HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 0

Online vendég: 3

Tagok összesen: 1939

Írás összesen: 52479

Olidi fűszerolaj
RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

dpanka
2022-01-18 09:41:19

Szülinaposok
Reklám

Prózai művek / egyéb
Szerző: BödönFeltöltés dátuma: 2010-06-23

Volt egyszer egy Néphadsereg 7.

A tetemvári eset


Katona nóta:

"Várjatok, várjatok lányok
majd a tábori posta ha jön
a szívünk bármerre messze is járhat
hozzátok vissza jön"


Miskolc-szerte úgy emlegették azt az esetet, hogy a "tetemvári eset" Az írnok a Bocskai-laktanyában tudni vélte, hogy szerelemféltés állt a dolog hátterében, de nem adtak hitelt e vagabund feltételezésnek. A közvélemény egyszerű, de sajnálatos balesetnek vélte. Bérczes Ádám őrvezető és Szupolák Miklós honvéd az őrszobán játszadoztak készültségben. Szupolák felemelt egy almát, oldalra tartotta. "Nem tudod eltalálni, fogadjunk" -mondta az őrvezetőnek. "Dehogynem" -heveskedett a csontcsillagos. "Na, figyelj csak!" Felemelte a szuronyt és az alma felé döfött. Igen ám, de szúrás közben elvesztette az egyensúlyát, és elbotlott. A szurony félrecsúszott, nem az almát találta el, hanem a bajtárs mellkasát. Olyan erővel vágódott a bordák közé, hogy áthatolt a mellkason, átszúrta a szívet. Szupolák azonnal meghalt, annyit sem mondott: "nyekk". Az őrvezetőt hadra vágták, nyilvánvaló, hogy nem lehet a fegyverrel játszani.
Ennyit tudott a közvélemény és ez volt a hivatalos verzió is. Én azonban ennél többet tudok, én ott voltam az esetnél. Miklós, amikor elesett, utolsó leheletével egy nevet mondott ki: "Éva" -ez volt az a név, ami elhagyta az ajkát a vérhabbal. Aztán tényleg meghalt, ahogy a hivatalos verzió tudja.
Amikor már halott volt és a készültség ott ugrabugrált körülötte végleg felébredtem és azzal a lendülettel azonmód elhatároztam, hogy kinyomozom az esetet. Nem tudom mi ütött belém, mert sem előtte, sem azóta soha nem nyomoztam ki semmit.
Nem fogom most elmesélni, hosszú és unalmas lenne, hogyan láttam hozzá, ki mindenkivel beszéltem, hol, merre, milyen helyszíneket kutattam fel, csak a végeredményt mondom.
Nos, hulljon le hát a fátyol!
Szupolák Miklós szerelmes volt egy hajdúböszörményi lányba, igen, őmiatta halt meg fiatalon, alig húsz évesen!

Amit állítok az a következő:

Az őrszobán két katona összevitatkozott.
"Durva minden nő" -mondta Bérczes Ádám sokat tudóan.
"Az én Évám is?" támadt neki Szupolák, mint egy darázs.
"Hát persze" -replikázott az őrvezető. "Mért lenne pont ő kivétel?"
Szupolák letette az almát és felvette a szuronyt.
"Aztat merészeled tehát állítani, hogy az én Évám egy büdös...?!"
"Igen, aztat"
Szupolák felugrott és szúrt. Ő szúrt, tehát nem az őrvezető! Bérczinek kellett volna tehát meghalnia, de Bérczi nem tette, kivette a vézna kis honvéd kezéből a szuronyt és egyazon lendülettel visszaszúrt vele. A katona elesett és rögtön vége lett, ám mielőtt lelke elhagyta volna porhüvelyét, még egy szót morzsolt a véres száj: "Éva", -ezt morzsolta alig hallhatóan.
A bugyborékoló hangra ébredtem fel a bóbiskálásból, igen, határozottan állítom, hogy az Éva névre tértem magamhoz a sarokban a vaskályha mellett, éppen jókor, hogy mindent lássak. Amit láttam, elmondtam, pont, most viszont közre adom, mit nyomoztam ki:

Szupolák Miklós azon a nyáron, mielőtt bevonult volna katonának egy vidéki lánynak udvarolt. A lányt Bácskai Évának hívták és Hajdúböszörményből érkezett nyaralni az Állami Biztosító Római-parti csónakházába Pestre, ahol aztán a fiatalok annak rendje és módja szerint összeismerkedtek. Miklósnak tetszett Éva, és Évának is tetszett Miklós, de Évának Miklósnál, el kell, hogy mondjam, jobban tetszett Bán Marci, egy fiatal, jóképű színész-statiszta a közeli KOGÉPTERV üdülőből. Bán Marci azonban más lányokkal kószált azon a nyáron, figyelemre se méltatta a gyengécske szüzet. Ha ló nincs, szamár is kincs alapon a szép, szende, igézően domborodó Éva gyakran mutatkozott ezért Szupolák Miki társaságában, teniszeztek, és egyéb mulatságokkal töltötték az időt. Megtudtam, hogy egyszer még táncolni is elvoltak, a Duna Kioszk teraszán rázták hajnalig.
Egy langyos nyári este vacsora után a fiatalok a kert végében lévő óriás fűzfa alatt ültek a padon, Miklós szerelmet vallott Évának.
"Szeretlek Éva" -mondta a lánynak, "királyra bejössz nekem kiscsaj, nem úgy, ahogy a Bán Marcinak. Menjünk el holnap evezni, kössünk ki a szigeten egy árnyas helyen, ahol puha a föveny és legyünk egymásié"
Megfogta a lány kezét és a szemébe nézett.
"Mit nyögsz hozzá?"
Éva így válaszolt:
"Nézd Miklós, hogy is mondjam, te is bejössz nekem, igen te is, hogy úgy mondjam, de nem úgy jössz be, ahogy te gondolod, és én is szeretlek téged, de nem úgy, ahogy te szeretnéd, és én még csak tizenöt vagyok, te meg húsz, túl öreg vagy hozzám, nem úgy...nem úgy, mint...a"
Éva nagy levegőt vett, mint aki merészen ki akarja bökni az igazságot, de aztán mégse fejezte be. Miklós tudta, mit akart még mondani a lány: "...nem úgy, mint a Bán Marci, aki még csak tizenhét, és, aki jobban bejön tökre, mint te."
Miklós sírni kezdett, ilyen hatással volt rá a nyári este, a fűzfa, a part alatt csendesen, sötéten elfutó Duna és Éva kőomlásként pergő szavai.
Sírt tehát, és könnyei záporán át mormolta:
"Szeretlek"
Éva mindezt látva, érzékelve és megértve végül megígérte, hogy elmegy vele másnap evezni. Szívesebben ment volna a Bán Marcival, ámde Bán Marci nem hívta. Megbeszélték, hogy reggeli után a csónakház folyó felé néző szárnya előtt találkoznak. A reggelinél azonban nem jelent meg, és a csónakház előtt is hiába várt rá Miklós. Eltelt fél óra. A fiú felment a teraszra, benyitott a folyosóra, megkereste a 4. számú szobát, Éva szobáját. Kopogott, semmi. Még egyszer kopogott, mire kinyílt az ajtó és Éva szobatársnője jött ki, pongyolában egy középkorú, kedves hölgy.
"Alszik", -mondta és mutatóujját a szájára illesztette: "pszt".
Ezután félreállva az ajtóból, kacsintott, és azt mondta még:
"Menjen be hozzá bátran Miklóska, s ébressze fel bátran"
A fiú bement, behúzta maga után az ajtót. Félhomály volt a szobában, a redőny le volt eresztve. Éva a hasán feküdt, a takaró a dereka köré csavarodott, ezen kívül más holmi nem volt rajta.
"Éva" -szólította meg Miklós a lányt, majd, hogy nem kapott választ, még egyszer szólt, most már hangosabban: "Éva!"
Miklós az éjjeliszekrény mellett téblábolt, várta, hogy a lány megmozduljon. Átfutott rajta, lehet, hogy a lány csak megjátssza, hogy alszik és közben arra vár, hogy ő odamenjen, leüljön mellé az ágyra, kigöngyölje a pokrócból és szeretkezzen vele. Egy pillanatig tényleg ezt akarta tenni, aztán mégse tette, kiment aztán, és aztán csendesen, óvatosan behúzta maga mögött az ajtót.
Nem találkoztak többé. A fiú összeszedte a cókmókját, és úgy otthagyta az üdülőt, mint őszi szél a mély, füttyögős tárnákat.
Október 15-én bevonult katonának. Miskolcra vezényelték, az őrszázadba került. Minden nap írt Évának, de a leveleket nem küldte el Hajdúböszörménybe. A levelekben így szólította meg: Drága Évám, lelkem Tükre, Te tündökletes Tisztaság!"

A többit tudjuk, a többi ismert. A szurony, a szúrás a halál. Hír lett belőle.

De, vajon mit szólt a hírhez, már, ha egyáltalán eljutott hozzá, a hajdúböszörményi tündökletesen tiszta lány?

Még nem szavaztak erre az alkotásra

Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2010-06-30 21:45:35

Bizony, bizony. Úgy lészen az, ahogyan megírtad. A szerelem a hibás. És mi a szerelem? Ábrándkép. nem valóság, semmiképpen nem az. Aztán ami megmarad belőle, az hamu, mint ami kor a tűz leég. Sok szerettel üdvözüllek: én
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7470
Időpont: 2010-06-30 10:28:15

Szia!
Megnyugtatlak, nemcsak a férfiak hülék, a nők is elveszíthetik a fejüket, mint ahogy oly gyakran meg is teszik. Mindenesetre elgondolkodtató történet.

Szeretettel: Eszti
Szenior tag
Bödön
Regisztrált:
2007-01-05
Összes értékelés:
10240
Időpont: 2010-06-23 20:32:37

válasz Finta Kata (2010-06-23 18:33:08) üzenetére
Köszönöm Kata! Amit említesz, az tényleg elütés, úgy helyes, ahogy Te írtad. A nyomozás eredménye az volt, amit én (nem én, hanem a történetbeli "én") a Római-partton kinyomozott, -kinyomoztam, vagyis, hogy ott, mi történt, mi szövődött köztük, mi nem. Véleményem szerint a lány nem felelős a fiú halálában, a fiú volt hüle, ábrándképeket teremtett magának, ott, ahol semmi nem volt. A férfiak néha elég hülék, Ti nők ezt nem érthetitek. Sok szeretettel üdvözöllek, és még egyszer köszönöm!!! -én
Szenior tag
Finta Kata
Regisztrált:
2006-04-12
Összes értékelés:
12497
Időpont: 2010-06-23 18:33:08

Kedves Bödön
Szomorú eseményt választottál ki katonai élményeidből. Bizony, ilyen korban gyakran előjön a lányok miatt két ifjúban a szerelmféltés, és ifjúi hévben sajnos, megesik a tragédia, hogy valaki meghal.
Érdekesen írtad le az eseményeket, azonban nem teszel említést arról, hogy nyomozásodnak mi lett az eredménye. Vagy az lesz a folytatás?
A sorok között van egy szó, amiben betűcserét találtam, talán ki kellene javítani, ime:
"legyünk egymásié" - egymáséi - helyesen!
Üdvözlettel: Kata

Legutóbb történt

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: Ami elmúlt - az örökre el... címmel a várólistára

eferesz bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel Történelmi kutatási eredmények címmel a várólistára

Vári Zoltán Pál alkotást töltött fel Oda van beírva címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Magamban címmel

sailor bejegyzést írt a(z) Apropók (harmadik rész) című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) Nem adhatom vissza koszosan... című alkotáshoz

gleam bejegyzést írt a(z) ...egyszer csak című alkotáshoz

Pecás alkotást töltött fel Havazott címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) Fényképek (részlet) című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel Hol vagy? címmel a várólistára

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) Emlék című alkotáshoz

mandolinos alkotást töltött fel Szergej Jeszenyin: I.D. Rugyinszkijnak címmel a várólistára

A. K. Mraz bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

eferesz alkotást töltött fel Apropók (harmadik rész) címmel

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A saját farkába harapó című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) A "meg" váltóról című alkotáshoz

eferesz bejegyzést írt a(z) Szerencsesüti című alkotáshoz

mandolinos bejegyzést írt a(z) Szergej Jeszenyin: A költő című alkotáshoz

Erdős Sándor bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

leslie b shepherd bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

Czövek Zoltán alkotást töltött fel 8 G címmel a várólistára

szilkati alkotást töltött fel Emlék címmel

black eagle bejegyzést írt a(z) A Fekete Csillag - 1# novella című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Porhóban fürdik... című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Az erdei kunyhó című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) Kecskerímek 1 című alkotáshoz

Krancz Béla bejegyzést írt a(z) A találkozó című alkotáshoz

Krancz Béla alkotást töltött fel kabát mese címmel a várólistára

sailor bejegyzést írt a(z) Kiért is, miért is... című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Evidens című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hibernálva című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) a lángok hatalma című alkotáshoz

ElizabethSuzanne bejegyzést írt a(z) Hiányzol című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2022