HONLAPUNK

Tagjaink Rólunk Szabályzat Kereső Statisztika Fórum Aktívak Gy.I.K.

ALKOTÁSOK

Cikkek Prózai művek Versek Receptek Ajánlják magukat Alkotók könyvei Hangos verstár Láncvers Verspárbaj

EGYÉB

Linkajánló Közös regény Emlékoldalak Főoldal
Napvilág Íróklub

Statisztika

Online tag: 5

Online vendég: 30

Tagok összesen: 1923

Írás összesen: 51426

RegisztrációregisztrációElfelejtett jelszóelfelejtett jelszó
Véletlen
Fórum

Utolsó hozzászóló:

szilkati
2021-05-05 17:43:01

Szülinaposok
Reklám

Naturánia - Mantova F?szerolaj Spray
Cikkek / jegyzet
Szerző: T. Pandur JuditFeltöltés dátuma: 2010-08-18

Szicíliai képeslapok 1. Hol terem a szicíliai férfi?

A kis strand nem tartozik a legfelkapottabbak közé a Taormina melletti Giardini Naxos nevű városban. Vannak sokkal nagyobb strandok, sárga homokkal borítva, amin kényelmesen lehet besétálni a lassan mélyülő tengerbe. A homok import áru, hiszen hogyan is lehetne, a ma is működő Etna tűzhányó régebbi kitörései nyomán, vulkánikus kőzettel borított tengerpart homokos? A turisták azonban nem szeretnek fekete, lyukacsos, egyenetlen köveken napozni, így a világ más tájáról idehozott homokkal terítik be a strandokat. Aki tovább sétál a tengerparton, az láthatja, amint a homok a strandkerítésnél véget ér, és felváltják a fekete sziklák. Ezen a kis strandon is beborították a vulkánikus kőzetet homokkal, de az a tengernél véget ért. A víz szélén egy keskeny apró kavicsos rész, és utána kisebb-nagyobb kövek, sziklák voltak a tengerfenéken a vízben. Nem egyszerű bejutni közöttük a mélybe, még akkor sem, ha a tiszta vízben jól látszanak.
A strandot üzemeltető vállalkozó, megkönnyítendő a vízbe jutást, egy széles, és nagyon hosszú vasrácsot fektetett le, amelyik a homokos partról, bevezet a mélyvízbe. Ahol már úszni lehet, és mindegy mi van a tengerfenéken. A lassan lejtő vasrácsot műanyagháló borítja, hogy ne csússzon, és ne vágjon. A célnak tökéletesen megfelel. Mindenki ezen a rámpán lépked befelé a tengerbe, lassan hűtve magát a hideg vízzel a forró szicíliai napsütésben. Aztán a végéről rugaszkodik el egy kiadós úszásra, száll gumimatracra, vagy bukik alá búvárkodni. Végül ezen jön ki a partra megint.
Miért nem a szép, sárga homokos tengerpartot részesítjük előnyben, a tükörsima vízzel? Miért ide járunk? A válasz egyszerű: medúza. A medúza is a csendes, tükörsima vizet szereti. Csak úgy sodródik kifelé a vízben a part felé, és ha megzavarják a sodródásban, mondjuk hozzáérnek, akkor "csíp". Vagy inkább éget, mint a tüzes vas, és olyan lilásvörös hosszú nyomokat is hagy a kézen, vagy lábon, mintha tüzes vasrudat nyomtak volna a bőrhöz. Elborzadva láttuk egy-két útitársunkon a találkozások nyomait. Ezen a köves strandon valamitől mindig hullámzik egy kicsit a víz, akkor is, ha pár száz méterrel odébb a másik strand öblében nyugodt a tenger. A hullámokat nem kedvelik a medúzák. Valahonnan tudják, hogy a hullámok hátán a partra vetődhetnek, és ott végük, nem tudnak visszaúszni a tengerbe. Mi inkább a hullámokat választjuk, a medúzákat mellőzzük. Ezért járunk erre a köves strandra.
Hétvégén elég nagy a forgalom a tengerbe vezető "vasösvényen". Vannak, akik befelé mennek lassan rajta, mások kifelé tartanak. Az úszni nem tudó gyerekek itt játszanak, pancsolnak. Néha forgalmi dugó keletkezik a vasösvény végén, amikor túl sokan akarnak bemenni, vagy kijönni egyszerre.
Most a forgalmi dugót, a bejárat tenger felőli végén, egy család okozza. A mama, két tíz év körüli kisfiú, és egy náluk egy-két évvel idősebb kislány. Nem tudok olaszul, nem értem mit mondanak, csak a szituációt látom. A két kisfiú egy-egy gumimatracon fekszik, és indulnának befelé a tengerbe. A mama fogja a gumimatracokat, és szép halkan, kedvesen valami előadást tart a két fiúnak. Először azt gondolom, hogy biztonsági figyelmeztetéseket kapnak a mamától. Meddig mehetnek be a matracokkal, hogyan fürödjenek, hogy se a matrac el ne sodródjon, se nekik ne legyen bajuk. Combig a vízben állva várok türelmesen, nézem őket, ráérek, nyaralok, szépen süt a nap, a víz tiszta és hideg, addig is lehűlök. Egyszer majdcsak kifogy a mama a tanácsokból, és vízre száll a család. Aztán a mama int a mellette álló kislánynak, hogy feküdjön ő is rá az egyik fiú gumimatracára. A kislánynak felragyog az arca, ráfekszik ő is a matracra, de csak egy pillanatig tart az öröm, mert a fiú - gondolom az öccse - lerúgja a nővérét a matracról. A kislány csalódott arccal tovább várakozik. A kisfiú, aki az előbb lerúgta őt a matracról, pergő szóáradatot zúdít a mamára. Sem nem halk, sem nem hallatszik kedvesnek, amit mond. A mama türelmesen megvárja, amíg a kisfiú elharsogja a mondanivalóját, aztán újra kezdi a halk és kedves előadást, aminek a végén a kislány a másik fiú gumimatracára fekszik rá. Csak egy percig, mert a másik kisfiú is lerúgja őt a matracról. A kislány csendesen álldogál, várakozik tovább. A másik kisfiú is elkiabálja a mondókáját a gumimatracról, a mamának. Eléggé arrogánsan mondja a magáét, nem hangzik valami tisztelettudóan. A mama belenyugszik a helyzetbe. Elengedi a kisfiúk gumimatracát, akik harsány nevetéssel lapátolják a kezükkel befelé magukat az öbölbe. A mama megfogja a kislány kezét, visszalábalnak a partra, leülnek a napágyra egymás mellé. Csendben vannak, egyikük sem szólal meg.
A forgalmi dugó megszűnt, mehetnék be a vízbe. Nekem azonban földbe, vagy inkább vízbe gyökerezett a lábam. Nekem is két fiam van, és egy kislányom. Nálunk is folytak néha csaták a játékokért a gyerekek között. A gumimatrac megszerzéséért is. Ám az én lányom simán leborogatta a testvéreit a matracokról, ha azok nem engedték őt is vízre szállni. Amíg meg nem egyeztek, hogy melyikükkel ül a lányom egy matracra, addig a fiúk sem a matracokon voltak, inkább alattuk. Aztán, a közös matracról már egyesült erővel fröcskölték rommá a másik, irigyebb fiamat. Máskor fordítva történt, a lányom csapott le a matracra, és a fiúk borogatták a vízbe. Én, mint anyuka kimaradtam az egészből, nem volt rá szükség, hogy beleavatkozzak. Hiszen ez is egy lubickolós játék volt, amit némi csata fűszerezett.
Ami most lejátszódott a szemem előtt, hát, ilyet én még nem láttam.
Aztán nekivágtam a tengernek, de úszás közben is a matracokon önfeledten játszó két kisfiút néztem, aztán meg a parton csendben, a mama mellett gubbasztó kislányt.
Ennél jobban még soha nem éreztem, hogy Szicíliában vagyunk, a férfiúi mindenhatóság földjén. Ahol az apa szava törvény, ha nincs kéznél az apa, akkor a nagybácsié, vagy a legidősebb fivéré. Ahol a patriarchális társadalomban büszkévé nevelik a férfit, aki ragaszkodik ahhoz, hogy eltartsa a családját, és ezzel kiszolgáltatott helyzetben tartsa.
A szemem előtt játszódott le, hogy az anya végtelen szeretetével, gondoskodásával, és fiai kényeztetésével /amit a lányával nem tesz / sorsdöntően befolyásolja a fiai életét. Nem nyirbálja meg a gyerekes akarnokságot, önzést, hanem természetesnek veszi. Nem neveli őket együttérzésre, empátiára. A fiúk gyerekként meggyőződnek arról, hogy a nők mindent elviselnek, mindent megbocsátanak, elnézik a rossz viselkedést, a határok állandó átlépését, az önzést. Az önmagukra való összpontosítás a helyes viselkedés, a nőkkel szemben nincs szükség a kölcsönösségre. A gondos, türelmes, nagylelkű viselkedés csak a nőknek kötelező, a férfiaknak nem. A férfi az első, ő az irányító, az erős, az okos, a nő pedig alárendelt, csakis akkor elfogadható a viselkedése, ha alázatos, elfogadja és mindenben követi a férfi elvárásokat.
Úgy tűnik, Szicília viselkedés kultúrájának még mindig alapvető része a patriarchális hímsovinizmus. Még mindig olyan, ahogy "A keresztapa" című filmben ábrázolták. Ott is a férfiak irányítottak, az asszonyok semmiféle önálló döntést nem hozhattak.
Itt a férfiaktól elvárt karakter a dominancia, arrogancia, érzelemmentesség, érzéketlenség, a mások feletti uralkodás, a másik személyének, mint tulajdonnak a kezelése - a hozzákapcsolódó értékekkel, a vagyonával, a munkájával, a testével, az életével, a halálával együtt -. Ami egyben a maffia fő jellemzője is.
Egy nyári napsütéses délutánon, a strandon értettem meg azt, hogy a maffia elleni harcnak nem az igazságszolgáltatásnál kellene kezdődnie, hanem a szicíliai kislányok közösségi nevelésében. Akik még ma sem nagyon törődnek a tanulással, kislánykoruktól az esküvőjükre készülnek. A rájuk váró, többnyire előre elrendezett házasság, fényes külsőségeinek tervezgetésével vannak elfoglalva. A házasságukban pedig, a férji autoritásért a gyermekeikben találnak kárpótlást, akiket úgy nevelnek, ahogyan őket, és fiútestvéreiket nevelték.

Ennek az alkotásnak a tetszésátlaga: 5

Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2012-08-24 16:07:47

válasz Kőműves Ida (2012-08-23 19:49:40) üzenetére
Kedves Ida!
Minden aszerint változtatja a színét, hogy honnan nézzük. A szicíliai nők helyzete sok afrikai, vagy ázsiai nő helyzetéhez képest "irigylésre méltó". Indiában már a lányokat magzatként "visszaküldik a feladónak". Az elmúlt húsz évben - amióta létezik ultrahang, és meg lehet állapítani a magzat nemét -, Indiában tízmillió lány magzat esett áldozatául annak a borzalmas nyomásnak, ami szerint az anyáknak fiú utódot kell szülniük. A lánnyal várandós kismamáknak ugyanis férjük és rokonságuk megvetését, sok esetben fizikai bántalmazást is el kell viselniük, gyakran pedig egyenesen abortuszra kényszerítik őket. Sok borzalmat követnek el a világban a nők ellen, és Szicíliában nem is a legrosszabb a helyzetük. Az írásom nem is annyira a szicíliai nők védelméről szól, inkább arról, hogy a családi minták hogyan konzerválják a férfiúi mindenhatóságot, és ez mennyire függ össze a maffia "halhatatlanságával".
Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2012-03-29
Összes értékelés:
6859
Időpont: 2012-08-23 19:49:40

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *

Kedves Judit!
Most úgy érzem, mintha ott lubickoltam volna a tengerben, s valahogy elképzelni is jólesett ebben a hőségben. Nagyon jó megfigyelő vagy, ha a nyelvet sem érted, és mégis végigkövetkeztetted, hogy a fiúk milyen előnyöket élveznek a családokban, a lányokkal szemben, s ezt az eszmefuttatásod végig élvezettel követtem. Csak éppen azt nem értem, hogy az olasz nők, mikor lesznek képesek ezeket a dolgokat a Te szemeddel látni, és felfogni, milyen orbitális hibát követnek el gyerekeik nevelésével már pici koruktól.
Igen a férfiuralom... Szicíliában megállt volna az idő?
Élmény volt, majd folytatom.
Ida
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2012-08-05 15:36:32

válasz szusi (2012-08-05 09:17:17) üzenetére
Kedves Szusi!
Pont Szicíliában jártamkor kaptam rá a "képeslap írásra". :)
Agrigentoban a Templomok Völgyében született meg az ötlet, hogy írok a Napvilágosoknak a szicíliai utamról képeslapokat. Nem is az én ötletem volt, az egyik útitársnőnknek meséltem, hogy annak idején a férjem itt vette a jegygyűrűinket, amik most hazatértek velünk. Ő mondta, hogy milyen szép történetet lehetne ebből írni. Így jött a "Szicíliai képeslapok" ötlete.
Vanuatun már rájöttek, hogy több hasznuk van a turistáknak elevenen, mint feltálalva. :) Szicíliában még nem jöttek rá, hogy, szánalmas, ha egy férfi a nő elnyomása, alárendelése, házicseléd-szerepre kárhoztatása által méri önnön férfiasságát, magabiztosságát.
Judit
Alkotó
Regisztrált:
2010-10-11
Összes értékelés:
2698
Időpont: 2012-08-05 09:17:17

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Judit, a szokásokat és évszázadok beidegződéseit nagyon nehéz levetkőzni. Én is mindig rácsodálkozom más kultúrák, számomra érthetetlen szokásaira. Hitted volna, hogy Vanuatun néhány évtizede még kannibalizmus volt? Van is egy jó kis szabadtéri "múzeumuk" ezzel kapcsolatban. A turisták meg csak szörnyülködnek.
Szeretem a képeslapjaidat, mert mindig valami aktuálisan nagyon érdekeset is elénk társz, amellett, hogy az ember szinte ott jár, ahol te is megfordultál.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-10-18 22:12:18

Kedves Lyza!

Köszönöm, hogy ellátogattál velem Giardini Naxos egyik strandjára!
A köves part - homokos strand egyre több helyen bukkan fel. Például Indonéziából, vagy Jordániából hoznak import homokot, hogy vonzóbb legyen a strandolás a tengerparton. Máltán / A szó maga is sziklát jelent/ is egyre több partszakaszt töltenek fel homokkal a turisták kedvéért, de találkozunk ezzel a gyakorlattal már szinte mindenütt a világon.

Judit
Alkotó
Lyza
Regisztrált:
2009-09-09
Összes értékelés:
3097
Időpont: 2010-10-18 07:30:48

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Élménydús írásod tetszik...Megyek a postára olvasom a többit is!:))))
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-18 00:09:37

Kedves Arthemis!
Nagyon egyetértek a hozzászólásoddal!
Szicíliában egyébként nagyon jó külföldi nőnek lenni, a férfiak nagyon kedvesen mutatják ki, ha egy nő tetszik nekik: alaposan megnézik, mosolyognak, integetnek; aki szereti az ilyesmit, az itt lubickolhat benne... :)
Azért az egyenjogúságban még mi sem jutottunk el oda, hogy ez nálunk fordítva is működjön! :)

Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2005-12-13
Összes értékelés:
1309
Időpont: 2010-09-17 23:14:32

Nekünk, akiket arra neveltek hogy a nők is egyenjogúak a férfiakkal, meglepő és talán valahol mélyen visszatetsző egy ilyen társadalom. De azt hiszem van annak oka hogy ott megmaradt a férfiuralom: azzal, hogy a nők dönthetnek, egyúttal felelősek is a döntéseikért, tetteikért. Ezt nem könnyű vállalni...a szicíliai nők viszont mentesülnek ez alól, minden döntést meghoznak helyettük, nekik nincs más dolguk mint némán engedelmeskedni...egyáltalán nem irigylem őket ezért.:(
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-05 16:52:47

Kedves Pecás!
Örülök, hogy a Te postaládádba is megérkezett a "képeslapom"! Mivel minden napvilágos tagnak nem tudtam külön-külön képeslapot írni a címére, egy kedves meglepetésnek szántam, hogy "ide címeztem" a lapokat. Egy picit élménybeszámoló, egy picit útibeszámoló, egy picit társadalomrajz a turista szemével, egy picit a nyaralás hangulatának megosztása.
Remélem, hogy a többi képeslap is tetszeni fog! :)

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-07-31
Összes értékelés:
215
Időpont: 2010-09-05 06:37:31

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
válasz T. Pandur Judit (2010-08-20 23:07:00) üzenetére
Kedves Judit!

Egy tájat nemcsak a természeti környezet, az ott lévő műemlékek, hanem az ott élő emberek ismeghatározzák. Ebben neked adok igazat.

Pecás
Alkotó
Regisztrált:
2009-07-31
Összes értékelés:
215
Időpont: 2010-09-05 06:33:44

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Azzal együtt, hogy leírom, hogy ez az írásod is remek, egyben útinapló és szociográfiai munka is. Egyúttal, bár magam férfi vagyok, leírom azt a reményemet is, hogy nem sokára Sziciliában is megszűnik a maszkulin hegemónia, azaz a férfi egyeduralom", mert a nőknek is vannak jogai! Tehát el kell jönnie ott is a teljes jogegyenlőségnek! Csak (bár én még sohasem jártam ott, de ismerem az ottani életet a filmekből és az olvasmányaimból is) még hosszú időnek kell eltelni, mert gyökeres szemléletváltásra van szükség!

Köszönettel:
Pecás
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-09-03 10:19:57

Kedves Zagyvapart!
Jaj! Annyira örülök, hogy Te is elolvatad a szicíliai képeslapokat! Bevallom férfiasan, hogy a Te kitűnő New-York-i útibeszámolód adta az ötletet, hogy "képeslapokat" írjak a napvilágosoknak Szicíliából.
Már írtam elképzelt utazásokat /Ausztrália: Uluru, Bali: Blog/, de ott a valóság nem "zavarja" meg az embert! A szicíliai sorozatban az emberekről írok, nem a műemlékekről, hiszen a híres műemlékeket remekül meg lehet nézni az interneten. A templomok és romok mellett, a házakban, emberek élnek, eléggé másként, mint mi. Talán ez érdekesebb számunkra, mint a legpompásabb műemlék.
Judit
Alkotó
Zagyvapart
Regisztrált:
2007-09-11
Összes értékelés:
1544
Időpont: 2010-09-02 22:23:52

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Picit írígyellek, hogy a csodálatos Szicílián jártál, a művet olvasva szinte magam is úsztam a hűs habokban. Ami a szociográfiai részét illeti írásodnak különösen tetszett, vígaszaljon, hogy Európa talán utolsó szigete ahol a férfiuralom ilyen szembetűnő. gratulálok: Gratulálok: Zagyvapart.
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-08-21 22:53:47

Kedves Müszélia!
Nem, nem mondom! :)
Szicíliában nyaraltam most nyáron, és "élőben" láttam mindazt amiről írtam / és még írni szeretnék/.
Azért Olaszország közelebb van, mint Ausztrália, vagy Bali... :)
Köszönöm, hogy elolvastad az első képeslapot, amit a Napvilágosoknak írtam!

Judit
Alkotó
Regisztrált:
2009-05-05
Összes értékelés:
915
Időpont: 2010-08-21 17:02:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
így van, nálunk is ez a felfogás még mindig, legföljebb van egy udvarias máz, és megpróbálják leplezni. végül is, 10,000 év patriarchalizmust nem lehet eltörölni egy csapásra. de ha most azt mondod nekem, hogy nemcsak az ulurut nem láttad, balin sem voltál, és szicíliában se...
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-08-20 23:07:00

Kedves Marietta! A hagyományos szereposztású családban, ahol az anya a család kiszolgálója, a fiúban lelki kettősség alakul ki, mert az anyával bizalmasabb a viszonya, viszont alárendelt a szerepe, a fiú pedig a fölérendelt férfi szerepre készül. Amikor átáll a férfiak oldalára, az igazságtalanság érzése nem szűnik meg benne, csak elnyomja azt.
Amikor aztán felnő, nem a felesége, de nem is a szeretője a legfontosabb nő az életében, hanem a mama. Ő főz a legjobban, az ő tésztája, mártása a legkitünőbb. Nagy hűhót csap az őt elkényeztető mama körül, ezzel is rákényszerítve a feleségét, hogy a mama által megszabott viselkedési mintákat kövesse.
Már készül a sorozat következő írása, ami szintén Szicíliáról szól, de egészen más szemszögből. /Azért majd még írok a maffiáról is /Nem a műemlékekről írok a sorozatban, azokról bármelyik utikönyvben, vagy az interneten lehet bőséges információkat találni, hanem az emberekről, akikkel találkoztam. Judit
Szenior tag
Regisztrált:
2009-01-04
Összes értékelés:
8286
Időpont: 2010-08-20 15:25:49

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Eszti!
"Uborkaszezon" ide, "uborkaszezon" oda, itt vagyok.:-) Ez az írásod tipikusan láttatja azt az életformát, amely arról szól ott a nő igazán csak bizonyos értelemben az.Az édesanya tisztelete, /amely inkább fordítottan lenne helyes a fiai részéről/a neveltetéséből adódóan ott természetes.Sajnos.Dominál a társadalmi minta.Érdekes olvasmány volt várom a folytatást.
Szeretettel:Marietta
Szenior tag
T. Pandur Judit
Regisztrált:
2008-10-21
Összes értékelés:
5471
Időpont: 2010-08-18 17:20:53

Kedves Eszti!
Nagyon örülök, hogy ebben az "uborkaszezonos" időben is elolvastad az írásom, és hozzá is szóltál.
Bizony nem könnyű megváltoztatni a társadalmi mintát, ami kijelöli már megszületésükkor a gyerekek helyét a társadalomban. Főleg egy olyan tradiciókkal "megáldott" helyen, mint Szicília.
Judit
Szenior tag
Rozán Eszter
Regisztrált:
2006-11-14
Összes értékelés:
7469
Időpont: 2010-08-18 12:12:35

a felhasználó által leadott szavazat: * * * * *
Kedves Judit!

Megrázó, amit a strandon láttál. Az eszébe sem jutott a családnak, hogy a kislány is kaphatna egy saját matracot? Hát persze, hogy nem, az a gondolkodásmódjukhoz nem illene. Milyen jövő vár a kislányra? Férfiaknak alávetett engedelmesség. Kíváncsian várom a folytatást.

Szeretettel: Eszti

Legutóbb történt

sailor bejegyzést írt a(z) Szivárgó lélek című alkotáshoz

pusztai bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

Marcsy alkotást töltött fel Szivárgó lélek címmel a várólistára

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 70. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 69. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 68. című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Himpér álmok vajíze című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Szuszimuszi és a rovarok című alkotáshoz

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) Ősztől tavaszig című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 67. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) A lajtorja 66. című alkotáshoz

szilkati bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Madár bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

pusztai alkotást töltött fel Ősztől tavaszig címmel a várólistára

Alkonyi felhő bejegyzést írt a(z) A lajtorja 83. című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) hangulatok című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) apám csendben élt című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) Az öcsém, meg én című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit bejegyzést írt a(z) ringattak az elképzelések című alkotáshoz

Ötvös Németh Edit alkotást töltött fel hangulatok címmel a várólistára

hundido bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 16. című alkotáshoz

T. Pandur Judit alkotást töltött fel Holland hazugság 16. címmel

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 15. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 14. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 13. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 12. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Holland hazugság 4. című alkotáshoz

T. Pandur Judit bejegyzést írt a(z) Radnótiról - gyermekszemmel, őszintén című alkotáshoz

sailor bejegyzést írt a(z) craartáH! - Hála vers című alkotáshoz

black eagle bejegyzést írt a(z) Virág isten kezében című alkotáshoz

Krómer Ágnes bejegyzést írt a(z) A hold című alkotáshoz

Toplista

A Napvilág.Net hírei:

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjai

Csurgó Csaba: Kukoricza - János vitéz újragondolt kalandjaiTüzesen süt le a nyári nap sugára... egy plüssjuhászra? Rá bizony. Aki amellett, hogy egy véres, forradalmi hangulatú, sebes sodrású kémtörténetbe csöppen, talán képes lesz újrafogalmazni a gondolatainkat Petőfi klasszikusáról. Fiókba az előítéletekkel, és lássuk, hogy boldogul Kukoricza Jancsi egy egészen más kontextusban!

2014. 10. 20. - Irodalom

 

thegpscoordinates.net

Zenit Futárszolgálat

Minden jog a szerkesztőség és a szerzők részére fenntartva! © 2004 - 2021 (Honlapkészítés: Mirla Webstúdió)