HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 3

Online vendég: 50

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2010-01-26

A kiszervezett felelősség

Nem szeretem a villanyóra cserélő embereket.
Az ellenszenvem oka nem abban rejlik, hogy egy szép napon, amikor este hazaérek, találok tőlük egy cetlit a levélszekrényben. A cetli arról szól, hogy napközben itt voltak kicserélni a villanyórát, de nem volt itthon senki. A holnapi napon majd újra jönnek, de akkor aztán legyünk itthon. Nem zavarja őket, hogy késő este már nem tudom megszervezni a következő napra azt, hogy szabadságot vegyek ki.
Nem is a kiküldött munkások ellen van kifogásom, akik teszik a dolgukat és cserélnek. Azon már kicsit fel szoktam magam mérgesíteni, hogy a formanyomtatványon - amit alá kell írni a cseréről - egyben azt is aláírom, hogy "előre egyeztetett időpontban" jöttek. Ami nem igaz. A formanyomtatvány többi részét látva önt el az ellenszenv. Nem az áramszolgáltatótól jöttek az óracserélők, hanem XY Bt.-től. Az óracserét kiszervezték az elektromos művektől. Divatos szóval "outsourcing"-olták.
Sajnos egyre többen tudjuk, hogy mit jelent ez a szép "magyar" kifejezés.
A kiszervezésen /outsourcing/ azt a speciális folyamatot értjük, amiben egy vállalat az addig szokásosan maga végzett valamelyik tevékenységét átadja, egy az adott tevékenységre szakosodott más vállalatnak, és ezt követően azt a bizonyos tevékenységet - díjazás ellenében - ez a másik vállalat látja el.
Ez a gyakorlat futótűzként terjed.
Amikor bejelentik egy cégnél, hogy valamelyik tevékenységet átadják egy másik vállalkozásnak, csak szépet és jót mesélnek az ettől várható hatalmas előnyökről.
Csökkeni fognak a költségek. A tevékenység minőségi szintje növekedni fog. A jelenlegi rendszerhez képest nő majd a rugalmasság. A fő tevékenységére koncentrálhat a vállalat, ha nem kell foglalkoznia a kiszervezett területtel. Ettől javul a szervezet működési rendszere.
Sok esetben a kiszervezéskor a területen dolgozókat is átadják annak a cégnek, aki a tevékenységet átvette.
Ez a rosszabbik esetben, a gyakorlatban úgy történik, hogy a kiszervezésben érintett dolgozó választhat, hogy felmondanak neki, vagy átmegy a céghez, amelyik a kiszervezés után ellátja az adott feladatot. Bármelyiket választja, rosszul jár.
Ha a dolgozó a felmondást választja, mert szeretné megkapni a felmondási időre járó pénzt és - ha jár neki -, akkor a végkielégítést is, veszélyes helyzetbe hozza magát. Ezek a bruttó összegként még izmosnak látszó pénzek, nettóként már csak sovány vigasznak tűnnek. A napi élet pillanatok alatt felmorzsolja. Utánpótlás pedig, vagy van, ha el tudott közben helyezkedni a dolgozó, vagy nincs, ha munkanélkülivé válik. A munkanélkülivé válás pedig, ma Magyarországon, a teljes ellehetetlenülés szinonimája.
Ha pedig azt választja, hogy átmegy az új céghez, - abban a reményben, hogy megtarthatja a munkáját - akkor aláíratnak vele egy közös megegyezést a jelenlegi munkaviszonya megszüntetéséről, és az új cégnél egy új munkaszerződést. Új dolgozóként kezd a cégnél, ahová kiszervezték a munkát. Elvész a kiszervezés előtt a cégnél eltöltött ideje után járó előny, vele a felmondási időre járó összeg, és a végkielégítés is tovatűnik, de lesz helyette próbaideje, ami alatt már egy fillér nélkül, azonnal kitehetik az új vállalkozásból.
Ennek a gyakorlatnak tudható be, hogy amint egy cégnél felmerül, hogy valamely tevékenységet kiszerveznek, a kiszemelt terület kulcsmunkatársait legtöbbször már a kiszervezés előtt elveszíti a vállalkozás.
A jobbik esetben a dolgozó "viszi magával" a kiszervezés előtti munkában töltött idejét, az új cége elismeri ezt, és belefoglalja az új munkaszerződésébe.
Mindkét esetben a vállalakozás, amelyik kiszervezi a tevékenységét, a tevékenység megszüntetéséből eredő emberi és anyagi konfliktusokat a szervezet határain kívülre tolja.
A vezetők remek létszám leépítési módszernek tartják a kiszervezést, de ezt nem szokták a dolgozókkal közölni.
Akkor mi bajom nekem ezzel a kiszervezéssel? A cégnek csak előnye származik belőle, a dolgozónak meg akár még meg is maradhat a munkahelye.
Vizsgáljuk csak meg közelebbről, hogy hol is van a kiszervezést indokló sok előny!
A kiszervezést végző cégnél a kiszervezett tevékenységgel kapcsolatos költségek nem csökkenek automatikusan, pedig ez a legszebb mese kiszervezéskor.
Csak az egyik költségfajta csökken, amit munkabérnek és járulékainak nevezünk. Gyakorlatilag ez az egyetlen költség, amit tűzön - vízen át csökkenteni kell! A cég, ahová a tevékenységet kiszervezték, nevezzük innentől szolgáltatónak, a kiszervezés előtt ad egy árajánlatot, ami alapján a szerződést megkötik vele. Amikor a kiszervezés megtörténik, akkor rendszerint kiderül, hogy ezért a pénzért csak alaptevékenységet végez. Nem terhelhető korlátlanul minden ehhez kapcsolódó tevékenységgel, mint amikor még a saját dolgozók végezték el ezt a feladatot. Nincs olyan, hogy "ez még belefér a munkaidőbe", vagy "a tulajdonosi döntés alapján" mostantól többlet feladatot kell elvégezni. A kiszervezés után minden, a szerződéstől eltérő feladatért külön fizetni kell. Többnyire ide van elbújtatva az a költség, amitől még többe kerül a kiszervezett tevékenység, mint mielőtt kiszervezték. A szolgáltató rugalmatlan a változásokkal kapcsolatban - amelyek állandóan jelen vannak minden vállalkozás életében -. Mindig, minden felmerülő új problémánál, ami az adott tevékenységhez kapcsolódik, nem lehet egy új szerződést írni. A szolgáltatónak ez nem is érdeke. Már megkapta a tevékenységet, minél egyszerűbben, a saját számára minél olcsóbban, minél kevesebb kapacitással szeretné a szolgáltatást kivitelezni. Ezért általában a kiszervezett tevékenység minőségi szintje nem hogy javulna, de egyenesen romlani szokott.
Vegyünk egy egyszerű, mindenki számára ismert példát. Egy hatszáz fős cégnél kiszervezik a bérszámfejtést. Ez remek dolognak ígérkezik. Az eddigi két bérszámfejtő Marika és Julika bérét és járulékait megspórolják, és nem kell többé foglalkozni ezzel a feladattal, lehet a kőbaba gyártásra koncentrálni. Ráadásul a megbízott szolgáltató cég átveszi Marikát és Julikát is saját dolgozójának. Kifizetjük a szerződésben lévő összeget - ami ugyan kicsit több mint Marika és Julika bére a közterhekkel -, de nem mi fűtünk, világítunk rájuk, nem a mi számítógépeinket koptatják, WC papírt és szappant sem nálunk használnak. A mézeshetek remekül telnek. Marika /vagy Julika/ jön, megy a két cég között. A szolgáltató cég még soha nem számfejtett kőbaba gyártó vállalkozásnak, ezért a specialitásokat nem ismeri ezzel kapcsolatban ott még senki. Telik - múlik az idő, átlátja a szolgáltató cég a kőbaba gyártás elszámolásának a csínját-bínját. Julikát elküldik próbaidőn belül, Marikának meg /mint a saját dolgozójuknak/ odaadják a porcelánmorzsa és az üvegmogyoró gyárat is. Azok is hatszáz - hatszáz fős vállalkozások. Marika már nem tud jönni a kőbaba gyárba, de nem is teheti. Innentől vagy kétségbe esetten küzd a munkájában a felszínen maradásért, vagy belátja ennek lehetetlenségét, és ahogy esik, úgy puffan, mentalitással látja el a három cég részére a kiszervezett szolgáltatást. Adatokat kér, ha nem kapja meg, nem tud számfejteni. Fel kell venni a kőbaba gyárba a kiszervezett bérelszámolók helyett Katikát, hogy adatokat gyűjtsön és szolgáltasson a számfejtéshez Marikának. A kilépő dolgozó, heteket vár az elszámolására és a kilépő papírjaira, mert addigra fordul meg a két cég között az adatáramlás, és válik az adat papírrá és pénzzé. Ez jogszabály ellenes, de a kőbaba gyár kiszolgáltatott helyzetben van, ezért úgy próbálja megoldani, hogy Katika elkészíti a kilépő papíroknak azt a részét, amelyek nem kötődnek a munkabérhez. Legalább azzal be tudjon lépni az új munkahelyére a kilépő dolgozó.
A számla pedig, amit a bérszámfejtő cég küld, mindig sokkal több a szerződésben foglaltnál. Igaz, az első tétel pontosan a szerződés szerinti, a hatszáz fő bérszámfejtése. Aztán sorakozik a többi tétel: adatszolgáltatások, bevallások a hatóságoknak, statisztikák, táppénz számfejtés és keresetigazolások a dolgozóknak, stb. Megannyi munka, amit nem tartalmazott a szerződés. Ráadásul Katika egész nap telefonon egyeztet Marikával, a bér reklamációkról, a táppénz papírok hiányáról és még hatszázszor ezerféle dologról, ami fel sem tűnt addig, amíg Marika és Julika itt dolgozott bérelszámolóként. A dolgozók meg folyton morognak - ahelyett, hogy a kőbabát gyártanák - mert nem értik az elszámolást, vagy azért, mert most van akciós mosógép, és azonnal kell/ene/ a kereset igazolás, nem egy hét múlva.
Előszeretettel szervezik ki a cégek a pénzügy, számvitel, informatikai részlegüket is. Pedig ezek azok a területek, ahol szinte minden vállalati tevékenység összekapcsolódik. Itt a legnagyobb lehetőség a cég adatainak, pld. a cég likviditási helyzetének a kiszivárgására. Itt már nem csak a kiszolgáltatottsággal, hanem a sebezhetőséggel is számolni kell. Ezeknek a vállalatirányításhoz szükséges területeknek a kiszervezésével a folyamatok kicsúsznak a vállalkozások ellenőrzése alól. Még rosszabb a helyzet, ha a stratégiai tevékenységeket szervezik ki. Például esetünkben a kőbaba alapanyag készítést. Itt már számolni kell egyrészt a belső know-how kiszivárgásával: nem lehet a technológiát a vállalton belül tartani, másrészt az esetleges minőség romlással is.
Felmerül a kérdés, hogy akkor miért is dúl a kiszervezési láz minden vonalon gőzerővel?
Miért akar szabadulni a vállalkozás a feladatoktól, jobb esetben csak azoktól, amik nem képezik az alaptevékenységét, de néha még a stratégiai tevékenységétől is?
Az én válaszom erre: a felelősség.
Amíg Marika és Julika a kőbaba gyártó cég alkalmazottja, a főnökük / a gazdasági, vagy humánpolitikai igazgató/ felelősséggel tartozik azért, hogy pont őket alkalmazta erre a feladatra. Megfelelőnek ítélte a szakképzettségüket, a gyakorlatukat. Felelősséggel tartozik a munkájukért is. Neki kell irányítania, és ellenőriznie ezt a tevékenységet. Jobban kell/ene/ értenie a bérszámfejtésre vonatkozó adózási, társadalombiztosítási, munkaügyi szabályokhoz, mint Marikának és Julikának. Iránymutatással és tanácsadással kell/ene/ szolgálnia a részükre. Folyamatosan képezni magát, a változó szabályokkal lépést tartani, helytállni a hatósági ellenőrzéseknél. Felelősséget vállalni a cégnek ezért a tevékenységéért. Hiszen ő a főnök. Ő kapja mindezért a magas fizetést, a külön irodát, a cégautót, a bonuszt. Amiket szeret, amik úgy érzi, megilletik őt a pozíciójánál fogva. Csak az a fránya felelősség, az nem jó!
Nosza szervezzük ki a dolgot! Csinálja csak egy másik szervezet. Akkor náluk van a felelősség. Nekik kell érteni a bérszámfejtésre vonatkozó adózási, társadalombiztosítási, munkaügyi szabályokhoz. Ha meg nem jól csinálják, az sem az ő sara. Ő mossa kezeit. Megkötötték a szerződést, hogy elvégzik ezt a feladatot. Hogy drágán? Hogy rossz minőségben? Hogy rugalmatlanok? Hogy kiszolgáltatott nekik a cég? Hát ha sok a panasz, akkor felmondjuk velük a szerződést és keresünk egy másik szolgáltatót! Legfeljebb a kiszervezést is egy kiszervezőre bízzuk, hogy az se legyen a mi felelősségünk. Nem foglalkozunk vele, hogy a cégnek mi a hasznos.
Az a hasznos, amit a vezetők annak tartanak.
Nem kell érteniük a főnököknek a szakmájukhoz, majd befoltozzák a hiányokat a külsősök bevonásával. Jöjjön a külsős jogász, munkavédelmis, környezet - gazdálkodó, informatikus, és bárki, bármennyiért.

Nekem sokszor az az érzésem, hogy a józan észt is régen kiszervezték. Nemcsak a vállalkozásokból, hanem a közigazgatásból, a jogszabályalkotásból is a külső tanácsadók bevonásával. Minél érthetetlenebbül, bonyolultabbul, követhetetlenebbül működik egy kiszervezésekkel tűzdelt rendszer, annál nehezebb a felelősségre vonás. Kiszervezés nélkül a felelős munkatársat számon lehet kérni, akár le is lehet váltani.
Ez a kiszervezett felelősség, ez sokba van nekem. Anyagilag is, hiszen a szolgáltatást végző cégnek is jól meg kell fizetnie a saját főnökeit, a főnökei asszisztenseit, fenntartani az irodáit, a cégautóit üzemeltetni. "Segíteni" a kiszervezés megvalósulását a leendő partner cégeknél egy felsőkategóriás gépkocsival, vagy exkluzív nyaralással, vagy kenőpénzzel a megfelelő személy részére, aki kiszervezés hasznosságáról meggyőzi a cégvezetést, és végigviszi, hogy a tevékenységet ők kapják meg. Futja a borsos számlákból, amit a szolgáltatásukért fizetnek a vállalkozások. Azok meg szépen beépítik a kőbaba, vagy a villamos áram, vagy a közlekedés, vagy más egyéb árába ezt a költséget. Végül mindent én fizetek, a fogyasztó, a vásárló, számomra drágulást hoz a kiszervezés. Ráadásul erkölcsileg, és társadalmilag is sokba van ez nekem, hiszen a felelősség áthárítós játék rombolja az egész társadalom munkamorálját és a korrupció melegágya. Ez nagyon nagy baj, mert egyetlen társadalom sem képes tartósan fejlődni és gazdagodni, anélkül, hogy az emberekben erős meggyőződés ne lenne a tekintetben, hogy az előrejutás, a boldogulás rajtuk, az ő eszükön, képességeiken, és felelőséggel végzett kemény munkájukon, erőfeszítéseiken múlik. E nélkül a széles körű meggyőződés nélkül a társadalom apátiába süllyed, az emberek távlatvesztetté válnak, elveszítik céljaikat és lendületüket, a társadalom megreked a fejlődésben.
Jó lenne, ha legalább a magánvállalkozások tulajdonosai átlátnák ezt a széles körben alkalmazott pénzpocsékoló, felelősség áthárító, cég-leépítő manővert, amit kiszervezésnek hívnak.
Az állami tulajdonban lévő szervezeteknél, amelyek a mi adóforintjainkból működnek, úgy is reménytelen ma ennek a folyamatnak a leállítása. Amilyen nagy hangsúlyt fektetnek az adók beszedésére, olyan kreatívan szórják szét a zsebünkből kiszervezett pénzünket.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-21 10:38:13

Kedvs Lyza!

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a hosszú cikkemet,
Igen, nagyon-nagyon bosszantó, hogy egyesek a semmiért kapják a magas juttatásokat, másoktól pedig szó szerint vérre menő komolysággal elvárják a munkahelyen, hogy áldozzanak fel mindent /kreativitás, szabadidő, család, egészség, stb./ a semmiért, vagy annál nem sokkal többért!
Judit
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3097
Időpont: 2010-10-21 09:17:43

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Most is nagyszerű és igaz a jegyzeted.
Ez engem is bosszant. Egyetértek veled...
Puszillak! Lyza
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-02-25 23:00:47

Kedves Müszélia!
Köszönöm, hogy nálam jártál.

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-02-24 08:10:08

Biztosan igazad van, sajnos nincs elég közgazdasági műveltségem ahhoz, hogy követni tudjam a gondolatmenetet.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-02-02 22:15:18

Kedves Zagyvapart!
Nem gondolom, hogy a politikusaink elgondolkodnának bármin, ami a választóiknak fontos, és az ország polgárainak jólétét szolgálná. Sajnos már rá kellett jönnie minden értelmes embernek 1990-2009 között, hogy a pártcirkuszt csak nekünk adják elő /oszd meg és uralkodj/ és a szép szavak a nekünk kedvező változásokról, csak a választási kampány részei. Ők csak azon gondolkodnak el hovatartozásuktól függetlenül, hogy még milyen indokkal lehetne a mégtöbb adót beszedni tőlünk, hogy aztán az is eltünjön a pártzsebekben a pártközeli cégek együttműködésével.
Köszönöm, hogy elolvastad, és az értékelésedet is.
Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2010-02-02 17:46:26

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Sajnos ilyen világot élünk, hogy vulgáris legyek.
Többek között az ilyenek miatt van az, amitől majdnem elájultam a napokban, nevezetesen, hogy
1968-1989 között az éves átlagos növekedés 4%-os, ugyanez a mutató 1990-2009 között mindössze 1% volt. Negyede mint a szoc.-ban. Ezen azért elgondolkodhatnának a politikusaink, hovatartozásuktól függetlenül!!!
Tetszett az írásod, gratulálok: Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-01-28 23:12:52

Kedves Kata!
A kiszervezés igazi arca nem jelenik meg azoknak, akik ehhez hasonló dolgokról idáig csak hírekből értesültek vagy környezetükből szereztek tudomást. Akiknek magunknak is végig kellett élniük a bizonytalanság érzetét, munkahelyük megőrzésének, vagy béreik egy részének elvesztése fenyegetettségét azok tudják, hogy a mai világunkban érdekvédelem hiányában a munkavállaló pillanatokon belül teljes mértékűen kiszolgáltatottá válhat.
Sajnos a szakszervezetek,mint szocialista csökevények szétmorzsolódtak, amik pedig megmaradtak, inkább szégyent hoznak a munkás szolidaritásra.
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-01-28 22:55:08

Kedves Marietta!
Nem igazán értem, hogy mit értesz modern szocializmuson? A szocializmus a magánérdek elsődlegességének elvetését, a kollektivizmust, a társadalmi egyenlőséget, a szolidaritás előtérbe helyezését hirdette. A társadalmi egyenlőséget, az anyagi javak igazságos elosztását - és politikai célként - a demokrácia megvalósítását.
Igaz, hogy a létezett szocializmus, a kiépült marxista-leninista autoriter politikai rendszerek, bár hivatalosan szintén szocialistának tekintették magukat, nem tudták ezeket az eszméket megvalósítani.
Ma meg már a nyomait sem találni ezeknek az eszméknek a társadalomban.
Judit
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-01-28 22:37:18

Kedves Lyza!
Köszönöm, hogy volt türelmed végig olvasni a cikket, és hozzászólást is írtál.
Szomorúan látom magam körül, hogy ma nem "trendi" szakembernek lenni. Nem célja ma a vezetők többségének, hogy kiváló szinten ismerjék az általuk vezetett területet. Elég a lehengerlő stilus, az angol szavakkal való dobálózás, akkor is, ha van a szónak magyar megfelelője. Mielőtt kiderülne, hogy nem az általa irányított terület tudora, külső cégek és tanácsadók bevonásával pajzsot épít maga köré és ezek mögé bújik. Ez a viselkedés már nem szégyellni való, kapott egy divatos angol nevet és úgy tesznek, mintha ez a cég érdekeit szolgálná.
Judit
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12521
Időpont: 2010-01-28 19:23:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Részletesen írtál erről az időszerű témáról. Nekem a címe nem tetszik, de azt a szót nyílván nem te találtad ki. Remekül összefoglaltad, ami a cégeknek kényelmes, de nem is jó, sokba kerül nekünk, rosszul járnak az érintett dolgozók, akik új munkahelyre kerülnek, ami még jobb eset, mintha unkanélkülivé válnak.
Sajnos, az ilyen manipulációk vezetnek a korrupcióra, mivel remek lehetőség nyílik rá. Persze, sokan jól járnak, mert az új cégeknél a vezetők jó fizetéssel, luxusautókkal, s egyéb juttatásokkal csak jól járhatnak.
Legszomorúbb, hogy a józan észt is "régen kiszervezték", nemcsak a cégektől, hanem a közigazgatásból, a jogszabályalkotásból a külső tanácsadók bevonásával, akik ugyan nagyon jól járnak, de mindnyájunk rovására, mivel beépítik a különféle szolgáltatásokba, és a busás javadalmakat is nekünk kell megfizetnünk.
Szerintem elküldhetnéd egy újságnak, hogy mások is olvassák!
Nos, ez a szomorú, hogy ilyeneket szabadon gyakorolhatnak!
Jó, hogy megírtad!
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2010-01-28 11:33:57

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Szia Judit !
Spórolás? Üzlet? Játék? Ezek finom szavak tőlem.Írnék mást is szívem szerint.Jól látod, hát persze a bőrünkre megy minden...A felelősség eltűnőben van. Elképzelhető letörlik a kommentemet,de mintha a modern szocializmusban élnénk.Valahogyan így látom.Tévedhetek is.Vállalom.
Szeretettel:Marietta
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3097
Időpont: 2010-01-27 07:10:30

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!
Nagyon jó, és sajnos, nagyon is igaz minden gondolat...
Jól bemutattad a hiányosságokat, a felelősségtől való szabadulást,
s az esztelen gondolkodás módot a vezetők részéről...
gratulálok:
Lyza

Legutóbb történt

pusztai bejegyzést írt a(z) Kócos karamellás puccino's című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)