HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 10

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53056

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2022-09-25 21:40:55

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2010-06-02

Vasárnapi prédokációk 4.

Jézus csodái


Jézus elment a Galileai tenger mellé. Fölment a hegyre és ott leült. Nagy tömeg jött oda hozzá: voltak velük sánták, vakok, nyomorékok, némák és sok másféle beteg. Letették őket a lábaihoz, ő pedig meggyógyította őket. A tömeg csodálkozott, amikor látta a némákat beszélni, a nyomorékokat meggyógyulni, a sántákat járni, a vakokat látni, és magasztalták Izrael Istenét. (Máté evangéliuma 29.)

Ezek az evangélium igéi.
Áldunk Téged Krisztus.

Kedves Testvérek Krisztus sok csodát tett. Megszaporította a kenyeret, meggyógyította a leprást, visszaadta látását a vaknak, talpra állította a bénát, feltámasztotta a meghótat. Az elhangzott bibliai részlet a galileai csodákról beszél: tömegek látták Őt, ahogy meggyógyítja az elébe hozott betegeket, vakokat, sántákat, bénákat és másféle betegségben szenvedőket. Bennünk, most élő gyarló emberekben felvetődik a kérdés, Isten fiának miért kellett lépten nyomon bizonygatnia, hogy ő valóban Isten fia? Miért volt szüksége arra, hogy csodatételekkel támassza alá tanításait? Nem lett volna-e elégséges, ha azt mondja: Én Isten fia vagyok, aki hisz nekem és megtartja parancsaimat, az üdvözül, aki nem hisz, és nem tartja meg parancsaimat, az meg elkárhozik?
Nem lenne-e nagyobb a mi érdemünk, kedves Testvérek, ha csodák nélkül is tudnák hinni?
Krisztusban kedves Testvéreim, a dolog nem ilyen egyszerű. Szaladjunk vissza a múltba, a 2000 évvel ezelőtti időbe. Galileában vagyunk a tenger mellett. A népek között szóbeszéd járja, jött egy ember Tírusz és Szidón vidékéről, aki azt mondta magáról, hogy ő Izrael Istenének fia. Azt mondta, hogy minden, ami bemegy a szájba, a gyomorba kerül, aztán meg az árnyékszékbe dobják. Azt mondta, hogy ami a szájból kijön, a szívből származik, és ez teszi tisztátalanná az embert. Azt mondta, hogy a szívből származnak a rossz gondolatok, és ezek teszik tisztátlanná az embert, nem az, hogy mosatlan kézzel eszik. Hihetünk-e valakinek, aki ilyeneket mond, aki atyáink törvénye ellen beszél?
Így állt hát a dolog kedves Testvérek, abban a régi időben Galileában. Az emberek bizonytalanok voltak. Hallottak már egyet, s mást Jézusról, hiszen abban az időben is terjedtek a hírek, s bár nem volt televízió, nem volt Internet, de a jövő menő emberek sok mindent meséltek. Jézus, aki valóban Isten fia volt, belelátott az emberek fejébe és érzékelte bizalmatlanságukat, hitetlenségüket. Ő azonban azért jött, hogy elhozza a jó hírt a szerető mennyei Atyáról, a kenyér és bor áldozatról, a feltámadásról és az örök életről. Egyházat akart alapítani, és az egyház felépítéséhez hívőkre volt szüksége. Csodákat tett, azért tette, hogy az emberek ráismerjenek, és rajta keresztül megismerjék a mennyei Atyát. Hatalma lett volna, hogy a földkerekség minden szenvedőjét egyetlen szavával meggyógyítsa? Igen, hatalma lett volna, hiszen Ő maga is Isten volt. Nem gyógyított meg mindenkit, mert Isten a szabad akarat megadásával az emberek sorsát saját kezükbe tette. Csodatételeinek a célja az volt, hogy az ember megismerje Istent, és Isten hatalmát.

Krisztusban kedves Testvérek, élt Kőszegen az 1900-as évek elején egy ifjú asztalosmester. Német földről származott, talán Bajorországból, vagy máshonnan. Szerencsét próbálni jött magyar földre, szokás volt az akkoriban. Már az első nap kitette a cégért a bejárat fölé: "JOACHIM BRÜGER ASZTALOS MESTER" és várta a városiakat a megrendeléssel. Teltek a hetek, teltek a hónapok, de nem nyitotta rá az ajtót senki. Ekkor cselhez folyamodott. Bezörgetett egyik este a jobboldali szomszédhoz. Amikor ajtót nyitottak bemutatkozott, kicsoda is ő, aztán megkérdezte, nincs-e véletlenül törött szék, rokkant sámli a házban, mert ő szívesen megjavítaná, pénzt sem kér érte. Hát, kedves Testvérek, lássatok csodát, véletlenül volt! Az asztalosmester megreparálta őket, aztán másnap a másik, a baloldali szomszédhoz látogatott el, és ott is megjavította a megsántult székeket, asztalokat.
Így járta végig az utcát, ahol lakott.
A következő héten mást gondolt. Kidoboltatta a kisbíróval, hogy akinek törött lábú széke, rozzant asztala, vagy beszakadt oldalú szekrénye van, hozza el vasárnap a Kálvária térre és ő megjavítja. Eljött a vasárnap, és a mise után megindultak a kordék és a kézikocsik minden irányból a tér felé. Joachim Brüger pedig ígéretéhez híven nekilátott a munkának és szépen rendbe hozta a sérült bútorokat.
Elterjedt az ügyes kezű mester ténykedésének híre Kőszegen, de még a környező településeken is. És attól kezdve kedves Testvérek, nem kellett odahaza tétlenül várakoznia, csőstől jöttek a megrendelők, voltak napok, hogy egymásnak adták a kilincset az emberek az asztalosmester házában.

Kedves Testvérek, szinte hallom, ahogy valaki közületek felkiált: de hát atya, ez nem más, mint a modern, mai marketing! -és igaza van, ma tényleg ezt mondanánk Joachim mester cselvetésére. De mit mondhatunk Krisztus "cselvetésére", Testvérek? Mondhatjuk-e Krisztus csodáira, hogy azok abban az időben szintén marketing-fogások voltak?
Krisztusban kedves Testvérek, tömegek látták Jézus csodáit és szétvitték hírét a népek között. Amikor az apostolok később hirdetni kezdték az evangéliumot, az emberek összegyűltek, és mindig akadt egy, aki azt mondta a körötte állóknak: "én ott voltam, én láttam, én tudom tanúsítani, hogy az, az ember igazat beszél"
Így terjedt a hit, így nőtt ki a semmiből Krisztus egyháza. Nőtt, növekedett és elterjedt mindenütt a népek között, annak ellenére, hogy mai szóval élve nem volt "sikk" abban az időben kereszténynek lenni: üldöztetés, megaláztatás, halál járt érte. Az emberek számára azonban volt megcáfolhatatlan bizonyosság: "én ott voltam, és a saját szememmel láttam".
Testvérek, amikor Jézus csodáira gondoltok, amikor hitetekre gondoltok, erre gondoljatok. Krisztus csodáit nagyon sokan látták, ezeknek az embereknek a tanúságtétele több mint egyszerűen csak hinni valami felfoghatatlanban, elképzelhetetlenben, misztikusban: az ő hitük tényeken alapult, mint ahogy a mi hitünk is azon alapul, kedves Testvérek, ámen.

Isten fizesse meg, az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében, ámen

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10586
Időpont: 2010-06-05 19:41:05

Köszönöm kedve Aranka, de azt hizem Te sokkal jobban értesz ezekhez a dolgokhoz, mint én. Emlékszem régi "beszélgetéseinkre, amikor Te magyaráztad meg nekem, nekünk, mit, hogyan kell érteni. Van valami késztetés bennem, ami miatt megírom...a templomban elmondani azonban nagyon bizarr lenne, pl. a leütöm az angyalt 111. epizódja és más épületes írásaim után. Sok szeretettel üdvözöllek, nagyon örülök, h írtál, s annak is, amit írtál!!! -én

Legutóbb történt

szilkati bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

eferesz alkotást töltött fel Gyertyatartó (Alter) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

sailor bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Szalki Bernáth Attila bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Büszkén jelentem fórumtémához

Kankalin bejegyzést írt a(z) Nyelvi szösszenet című alkotáshoz

jerrynostro bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Az erkölcs labirintusában - Mocsok című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Demófelvétel című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Tűz-vész című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Ismerd meg magad! című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) szövegértés című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Eszem című alkotáshoz

hundido bejegyzést írt a(z) Durcáskodó című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Az utolsó szó című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) valamiről című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) holnap című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

Vox humana bejegyzést írt a(z) Fényhozó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Műzsa-mars című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Visszhang című alkotáshoz

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Pillangó című alkotáshoz

Madár alkotást töltött fel Eszem címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) amit csak érint a remény című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022