HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 2

Online vendég: 15

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52479

Mantova fűszerolaj spray
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2010-06-02

Vasárnapi prédokációk 4.

Jézus csodái


Jézus elment a Galileai tenger mellé. Fölment a hegyre és ott leült. Nagy tömeg jött oda hozzá: voltak velük sánták, vakok, nyomorékok, némák és sok másféle beteg. Letették őket a lábaihoz, ő pedig meggyógyította őket. A tömeg csodálkozott, amikor látta a némákat beszélni, a nyomorékokat meggyógyulni, a sántákat járni, a vakokat látni, és magasztalták Izrael Istenét. (Máté evangéliuma 29.)

Ezek az evangélium igéi.
Áldunk Téged Krisztus.

Kedves Testvérek Krisztus sok csodát tett. Megszaporította a kenyeret, meggyógyította a leprást, visszaadta látását a vaknak, talpra állította a bénát, feltámasztotta a meghótat. Az elhangzott bibliai részlet a galileai csodákról beszél: tömegek látták Őt, ahogy meggyógyítja az elébe hozott betegeket, vakokat, sántákat, bénákat és másféle betegségben szenvedőket. Bennünk, most élő gyarló emberekben felvetődik a kérdés, Isten fiának miért kellett lépten nyomon bizonygatnia, hogy ő valóban Isten fia? Miért volt szüksége arra, hogy csodatételekkel támassza alá tanításait? Nem lett volna-e elégséges, ha azt mondja: Én Isten fia vagyok, aki hisz nekem és megtartja parancsaimat, az üdvözül, aki nem hisz, és nem tartja meg parancsaimat, az meg elkárhozik?
Nem lenne-e nagyobb a mi érdemünk, kedves Testvérek, ha csodák nélkül is tudnák hinni?
Krisztusban kedves Testvéreim, a dolog nem ilyen egyszerű. Szaladjunk vissza a múltba, a 2000 évvel ezelőtti időbe. Galileában vagyunk a tenger mellett. A népek között szóbeszéd járja, jött egy ember Tírusz és Szidón vidékéről, aki azt mondta magáról, hogy ő Izrael Istenének fia. Azt mondta, hogy minden, ami bemegy a szájba, a gyomorba kerül, aztán meg az árnyékszékbe dobják. Azt mondta, hogy ami a szájból kijön, a szívből származik, és ez teszi tisztátalanná az embert. Azt mondta, hogy a szívből származnak a rossz gondolatok, és ezek teszik tisztátlanná az embert, nem az, hogy mosatlan kézzel eszik. Hihetünk-e valakinek, aki ilyeneket mond, aki atyáink törvénye ellen beszél?
Így állt hát a dolog kedves Testvérek, abban a régi időben Galileában. Az emberek bizonytalanok voltak. Hallottak már egyet, s mást Jézusról, hiszen abban az időben is terjedtek a hírek, s bár nem volt televízió, nem volt Internet, de a jövő menő emberek sok mindent meséltek. Jézus, aki valóban Isten fia volt, belelátott az emberek fejébe és érzékelte bizalmatlanságukat, hitetlenségüket. Ő azonban azért jött, hogy elhozza a jó hírt a szerető mennyei Atyáról, a kenyér és bor áldozatról, a feltámadásról és az örök életről. Egyházat akart alapítani, és az egyház felépítéséhez hívőkre volt szüksége. Csodákat tett, azért tette, hogy az emberek ráismerjenek, és rajta keresztül megismerjék a mennyei Atyát. Hatalma lett volna, hogy a földkerekség minden szenvedőjét egyetlen szavával meggyógyítsa? Igen, hatalma lett volna, hiszen Ő maga is Isten volt. Nem gyógyított meg mindenkit, mert Isten a szabad akarat megadásával az emberek sorsát saját kezükbe tette. Csodatételeinek a célja az volt, hogy az ember megismerje Istent, és Isten hatalmát.

Krisztusban kedves Testvérek, élt Kőszegen az 1900-as évek elején egy ifjú asztalosmester. Német földről származott, talán Bajorországból, vagy máshonnan. Szerencsét próbálni jött magyar földre, szokás volt az akkoriban. Már az első nap kitette a cégért a bejárat fölé: "JOACHIM BRÜGER ASZTALOS MESTER" és várta a városiakat a megrendeléssel. Teltek a hetek, teltek a hónapok, de nem nyitotta rá az ajtót senki. Ekkor cselhez folyamodott. Bezörgetett egyik este a jobboldali szomszédhoz. Amikor ajtót nyitottak bemutatkozott, kicsoda is ő, aztán megkérdezte, nincs-e véletlenül törött szék, rokkant sámli a házban, mert ő szívesen megjavítaná, pénzt sem kér érte. Hát, kedves Testvérek, lássatok csodát, véletlenül volt! Az asztalosmester megreparálta őket, aztán másnap a másik, a baloldali szomszédhoz látogatott el, és ott is megjavította a megsántult székeket, asztalokat.
Így járta végig az utcát, ahol lakott.
A következő héten mást gondolt. Kidoboltatta a kisbíróval, hogy akinek törött lábú széke, rozzant asztala, vagy beszakadt oldalú szekrénye van, hozza el vasárnap a Kálvária térre és ő megjavítja. Eljött a vasárnap, és a mise után megindultak a kordék és a kézikocsik minden irányból a tér felé. Joachim Brüger pedig ígéretéhez híven nekilátott a munkának és szépen rendbe hozta a sérült bútorokat.
Elterjedt az ügyes kezű mester ténykedésének híre Kőszegen, de még a környező településeken is. És attól kezdve kedves Testvérek, nem kellett odahaza tétlenül várakoznia, csőstől jöttek a megrendelők, voltak napok, hogy egymásnak adták a kilincset az emberek az asztalosmester házában.

Kedves Testvérek, szinte hallom, ahogy valaki közületek felkiált: de hát atya, ez nem más, mint a modern, mai marketing! -és igaza van, ma tényleg ezt mondanánk Joachim mester cselvetésére. De mit mondhatunk Krisztus "cselvetésére", Testvérek? Mondhatjuk-e Krisztus csodáira, hogy azok abban az időben szintén marketing-fogások voltak?
Krisztusban kedves Testvérek, tömegek látták Jézus csodáit és szétvitték hírét a népek között. Amikor az apostolok később hirdetni kezdték az evangéliumot, az emberek összegyűltek, és mindig akadt egy, aki azt mondta a körötte állóknak: "én ott voltam, én láttam, én tudom tanúsítani, hogy az, az ember igazat beszél"
Így terjedt a hit, így nőtt ki a semmiből Krisztus egyháza. Nőtt, növekedett és elterjedt mindenütt a népek között, annak ellenére, hogy mai szóval élve nem volt "sikk" abban az időben kereszténynek lenni: üldöztetés, megaláztatás, halál járt érte. Az emberek számára azonban volt megcáfolhatatlan bizonyosság: "én ott voltam, és a saját szememmel láttam".
Testvérek, amikor Jézus csodáira gondoltok, amikor hitetekre gondoltok, erre gondoljatok. Krisztus csodáit nagyon sokan látták, ezeknek az embereknek a tanúságtétele több mint egyszerűen csak hinni valami felfoghatatlanban, elképzelhetetlenben, misztikusban: az ő hitük tényeken alapult, mint ahogy a mi hitünk is azon alapul, kedves Testvérek, ámen.

Isten fizesse meg, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, ámen

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2010-06-05 19:41:05

Köszönöm kedve Aranka, de azt hizem Te sokkal jobban értesz ezekhez a dolgokhoz, mint én. Emlékszem régi "beszélgetéseinkre, amikor Te magyaráztad meg nekem, nekünk, mit, hogyan kell érteni. Van valami késztetés bennem, ami miatt megírom...a templomban elmondani azonban nagyon bizarr lenne, pl. a leütöm az angyalt 111. epizódja és más épületes írásaim után. Sok szeretettel üdvözöllek, nagyon örülök, h írtál, s annak is, amit írtál!!! -én

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Ami elmúlt - az örökre el... címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Történelmi kutatási eredmények címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Oda van beírva címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Magamban címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022