HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 68

Tagok összesen: 1951

Írás összesen: 53244

ÚJ HONLAPUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

Árvai Emil
2022-12-31 16:54:16

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2010-06-19

Volt egyszer egy Néphadsereg 6.

A meggondolatlan lány


Katona nóta:

"Isten veled tölténytáska
szurony meg a puska
én már többet nem pucollak
egyen meg a rozsda"


A miskolci Petőfi laktanya őrszázadának katonái menetgyakorlatot tartottak a várostól északkeletre futó országúton, a híres, hírhedt 02-esen. Kovács Imre főhadnagy az utat szegélyező eperfák egyike alatt állt árnyékba húzódva a nap gyilkos sugarai elől a 35 fokos kánikulában
-Díszlépés! -kiáltotta, amikor a század melléje ért. -Nótát!
Felemelkedtek a csizmák és az aszfaltra csattantak. Dübörögve verte az őrszázad a díszmenetet, bőven omlott a verejték a fiatal katona-arcokról, villogtak a szuronyok, egy ütemre verődtek a poshadt vízzel teli kulacsok, és a gázálarc lapos, nehéz oldaltáskái.
Egyszer csak váratlanul, alig hagyta el a század azt a helyet, ahol a főhadnagy ejtőzött, az egyik katona megingott, oldalra dőlt és néhány támolygó lépés megtétele után kihullott a sorból. Eltelt egy perc, és semmi nem történt. A század tovább masírozott, elhaladt a földön fekvő ember mellett.
-Szá-zad lépés, szá-zad állj! -kiáltotta a főhadnagy, majd észbe kapva, hogy a nóta most már, hogy a század megállt nem helyénvaló, még egy parancsot kiadott:
-Nóta állj!
A század pihegett és gőzölgött, ott ahol volt, két eperfa között az országúton. A főhadnagy elhagyta az árnyékos helyet, odament az elesett katonához, cöveket vert mellette.
-Hé, maga lusta disznó, izélje meg! Állásba föl!
Az ember a földön nem mozdult.
-Azt a cudar, fügefán virító semmirekellő kurafiját ennek az elkasszarintott világnak! -dühödött meg a főhadnagy. -Mit is mondtam én magának, izélje meg?! Nem azt mondtam magának, izélje meg, hogy állásba föl? Nem ez volt a parancs, maga tetves, anyaszomorító, sumák léhűtő?!
A katona meg se moccant.
-Meghalt, -mondta valaki a sorban hátul.
-Meghalt?! -Kovács Imre főhadnagy szoborrá dermedt. -Ki adott magának engedélyt arra, hogy pofázzon? Mondtam én magának egy szóval is, hogy pofázhat? Na, lépjen csak ki szépen, izélje meg! Egy embernek feküdj! Géppuskatűz jobbról! Géppuska tűz balról! Repülő!
A balfácán, pofázó katona, aki azt mondta az imént, hogy a másik katona, a bajtárs meghalt, jobbra vetődött, balra vetődött, majd a hátára fordult, hogy imitálja a tüzelést a nem létező repülőre.
-Most pofázzon, izélje meg -förmedt rá a főhadnagy. -Most mondja meg akkor nekem, hogy ki halt meg és miért!
Odavezényelt két katonát a földön fekvő test mellé, megparancsolta nekik, hogy állítsák talpra.
Hóna alá nyúltak, felállították a parancs szerint. Feje a mellére csuklott, lábai, mint a rongybaba lábai, lelógtak.
-Maguk hárman, -ordította a százados, -figyelem! Maguknak vigyázz-menet! De izéljék ám oda a lábukat, mert, ha nem izélik oda, én izélem meg magukat! Lépés, in-dulj!
Menetelt aztán a század. Elől a kettes oszlopba rendeződött katonák, mögöttük a triumvirátus. Két katona fogta izzadva, nyögve a harmadik társ holttestét, nótáztak és vágták a díszlépést. Nehéz volt a test, egyre lejjebb csúszott, eleinte csak a lábfejek vonszolódtak a porban, később a térdek is, majd lecsúszott a katona egészen. Akkor megálltak és elengedték.
Akkor azt mondta nekik a főhadnagy:
-Parancsmegtagadásért a Főutcára vágatom magukat, izéljék meg! Most akkor mit tegyünk?

A katona halálának megvoltak az előzményei. Ha ezek az előzmények nem lettek volna a katona talán ma is élne, szíve ma is dobogna.

Az előzmények a következők szerint foglalhatók össze. (Figyelem, itt jön a nő!):

Január 11-én Sümegi Elemér honvéd kimaradást kért és kapott vasárnap délutánra. Egy ideig egymagában kószált a Belvárosban, élvezte a szabadságot és a semmittevést. Aztán mást gondolt. Szomjas volt, betért hát a Szondy utca és a Kun Béla utca sarkán lévő sörözőbe, a Lila Orgonába. Ott találta a bajtársát Őz Gundulyt. Megittak együtt három korsó sört, amitől kezdték magukat jobban érezni. Bejött közben a helyiségbe két lány. Az egyik sovány volt, a másik kövér. Leültek a katonákkal szemközti asztalhoz és málnaszörpöt rendeltek. A sovány lánynak Végh Csalárdka volt a neve, a kövéret Bél Melindának hívták. Hogy, hogy igen, hogy, hogy nem Sümegi Elemér és Végh Csalárdka szemezni kezdtek egymással. Megkérdezte ekkor Őz Gunduly Sümegi Elemért:
"Mondd csak barétom, bejön neked az a lány?"
"Igen, be, nagyon is be" -mondta a katona.
Véletlenül e pillanatban a másik asztalnál a kövér lány is megkérdezte a barátnőjét, a sovány lányt:
"Figyúzz csak, mit is akarok, bejön neked ott, az a katona?
És a lány így válaszolt:
"Nem tudom, azt hiszem nem, de lehet, hogy igen, még nem gondolkoztam rajta."
Rámosolygott a katonára, a katona visszamosolygott és boldog volt aznap estig.

Január 18-án vasárnap a kis társaság újra összefutott a Lila Orgonában. Minden ugyan úgy játszódott le, mint egy héttel korábban. A fiúk sört ittak emennél az asztalnál, a lányok málnaszörpöt a másiknál. Ugyan úgy, mondom. Őz Gunduly most is megkérdezte Sümegi Elemért:"bejön neked az a lány?" és a katona megint tanúságot tett érzelmeiről: igen be, szerelmes vagyok be-le.
És Bél Melinda is megkérdezte Végh Csalárdkát: "na, akkor mi az ábra a katonával?" és a lány azt mondta: "fogalmam sincs róla, át kell még gondolnom".

Ezután rámosolygott a fiúra, és a fiú boldog volt aznap estig.

Egy héttel később megismétlődött az eset, és aztán minden héten minden ugyan így ismétlődött. Sümegi Elemér egyre szerelmesebb lett, és egyre boldogabb, Végh Csalárdka pedig egyre csak azt ismételgette barátnője kérdésére "bejön neked a katona?":
"Még nem tudom, még gondolkoznom kell rajta."
Így jött el a tavasz és így jött el a nyár.
Egy nyári vasárnap aztán azt mondta Sümegi Elemér a bajtársnak:
"Én most odamegyek hozzá barétom és megkérdezem tőle, akar-e velem randevúzni? Azt hiszem, bejövök neki."
Odament bemutatkozott és megkérdezte Végh Csalárdkát nem lenne-e kedve vele moziba menni.
"Nem tudom" -mondta a lány, "ezen még nem gondolkoztam". Rámosolygott a fiúra és a fiú visszamosolygott és boldog volt aznap estig.
Rá egy hétre megint megkérdezte, s aztán a következő héten megint.

Négy héten keresztül kitartóan érdeklődött, de a lány mindig azt mondta: "nem tudom, még át kell gondolnom" És mosolygott, és a katona nagyon, de nagyon boldog volt.
Az ötödik héten azonban azt mondta a lány: "ne gyere ide az asztalunkhoz állandóan, és ne zaklass állandóan" Ezt mondta aztán a hatodik és a hetedik héten is. Előtte azonban bíztatóan mosolygott, mint ahogy más vasárnapokon szokott mosolyogni.
Ekkor történt, hogy Bél Melinda megitta a szörpöt és nevetve dorgálta meg Végh Csalárdkát: "Hogy te milyen kis csaló vagy angyalom!"
A sovány lány is nevetett és jókedvűen tiltakozott: "nem vagyok csaló, csak egyszerűen nehéz eldöntenem mit tegyek ezzel a balfácán, kicsi, nagy, okos, buta katonával".
Sümegi Elemér aznap este rumot kért a sör mellé és beleöntötte. Három korsó sörbe, három deci rumot öntött. A bajtárs taxival vitte be a laktanyába éjfélkor, mert járni nem tudott. Másnap a század menetgyakorlaton volt a 02-esen. Húzta a fegyver a katona vállát, zsibbadt a bal karja. A lapocka és a gerinc között szúró fájdalom jelentkezett. Szédült, látása elhomályosodott. Tett még néhány támolygó lépést...aztán... elvágódott.
Sümegi Elemér már nem érezte, hogy talpra állítják és menetelnek vele.
Az már csak a testével történt.
Meghalt, mert szeretett.

Felemelő, nagyszerű dolog így élni, így halni. Ugye lányok, ugye asszonyok?Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2010-06-25 20:13:36

válasz Finta Kata (2010-06-23 18:48:54) üzenetére
Kedves Kata! Most ltom, arra a krdsedre, hogy mirt ilyen a katonasg, mirt vannak durvskodsok, kitolsok, -mg nem vlaszoltam. Nos, sztem a vilgon minden hadsereg sidk ta gy mkdik, mshogy nem is mkdhetne. Erre n is csak leszerels utn jttem r! A katona nem ember, hanem l anyag! A parancsot, a legkptekenebbet is azonnal, gondolkods nlkl vgre kell hajtani. Ezrt a felettes, legyen az rmester, fhadnagy, vagy vezrezredes, az itt idzett hangnemet hasznlja. Ezzel rzkelteti, hogy az alrendelt egy nagy semmi. A kitolsok pedig arra valk, h megtrjk a katona "civil" lelkt!!! Mg egyszer mondom: ez rendjn lv dolog, gy mkdik!!! Szeretettel: -n
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10669
Időpont: 2010-06-23 20:41:05

A bartom divatos elferdts volt. A trtnet gy, ebben a formban nem igaz. Mr sokszor emltettem: mozaikdarabokat rakok ssze, nem vals megtrtnt esemnyeket rok le. Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy egyes helyzetek, helysznek, prbeszdek jellemzen megtrtntek, velem, vagy msokkal, de az egsz gy, ahogy le van rva: KITALCI+ Radsul prekoncepcionlis, -annyiban, hogy egy olyan "alapigazsgra" pl, ami lehet, hogy nem is igaz, csak jl hangzik, mr ti.?, hogy mondg a N A HIBS buksainkban. Mirt rok ilyeneket? Mert azt gondolom, mindg a n a hibs buksainkban. Igazam van? Vagy nincs? Sztem nincs!!! Butasg. Nagyon aranyos vagy Kata, ksznm!!! -n
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12482
Időpont: 2010-06-23 18:48:54

gy ltom, sok minden trtnt a katonskods idejn. De kr, hogy ilyen szomor a trtnet. Azrt megkrdezem, hogy gy igaz-e, ahogyan elnk trtad?
Tudom, katonasgnl elg sok gonosz dolog trtnt, korbban az rmesterek egrecroztk a fikat, most itt pedig egy katonatiszt? Nem tudom, mirt ltk ki durvasgukat msok bosszantsra...
Van az rsodban - kt helyen ez a sz: "bartom" - nylvn bartom helyett, vagy szndkosan rtad gy, azrt mert taln a katona gy ejtette ki a szt?
dvzllek: Kata

Legutóbb történt

Kalocsa Zsuzsa alkotást töltött fel Szól a szív címmel a várólistára

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy másik emlék - 11# novella című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Egy emlék - 10# novella című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 38. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 37. című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) A lajtorja 36. című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Az Ó és az Új című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Az Ó és az Új címmel

Bödön bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Így, újév felé? címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) A lajtorja 155. című alkotáshoz

Bödön alkotást töltött fel A lajtorja 155. címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Gömbölyű című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Így, karácsony múltán? című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Teremtésem című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Évgyűrűk címmel

Tóni alkotást töltött fel Petőfi Sándor: Hazámban / In der Heimat címmel

Tóni alkotást töltött fel Kis János: Hajós ének / Schiffers Gesang címmel

Árvai Emil bejegyzést írt a(z) Általános csevegés fórumtémához

szilkati bejegyzést írt a(z) Régi regék erdeje című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

szilkati alkotást töltött fel Gömbölyű címmel

Tóni alkotást töltött fel Szabolcska Mihály: Újév / Neues Jahr címmel

Tóni alkotást töltött fel Sértő Kálmán: Kívánság / Wunsch címmel

sanna alkotást töltött fel személyiség címmel a várólistára

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Kankalin bejegyzést írt a(z) Szavak című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2023