy, kertekkel körülvett udvarházában.

Ott élnek testvérei, rokonai, ott alusszák örök álmukat elődei, a kis temető családi sírboltjában.

A ház közelében terül el a Patakkert árnyat adó gyümölcsfáival; közepén folydogál egy kristálytiszta vizű patakocska, melyen fahíd vezet át a kert másik részébe. Olyan jóízű gyümölcsöt rég' nem evett, mint otthon. A rengeteg körtét és almát a nagy ház alatt húzódó pincében tárolják.
Szinte érezi a gyümölcs ízét, illatát, amikor gondolataiban két évtizedet átugorva felocsúdik, és visszatér a közelmúlt eseményeihez.

(Apám katonaképe)


A katonaságtól tartalékos főhadnagyként szerelt le. Szenvedései, de még kitüntetései is hiábavalónak bizonyultak, mert szűkebb hazáját, Erdélyt ismét elszakították Magyarországtól. Nem mehet haza, a Székelyföldre, ahol született, ahol szerettei élnek, ahol az alapfokú iskolát végezte, majd Székelykeresztúron folytatta, és szerzett tanítói diplomát.

Nem mehet vissza, - magyar tartalékos katonatisztnek ott már nincs keresnivalója. Oklevelén alig száradt fel a pecsét, amikor kitört az első világháború, és iskolatársaival együtt önként jelentkezett hadi szolgálatra. SORSA elűzte Erdélyből, életét megváltoztatta. Nem bír belenyugodni, hogy a háborút végigharcolva, katonáink hősiesen, győztesként küzdöttek; ő maga is több kitüntetésben részesült, a trianoni "békeszerződés" mégis megfosztotta az országot területének túlnyomó részétől, őt pedig szülőföldjétől, édesanyjától, testvéreitől választotta el. A háború életének új útját jelölte ki. Romba döntötte jövőjére vonatkozó elképzeléseit; hét év kihagyás után nem mehet mérnöki pályára.

Ide jött hát a frontról, a csonka országba, kórházi kezelésre, hogy a hadi koszt miatt elszenvedett gyomorbántalmait gyógyítsák, majd egyetlen itt élő nővéréhez, Aszódra ment. Egyelőre még nincs állása, ezért az ő üzemeiben hasznosítja magát, akinek huszonkét helyiségből álló házat építtetett, abban gépekkel felszerelt, felbecsülhetetlen értékű tejüzemet létesített. Megvetette alapját egy virágkertészetnek és egy nagy méhészetnek. A tejüzemet modern gépekkel szereltette fel, rövid időn belül jelentős értékűre emelte annak hozamát. A haszonból a saroképületre emelet került, ott alakították ki a nagy és kényelmes lakást, ahol csak a szobák száma hét. A földszint közepén helyezkedett el a tejüzem, jobbról egy pékség, balról pedig élelmiszerbolt.

Megvetette alapját egy virágkertészetnek és nagy méhészetnek is. Ma már nehéz lenne számokban kifejezni, hogy mindez milyen jövedelmet hozott akkor.

A világháború után kialakult helyzet megköveteli, hogy állás, kenyérkereset után nézzen, és leendő családjának megélhetést biztosítson. Székelykeresztúron oklevelet szerzett, ezért úgy döntött, hogy önállósítja magát: tanítóként helyezkedik el.

A napokban kapta kézhez tanítói kinevezését, egy Nógrád megyei kisközségbe, Kisbárkányba, ahol az első általános iskolát neki kell megszerveznie. Ki gondolta volna akkor, hogy húsz évig marad ott.

2009. augusztus 20-án, ünnepélyes keretek közt a község önkormányzata több évtizedes munkáját - holtában is elismerve - díszpolgári címet adományozott neki, amit testvéremmel vettem át püspöki istentisztelet keretein belül. Munkáját méltatták, és felolvasták az 1921-ben írt versét:)

Székely vagyok
1921. Kisbárkány
Írta: Finta István
(1894-1977.)

Altáj s Ural közt végtelen síkon,
Füves sztyeppéken volt az őshazám;
Ott múltak, teltek gyermekéveim,
Megvédtem azt századok során.

Majd jött a délceg, büszke ifjúkor,
Ellenre lesve néztem szerteszét:
Megállni nem mert, félt a gyáva had,
Nyugatra űztem népek tengerét.

Elönté azt, mint szennyes tengerár;
Jött nép a nép, hullám-hullám után;
Követtem azt, kezemben kopja, kard,
Vágtatva jöttem, törtem nyomdokán.

Fénytől vakultam Róma volt az úr,
Kéjben fetrengett csak az ostoba:
Villant a kard, - Hadúr villáma sújt; -
Lettem, mert kellett "Isten-ostora".

Munkám végezve visszatértem én,
A székelyt hagytam itt, mint őrszemet;
Ha törtek rá, üzent a föld s a lég,
Megvédeni jöttem fellegek felett.

Majd Kárpát bércén én vezettem át
Turul nyomán jött Árpád hős hadát;
Örökségként örökre adtam át
A szittya-székely ősi hun-hazát.

És elmúltak évek, hosszú századok,
Őrt álltam én e föld határinál;
Megtört e sziklán minden áradat,
Hiába tört rá kun, török, tatár.

Lengyel mezőkön, Kárpát bércein
Doberdó poklán álltam, mint a szirt;
Feltartva ott a népek ezreit,
Naponta túrtam, ástam sírra sírt.

Míg én vérezve védtem népemet,
Csatornák szennye, rongy pogányhadak
Titokban rágták szét kardvasam,
Népemre raktak súlyos láncokat.

Rab most a föld, a víz, a lég, a nép,
De él az Isten, lát az ős Hadúr;
Felporzik ott fent még az égi-út
S e földön újra székely lesz az úr.

Ha kell, fegyvert fog élő és holt,
Majd jönnek újra fényes századok:
Turáni fajtám él a szittya nép,
Egy porszem közte bár - székely vagyok.
*

(A regény folytatása következik.)

Több írótársam érdeklődést mutatott Éltem regényére, ezért kisebb részletekben fölteszem. - Ez a részlet 8196 karakter.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-02-15 15:35:21

Kedves Liza!
Ksznm az rdekldst. Lesz mit olvasnod, ha folytatni akarod.
Szeretettel: Kata
Alkotó
Regisztrált:
2008-07-16
Összes értékelés:
148
Időpont: 2010-02-15 15:03:03

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata
Nagyon j olvasni leted fonalt. Most kezdtem el s szp lassan vgig olvasom az egszt amit feltettl. Megyek tovbb.
Szeretettel Liza
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-01-18 18:07:33

Kedves szavaidat ksznm. Azt hiszem, igazad van, de ezekrl az esemnyekrl, amelykrl rok, szleim nagyon sokat mesltek, majd gyermekkori emlkemben is lnken megmaradtak. letem regnye egybknt nagyon terjedelmes, azonban a ksbbi idben, kzpsiskols koromtl fogva, mr naplt rtam, ami mg a msodik vilghbort is tvszelte, s nagy segtsgemre szolgl, hogy valsgos eseteket, esemnyeket tudjak tadni msoknak, akik azokat az idket mg nem lhettk t.
Ksznm a jkvnsgokat s az rtkelst is.
Szeretettel: Kata
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2010-01-18 17:16:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Az elmlt tbb mint szz v trtnelmt csaldi kzelsgbl, csaldi tapasztalsbl megrni nem kis feladat, de lehet-e ennl szebb dologa egy rnak? Azthiszem nem, kvnok hozz, ert, egszsget, s sok sikert.
Szeretettel: Zagyvapart.
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-01-07 20:29:52

válasz alberth (2010-01-07 20:14:36) üzenetére
Kedves Albert!
Ksznm az rdekldsedet. Tudom, a przt nehezebb olvasni, s idignyes is. n is gy vagyok vele, hogy szvesebben olvasok rvidebb alkotsokat (mttt szemem miatt).
Mshol is szoktam idzni Apukmtl, vannak is fltve olyan helyek, majd - ha Te is gy gondolod - jelzem, melyikben tallhatk.
Elre is ksznettel, ha majd ellvasod a rszleteket. Igyekszem rvidekre osztani.
Szeretettel: Kata
Alkotó
alberth
Regisztrált:
2009-03-01
Összes értékelés:
3080
Időpont: 2010-01-07 20:14:36

Kedves Kata!
Ksznm leveledet, melyet megkaptam. gy most itt vagyok. Elolvastam desapd verst, s mint rtad is rgebben, valban nem mindennapi tehetsggel rendelkezett. lmny volt olvasni. Remlem sok verset hagyott mg az utkorra, s lesz alkalmam elolvasni azokat!
Nem nagyon jrtam mg a przai rszen, mert szeretek olvasni s rni is przban, ez egy idignyesebb mfaj, s internetezni csak korltozottan van szabad idm.
De azrt gy rszletekben szeretnm elolvasni az leted regnyt, s ezrt tjvgetek majd a przai rszlegbe.
Szeretettel: Alberth
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-01-06 21:23:15

válasz Selanne (2010-01-05 18:26:13) üzenetére
Kedves Marietta!
rlk, hogy rdekldsz az rsaim irnt. A mr kiadott, s Nlad lv knyv novellibl is tbb az letembl mertdtt. De azok az els rsztl mg tvolabb vannak. A knyvem nagyon terjedelmes. ? Nem is tudom, ha lassanknt sikerlne fltennem kisebb rszletekben, egyltalban elfr-e majd a Napvilg honlapjn?
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-01-05 18:49:58

válasz Lyza (2010-01-05 17:21:56) üzenetére
Kedves Lyz!
Ksznm, hogy rdekel. Mskor is, mindig szvesen ltlak.
Szeretettel: Kata
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-01-05 18:48:46

válasz Arthemis (2010-01-05 14:35:48) üzenetére
Ksznm az rdekldsedet. Azt hiszem, az Ajnlknl talltad a jelen- s mlt idk vltozsait. Nos, lehet, hogy az mg nem a vgleges vltozat (tbb is van belle), egybknt n a regnyben mr a jelen- s a mlt idkn sem vltoztatok, mert teljesen ksz anyag, s nagyon terjedelmes, legfeljebb majd - ha sikerl mg - ha a nyomda utols fslsnl fogok benne javtani. Ugyanis 14 fejezet, egyenknt 90-120 oldal.
Akkor segtett apm a nvremnek, amikor 7 vi katonai-front-szolglat utn hazament - volna, de Erdlybe, haza nem mehetett, a romnok nem engedtk be, mivel tartalkos tisztknt (hadnagy) szerelt le.
Nos, kzvetlenl diploma megszerzse utn veznyeltek minden pkzlb fiatalt a frontra. S ahogy gondolod, a tanti kpests utn az akkori megyetemre kszlt - volna. Ezrt vltozott a sorsa. Mindig szvesen ltlak.
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8272
Időpont: 2010-01-05 18:26:13

Kedves Katm!
Egy szeletet kaphattam mr az letmvedbl, hiszen a "Sokig integettnk"knyved egy pldnya itt van velem.Vrom tovbbi rsodat nagy rdekldssel.
Szeretettel dvzlek:Marietta
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-01-05 18:22:44

válasz Rozán Eszter (2010-01-05 10:09:43) üzenetére
Kedves Eszti!
rlk az rdekldsednek s a jelzst is. Ki fogom javtani. Tudod, gy jrtam vele, hogy mikor vgignztem, s ms alakot lt, mindig kell rajta igaztani, s mire elkszltem, lejrt az id, s az egszet ellrl kellett kezdenem. Az utos mejegyzst pedig el se olvastam.
Szeretettel: Kata
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3094
Időpont: 2010-01-05 17:21:56

Kedves Kata!
rlk, hogy olvashatom leted regnyt,
mert igen csak bvelkedett fordulatokban amint jelzed is...:)
Vrom szeretettel...
lellek: Lyza
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1300
Időpont: 2010-01-05 14:35:48

rlk neki hogy gy dntttl hogy felteszed, mert jobb ellrl olvasni, s rdekes is...nekem ez mr trtnelem.
Nhny megjegyzs: nhol vltakozik a jelen s a mlt id...szerintem elg lenne csak az egyik.:)
Jl rtem hogy desapd segtett a nvrnek felvirgoztatni az zemt? (Ma azt mondank hogy a vllalkozst?) Akkor sok mindenhez rtett...
Azt rtad hogy tanti diplomt szerzett, mshol meg, hogy nem mehetett mrnki plyra (6 v kihagyssal). Ezek szerint elkezdte a mrnki tanulmnyokat is vagy el akarta kezdeni?
Vrom a folytatst!:)
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7468
Időpont: 2010-01-05 10:09:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Kata!
gy ltom, az rs irnti rdeklds s tehetsg mr desapdnl is megmutatkozott. Nagyon rlk, hogy flteszed leted regnyt, mert rdekes, esemnyekben gazdag.
A zrjelben lemaradt a "re"."(A gny folytatsa kvetkezik.)"
Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023