HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53056

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-09-25 21:40:55

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / románc
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2010-04-13

A gyöngy a fák és a szél
Van egy kicsi falu a rengeteg szélén Mátraszentkalász a neve, egyetlen utcája a fűrészüzemtől indul, a patak mellett végigkanyarog a völgyön, és ott fenn a hegy derekánál jól belefúrja fejét a fák közé. Ennek az utcának felső harmadában, az S-kanyar mögött, túl a kocsmán és a templomon, áll egy nagy kert közepén egy apró parasztház, melyet valamelyik pesti, vagy budai egyházközösség használ. Diákok járnak ide imádkozni, kikapcsolódni tavasztól őszig, de még télvíz idején is, a csikorgó fagyokban. Ide, ebbe a kis faluba, ebbe a kis házikóba mentem le egyszer, az egyik régi nyáron. Látogatóba mentem valakihez? Vagy dolgom volt ott? Nem emlékszem már, azt, viszont tudom, hogy össze voltam törve testileg, lelkileg, és a kirándulás éppen kapóra jött, hogy megpróbáljam magamat összeszedni. Nehéz az élet, temérdek gondja-baja van ám az embernek huszonöt évesen! Egy szerdai nap, késő délután érkeztem meg, -biztos vagyok benne, hogy szerda volt. Leparkoltam a kapu előtt kinn, a kiégett gyepen. Mire készen lettem e kényes művelettel, már szaladtak is elém az ismerősök, és nevetve, kiabálva invitáltak befele. Egyvalaki nem jött ki elém, egy lány, az a lány, akivel a legjobban szerettem volna találkozni, és nem láttam őt bent sem, pedig körbefürkésztem a kertet, ahogy baktattam az ösvényen az örvendező, zsivajgó csoport közepén. Rosszul esett, hogy nem látom és, hogy nem jön oda hozzám! Egész hosszú úton abban reménykedtem, hogy ő lesz majd az első, akit megpillantok, elképzeltem, hogy odaszalad majd hozzám, és megkérdezi: hogy vagy, jól utaztál? -és én azt felelem majd neki, jól utaztam, köszönöm, és jól vagyok.
Szürkült már, a hegyek között korábban érkezik az este. Felnéztem, látom-e még a nap lángoló korongját a gerinc felett, mint percnek előtte a kerti-kapuban, de már csak vörös fénye világított, lángtengerbe borítva a fák felnyúló, szeszélyesen hullámzó csipke-szegélyét. Barátaim bevezettek a kert mélyén álló pagodáig, ami szalmatetővel fedett, rönklábakon álló tákolmány volt, a tető alatt hosszú asztallal és padokkal. Mielőtt odaértünk volna, -a tornác mellett mentünk, mendegéltünk éppen a keskeny betonjárdán befele- feltűnt a félhomályban annak a lánynak a sziluettje, akivel találkozni szerettem volna. A pagoda felől jött, lassan lépdelt, a földet nézte a lába előtt. Tulajdonképpen csak karcsú, fess alakjáról ismertem meg, és a járásáról, mindkettő mélyen belém ivódott már. Elmentünk egymás mellett anélkül, hogy megálltunk volna, -egy kurta köszönéssel. Ő bement a házba, én meg lecsücssentem a pagodában a lócára és beszélgettem még vagy jó félórát a barátokkal, ismerősökkel. Végül aztán elbúcsúztam tőlük, kocsiba ültem és reményvesztetten hazahajtottam.
Mi vitt rá arra, hogy másnap újra lemenjek Mátraszentkalászra? Nem tudom. A józanész biztos, hogy nem. Az a lány nem szeret, -mondtam magamban minden kilométerkőnél. Biztosra mertem venni, hogy tényleg nem szeret. Ha szeretne, nem sietett volna el mellettem, morfondíroztam, nem sietett volna el oda se pillantva, mint egy... igen, kimondom, ...mint egy vadidegen. Ha csak picit is érdekelném, megállt volna a tornác mellett, hogy váltsunk néhány szót, vagy odajött volna később a pagodához, ahol együtt voltunk a többi régi jó baráttal.
A délelőtt kellős közepén érkeztem, verőfényben fürdött az erdő, könnyű bárányfelhők játszadoztak a széllel: alakot öltöttek, tehenet, lovat, szarvas ördögfejet, boszorkányt seprűvel, majd foszlani kezdtek, szétmállottak és újabb fantasztikus formákba álltak össze.
Úgy jutottam be a pagodáig, hogy jószerivel észre se vett senki! A társaság a házban volt, a hangokból ítélve takarítottak. Leültem a lócára és vártam. És, ahogy ott ültem és bámultam a hegy tarlós, felpúposodott oldalát, egyszerre csak odajött az a lány és megállt a pagoda korlátjánál! Olyan gyorsan, oly váratlanul történt, hogy meglepődni se volt időm. A semmiből került elő. Tündérszép nyári ruha volt rajta, lenge, fehérszínű, halványlila csíkokkal. Szép volt, gyönyörű volt. Soha nem láttam még ilyen szépnek őt. Haja puhán omlott a vállára. Állt velem szemben a pagoda oldalánál és mosolygott. Beszélgetni kezdtünk. Mesélt, mesélt kedves csacska semmiségekről, merre kirándultak, mi mindent láttak az erdőben, hogy gyújtottak tábortüzet egy tisztáson a nedves rőzséből. Aztán később odajött egy fiú, velem nagyjából egykorú. Őt is ismertem, ő is a baráti társaságba tartozott. Letelepedett mellém a lócára. Onnantól kezdve hármasban beszélgettünk tovább. A lány évődött ezzel a fiúval, láttam, hisz nem vagyok vak, hogy jóban vannak. Játékos kedvvel összekaptak valamin, a fiú ugratta, csipkelődött vele. Ő odarontott, felemelte a kezét és úgy tett, mintha fel akarná pofozni. A fiú elkapta a csuklóját, -így huzakodtak, játszadoztak mellettem. Felálltam, dolgom volt. A kocsihoz kellett mennem, hogy kivegyek a kesztyűtartóból valamit, amit ki akartam venni már korábban is, de amit akkor ottfelejtettem. Kiszabadította a kezét a lány, otthagyta azt a fiút és utánam jött. A kocsi a tornác előtt parkolt. Folytattuk a beszélgetést, mintha mi se történt volna. Csak mi ketten beszélgettünk ott, a velem egykorú fiú a pagodában maradt. Én az autó oldalának támaszkodtam szemközt a tornáccal, ő a járda szélénél ácsorgott, szemben velem. A nap ránk sütött az égből. Nagy volt a hőség. Szél lengedezett, és a szél szárnyán fenn, magasan, ragadozó-madár körözött. A búcsú napja volt az a csütörtöki nap. A társaság szedelőzködött, bepakoltak a kocsikba. Valaki kinyitotta a kapuszárnyakat, kigördült az első kocsi. Ekkor odalépett hozzám a lány. Kék szemében az égbolt összes csillagjai ragyogtak. Nem lehet leírni, mi mindent véltem kiolvasni abból a két szemből. Majd találkozunk odahaza, mondta komoly arccal, de nevető szemmel. Megcsókolta mindkét orcámat, és én gyengéden viszonoztam a csókokat. Majd találkozunk, igen, majd találkozunk!
Majd találkozunk Pesten! A pillanat varázsa velem maradt a hazafelé vezető hosszú úton! Így haladt a mátraszentkalászi egyházközösségi táborozók konvoja az országúton: elől ment az a kocsi, amelyik elsőként hajtott ki a kertből, mögötte ment egy piros kocsi, aztán egy zöld. A zöld autót az, az autó követte, amelyikben a lány ült, s a lány autója mögött ment a velem egykorú fiú autója, majd a sor végén én. Hogy, hogy nem, Hatvan után a fiú kocsija és az én kocsim közé beékelődött egy idegen autó, egy sárga mikrobusz, és a város határához érve egy Ford is megelőzött. Vasúti felüljáró alatt hajtottunk el, fenn a síneken személyvonat kerekei csattogtak. Eszembe jutott: ha ilyen alkalomkor kíván valamit az ember, az teljesülni szokott! Azt kívántam hirtelen, hogy érjem utol a lány kocsiját! Kényszeresen hittem a szamárságot, amit abban a percben találtam ki, hogy, ha elérem, ha sikerül, tényleg találkozunk majd. A gázra léptem, megpróbáltam megelőzni az előttem autózókat, de a forgalom túl sűrű volt a Kerepesi úton. Ők elől áthajtottak a Hungária-körúti kereszteződésen, engem megállított a lámpa. Mire a Baross térhez értem, már nem láttam az elől haladókat.
Ez a történet, se nem több, se nem kevesebb. Az olvasó most biztos kíváncsi. A levegőben rezgő kérdés jogos. De el kell, hogy mondjam, bármi kiábrándító is, már tudniillik, hogy már a babonákban sem bízhat az ember: nem láttam többet azt a lányt.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2010-04-16 09:09:26

válasz Finta Kata (2010-04-15 18:42:10) üzenetére
Kedves Kata! Köszönöm, h olvasod és értékeled írásaimat. Nagy megtiszteltetés számomra. Annyit még, h a történetbeli "én" nem én vagyok, velem ilyen romantikus dolgok nem szoktak történni. Üdvözlettel: én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12483
Időpont: 2010-04-15 18:42:10

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Nagyon érdekes, kedves, olvasmányos románcot írtál. Aztán olyan hirtelen lett vége, ahogyan eléd kanyarodtak azok az autósok az út végén. Kár, hogy nem találkoztatál a lánnyal.
De ilyen az élet. Mit tehetünk, ha valami úgy alakul, ahogy nem szeretnénk...
Tetszett az írásod.
Üdvözöllek: Kata
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2010-04-14 10:26:32

válasz Rozán Eszter (2010-04-14 08:54:20) üzenetére
Kedves Eszti!

Nagyon stépen köszönöm!

Ölellek: --én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7467
Időpont: 2010-04-14 08:54:20

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Laci!
Megint egy igazi bödönös szerelemi történet. Nagyon szeretem írásaid bájos miliőjét

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

eferesz alkotást töltött fel Gyertyatartó (Alter) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Nyelvi szösszenet című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Az erkölcs labirintusában - Mocsok című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Az utolsó szó című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) valamiről című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) holnap című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Visszhang című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Eszem címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022